Skocz do zawartości
IGNORED

Nad 316 + ? do pokoju 10m2

Leszek_69442

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kabelek i podłączyłem smsl m2 do microlabów b77. Szału nie ma, basu też nie. Oprócz Magnatów 673, kuszą mnie używane MA BR2 albo BX2 oraz JBL Studio 230. Z wzmacniaczy oprócz Nada 316, zaciekawił mnie Pioneer A-30 i Denon PMA 720AE. Czekam na dalsze sugestie.

Sporo juz masz do odsluchu, czas zaczac to robic. Pamietaj, ze to 10m2 i monitory (idz w minimonitorki itp., B6 w takim ustawieniu, metrazu itd. to zly wybor, rownie dobrze mozesz zamiast nich wstawic np. Melodike BL40 - efekt w 10m2 bedzie taki sam, zostaja Ci male monitorki bliskiego pola itp.). Daj znac jak juz cos wypozyczysz i posluchasz u siebie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

<p>Jak widze to zdjecie i miejsce , gdzie trafia monitory to w pierwszej chwili widze zamiast monitorow jakies fajne nauszniki. Sam po swoich 12m wiem jak ciezko "wejsc" monitorom w taka kanciape, zeby chociaz na 80% swoich mozliwosci to zagralo. Echo trzepoczace, problemy z niskimi, do tego jakis budzetowy piecyk i ... lekko nie bedzie, oby bylo chociaz dostatecznie. No ale trzeba sluchac, moze trafi sie taka charka glosnikow i piecyka, ze jakos to tu zagra

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Był u mnie znajomy i metodą "na klaśnięcie" stwierdził, że nic się nie odbija. Jutro będę testował używane Indiana Line Tesi 260 z Nadem 315. Na co zwrócić uwagę we wzmacniaczu oprócz potencjometrów?

• 2 tygodnie później...

Witam po przerwie. Kupiłem okazyjnie w/w Nada i Tesi 260. Do tego dołożyłem DacMagica 100 i okablowanie Melodiki. Grało to naprawdę dobrze i byłem w pełni zadowolony z zakupu (testowałem to w bardzo małym pomieszczeniu jak byłem w delegacji). Tylko.....jak ustawiłem to u siebie w domu - bas gdzieś zniknął :( . Myślałem, że te kolumny sprawdzą się u mnie idealnie (bass reflex z przodu). Zastanawiam się jeszcze nad zmianą kolumn na pierwszy mój typ - Magnat Quantum 673. Wszędzie piszą, że basu mają pod dostatkiem. Jak myślicie, czy to może zdać egzamin? Czy jednak akustyka mojego pokoju i tak okroi ich potencjał?

Czy jednak akustyka mojego pokoju i tak okroi ich potencjał?

Zależy jakie masz ułożenie tych, kolumnn jak daleko jest miejsce odsłuchu. Sama zmiana kolumn może nie pomóc. Niestety niekiedy zdaża się tak iż nie ma basu albo dudni, wtedy trzeba ruszyć głową i powalczyć coś z akustyką a głownie z miejscem odsłuchowym. Jak byś przybliżył mniej więcej ułożenie pokoju i twojego sprzętu może dało by się coś wywnioskować?

Co do zestawu to bardzo dobry zakup! Te połączenie świetnie się spisuje. 673 jest to jaśniejsze brzmienie niż 260 nie łączył bym tego z DAC Magic 100, poniewaz może być zbyt mecząca ta góra, w dodatku NAD też robi swoje.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

W tej chwili moje stanowisko wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jedyne co mogę zrobić to przesunąć w prawo fotel i kolumnę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam słucham cięzszych brzmien i w 17m2 mam NAD 315 i Dali Zensor 1. Do 10m2 wystarcza Dali Pico. Uwazam , ze to synergiczny zestaw. Do mocniejszej muzyki i nie tylko to best buy. Zensory są jasne, przestrzenne i maja super wokale - naprawde ciężko o cos lepszego do muzyki rockowej w małym pomieszczeniu (oczywiście w tej cenie), a słuchałem kilkunastu par przed zakupem. Sa bardzo wybaczajace. Duzy wolumen dzwieku. Są malutkie = ogromny efekt psychologiczny o ktorym sie zapomina i lekceważy.

(Stąd negatywne opinie ludzi o głosnikach Bose, których nigdy nie mieli - i super pozytywne tych, którzy ich uzywaja)

Porównując

Np takie Castle Knight sa wielkie i graja wiekszym basem ale nie taka muzyke i zajmuja połowę pokoju co juz nie daje takiego efektu jak małe dali, które wg mnie są ciekawsze, żywsze. Dali ikon 1 mk2 kosztuja na papierze 2800 czyli 2 x tyle co Zensor 1 i są obiektywnie lesze ale nie do ciezszych brzmien, będą dla Ciebie nudne, zbyt kulturalne. Chario Lynx- za duze, za duzy bas nawet do 17m i wycofana srednica, trzeba mocniejszy wzmak. Elac Debut 6 są ogromne. Castle Richmond- ciekawe, ale 3 tyś.

Wszystko to kwestia subiektywna ale niewiele osób słucha tu cieższych brzmien. Tu jest potrzebna pewna chropowatość brzmienia i lekkie wyostrzenia, inaczej brakuje emocji a gitary brzmią za gładko. Długo szukałem zestawu do rocka/metal. Miałem przez kilka lat Cyrus 8vs + Chario Delphinus i zastąpiłem go Nad'em z Dali bo lepiej sie sprawdzał w mojej muzyce.

Tamten zestaw był za gładki. Ostatnio miałem przez pół roku Esa Ostinato 2 - wg mnie wybitne głosniki, które maja to coś, tylko że , otwieraja sie przy wyzszych poziomach głosności ( w bloku nie da sie słuchac) i maja zbyt schowana góre w muzyce rockowej - nie były projektowane do takiej. Do tej pory najlepsze kolumny , które posiadałem ale nie do mieszkania w bloku. Wymagaja miejsca.

Też byłem ogłupiony pogonią za lepszym o 10% brzmieniem za 10x tyle, ale ktos tu mi napisał, że lepsze jest wrogiem dobrego i jest w tym sens. Przekonałem sie że dla mnie najwazniejsza kwestią w audio są: odpowiednie kolumny (małe, bo znikaja), akustyka i rodzaj słuchanej muzyki. Słysze tez kable głośnikowe jako szlif systemu.

Takzę do powyzszego "zdjęcia" "nie" polecam tego Nada oraz Dali czy innych, bedzie naprawde na wyrost, miałem podobne ustawienie i to nie zagra - akustyka. U mnie dopiero standy, na 4m scianie , 2,2m od siebie mozna słuchac.

Wg mnie Dali Zensor 1 AX beda idealne, miałem. Bluetooth, pilot, bez kabli, za 1000zł kupiłem.

Nie "widzę" tylko Dali, ale ich relacje cena/ jakośc / wygląd i uniwersalność jest nie do pobicia.

Prosze pytać o opinie ludzi, którzy słuchaja podobnej muzyki.

Ja czytam zagraniczne fora, gdzie ludzie, którzy zarabiaja 5x wiecej niz my, wydaja 5x mniej niz my na sprzet audio, bo sprzedawcy i forumowicze nie wciskaja im niczego dla zysku tylko dla nawiazania dugotrwalych relacji z klientem.

U nas panuje jakas durna mentalność, że my wiemy i znamy sie lepiej od anglików czy dunczyków, (którzy sa liderami w projektowaniu dobrej elektroniki za uczciwą cene, do zarobków) i porady typu: ten Nad jest słaby, kup inny za 10tys i wtedy mozesz sluchac; fatalnie zrealizowanych płyt i klipów z youtube ale na drogim sprzęcie.

Skoro na kazdym kroku wykorzystuje sie nas i ogłupia to dlaczego akurat w audio miałoby być inaczej? :)

Pozdrawiam

I jeszcze, jesli chcesz sie cieszyc muzyka przy kompie, pół godziny dziennie to Bose Companion 20 beda idealne. Efekty psychoakustyczne sa niesamowite, bo ta firma wydaje miliony na badania nad psychoakustyka. Oczywiście wszyscy tu beda odradzali taki krok tak jak i mi odradzali ale nie oszukujmy sie - przy takiej przestrzeni jaka dysponujesz, problemów o których piszesz, nie przeskoczysz w inny sposób. Miałem je przez pare lat, bo musiałem, w 11m2. Z mojego doswiadczenia, to bardzo trudno znaleźć monitorki , które dadzą Ci jakis tam bas przy takim ustawieniu - a miałem identyczne. Ten bas jest ale go nie słychac. Dziwna sprawa- tzn akustyka ale nie jestem expertem. Fakt, ze jak wstawiłem u siebie Zensory tak jak u Ciebie, to było zero basu. Natomiast w wiekszym pokoju , na standach - jest tak, ze odpiąłem suba.

@Krzysz dzięki za zainteresowanie. Boję się tego, że akustyka "położy" w moich warunkach nawet najlepsze kolumny. Zastanawiam się, czy monitory z 20 cm głośnikiem niskotonowym coś by zmieniły? Moje mieszkanie jest jakieś anty-muzyczne. W dużym pokoju Mission m34i też grają bez basu.

Większość nowych budownictw nie sprzyja sprzętowi/muzyce. Budynki są tworzone jakby miały przetrwać jedną burzę, a niestety audio w tym wszystkim się meczy/marnuje. Dopóki nie wsadzisz dużo kasy w ten pokój to Twoje zmiany będą bez sensu. Chyba, że lubisz dla sportu:)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.