Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 4400h i Klipsch 160m

worms

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze stereo obnaża źle nagrane utwory, nie ma tak że sprzęt za milion złotych zagra pięknie każda płytę

Co do krzykliwości to klipsch drze jape.

Miałem tego pma ale z heco music style 900.

Wychodzi na to że już nic taniej się nie kupi, trzeba się nastawić na SHM-CD.

Na podstawki sobie pozwolić nie mogę HECO fajne kolumny miałem okazję ich posłuchać i kolegi.

Klipsche chyba bardziej się hamowały na 4400H, stąd moje zdziwko.

Jednak tam grało na Ultra blue TQ, a na 1520 leci po Oasis7 WW.

Mam co robić, by porównać różne konfiguracje, tylko nie wiem czy bez kalibracji Audyssy się obejdzie, no i czasu wolnego brak.

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

U mnie Denon do "godziny pierwszej" bez problemu liniowo szedł w górę z głośnością. Później już był haos za głośno po prostu i już nie dało rozróżnić dźwięków. Po raz kolejny mówię iż kolumny podstawkowe nie zagrają tak jak kolumny podłogowe, i kolejna sprawa, nie raz tu padło stwierdzenie iż Denon z Klipschem nie lubią się.

Nie wiem o co chodzi z avr-x4400h ale ten amp jak na moje ucho jest genialny i aż się zdziwiłem że pma kupiłeś, mogłeś Emotiva A300 końcówkę kupić i byś miał spokój a tak zamiast cieszyć się muzyką to ciągle czegoś szukasz. Pamietaj, pomieszczenie to raz a dwa małe kolumny i tu już nic z dźwiękiem nie zrobisz. Masz super KD 5.1 dla mnie bomba a stereo może trochę gorsze ale nie najgorsze i teraz powinieneś się cieszyć z zabawek. Oczywiście można dcd-1600 lub dcd-1520 dokupić i też będzie różnica w stereo bo 3313ud to bardziej do filmów. Ja jak miałem Oppo 103D i Denon 3313ud to Denon ładniej jak na moje ucho grał, teraz mam dcd-1510 i zdecydowanie lepiej gra niż 3313ud.

Tak widzę iż "zajawkę" bardziej na stereo masz niż na kd.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Bali to pozazdrościć możliwości kolumn, powiedz od której „ godziny” nie dało się już rozmawiać?

Jutro zamierzam sprawdzić do ilu dojadę na swoich pierdziawkach, troszkę jestem zawiedziony ich możliwościami, wydaje mi się że na 4400H mogę głośniej posłuchać bez bałaganu w dźwiękach.

Szkoda że jestem skazany tylko na podstawkowe głośniki, zastanawiam się czy można wskoczyć półkę wyżej i fronty wymienić na coś lepszego, ale znów pewnie bym musiał wymieniać i centralny , w dodatku szukać rozwiązań które polubią się z Denon-em, pewnie będzie ciężko.

Nie wiem czy nie lepiej wymienić wzmacniacz na 8005, pewnie go spróbuje, czytałem już posty gdzie ludzie wymieniali 1520AE właśnie na niego.

Powiedz ta Emotiva A300 to chyba raczej nie do kupienia u nas?

Rozumiem że takie samo byłoby je zastosowanie jak 1520 AE kino domowe HDMI i słuchanie muzyki przez RCA?

Czemu lepiej było ją wybrać?

Co do zajawki miało być na odwrót sprzęt głównie do kina domowego, w praniu wyszło zupełnie inaczej, nie ma czasu i możliwości na filmy, a muzykę zawsze mogę włączyć, co nie znaczy że filmów nie oglądam. Zresztą z tego rozwiązania jestem mega zadowolony, 2 filmy na tydzień lecą.

Kurde nie kuś z tym CD, bo komoda nie wytrzyma kolejnego klocka.

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Pod "nosem" w Wawie masz sklep SoudClub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Emotiwa A300 jest 2kanał końcówka mocy, stricte dla KD

Np. Pre-out avr front po rca do A300.

Jeśli Denon nie dał Tobie zamierzonego efektu to Marantz też nie zrobi WoW (tak mi się zdaje)

Jak już koniecznie musisz zmieniać i szukać WoW to Roksan K3 lub Atoll in200. Ja sam się zastanawiam nad Roksan K3 bo nigdzie nie ma pma2020ae.

Tak jak pisałem w pma1510ae od godz 12.00 jest już bardzo głośno a od 01.00 to b.głośno, ale tak nigdy nie słuchałem bo nie miałem potrzeby.

Na avr4400h teraz to na skali 30-35 jest efekt zadowalający aby na relaxie muzyki posłuchać. Wiem czego mi brakowało w pma1510, teraz po prostu nie miałem czasu aby K3 odsłuchać, zawsze coś i już znowu do pracy trza iść :(

Centralną masz b.dobra kolumnę, jej bym nie ruszał, może zamiast frontów to Focal Aria 906, Kef R300, Monitor Audio Silver2...ale to jest tylko moje gdybanie bo generalnie nic bym u Ciebie nie zmieniał....hmmm....no może tylko dcd ale...ale tu możesz z kolegą się umowić, kupić kratę browarów i testy robicie cały dzień

Ukryta Zawartość

Fajna ta Emotiva, szkoda że jej nie wziąłem na testy, kasa też mniejsza za nówkę.

Czyli bez zmiany głośników na podłogówki nie ma co już kasy wydawać. Pewnie jaki bym wzmacniacz nie kupił to już nic się nie zmieni.

Jak się uda to może jeszcze sprawdzę odtwarzacz CD, jakie on zmiany wprowadzi, odechciewa mi się już tych wariacji.

Dobrze Przemek prawił, żeby kasę wydać na filmy i muzykę.

W drodze kolejne zamówienie z Japonii, mam nadzieję że sprawi mi dużo radości, słuchanie będzie przyjemnością, a nie zastanawianiem się co mam nie tak ustawione.

Trochę tego jest, póki co tylko jedna płyta dotarła, On Every Street, z lepszych mam jeszcze Stockfisch. 09d21b0fe88e4c481e6f3e2fca033808.jpg21393c79437eaad486eb0c1d63696a9f.jpgf2c7d844541bb1086acee9578783aff4.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Trochę tego jest, póki co tylko jedna płyta dotarła, On Every Street, z lepszych mam jeszcze Stockfisch. 09d21b0fe88e4c481e6f3e2fca033808.jpg21393c79437eaad486eb0c1d63696a9f.jpgf2c7d844541bb1086acee9578783aff4.jpg

Nie da rady kasy brak, bez odsłuchu nic już więcej nie kupię bo się mogę jeszcze bardziej przejechać.

Przeskoczyłem na 4400H, dźwięk leciał po HDMI z HD Link, naprawdę ten AVR robi niesamowitą robotę, cały czas biję się z myślami na co mi jest właściwe PMA 1520 AE, nie wiem czy nawet nie gra gorzej od 4400H.

Może nie gorzej tylko inaczej.

Nie można porównywać amp av vs. wzm, ale fakt sam jestem zdziwiony jak 4400h ładnie gra. Prędzej miałem 6200w i 3200w i one tak nie grały jak 4400h temu "pomagałem" sobie pma1510.

Możemy tak przyjąć, słuchanie z 4400H sprawia przynajmniej mi więcej radość, mniej niepożądanych doznać. Z całą pewnością z głośnością mogę dalej się pojechać bez przesterów i rozsypywania się całości.

Całe szczęście że tak słuchać z uwagi na sąsiadów się nie da na dłuższą metę.

Dziś sobie zrobiłem pomiar Sound Metr aplikacją na androida.

PMA przy tym samym utworze wymiękł przy średniej głośności na 76dB, później po prostu zaczyna góra być bardzo natarczywa,wszystko się robi mało czytelne, na skali u mnie to jakaś godzina 10.

4400H dojechałem na skali do 80, przełożyło się to na średnią głośność 8dB, ciężko było już wysiedzieć, gdyby nie żona która właśnie weszła do domu, to nie wiem gdzie bym się zatrzymał.

Najlepsze że wszystko było pod znakomitą kontrolą i nic się niepokojącego nie działo, po za tym że pewnie sobie słuch szybko uszkodzę.

Mimo że z PMA robiłem odsłuch na Source Direct, to wyłączyłem tą opcje i zacząłem kręcić, Treble ustawiłem na 8:50, Bass na 10:30, jest lepiej, ale jeszcze nie sprawdziłem czy na tyle by przeskoczyć 4400H.

Jeszcze przyszło mi do głowy iż 4400 z BR jest połączony teoretycznie lepszym 2xRCA Monster Cable 350i, a PMA z BR leci jakimś kabelkiem Thompsona.

Muszę te kabelki zamienić i sprawdzić co się stanie wtedy, mam cicha nadzieję że coś się zmieni na PLUS.

Co zrobić ja tam wierzę w kable, ciekawe czy w tym przypadku usłyszę zmianę.

CD japan, trochę trzeba poczekać.

No właśnie też chciałem się spytać o płyty cd.

Daj linka do strony tu, to może coś zamówię sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie, to mój pierwszy raz kiedy słucham, kupuję płyty inne niż z empiku.

Przeważnie też stosowałem flack, ale po wizycie kolegi już nie ufam plikom których sam nie robiłem, stąd też ostro zacząłem wszystko kupować na nowo. Dźwięk tego co miałem (stockfisch sacad) był jak za ściany, to nie to co teraz słyszę z płyty, a jak wiadomo mało nie waży taki plik i totalna wtopa na całej linii.

Co prawda nie mam możliwości porównać wszystkiego i pewnie są też dobre realizacje SACAD, flack, ale wolę nie ryzykować.

worms mam pytanko. Pewnie na 4400 słuchasz już po kalibracji i amplituner coś tam zmodyfikował. Gdzieś dodał , a w innym miejscy odjął. A sprawdzałeś jak gra bez uwzględnienia kalibracji? Chyba trzeba ustawić bypass l/r, żeby było bez korekcji. Dokładanie już nie pamiętam bo dawno nie mam już amplitunera kd.

Oczywiście kalibracja została zrobiona na 4400H, możliwe że coś zmodyfikował, ja również bo głośniki przednie przestawiam na duże, oraz lecę Pure Direct, teoretycznie nic mi nie powinno wpływać na muzykę w takim ustawieniu.

Kiedyś ustawiałem to Bypass L/R tym razem zapomniałem, nawet nie pamiętam jak to wpływało na odsłuch.

Przy PMA nie ma możliwości wyboru kolumn: małe, duże, tak jak przy AVR?

Jeśli masz:

1)DBT-3310UD->AVR-X4400H to można ustawiać małe/duże kolumny + w Audiossey można zmienić z Reference na L/P bypass bo tu masz połączenie cd-amp av-wzm (końcówka mocy)

2)DBT-3310UD->PMA-1520AE to nie ma takiej możliwości bo masz bezpośrednie połączenie cd-wzm.

No to jak lecisz na pure to kalibracja jest wyłączana i wszystkie inne regulacje ja tak samo na onkyo rz810 tylko na pure słucham i dla mnie jest na prawdę dobrze.

A to L/P bypass to po prostu wyłączenie kalibracji dla prawych i lewych głośników i bedzie to działać w trybie stereo i wzwyż, w trybqch direct i pure direc jest to bez znaczenie.

Tak zgadza się można nawet w dbt ustawić pure + w avr Denon są dwie opcje pure i direc pure. Ja u siebie tylko na pure słucham beż wodotrysków

No to gites malines , czyli wszystko robię jak należy.

Dziś do testów przyniosłem dwa interkonekty by porównać z starym badziewnym Thompson, oraz świeżo zakupionym Monster 350i : Albedo Begining i Raga Copule 2.

Jak to nie pomoże to chyba pozostaje wymiana głośników, hehe, tak zasugerował Pan ze sklepu.

Wychodząc wczoraj ze sklepu miałem ogromnego doła, znów będę coś zmieniał i kombinował, czego bardzo nie chce robić, jeszcze w dodatku przed żona raczej nowych głośników nie ukryję.

Jeszcze kasę trzeba dołożyć i nie wiadomo co wybrać, eh, odechciewa się.

Panowie już mi nagrali Focal Aria 906 i inne podstawki , które podobno pozamiatają moje 160m.

Wróciłem, zasiadłem na kanapie i podpiąłem inerkonekt Albedo, myślę sobie zacznę od tego tańszego, pewnie i tak nic nie usłyszę i szybko go zmienię.

Jak się okazało przesiedziałem tak ponad 2 godziny, zmieniając tylko płyty i oczywiście z rogalem na gębie.

Myślę sobie jest dobrze, Denon zostanie.

Później był etap bicia się z myślami, czy podpinać ten droższy, trwało to trochę.

Jeszcze wyszło na jaw moje gapiostwo, wtyki skręcone, a ja nie mogę ich wcisnąć, no to jeszcze się bardziej wkurzyłem, jak to nie przesłucham kabli, nie możliwe.

Po czasie sobie pomyślałem że może one są skręcone i się w końcu udało wpiąć je w system.

Powiem Wam że to był wielki błąd bo teraz ich nie chcę wypinać.

Kolejne 2.5 godziny zleciało.

Co najlepsze gałka z godziny 11 nie schodziła, natężenie dźwięku średnie 79 dB, nic mnie nie denerwowało, był tylko zachwyt.

Po całym odsłuchu czułem się bardzo głuchy, jak otrzymałem telefon, to nie słyszałem co do mnie mówią, dobrze że słuch jeszcze mam.

Dziś znów zacząłem się delektować muzyką, choć nie tak jak zamierzyłem, znów mi się marzyło rozkręcenie na maksa i poczucie na kanapie wibracji, ale żona była przede mną w domu i nici z tego.

Gałka ustawiona na 7 i jedziemy z koksem,

Nastąpił ponowny zachwyt, tym jakie stereo dostaję, jak cudowna jest separacja instrumentów, jakie piękny bass, dużo lepiej kontrolowany i warstwowy, wszystko super zaznaczone. Co najważniejsze wysokie są, odpowiednio przytemperowane, takie akuratne.

Trochę mało czasu by przywyknąć do dźwięku, ale jutro wrzucę jeszcze raz Albedo, które mają gorsze stereo, lokalizację instrumentów, mniejszy bass, ciekawe czy tak samo je odbiorę.

Niby różnice małe i jednocześnie duże, ale jednak słyszalne, szkoda że to wszystkie tak drogie jest.

A na czym Albedo test miałeś na wzm czy na amp av?

Worms jeśli kable będą ok to z kolumnami daj sobie spokój. Już lepiej wydać te przysłowiowe 1tyś zł niż na kolumny wywalać 4K. Zdajesz sobie sprawę że tak na prawdę to "całe ulepszanie" nie ma końca i można co chwilę coś ulepszać. Co miałeś przed Denonem i Klipsch??? Na czym słuchałeś muzyki?

Tylko i wyłącznie kabelki testuję na wzmacniaczu, w AVR już ich nie wpinam.

Przed Denonem to się bawiłem w odsłuchy słuchawek, kolega prowadzi sklep i często coś dawał na testy, do tego jakieś wzmacniacze, muzyka głownie z plików. tak mi upływały ostatnie 4 lata, słuchawkami ostro wachlowałem. Później przyszedł kryzys i się wszystkiego pozbyłem, przesiadłem się na muzykę z kompa i Sony MDR7506.

Muzyki nie słuchałem, bo na Kinie domowym sprzed 13-15 lat się raczej nie dało, głownie filmy.

Wiadomo że tak można bez końca, póki nic nowego nie wprowadzę w system, to raczej już zostanę przy tym co mam. Kasa się skończyła na moje zajawki, głośników nie chce zmieniać, CD wole nie wpinać bo się okaże to co mówiłeś i znów będę miał w głowie głupoty.

W efekcie żona mnie spakuję, razem ze sprzętem i wykopie z domu, hehe.

Naszedł w końcu czas na uspokojenie i delektowanie się dźwiękami które sprzedaje mi mój system.

Troszkę to trwało, ale już jestem pewny że mam to co chciałem.

Nie żałuję już tego że kupiłem Denona 1520, pokazał na co go stać, choć nie było łatwo i trzeba było troszkę dołożyć by mógł to zrobić.

Zdecydowałem się na Interkonekt 2RCA/2RCA Rega Copule 2.

Magiczny dla mnie kabel, miałem okazję go porównać z Monster 350i, Albedo Begining. Van Den Hul The Name. Szczerze do szczęścia nie muszę już więcej robić porównań.

To jest to czego szukałem.

Copule 2 niesamowicie buduje scenę, wszystko idealnie się w przestrzeni układa i każdy z instrumentów ma swoje miejsce, robi to w głąb jak i w szerz.

Żaden z testowanych kabli tego tak spektakularnie nie robił, choć przyznam że VDH, to też bardzo dobry kabel, ale tej magi zabrakło.

Na potwierdzenie swoich odczuć szukając pomocy wśród kolegów, zaprosiłem kilka osób do siebie.

Jeden z kolegów w audio już szmat czasu siedzi i ma ponad 20 letni staż, gdzie ja jeszcze wtedy nawet nie myślałem by w to się bawić kiedykolwiek.

Panowie pojawili się na odsłuchy, ich zaskoczenie było niesamowite, byli w szoku że tak małe kolumny potrafią robić to czego by się nie spodziewali.

Wachlowaliśmy płytami ostro, a było czym bo dotarły wykonania Japońskie. Porównywaliśmy je z tym co już zostało kupione przez kolegów w naszym kraju.

Wystarczyło kilka sekund, by to co u nas zakupione poszło do plecaka, a my się zachwycaliśmy tym co się dzieje przed nami.

Osobiście jestem w głębokim szoku co robi Michael Jackson na płycie Dangerous , w CAN'T LET HER GET AWAY , mam pierwszy raz coś takiego że dźwięk mimo iż jest odtwarzany w stereo dociera do mnie z za pleców w konkretnym momencie, pierwszy raz z czymś takim się spotkałem.

Troszkę też posłuchałem innych systemów, znacznie droższych i chyba mam niesamowitego farta, bo właściwie nie wiem co musiałbym zrobić by było lepiej.

Bardzo możliwe że zmieniłoby się to u mnie w domu i mimo że były to salony to coś było do końca nie dograne.

Od siebie i kolegów mogę polecić Copule 2.

Testowaliśmy Interkonekty, porównywaliśmy możliwości AVR, PMA, wyszło jednak na to że 1520 to jest trafiony zakup.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.