Skocz do zawartości
IGNORED

PS4 i TV HDReady przez DVI

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Teoretycznie da się, kupujesz kabel lub wtyczkę hdmi-dvi. W praktyce to chyba już nikt tego nie używa.

Może czas kupić TV fullHD z hdmi, teraz za grosze używany można dostać i to całkiem dobre modele.

86aaa30044c5f0d2610cd13df0f21b28.jpgfb9fecb2507d9649e3fc25b376f0df9c.jpg

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

No to masz i odpowiedź, hdmi-dvi nie działa konsola, jeśli masz możliwość to sprawdź w konsoli czy rozdzielczość masz na auto.

Tego się obawiałem, że po raz pierwszy będę musiał włączyć PS4 i grzebać w opcjach. Niby proste, ale ja nie wiem nawet jak się to włącza. Jaja co? Pomyśleć, że ćwierć wieku temu byłem dzielnicowym specem od komputerów, ale mi się znudziło.

Podłączyłem pc przez tą przejściówkę. Obraz jest, ale zielony. Czy może to być kwestia ustawień?

TV to Philips LC320W01-SL01, z przodu manapisane "HD Ready".

Zmieniłemrozdzielczość na konsoli i wygląda to tak:

Przez dwie sekundy śnieg, przez sekundę czarny ekran, prze zułamek sekundy obraz z ps4. O co chodzi?

-----

UDAŁO SIĘ. Wystarczyło... wymienić kabel hdmi na sprawny. Sorry za zamieszanie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Szczerze to kup nowy TV.

4K HDR 43" za nie całe 1400zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DVI nie przesyła dźwięku.

minijack? no to jakiś konwerter z ps4 optyk do konwertera a dalej analog minijack :D

PS4 Slim nie ma optyka... Taki mały szczegół ;) Bo co do zasady to masz rację, DVI dźwięku nie przesyła. Jedyny sposób to specjalny kabel HDMI z DVI + minijack po drugiej stronie, o coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Ale prościej chyba kupić używany TV z normalnymi złączami, do tego będzie większy i lepszy niż ten staroć.

Ukryta Zawartość

Szczerze to kup nowy TV.

Mam jeszcze dwa, ale syn wpadł na pomysł podłączyć się do tego. Ehhh...

PS4 Slim nie ma optyka...

Ale tandeta!

Jedyny sposób to specjalny kabel HDMI z DVI + minijack po drugiej stronie...

Skuteczność 100%?

Ja podałem pierwszy lepszy NOWY TV 4K HDR 42" jeśli dobrze poszukać i popytać to i taniej można dostać, a już na pewno FullHD. Patrząc na technologię plus konsola 4K to ja bym tylko TV 4K szukał. Sam zresztą kupiłem w grudniu nowy PANASONIC TX-50EX780E. Gry w 4K HDR śmigają aż miło, filmy na bl czy telewizja "nabrały nowych kolorów" temu proponuje abyś przemyślał temat kupna nowego TV.

Mam jeszcze dwa, ale syn wpadł na pomysł podłączyć się do tego. Ehhh...

Skoro syn decyduje...

Ale tandeta!

Nie tandeta, tylko oszczędność producenta ;) A poza tym kto używa optyka skoro jest HDMI? :D Też mam slimkę i nawet mi do głowy nie przyszło, że to jakiś problem...

Skuteczność 100%?

Raczej loteria, bo to wynalazek jest, nie miałem nigdy w ręce takiego czegoś, a o istnieniu tego typu konstrukcji wiem tylko dlatego, że kiedyś szukałem podobnego kabla do starego kompa siostry, którego planowałem przerobić na media center.

Ja podałem pierwszy lepszy NOWY TV 4K HDR 42" jeśli dobrze poszukać i popytać to i taniej można dostać, a już na pewno FullHD. Patrząc na technologię plus konsola 4K to ja bym tylko TV 4K szukał. Sam zresztą kupiłem w grudniu nowy PANASONIC TX-50EX780E. Gry w 4K HDR śmigają aż miło, filmy na bl czy telewizja "nabrały nowych kolorów" temu proponuje abyś przemyślał temat kupna nowego TV.

Używany FHD około 42" można kupić za parę stówek jakiś średni model. To że konsola jest niby taka nowoczesna to nie znaczy, że TV 4K się na coś do niej przyda :) To jest PS4 Slim, gry w 4K na niej nie chodzą, filmów z BluRay UHD nie da się oglądać. Po co więc TV 4K do niej? Dla kilku aplikacji, które można na niej odpalić? Tak czy inaczej nowy TV to dobry pomysł, bo z tym antykiem co ma kolega to więcej kłopotów niż zabawy, ale do konsolki dla dzieciaka to nie wiem czy od razu warto wydawać 3 razy więcej żeby mieć nowy ze sklepu, bo 4K :)

Ja kupiłem bo mam ps4pro, dużo filmów oglądam, satelitę mam, temu już poszedłem w 4K. Gry np. Gran Turismo w 4k HDR 60fps aż miło się gra.

Tak jak mówiłem pierwszy lepszy TV 4K podałem jako przykład za ile już można kupić. Pewnie można i fullhd tv kupić taniej, mi chodziło tylko aby zmienić Tv na nowszy model po prostu, nawet gdyby to miało być dla dziecka to tym bardziej jakiegoś smarta tv bo dzieci uwielbiają gadżety.

Ja kupiłem bo mam ps4pro,

Do "prosiaka" to co innego, ale co ta biedna slimka ma wyświetlać w 4K? YouTube'a? :D Nawet nie wiem, czy to potrafi... Ja tam lubię swoją slimkę, jak ją kupowałem to miałem wybór Fat, Slim czy Pro i stwierdziłem, że do Pro nie będę dopłacał skoro nie mam TV 4K, a Fat chociaż ładniejsza zewnętrznie to żre więcej prądu i jest głośniejsza, więc wybrałem Slim. Teraz taki TV już mam, ale poczekam pewnie dopiero do PS5, i tak ogrywam zaległe rzeczy na PS3 zamiast grać na tej PS4 :D Ech, gdyby czas dało się dokupić jak te gadżety, które go pożerają...

Pewnie można i fullhd tv kupić taniej, mi chodziło tylko aby zmienić Tv na nowszy model po prostu, nawet gdyby to miało być dla dziecka to tym bardziej jakiegoś smarta tv bo dzieci uwielbiają gadżety.

No a ja z kolei napisałem, że nawet po kosztach (czyli za te przysłowiowe parę stówek) można kupić coś co i tak będzie o niebo lepsze od tego starocia HD Ready. Jedno jest pewne, wolałbym kupić cokolwiek nowszego żeby się nie użerać z jakimiś kombinacjami z kablem itp.

Skoro syn decyduje...

...żeby się nie użerać z jakimiś kombinacjami z kablem itp.

Syn chce się pobawić to mu pomagam. Zabronić mam? Niech się uczy, a za kilka lat to on mi będzie wszystko podłączał.

...kupić coś...

W pomieszczeniu, w którym na codzień jest ps4 jest też i fullhd.

Syn chce się pobawić to mu pomagam. Zabronić mam? Niech się uczy, a za kilka lat to on mi będzie wszystko podłączał.

W pomieszczeniu, w którym na codzień jest ps4 jest też i fullhd.

Ktoś jednak ma głos decydujący i w moim świecie nie są to dzieciaki ;P No i można się bawić lepiej niż kombinować jakieś podłączenia dziwaczne, dawno bym przeniósł tę konsolę do innego telewizora, albo kupił nowy w to miejsce i po sprawie. Wolałbym już pograć na tej konsoli :) Tak czy siak może to i pouczające będzie, jak byście czasem dorwali taki kabel jak pisałem to daj znać czy to działa w ogóle :)

Jeszcze raz: syn w swoim pokoju ma FullHD. A, że chce pokombinować w innym? Niech się uczy! Pomyślimy po ile komplet kabli, bo może się okazać, że taniej wyjdzie zabytek sprzedać i kupić jakąś używkę z hdmi.

Wilałbyś pograć? Nie wiem, ja nie grałem jeszcze ani raz. I całe szczęście, że 11-sto latkowi konsola służy do czegoś innego niż granie.

Kolego... Nadymasz się, że całe szczęście, bo 11-sto latkowi konsola nie służy do grania, a zaraz że ma w pokoju telewizor (pewnie też do wyższych celów niż oglądanie czegoś), tylko sobie wymyślił podpinanie do innego... :D To ja nie wiem do czego w takim razie ma służyć konsola jeśli nie do grania, i tak, zdecydowanie wolałbym pograć zamiast tracić czas na cyndolenie się z jakimiś zabytkami i dziwacznymi kablami. Ale każdy robi jak uważa, w każdym razie powodzenia w "kombinatoryce" :)

Skoro nie męczy Ciebie że dziecko w Twoim pokoju gra na konsoli a Ty w tym czasie nie możesz korzystać z TV to ok. To jest tylko moje zdanie, aby dziecko było zadowolone i z grania i z opcji smart w TV to bym kupił nowy dla dzieciaka tv. Teraz to już nie są kosmiczne ceny tak jak kiedyś za telewizor. 1000-1500 za nowy to nie majątek. To jest tylko moje zdanie.

Syn kombinuje z TV bo u siebie grać nie może, proste.

Jeszcze jedno kable hdmi nie są sobie równe, czasem lepiej dopłacić za kabel bo masz pewność iż jest porządnie zarobiony i że sygnał prześle bez problemu.

Standardy minimum to hdmi 1.4b, są i nowsze 2.0 czy 2.2 do 4k.(o ile czegoś nie pomyliłem) Ja mam 2.0 wszędzie i Atmos i 4K odbieram. Taka mała uwaga tylko :)

Muszę sprostować, bo nie czytacie zbyt uważnie:

Skoro nie męczy Ciebie że dziecko w Twoim pokoju gra na konsoli...

Syn ma swój tv w swoim pokoju, ja w salonie mam tv rodzinne, a kombinować przyszło mu do głowy w sypialni gościnnej. Ogólnie chodzi mu o to, że jak przyjdą na noc goście (czyli jego kumple) i bedą chcieli zagrać na ps4 (w środku nocy) to...

...a Ty w tym czasie nie możesz korzystać z TV to ok.

Ogólnie rzecz biorąc nie korzystam z tv.

..aby dziecko było zadowolone i z grania i z opcji smart w TV to bym kupił nowy dla dzieciaka tv.

Ma takowy, może już dorósł do czerpania zadowolenia z faktu podłączania.

...całe szczęście, bo 11-sto latkowi konsola nie służy do grania, a zaraz że ma w pokoju telewizor (pewnie też do wyższych celów niż oglądanie czegoś), tylko sobie wymyślił podpinanie do innego...

Ma swój tv, gra na nim tyle, ile wie że może grać i pod jakimi warunkami. A, że dusza wynalazcy się w nim odezwała i kombinuje? Przy okazji pokazuje mu, że z Forum można czerpać wiedzę, więc nie psujcie tego chłopaki, bo rano zapyta "co napisali".

Ja tylko dodam ze wyzej wymieniony kabel nie wyciąga audio z kabla, jego dwa konce maja minijacka ktory jest po prostu przedłużeniem w ps4 musial by byc minijack wtedy podlaczasz i drugim koncem wchodzisz w tv.

Sygnal audio w kablu hdmi jest w postaci cyfrowej wiec jedyna opcja wyciagniecia dźwięku to kupienie konwertera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tylko dodam ze wyzej wymieniony kabel nie wyciąga audio z kabla, jego dwa konce maja minijacka ktory jest po prostu przedłużeniem w ps4 musial by byc minijack wtedy podlaczasz i drugim koncem wchodzisz w tv.

Sygnal audio w kablu hdmi jest w postaci cyfrowej wiec jedyna opcja wyciagniecia dźwięku to kupienie konwertera.

Wrzuciłem pierwszy z brzegu podobny kabel, chodziło mi tylko o pokazanie, że są takie kabelki, gdzie obok HDMI jest też kabelek audio. Ten konkretny kabel, który kiedyś widziałem miał już pewnie jakiś konwerter "w sobie", bo pamiętam, że z jednej strony było tylko HDMI, a z drugiej DVI i minijack czy tam RCA.

@szymon1977

Tak bardzo nie zgadzam się wewnętrznie z tym co piszesz o dzieciach itd., że aż miałem ochotę to napisać dosadnie... Ale nie ma co zaczynać niedzieli od przepychanek niepotrzebnych ;) Lubię gadżety, elektronikę itp. ale mamy tego taki zalew i nadmiar w życiu codziennym, że nie wyobrażam sobie żebym miał mieć w domu (nawet dużym, a co dopiero w mojej klitce) telewizory w każdym pokoju, komputery, konsole i tablety dla każdego członka rodziny... Każdy robi co uważa, zwróciłem tylko uwagę, że wolałbym czas poświęcony na kombinowanie przeznaczyć na granie na tej konsoli, spacer w parku, jazdę na rowerze, leżenie na kanapie, cokolwiek... Ale ja już za stary na to jestem, walczę z takimi tematami jeśli widzę w tym sens i szansę powodzenia, w przeciwnym wypadku kończę zabawę i szukam rozwiązań efektywnych, a nie zrealizowanych za wszelką cenę :)

Tak czy siak, wracając do sedna - jedyne podłączenie jakie zadziała to kabel, który wyciągnie video i audio z sygnału wypuszczonego z konsoli po HDMI i rozbije to na coś co jest możliwe do podłączenia do tego TV, czyli w tym przypadku DVI i minijack. Kolega wyżej ma rację, że audio jest w postaci cyfrowej i jeśli ma być przetworzone do analogu to musi być po drodze coś, co je skonwertuje.

...nie wyobrażam sobie żebym miał mieć w domu (nawet dużym, a co dopiero w mojej klitce) telewizory w każdym pokoju, komputery, konsole i tablety dla każdego członka rodziny...

Bez zobaw. To, że mamy nie oznacza, że na okrągło używamy.

Dzięki. Jak widać co do zwykłego rozgałęźnika miałem obawy.

Miałem taki dac za 25zl podpięty na optyku z PS4, działało całkiem dobrze. Ale ty musisz to zrobić na HDMI. A więc ten dac musi mieć wejście i wyjście HDMI. Zwróć uwagę na to.

Skoro nie męczy Ciebie że dziecko w Twoim pokoju gra na konsoli a Ty w tym czasie nie możesz korzystać z TV to ok. To jest tylko moje zdanie, aby dziecko było zadowolone i z grania i z opcji smart w TV to bym kupił nowy dla dzieciaka tv. Teraz to już nie są kosmiczne ceny tak jak kiedyś za telewizor. 1000-1500 za nowy to nie majątek. To jest tylko moje zdanie.

Syn kombinuje z TV bo u siebie grać nie może, proste.

Jeszcze jedno kable hdmi nie są sobie równe, czasem lepiej dopłacić za kabel bo masz pewność iż jest porządnie zarobiony i że sygnał prześle bez problemu.

Standardy minimum to hdmi 1.4b, są i nowsze 2.0 czy 2.2 do 4k.(o ile czegoś nie pomyliłem) Ja mam 2.0 wszędzie i Atmos i 4K odbieram. Taka mała uwaga tylko :)

Trochę pomyliłeś. Obecny standard HDMI to 2.0 standard zabezpieczenia hdcp to 2.2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.