Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jakie sobie stawiam to czy (nowy) Lampizator za 40.000 PLN  aż o tak bardzo poprawi  dźwięk w moim torze audio niż PONTUS II 12th-1 (nowy) (wersja najnowsza ulepszona) ..

Są pewne przecież granice doskonałości 😉

Moim zdaniem nie , dla mnie wydać 40.000  zł a wydać 10.000 zł  (nie kupuję używek) to jest jednak spora różnica. Ludzie z PONTUSEM II są przeszczęśliwi więc wydaje mi się, że to podobnie u mnie to zafunkcjonuje . Nie sądzisz że ta różnica między Pontusem a Lampizatorem jest zbyt duża w stosunku do przyrostu QS? Jeśli miałbym wydać tyle to kupiłbym jeszcze lepsze kolumny wpierw zamiast DACa z kosmosu który nie koniecznie jest do średniej mojej półki jakościowej reszty toru

Edytowane przez Marek333

Kup tego Pontusa, badź szczęśliwy i … daj juz spokoj. Mieszasz w tym temacie jak baba w garnku z zupą.

PS. stawiam, ze za pol roku bedziesz go sprzedawać.

Muszę przewietrzyć mój system…

Sam mieszasz, nie dając ludzim spokojnie porozmawiać

Jakbyś nie wiedział, to Ci przypomnę,  po to właśnie  jest właśnie  forum. Zejdź ze mnie!
Wycisz mnie i będziesz miał spokój, zamiast ciągle przycinki mi wrzucać.

PS. jeśli Moderator napisz mi żeby w tym wątku nie rozmawiać o DAC-ach to oczywiście  dostosuję się. ten wątek jest na temat DAC-ów, o ile się nie mylę 😉 

Edytowane przez Marek333

Ty nie rozmawiasz od DACach tylko o swoich dylematach i problemach z wyborem. Jak dziecko. Chcialbys ciastko zjesc i ciastko miec. A do tego ciagle mieszasz pomiedzy truskawkowym a czekoladowym. Bo koledze smakuje z marcepanem to moze ja tez sprobuję?

Wez wypozycz sobie na raz do domu trzy DACki, podlacz, posluchaj, porownaj. Bo tobie tutaj nikt nie pomoże.

15 minut temu, Marek333 napisał:

Są pewne przecież granice doskonałości 😉

Oczywiście. Kupowanie drogiego o bardzo dobrej jakości dźwięku daca do Twojego Hegla (nie doczytałem jakie masz kolumny) mija się z celem. Wzmacniacz zdusi potencjał każdego bardzo dobrego przetwornika. Nie ma więc sensu zakup jeżeli nie wykorzysta się dostępnego potencjału.

@pmcomp
Tak właśnie planuję, pożyczyć. Potem nabyć. 

Na spokojnie...
Jednak sporo osób mi bardzo pomogło, za co uprzejmie dziękuję. 
Przykładowo, taki post jest  dla mnie bardzo pomocny chociaż Autor ma sprzęt na bardzo wysokim poziomie, Macintoshe jak widzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

PS. Niektórzy jak w moim wypadku  w wieku 57 lat są po trochu w środku dziećmi, ale z tego się czasami cieszę 🙂 , że nie zguśniałem  i wiele rzeczy mnie nadal cieszy..   Młodość to coś co byśmy kupili za 100 najlepszych DACów chętnie ale się nie da 😉  Zresztą wszyscy maniakalnie bawiąc się w upgrady jesteśmy jak dzieci z zabawkami nowymi, czyż nie ? 🙂 

@Szapkowski
Mam Audiovectory QR5. Ale dokładnie trafiłeś w dziesiątkę - dlatego rozważam "ze swojego średniego poziomu" coś co jest adekwatne do reszty toru a nie w kosmos ponad  w jakości i cenie , skoro mi to w moim torze niewiele wniesie w stosunku  do czegoś co jest na poziomie tego co mam.

@ogólnie....

Stąd nasze rozmowy - przecież po to jest to forum a tym bardziej ten wątek o DAC-ach żeby się naradzać czy sobie wzajemnie pomóc. Może być martwy bo każdy będzie się bał zapytać o cokolwiek ale chyba nie o to chodzi. Trochę życzliwości...tak bardzo nam  jej w tych czasach brakuje.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333

@Marek333 nie sztuką jest kupić coś nowego reklamowanego w testach jako super hiper, to tak nie działa.

Pytasz o DAC a jak pada propozycja to wymyślasz że drogo, nie kupujesz używanych, twoja strata, wnioskuję że kupisz pontusa i za miesiąc będziesz miał ból głowy od dźwięku. 

Dźwięku analogowego z piękną średnicą nie uzyskasz ani z twojego wzmacniacza ani z kolumn, i nie pomoże tu nawet Lampizator za 40k, moim zdaniem oczywiście. Znam te kolumny, słuchałem też kilku Hegli, nigdy nie zestawił bym tego połączenia razem.

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Pytanie jakie sobie stawiam to czy (nowy) Lampizator za 40.000 PLN  aż o tak bardzo poprawi  dźwięk w moim torze audio niż PONTUS II 12th-1 (nowy) (wersja najnowsza ulepszona) .

Zdecydowanie nie! Tak samo jak w przypadku każdego innego sprzętu audio. Trzeba sobie postawić w którymś miejscu granicę, bo to nie ma sensu wydawać dodatkowych dziesiątek tysięcy złotych na minimalne przyrosty jakości, a tak się dzieje niestety. 

Wg mnie, najlepiej wycenione sprzęty to są te w granicach 4-6 tysięcy za używany element. Potem ceny drastycznie rosną, a wzrost jakości jest mizerny jak na poniesione wydatki. Więc Twoje założenie jest słuszne. Wiele ludzi chwali pontusa więc go po prostu kup i posłuchaj.

Wielu ludzi chwali Lumina, a dla innych to nie warte nawet połowy tego co trzeba za to dać. Z resztą to widać choćby po ilości ogłoszeń np. T2.

Musisz po prostu sprawdzić u siebie i tyle.

Edytowane przez piszcz4
8 minut temu, piszcz4 napisał:

Wg mnie, najlepiej wycenione sprzęty to są te w granicach 4-6 tysięcy za używany element.

A wg mnie te po 10-15K. To już jest konkretne granie. Za 4-6K nic dobrego się nie kupi moim zdaniem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, Piopio napisał:

A wg mnie te po 10-15K. To już jest konkretne granie. Za 4-6K nic dobrego się nie kupi moim zdaniem. 

Tak bez sluchania obaj ferujecie wyroki? Na pieniadze?

Audiofilski Boże … ty widzisz i nie grzmisz?

Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, Piopio napisał:

Grasz swoimi pieniędzmi, czy pieniądze grają tobą?

Co do DACa powtorzę … za ok. 4.000 zl mozna kupić Balanced Mark 4xPCM63. Nowy. I to jest killer.

Jak ktos woli kupowac bity i herce to niech kupuje te wyscigowe Chinole, jak chce sluchac muzyki to ten DAC co powyzej.

EOT.

2 godziny temu, Marek333 napisał:

Ludzie z PONTUSEM II są przeszczęśliwi więc wydaje mi się, że to podobnie u mnie to zafunkcjonuje .

Absolutny blad w rozumowaniu. Jak tego nie rozumiesz to jeszcze gorzej.

Edytowane przez pmcomp

Ja piszę tylko o relacji ceny do jakości. W pewnym momencie to się bardzo rozjeżdża. Marek333 założył sobie jakąś granicę i uważam, że słusznie. Ja też mam taką.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, pmcomp napisał:

Jak ktos woli kupowac bity i herce to niech kupuje te wyscigowe Chinole, jak chce sluchac muzyki to ten DAC co powyzej.

"Niech ktoś zatrzyma wreszcie świat, ja wysiadam
Na pierwszej stacji, teraz, tu!
Niech ktoś zatrzyma wreszcie świat, bo wysiadam
Przez życie nie chcę gnać bez tchu

Jak w kołowrotku bezwolnie się kręcę
Gubię wątek i dni
A jakiś bies wciąż powtarza mi, "Prędzej!"
A życie przecież po to jest, żeby pożyć
By spytać siebie, "Mieć, czy być"?
Bo życie przecież po to jest, żeby pożyć
Nim w kołowrotku pęknie nić."😉

10 minut temu, pmcomp napisał:

Co do DACa powtorzę … za ok. 4.000 zl mozna kupić Balanced Mark 4xPCM63. Nowy. I to jest killer.

Czy to nie jest potwierdzenie tego o czym piszę? 

Niech się każdy przyzna, ile razy kupił lub pożyczył coś drogiego do audio i po czasie pluł se w brodę bo tyle kasy za praktycznie żaden przyrost jakości, ino lekko w bok lub nawet w dół?

Założę się, że każdy z Was!

4 minuty temu, piszcz4 napisał:

Czy to nie jest potwierdzenie tego o czym piszę? 

Niech się każdy przyzna, ile razy kupił lub pożyczył coś drogiego do audio i po czasie pluł se w brodę bo tyle kasy za praktycznie żaden przyrost jakości, ino lekko w bok lub nawet w dół?

Założę się, że każdy z Was!

Nie. Bo jeszcze rok temu tego DACa nie bylo. Zawsze mozna sobie pluc w brode bo wyszlo cos lepszego i tanszego.

Im predzej porzucisz lapanie kroliczka i zaczniesz sluchac muzyki tym lepiej.

Edytowane przez pmcomp

16 minut temu, pmcomp napisał:

EOT.

Absolutny blad w rozumowaniu. Jak tego nie rozumiesz to jeszcze gorzej.

Wez prosze pod uwage, nie kazdy ma kompetencje, aby ogarnac to z Ali, biorac pod uwage ryzyka, ktore sam wskazywales.

Z mojej strony, jesli wszystko dobrze pojdzie, za tydzien testuje uzywanego Meitner MA1 v2. Podziele sie wrazeniami.

Volumio Rivo Aqua La Scala MKII Technics SL100C ATVM540ML ZinAmp phono Yamaha AS3200 Vienna Accoustics Mozart Grand SE 

10 minut temu, BorkowskiM napisał:

Wez prosze pod uwage, nie kazdy ma kompetencje, aby ogarnac to z Ali, biorac pod uwage ryzyka, ktore sam wskazywales.

Z mojej strony, jesli wszystko dobrze pojdzie, za tydzien testuje uzywanego Meitner MA1 v2. Podziele sie wrazeniami.

Tylko on nie jest w budgecie @Marek333.

A jak sie nie ma konpetencji to sie jedzie do SALONU … np. Q21, oglada i slucha kolumny w korytarzu za 200 tysiów i szybko pakuje do auta. A potem wszystkim sasiadom w okolicy pompki z zazdrosci siadaja. Znam duzo takich przypadkow. Ale jakie wlasne samopoczucie jest 🙂 !!!

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, BorkowskiM napisał:

za tydzien testuje uzywanego Meitner MA1 v2. Podziele sie wrazeniami.

I to, jak sądzę, jest bardzo słuszny kierunek. Miłych wrażeń.

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Im predzej porzucisz lapanie kroliczka i zaczniesz sluchac muzyki tym lepiej.

Mówi osoba, która siedzi 24h na dobę na forum 😂

13 minut temu, piszcz4 napisał:

Mówi osoba, która siedzi 24h na dobę na forum 😂

Podczas sluchania muzyki sledze wasze boje w audio 😉 . Czasem jest merytorycznie, czasem smiesznie, a czasem straszno. Dzieje się …

Edytowane przez pmcomp

OK jasne. Dziękuję, podoba mi się pomysł aby to przeanalizować i pomyśleć o tym modelu.

Który sugerujesz do mojego setupu?  W profilu moim są graty.

Bo jest 7 wersji

Typ 1: wyposażony w filtrowanie cyfrowe SM5842

Typ 2: wyposażony w cyfrowe filtrowanie PMD100

Typ 3: wyposażony w moduł NOS

Typ 4: wyposażony w cyfrowe filtrowanie DF1706

Typ 5: wyposażony w cyfrowe filtrowanie DF1704

Typ 6: nie używaj wszystkich żetonów z gniazdami IC

Typ 7: obsługuje zewnętrzny czarna wersja zegara

Trzeba  tylko zorientować się jak byłoby z odprawą celną  = (+VAT +cło) chociaż w Polsce chyba są też dostępne, poszperam... 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333

Sorry, ja ci nic nie zaproponuje. Ja tym nie handluję.

W innym poscie napisalem dokladnie w jakiej konfiguracji sluchalem i co z tego wyniklo. Jeszcze jeden user napisal o swojej konfiguracji. Daniel z najlepszeodtwarzacze.pl sluchal w takiej samej konfigurachi jak ja bo to jego odtwarzacz. Co napisal tez mozna przeczytac.

Napisalem ci, przestan pytac, nie mysl za duzo, zacznij sluchac.

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Bardzo prosze.

Widze, ze nawet podczas cytowania za duzo myślisz, pod czacha emocje ci buzują i … nie potrafisz zacytować dokładnie. A tam jest co innego napisane.

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

@pmcomp
Przykro mi ale Twoja agresywność doprowadziła, że muszę Cię wyciszyć (wykonane), bo Twoje ciągłe  ataki,  agresywne na każdy mój wpis doprowadzają do zaburzenia postrzegania przeze mnie całego Forum Audiostereo, które uważam , że jest świetne ! To jest super miejsce odkryte niedawno przeze mnie i nie chcę sobie psuć postrzegania tego Forum przez "takie incydenty".

Tu można uzyskać masę ciekawych informacji i porad i PISAĆ o tym co nas nurtuje, naradzać się z życzliwymi osobami.

Tak więc uprzejmie proszę nie odnoś się do żadnych moich wpisów bo i tak ich nie będę widział, po prostu.

Serdecznie pozdrawiam i życzę pokoju ducha i ciut więcej życzliwości dla innych.

Edytowane przez Marek333

Ukryta Zawartość

Przykro mi ale Twoja agresywność doprowadziła, że muszę Cię wyciszyć (wykonane), bo Twoje ciągłe  ataki,  agresywne na każdy mój wpis doprowadzają do zaburzenia postrzegania przeze mnie całego Forum Audiostereo, które uważam , że jest świetne ! To jest super miejsce odkryte niedawno przeze mnie i nie chcę sobie psuć postrzegania tego Forum przez "takie incydenty".
Tu można uzyskać masę ciekawych informacji i porad i PISAĆ o tym co nas nurtuje, naradzać się z życzliwymi osobami.

Tak więc uprzejmie proszę nie odnoś się do żadnych moich wpisów bo i tak ich nie będę widział, po prostu.
Serdecznie pozdrawiam i życzę pokoju ducha i ciut więcej życzliwości dla innych.

Nie przejmuj się. Na Audiostereo to norma. Jakaś nerwosa tu panuje, pewnie audionerwosa połączona z niezdiagnozowanym ADHD.

A wracając do tematu to poszukiwania zacznij od lokalnego rynku. Z moich doświadczeń sprawnie i szybko bez nastawienia na grabieżczą sprzedaż można wypożyczyć od Audio-On, Audiosource, Premiumsound. Q21 też jest spoko w wypożyczeniu, ale z doradztwem bywa różnie.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, pantagruel napisał:

Marek333, czy w końcu w ogóle posłuchałeś cokolwiek z tego, co proponowano powyżej? Bo zaczyna to wyglądać jak bicie piany.

To się nie zaczyna, to się już dawno zaczęło 😉 . Stąd moje "luźne" podejście.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi