Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z dobry przedwzmacniaczem do 2,5 k zł

PolTor

Rekomendowane odpowiedzi

To "techniczne granie" Onkyo w ogromnym stopniu zniknie po podłączeniu końcówki mocy (mimo iż to tylko dwa kanały, to poprawi się odbiór całości). Wszak z tym założeniem wybierałeś sprzęt i dla właśnie takiej konfiguracji Ci doradzaliśmy. Nie wiedziałem jednak, iż tego Hegla jeszcze nie masz i obecnie testujesz ampli, który miał mieć przyzwoity pre-amp... nie używając tego pre-ampa. ;)

Co do przestrzenności - rozumiem, iż upodobałeś sobie rozszerzanie 2.0 do wszystkich kanałów. Dolby surround rzeczywiście gra dużo centralem, bardziej rozszerza brzmienie natomiast All channel stereo. Acz sam zauważyłeś większą dokładność Onkyo względem Twojego poprzedniego amplitunera - objawia się ona również w dokładniejszej lokalizacji źródeł pozornych. To co sobie więc upodobałeś w Pioneerze - mogło być tak naprawdę nieuporządkowaniem i chaosem, a efektem ubocznym było to, że dźwięk otaczał Cię zewsząd zamiast stąd, skąd powinien w danym nagraniu. Onkyo potrafi naprawdę równomiernie wypełnić pokój np deszczem w nagraniach 5.1 - bo tak to zostało stworzone na filmach, efekty przestrzenne są tu więc świetne.

To "techniczne granie" Onkyo w ogromnym stopniu zniknie po podłączeniu końcówki mocy (mimo iż to tylko dwa kanały, to poprawi się odbiór całości). Wszak z tym założeniem wybierałeś sprzęt i dla właśnie takiej konfiguracji Ci doradzaliśmy. Nie wiedziałem jednak, iż tego Hegla jeszcze nie masz i obecnie testujesz ampli, który miał mieć przyzwoity pre-amp... nie używając tego pre-ampa.

Po stokroć tak ma być. Amplituner to kino i kropka.

" I takie doradzanie ja bardzo szanuję" :)) Gonienie króliczka mi się podoba , taki to nasz los dla większości z forum - tak subiektywnie myślę. RZ 810 poza szlachetnym wyglądem i wypasem ma szlachetność w sobie i to trzeba docenić i dorosnąć a w drodze do tego może zerwać z stereotypami.

Najgorzej, że człowiek się osłuchać nabierze doświadczenia później dystansu i na koniec. "ogluchnie" :) Ktoś pewnie zaraz napiszę, że nie można mieć wszystkiego :))

Teraz czekam z niecierpliwością na Hegla a do tego czasu pokombinuje z kalibracją.

Znalazłem jakiś prodnik na forum, że niby wszystkie crossover'y na 80.... Wieczorkiem wypróbuję.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

MCACC robi robotę, sprzętowego decybelomierza pewnie nie masz ale spróbuj wyrównać/sprawdzić poziom głośników telefonem :) zawsze to wyrownasz je na równy poziom głośności.

Pokój masz symetryczny czy jakiś salon z kuchnią otwarty?

Rozumiem, że na równy poziom mają być wysterowania siedząc w punkcie odsłuchu ?

Pomieszczenie mam symetryczne i pół otwarte z poprzez jadalnie z kuchnią. Ogólnie od zawsze mam problem z przepoteżnym basem. Ale akurat o dziwo kalibracją Onkyo z tym sobie radzi bardzo dobrze.

Tak 75db w miejscu odsłuchu, akurat kalibracja onkyo to nawet za bardzo wycina bas więc nie dziwne ze nie ma problemu.

Niech zgadnę masz kanapę pod ścianą?

Zainteresuj sie tematem akustyki to bardzo ważne.

Tak 75db w miejscu odsłuchu, akurat kalibracja onkyo to nawet za bardzo wycina bas więc nie dziwne ze nie ma problemu.

Niech zgadnę masz kanapę pod ścianą?

Zainteresuj sie tematem akustyki to bardzo ważne.

Jak mogłoby być inaczej - pod ścianą :). Life is brutal. Z racji konstrukcji kanapy siedzę 50 cm od ściany. - choć tyle.

• 2 tygodnie później...

Przez wystawienie mnie do wiatru forumowicza eltoro, który to miał sprzedać mi Hegla na koniec października a sprzedał komuś innemu, inna sztuka H80 od weekendu jest już u mnie :). Odsłuch trwają ale jeszcze nie mam wyrobionego zdania. Jednak powiem tyle, że jest małe zaskoczenie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.