Skocz do zawartości
IGNORED

System na bazie NuForce icon HDP. Ma sens?

Patrykowski

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega sprzedał mi w dobrej cenie Nuforce Icon HDP. Muzyki podsłuchiwalem sobie do tej pory na sprzęcie niezbyt wysokich lotów, jakaś miniwieża, słuchawki/telefon itp. aczkolwiek lubię muzykę w dobrej jakości, z dobrego sprzętu, bo miałem często okazję posłuchać u znajomych. Teraz pytanie, czy warto na bazie tego DACa zbudować jakiś niezbyt drogi system, który będzie trzymał podstawową jakość, z naciskiem że będzie grał dobrze. Mam okazję kupić u siebie w okolicy, też niedrogo, kolumny MB Quart 610s, w dobrym stanie. Podobno fajne ale niewiele jest o nich w necie, o brzmieniu itp. O tym DACu też piszą różnie, że jasny, ciepły, basowy, ostry i trudno się połapać jaki naprawdę, jest trochę mętlik. Zakładając że kupiłbym te kolumny, jaki wzmacniacz polecilibyście do tego, tak powiedzmy w przedziale 500-800 zł, żeby zagrało ciepło i muzykalnie a zarazem, wyraźnym ale raczej miękkim basem, nie natarczywą, złagodzoną górą, tak żeby nie meczylo, bardziej w kierunku analogu do wyluzowania sie na kanapie, niż sterylnej analityczności ale żeby nie brakowało dynamiki i pazurka :) Muzyki słucham różnej, rock progresywny, zdarzy się Anna Maria Jopek, jakiś dżezik, Marcus Miller, Groove Armada, czy Kult i Mannan, Genesis itp. No różnie ale bez disco polo i jakiejś naparzanki ukrywającej łeb. Pokój 5,5x4m wysokość ok 3m. Muzyki nie słucham głośno. Zależy mi, zeby było ją czuć, to mięsko, tak w okolicach już 9: 00 - 10: 00 na potencjometrze głośności, jeżeli to mizliwe :)

Źródłem muzyki komputer i DAC bo mam bardzo dużą bazę FLAC, CD może jakieś tanie dokupię, tak pomocniczo, jako transport dla płyt, które już mam.

A może jakaś końcówka mocy bo wyczytałam że ten DAC ma preamp ale jakiej to jest jakości... Tu też, jedni piszą, że taki sobie inni, że bardzo dobry, na komponentach ładowanych do duuuużo drozszych klocków.

Napiszcie plis czy to ma sens, czy sprzedać tego Nuforcea i szukać czegoś innego. Budżet to ok 1000 + to, co wezmę za DACa.

Pozdr i miłego dnia :)

Teraz pytanie, czy warto na bazie tego DACa zbudować jakiś niezbyt drogi system,

Warto. Przetworniki to takie paradoksalne urządzenia, że z jednej strony są najważniejsze, bo co na wejściu to i na wyjściu, bez dobrego przetwornika nie będzie dobrego dźwięku - ale z drugiej strony między przetwornikami są najmniejsze różnice w dźwięku, co oznacza, że trzeba władować naprawdę kupę kasy żeby poczuć różnicę. Tak więc przetwornik za <1000 zł to już jest całkiem przyzwoity sprzęt i całkowicie adekwatny do kolumn za ~2,5k i wzmacniacza za następne ~2,5k (za nowe).

Tak więc jak planujesz wydać na używane kolumny i wzmak łącznie ~2k , to DAC do tego zestawu masz całkowicie wystarczający.

jaki wzmacniacz polecilibyście do tego, tak powiedzmy w przedziale 500-800 zł, żeby zagrało ciepło i muzykalnie a zarazem, wyraźnym ale raczej miękkim basem, nie natarczywą,

jakiś marantz z przełomu lat 80-90 będzie idealny.

A może jakaś końcówka mocy bo wyczytałam że ten DAC ma preamp ale jakiej to jest jakości...

Nie ważne jakiej jest jakości, zawsze lepiej jak muzyka idzie przez jeden preamp, niż przez dwa, więc końcówka mocy jak najbardziej ma sens. Kwestia jest tylko taka, że jak kupisz końcówkę mocy, to jesteś skazany na DACe z preampem - gdybyś w przyszłości planował wymieniać źródło i może być ci ciężko ustrzelić fajną końcówkę w założonym przedziale cenowym - wybór integr jest 10 razy większy.

Napiszcie plis czy to ma sens, czy sprzedać tego Nuforcea i szukać czegoś innego. Budżet to ok 1000 + to, co wezmę za DACa.

Masz spoko DACa, dokup do niego resztę toru, i potem jak cię najdzie (a zwykle nachodzi wszystkich ;), kombinuj dalej. Zdecydowanie nie ma sensu zaczynanie kompletowania stereo od wymiany DACa, którego nie słuchałeś na inny, którego też nie słuchałeś i nie posłuchasz, no nie masz z czym ;)

MB Quart 610s

Zawsze jest bardzo ciężko znaleźć opinie o mało popularnych zabytkach, a jak już ją znajdziesz, to jaką wiarygodność ma taka opinia? Może koleś słuchał tych kolumn na wzmacniaczu techniksa za 100 z wolumenu? ;) Jak to w okolicy, to posłuchaj.

Na początek najlepiej trzymać się popularnych, sprawdzonych marek, bo w ten sposób najtrudniej zrobić sobie krzywdę. Popatrz sobie na jakieś acoustic energy (fuck yeah!), monitor audio, tannoy itp.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Czyli tak ogólnie rzecz biorąc, w kilku zdaniach, jaką charakterystykę brzmienia ma ten dac i jakich kolumn, w sensie charakterystyki brzmienia, szukać zakładając, że będę polował na jakiegoś Marantz'a, np 68, 74 bo chyba o takie chodzi?

Czy jest jakaś wskazana minimalna moc wzmacniacza gotuj dwudziestu kilku metrów, bo kolumny to zakładam podłogowe i pewnie minimum 20 cm głośnik basowy, a może większy będzie lepszy? Czy coś z Bass refleksem?

Czyli tak ogólnie rzecz biorąc, w kilku zdaniach, jaką charakterystykę brzmienia ma ten dac

To trzeba spytać kogoś kto miał ten DAC ;)

Przy czym skoro o to pytasz, to widzę, że przesiąkłeś tymi wszystkimi audiofilskimi bajędami o brzmieniu i innych pierdołach. Tak w skrócie to wiesz, to jest coś o co powinieneś się martwić jak wydasz po kilka konkretnych tysięcy na klocek, na etapie 1k zł za element zmartwienia są zupełnie inne i nie polegają na zagłębianiu się w jakieś niuanse niuansów, zwłaszcza jeśli chodzi o DACe, w których różnice są naprawdę minimalne, żeby nie powiedzieć kompletnie iluzoryczne na tym poziomie cenowym i sporo wyższym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

i jakich kolumn, w sensie charakterystyki brzmienia, szukać

Takich, które wg ciebie dobrze grają i o takim brzmieniu, które lubisz. Przecież nikt ci nie powie co ci się spodoba, zwłaszcza, że sam nie wiesz, bo jeszcze niczego nie słuchałeś. Mogą ci forumowicze polecić tylko to co oni akurat lubią, a zwykle ich zdania i tak będą się całkowicie wykluczały. Ja np. nie lubię NADów - meczące buły, metaliczne brzmienie, bas jak z tuby do golfa za 150 zł, wysokie mocno ścięte - ale znajdziesz tu mnóstwo ludzi, którzy NADy polecają wszędzie i do wszystkiego. Tak samo z kolumnami B&W, które dla mnie są śmiechu warte, ale niezmiennie jakaś nieznana siła od lat je wszędzie zachwala. Poza tym jak chcesz szukać kolumn po charakterystyce brzmienia? Skąd weźmiesz tą charakterystykę i jak ją ocenisz bez posłuchania ich, zwłaszcza, że jeszcze za bardzo nie znasz swoich preferencji?

W kwotach rzędu 1k za kolumny polecam acoustic energy, bo w takiej kwocie miałem te kolumny, potem porównywałem je ze sporo droższymi i wiem, że trzeba wydać na nowe kolumny więcej niż 3 razy tyle, żeby im dorównać.

Jak nie masz możliwości posłuchania przed zakupem, to zostają ci stare sprawdzone metody: waga ;)

będę polował na jakiegoś Marantz'a, np 68, 74 bo chyba o takie chodzi?

Dokładnie te. Ja miałem PM-72. Jak bardzo chcesz, to jego brzmienie opisałbym tak:

Grał pełnym pasmem :) Żadnych szumów, bas w miarę kontrolowany i wyraźny. Spory zapas mocy. Góra lekka, jasna i nie ostra, - firmowo słodka.

Jak szukałem potem nowego wzmaka, to w sklepie musiałem wydać 3k na coś grającego na tym poziomie.

Czy jest jakaś wskazana minimalna moc wzmacniacza gotuj dwudziestu kilku metrów, bo kolumny to zakładam podłogowe i pewnie minimum 20 cm głośnik basowy, a może większy będzie lepszy? Czy coś z Bass refleksem?

o mocy wzmacniaczy książki się pisze i generalnie przypomina to dywagacje o wyższości masła nad margaryną i odwrotnie. W skrócie: tranzystorowy 60W powinien w zupełności wystarczyć, żeby spać spokojnie. Chyba, że to klasa A, albo lampowiec wtedy 25W ;) Nie strzelaj sobie też w kolano kupując jakieś wyjątkowo trudne do napędzenia kolumny, bo to niepotrzebnie podwyższy ci wymagania na moc wzmacniacza.

Rozmiar głośników basowych nie jest wielkim wyznacznikiem basu, w tym sensie, że nie ma co się bić o jak największy, ważne też jaki to głośnik i ile ich jest. Np. dwuipółdrożna kolumna na dwóch głośnikach 130mm, jak acoustic energy ma już takie pierdolnięcie, że nie będziesz wiedział po co w ogóle mógłby być większy głośnik basowy. Bass reflex w tym przedziale cenowym to konieczności. W kolumny bez bass reflexu to można się bawić przy ładnych paru tysiach, wcześniej nie ma to za bardzo sensu.

do Nuforce Icona HDP sprobuj poszukac PA Topaz 20 z drugiej ręki..dobre kiolumienki do 1 tys. zł...jedyny mankament podbicie wyższej srednicy...więc trzeba do tego dobrac odpowiedni wzmak..

Mam już te kolumny MB Quart 610s, właściciel pojechał na wakacje i zostawił mi na tydzień za kaucja, żebym zobaczył czy mi pasują. Na szybko poczytałem, że w Niemczech polecali ogólnie do Quartów Luxmany. Czym można zastąpić takiego powiedzmy L410 bo on trochę drogi, powiedzmy do 5-6 stówek?

Czym można zastąpić takiego powiedzmy L410 bo on trochę drogi, powiedzmy do 5-6 stówek?

Marantzem :)

Możesz też popatrzeć na Yamahy i Onkyo z tego samego okresu.

Albo kup sobie końcówkę Sansui B-1000

Nie wiem jak gra, ale wskaźniki ma zajebiste, kiedyś sobie kupisz jakiś nowy wzmak, a tego wrzucisz do sypialni czy coś i dalej będzie zajebiście wyglądał ;)

Ludzie wydają jakieś opinie o całej marce bo w 2016 roku słyszeli najtańszy amplituner onkyo i grał słabo w porównaniu z 4 razy droższym ampli stereo - co to mówi o ich wzmacniaczach sprzed 30tu lat albo o czymkolwiek tak w ogóle?

Wszystkie wzmacniacze są 8 i 4 Ohmowe, tylko często producenci nie podają danych dla wzmacniacza przy 4 Ohmah. Dlatego najlepiej jednak mieć kolumny łatwe do napędzenia i nie robić sobie problemu, ale generalnie dopóki nie kupisz jakiegoś 30W tranzystora to nie powinno być problemu.

Pamiętaj żeby się targować jak kupujesz, jak wzmak jest wystawiony za 600 zł to powinno się spokojnie urwać stówkę.

W jakim kierunku ze wzmakiem?

żeby łagodził przełom wyższej srednicy i wosokich tonów...co w Topazach jest zawodowe to kontrola na basie i bardzo dobra stereofonia.

Już nie aktualne. Zdecydowałem, że kupię dużo lepszy wzmacniacz.

NuForce idzie na sprzedaż. Polecam bo jak widzę, model praktycznie nie do dostania.

Na all... wystawiam za 1000.

Jak ktoś chętny z forum to oddam za 8 i pół stowki.

Trudno powiedzieć... Słuchałem 6000 - to w porównaniu z PM-72 zmiana była na tyle mała, że od razu przeskoczyłem chyba na 8000 i właśnie PM-KI Lite. Także najwyżej mogę powiedzieć, że taki 7000 powinien być trochę lepszy...

Zdecydowałem, że kupię dużo lepszy wzmacniacz.

Uuuuu, jaki? :)

Może Grundiga A9000 :D

Przy okazji bo brałem pod uwagę coś takiego, czy warto podpiąć pod tego NuForce jakaś końcówkę mocy? Jak jest jakość preampa w tym Iconie?

Nie ważne jakiej jest jakości, zawsze lepiej jak muzyka idzie przez jeden preamp, niż przez dwa, więc końcówka mocy jak najbardziej ma sens. Kwestia jest tylko taka, że jak kupisz końcówkę mocy, to jesteś skazany na DACe z preampem - gdybyś w przyszłości planował wymieniać źródło i może być ci ciężko ustrzelić fajną końcówkę w założonym przedziale cenowym - wybór integr jest 10 razy większy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.