Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka informacji na temat mojego systemu:

Krell KPS 25s, Krell SACD Standard, Krell KSA 250, KRC-3, Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand

Analog: Nakamichi Dragon, Nakamichi CR-7E, Pioneer RT-909, Revox B-77

Transrotor Apollon TMD, SME 5012, MC Merlo Reference, Transrotor Phono Pre

pokój 40m2

- no, normalnie szczęka opada :) - i winyl na tym sprzęcie nie pokazał pazurków ? - pewnikiem musi być tego gdzieś jakaś przyczyna - trzeba szukać......

excelvinyl winylmania blog szukaj

Faktycznie polemika z niektórymi w tym wątku nie ma sensu. Każdego sprowadzą do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem. Idiotyzm ludzki nie zna granic.

Bald,

jak się pisze kretynizmy, to trzeba się liczyć ze srogą ripostą. ;-)

Edytowane przez soundchaser
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Poszedł mały Jasio do cyrku i tak się złożyło, że musiał usiąść w pierwszym rzędzie. Rozpoczął się występ i na arenę wychodzi Klaun Szyderca. Podchodzi do Jasia i pyta:

– Jak masz na imię?

– Jasiu.

– A więc Jasiu, czy ty jesteś głową krowy?

– Nie.

– A czy ty jesteś tułowiem krowy?

– Nie.

– A więc Jasiu, ty jesteś dupa wołowa! HAHAHA!!! (zaśmiał się szyderczo Klaun Szyderca).

Smutny Jasio wrócił do domu, opowiedział wszystko tacie, na co ten mu mówi:

– Jasiu, jutro też pójdziesz do cyrku.

– Ale jak to? Do cyrku? A Klaun Szyderca? Znowu będzie się śmiał.

– Jasiu, nie możesz się tak poddać. Musisz jutro jeszcze raz iść do cyrku!

Smutny Jasio poszedł do cyrku i pech chciał, że znów musiał usiąść w pierwszym rzędzie. Po rozpoczęciu występu znów na arenę wyszedł Klaun Szyderca i widząc Jasia podszedł do niego i mówi:

– Widzę tutaj mojego przyjaciela Jasia! Proszę, powiedz mi, Jasiu, czy ty jesteś głową krowy?

– Nie.

– Nie.

– A więc Jasiu, ty jesteś dupa wołowa! HAHAHA!!! – znów zaśmiał się szyderczo Klaun Szyderca.

Wszyscy ludzie w cyrku zaczęli się śmiać, a Jasio, któremu zrobiło się bardzo przykro wrócił do domu i powiedział o wszystkim tacie. Jego tata na to:

– Jasiu, jutro jeszcze raz pójdziesz do cyrku!

– Ale tato, ja nie chcę! Tam jest Klaun szyderca, on znowu się będzie śmiał!

– Nie martw się, Jasiu, tym razem pójdzie z tobą Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty.

No i tak się stało. Następnego dnia poszli Jaś i Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty do cyrku, usiedli w pierwszym rzędzie i czekają na występ Klauna Szydercy. Wychodzi więc Klaun Szyderca na arenę i zaczyna swój znany występ. Podchodzi do Jasia i pyta:

– Jasiu, czy ty jesteś głową krowy?

Na co Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty:

– sp***dalaj.

Gdybyscie posiadali taki gramofon jak moj znajomy czyli SME 20 i opisywli swoje emocje to jeszcze bym rozumial.....a tak nawet to nie jest smieszne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak ten znajomy ma tylko tego smeka,to to jest dopiero smieszne!!................na nim samym nie pograsz.

Ukryta Zawartość

Poszedł mały Jasio do cyrku i tak się złożyło, że musiał usiąść w pierwszym rzędzie. Rozpoczął się występ i na arenę wychodzi Klaun Szyderca. Podchodzi do Jasia i pyta:

– Jak masz na imię?

– Jasiu.

– A więc Jasiu, czy ty jesteś głową krowy?

– Nie.

– Nie.

– A więc Jasiu, ty jesteś dupa wołowa! HAHAHA!!! (zaśmiał się szyderczo Klaun Szyderca).

Koniec kawału, doskonałe. Rozbawiłeś mnie :)

Głupoty piszą wszyscy ci co nie są po myśli TWA. Naprawdę żałosne. Chyba zamienię Transrotora na Bernarda z MF-100 a Krella na dvd Denona i zacznę pisać żę płyta CD umarła i tylko SACD i winyl. No i gęste pliki zgrywane z taśmy i winyla. Bo tylko one dają przyjemność obcowania z high-endem a przede wszystkim leczą kompleksy. Tylko że jest jeden problem: ja nie mam kompleksów.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Głupoty piszą wszyscy ci co nie są po myśli TWA. Naprawdę żałosne. Chyba zamienię Transrotora na Bernarda z MF-100 a Krella na dvd Denona i zacznę pisać żę płyta CD umarła i tylko SACD i winyl.

Czego się gorączkujesz,nic nie musisz zmieniać,jak i nie muszą robić tego Ci z budżetowym sprzętem,z różnych zapewne powodów,nie chcą,nie mają pieniędzy etc.

Wcale nie dziwi mnie że na takim zestawie Winyl zagra przyjemniej dla ucha od taniutkiego CD,czy DVD,do tego z płytą za 20zł.

• 3 tygodnie później...

<p>Mała sonda.

Co zabrzmi, tak na przeczucie, Wasza pierwsza myśl, co zabrzmi lepiej.

1sze czy 2gie zdjęcie.

Co będzie bardziej parne, gęste, wilgotne ?Dziękuje z góry.

<p>Mała sonda.

Co zabrzmi, tak na przeczucie, Wasza 1sza myśl, co zabrzmi lepiej.

1sze czy 2gie zdjęcie.

<p>Mała sonda.

Co zabrzmi, tak na przeczucie, Wasza pierwsza myśl, co zabrzmi lepiej.

1sze czy 2gie zdjęcie.

<p>Mała sonda.

Co zabrzmi, tak na przeczucie, Wasza 1sza myśl, co zabrzmi lepiej.

1sze czy 2gie zdjęcie.

Wybaczcie, mała czkawka.

Ukryta Zawartość

post-43720-0-61954700-1371499743_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno zabrzmią inaczej, lepiej zabrzmi lepsze wydanie, lepiej zabrzmi lepszy tor odsłuchowy cyfrowy/analog. Pierwsza myśl? - analog. Lepsza aura wokół dźwięków, lepsza stereofonia, większa scena.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Kilka informacji na temat mojego systemu:

Krell KPS 25s, Krell SACD Standard, Krell KSA 250, KRC-3, Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand

Analog: Nakamichi Dragon, Nakamichi CR-7E, Pioneer RT-909, Revox B-77

Transrotor Apollon TMD, SME 5012, MC Merlo Reference, Transrotor Phono Pre

pokój 40m2

Piękny system.

Najsłabszym ogniwem jest przedwzmacniacz gramofonowy.

Nie wiem jaką impedancję wejściową ma Twój Krell ale jeżeli jest wysoka to warto spróbować dobrego pre na lampach.

Moim zdaniem partnerem jakościowo odpowiednim byłby przedwzmacniacz OPUS 88 pana Andrzeja Walla http://www.wallaudio.de/opus-88/

- no, normalnie szczęka opada :) - i winyl na tym sprzęcie nie pokazał pazurków ? - pewnikiem musi być tego gdzieś jakaś przyczyna - trzeba szukać......

Pewnie że jest tego przyczyna: po prostu u Balda cyfra gra lepiej i ma dłuższe pazurki. Zresztą nie tylko u niego :).

Edytowane przez Kubeł

Pewnie że jest tego przyczyna: po prostu u Balda cyfra gra lepiej i ma dłuższe pazurki.

- a nie powinna ! i pytanie jest: dlaczego tak się dzieje i gdzie jest tego przyczyna ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

- a nie powinna ! i pytanie jest: dlaczego tak się dzieje i gdzie jest tego przyczyna ?

Odpowiedz jest bardzo prosta ... gdyby w torze byla MF-100 to cyfra by sie schowala prawda ??? Tak jak u Ciebie.

Az sie prosi cieta riposta z kwalu pare watkow wyzej.

A po co szukać przyczyny jak dla wlasciciela ta cyfra gra wspańiale a winyl do doopy? Tak jest i Jemu sie podoba. I tak niech zostanie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Prawda jest taka, że winyl i cd to dwie zupełnie inne prezentacje dźwięku. Jeszcze kiedyś twierdziłem, że tylko analog. Teraz twierdze, że i jedno i drugie ma plusy i minusy. Trzeba złożyć jeden i drugi tor jak trzeba i wtedy się nie będzie wypisywać twierdzeń typu cyfrowy nalot, czy mulący winyl....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Prawda jest taka, że winyl i cd to dwie zupełnie inne prezentacje dźwięku. Jeszcze kiedyś twierdziłem, że tylko analog. Teraz twierdze, że i jedno i drugie ma plusy i minusy. Trzeba złożyć jeden i drugi tor jak trzeba i wtedy się nie będzie wypisywać twierdzeń typu cyfrowy nalot, czy mulący winyl....

Wytłumacz to Excelowi. On nie ma ani dobrego toru cyfrowego, ani analogowego. Za to betonową głowę owszem.

a powinna, a dzieje się to dlatego że kolega ma lepszy odtwarzacz cyfrowy niż gramofon. Oto przyczyna.

Prawda jest taka, że winyl i cd to dwie zupełnie inne prezentacje dźwięku. Jeszcze kiedyś twierdziłem, że tylko analog. Teraz twierdze, że i jedno i drugie ma plusy i minusy.

Pełna zgoda.

Trzeba złożyć jeden i drugi tor jak trzeba i wtedy się nie będzie wypisywać twierdzeń typu cyfrowy nalot, czy mulący winyl....

"Cyfrowy nalot", czy "mulący winyl" mogą oczywiście wynikać ze słabo skonfigurowanego sprzętu, ale (przynajmniej u mnie tak jest) raczej to efekt źle nagranej płyty zarówno winylowej (rzadziej), jak i CD (częściej). Wszystkie te spaprane remastery na CD właśnie tak brzmią. Natomiast dobrze nagrane płyty CD (K2HD, MFSL, mastersound + z dobrych wytwórni typu: ECM, Act, Telarc) mogą być i są konkurencją dla tych samych wydań na winylach.

Jeśli nic nie spierdzielili w studiu, to miło słucha się i CD i Winyla - ot cała historia formatów...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale żeby to wiedzieć, to trzeba mieć nie tylko jako taki system, ale też otwarty umysł, a ze smutkiem stwierdzam że jest z tym niemały problem u niektórych winylowców.

soundchaser ale te dobrze nagrane płyty CD mogą być i są konkurencją dla winyli, ale zapominasz w tym, że są cały czas tylko i wyłącznie konkurencją, ale nie wartościowym "przeciwnikiem."

Ale z drugiej strony, otwórzcie na chwilę koledzy z VC Swój umysł, trochę odwagi, czy taka myśl nie jest ekscytująca, że cyfra może zabrzmieć jak winyl ?

"Cyfrowy nalot", czy "mulący winyl" mogą oczywiście wynikać ze słabo skonfigurowanego sprzętu, ale (przynajmniej u mnie tak jest) raczej to efekt źle nagranej płyty zarówno winylowej (rzadziej), jak i CD (częściej). Wszystkie te spaprane remastery na CD właśnie tak brzmią. Natomiast dobrze nagrane płyty CD (K2HD, MFSL, mastersound + z dobrych wytwórni typu: ECM, Act, Telarc) mogą być i są konkurencją dla tych samych wydań na winylach.

Madre slowa.

Choc moze nie powinienem klaskac soundowi ale w koncu napisal cos madrego.

soundchaser ale te dobrze nagrane płyty CD mogą być i są konkurencją dla winyli, ale zapominasz w tym, że są cały czas tylko i wyłącznie konkurencją, ale nie wartościowym "przeciwnikiem."

Ja też wolę winyle i ich niepowtarzalne brzmienie, ale są takie płyty CD, które nie mają swoich "przeciwników" winylowych (brzmią lepiej).

Choc moze nie powinienem klaskac soundowi ale w koncu napisal cos madrego.

Miło mi, ale widocznie czytałeś mnie wybiórczo. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi