Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Co nie zmienia faktu i sensu mojej wypowiedzi, że jeśli chodzi o realizację płyty najsłabiej wypada niemieckie pierwsze tłoczenie na LP a najlepiej japońskie LP.

W środku jest CD od MFSL.

Teraz jest jaśniej?

EDIT: oczywiście jest to subiektywne spostrzeżenie. Są tacy co im najlepiej gra z Mełodii i Pronitu :)

Edytowane przez masza1968

EDIT: oczywiście jest to subiektywne spostrzeżenie. Są tacy co im najlepiej gra z Mełodii i Pronitu :)

i z MF110.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie jest jaśniej, bo dalej mieszasz.

Najpierw się decyduj co chcesz powiedzieć, czy stwierdzasz fakt, czy głosisz swoje subiektywne spostrzeżenie, bo to dwie różne rzeczy.

Rozumiem Twoje zdanie,szanuje je, ale się z nim nie zgodzę, mnie uszy podpowiadają co innego.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Sorki, nie chce mi się już dalej gadać na ten temat bo to kopanie się z koniem.

Widać, że jesteś jedyny, który nie rozumie lub nie słyszy, że niemiecki winyl gra gorzej od japońskiego winyla.

Gość partick

(Konto usunięte)

- nie wiem, może się mylę, ale wydaje mi się, że system konwersji dźwięku na płytę cd, od tamtych czasów zasadniczo się nie zmienił .......

konwersja konwersją, ale najwięcej zależy od masteringu, co "Discovery Box" Pink Floyd wyraźnie pokazuje - najwyraźniej to słychać na starych albumach sprzed "Dark Side...".

Sorki, nie chce mi się już dalej gadać na ten temat bo to kopanie się z koniem.

Widać, że jesteś jedyny, który nie rozumie lub nie słyszy, że niemiecki winyl gra gorzej od japońskiego winyla.

Gdzie napisełem, że nie słyszę, że niemiecki winyl gra gorzej od japońskiego winyla.?

Znowu kręcisz, nejpierw przemyśl co chcesz napisać.

Tak. Uważam, że niemiecki winyl brzmi lepiej niż zwykły CD a może i CD od MFSL, to wszystko.

Wszechobecny porażający wręcz dyletantyzm.

którego Disco właśnie stałeś się częścią.

Edytowane przez Dominic2509

a najlepiej ten po 5zł z Wolumenu :D

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

a najlepiej ten po 5zł z Wolumenu :D

A co ma cena do brzmienia winyla?

Współczesne winyle, mimo że często nie brzmią jak należy są drogie jak cholera.

Za to te stare, lepiej brzmiące można czasem kupić za kilka zł.

Nie ma w tym nic dziwnego. Należy się tylko z tego cieszyć.

słuchałem teraz Chopina z płyty wytwórni Sonocord 1980 r. - koncert mistrzów na żywo Warszawa - i myślę, że takich pięknych prądów napędzających głośniki nie jest w stanie wytworzyć żaden DAC czy inne cyfrowe ustrojstwo - cud, miód i natura !...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Chopina cud, miód i natura

Hmm Chopin ...

Poznać historię Pani ze zdjęcia, i posłuchac Larghetto z II Koncertu fortepianowego f-moll. ( Zimerman )

hmm...

ps. przepraszam za offtopa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

konwersja konwersją, ale najwięcej zależy od masteringu, co "Discovery Box" Pink Floyd wyraźnie pokazuje - najwyraźniej to słychać na starych albumach sprzed "Dark Side...".

Niestety masz wiele racji. Już zwykłe amatorskie porównanie fragmentów plików pokazuje że mamy do czynienia z dwoma zupełnie innymi masterami. Poniżej przykład z Welcome to the Machine. Nagranie w okolicach 4 minuty. Przeanalizowane mniej więcej 25 sekund. Plik 1 to wydanie CD sprzed kilkunastu lat. Plik 2 to wersja z Discovery Box. fcq2jz97yoxo.jpg

2vb8pkhlwk00.jpg

Edytowane przez Accu

Porażające wręcz stwierdzenie.Jestem zszokowana!

Widzę problemy z tożsamością seksualną. Współczuję ale mam nadzieję że lekarz niedaleko.

• Pokaż nowe odpowiedzi