Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

PS. Pamiętam takie coś jak GS-434 Bernard. Chyba sobie kupię, założę MF-100 i zacznę pisać że nawet dzielone Accu nie ma szans !

Jak pamiętasz to nie kupuj, przecież z wiekiem nic się w nim nie poprawiło, to nie brandy:-)

A peany możesz walić z rękawa, patriotycznie, wzniośle i z uznaniem konserw'atystów:-)))

W.

No tak, kółko różańcowe ignorantów nie chce żeby mu przeszkadzać ;-)

Kogo my tam mamy? Jeden nie umie poprawnie wkładki ustawić i gloryfikuje dawno przebrzmiałą MF-100.

Świadomy wybór i zamiłowanie do brzmienia płyty winylowej nazywasz ignoranctwem?

Tak Cię to uwiera, że ktoś ma wkładkę mf100 i słucha sobie płyt i dla niego żadne accu nie zagra lepiej?

A co to jest to słynne accu? Dźwięk jak za kotary, martwy, drętwy, matowy i bez życia.

Takie brzmienie dla snobów.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tak Cię to uwiera, że ktoś ma wkładkę mf100 i słucha sobie płyt i dla niego żadne accu nie zagra lepiej?

To nie chodzi o to co się posiada tylko co się o tym wypisuje :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dokładnie tak... nieświadomość i ślepa wiara w potęgę cyfry, (...)

Spokojnie, spokojnie.

Widzę, że każdemu, kto z tobą się nie zgadza chciałbyś przypisać Ciemnogród.

A popatrz, przecież z drugiej strony masz także zaślepienie, fanatyzm i religijne podejście do winyla.

Przecież panowie winyl-maniacy jakiś czas temu pisali w tym wątku o tym, że winyl nadaje sens ich życiu a jego odsłuch jest dla nich niczym mistyczne przeżycie.

Edytowane przez rochu

- każdy kto wie na czym polega zapis cyfrowy na płytę cd, z grubsza zdaje sobie sprawę dlaczego winyl brzmi lepiej - i dlatego się rozwija, odradza - tempo rozwoju byłoby większe, gdyby nie nieświadomość społeczeństwa w tej kwestii - no ale robimy, co możemy, chociaż siła przebicia tego forum jest marna - tak oceniam, że z 10 osób się wypowiada + 10 gości w porywach, czyli taki niszowy grajdół - tym niemniej lubię zajrzeć i poczytać :) - a często równiez wtrącić swoje 3 grosze - dziś wybieram się po tanie płyty - jak pech to pech, bo kolekcja już została przetrzebiona przez paru winylomaniaków i handlarzy, ale myślę, że nie wrócę z pustymi rękami....pzdr.

Excel, skoro wróciłeś z nad morza to teraz jesteś na Marsie. Stąd takie kosmiczne stwierdzenia.

W tematyce dystrybucji i nosników muzyki rozwija się format mp3 oraz streaming muzy w formacie mp3 przez rózne serwisy na zasadzie on demand. Rzązi format przenosny i dostep do niego w każdym miejscu i w każdym czasie. Jakość nikogo nie interesuje. Ma być tanio i dużo.

O wszechobecnym piractwie, torrentach, chomikach nawet nie wspominam.

Jesli tego nie widzisz to powinieneś zdjąć różowe okulary i rozejrzeć się dookoła oraz wrócić z Marsa na Ziemię.

Reszta łącznie z nieważne jakim formatem, z zapisem na CD, winylu, taśmie magnetofonowej, SACD, DVD czy blu-ray jest trupem w szafie i niszą w niszy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

A popatrz, przecież z drugiej strony masz także zaślepienie, fanatyzm i religijne podejście do winyla.

Mijasz się z prawdą... jak zwykle.

Owszem wolę winyl, bo cenię jego brzmienie, ale są płyty CD, które brzmią lepiej od winyli,

o czym wielokrotnie pisałem i podawałem przykłady.

Każdy twój tekst jest zalążkiem do polemiki. Ciekawe dlaczego.

Przypadek, czy celowe działanie?

Edytowane przez soundchaser

W tematyce dystrybucji i nosników muzyki rozwija się format mp3 oraz streaming muzy w formacie mp3 przez rózne serwisy na zasadzie on demand. Rzązi format przenosny i dostep do niego w każdym miejscu i w każdym czasie. Jakość nikogo nie interesuje. Ma być tanio i dużo.

O wszechobecnym piractwie, torrentach, chomikach nawet nie wspominam.

Jesli tego nie widzisz to powinieneś zdjąć różowe okulary i rozejrzeć się dookoła oraz wrócić z Marsa na Ziemię.

Reszta łącznie z nieważne jakim formatem, z zapisem na CD, winylu, taśmie magnetofonowej, SACD, DVD czy blu-ray jest trupem w szafie i niszą w niszy.

Pozdro

racja, ale to źle to świadczy o nas. nie dość, że jest nas tak mało, to jeszcze się dochodzimy. Edytowane przez Dominic2509
Gość rochu

(Konto usunięte)

Wreszcie odkryłeś karty, rochu i pokazałeś po co tu jesteś. ;-)

Dla zabawy.

Nigdy przecież z tym się nie kryłem.

Tu jest może kilku ludzi, którzy coś wiedzą i jarzą o co chodzi w w audio a cała reszta...

Szkoda gadać.

Edytowane przez rochu

Świadomy wybór i zamiłowanie do brzmienia płyty winylowej nazywasz ignoranctwem?

Odpowiedź masz tutaj:

To nie chodzi o to co się posiada tylko co się o tym wypisuje :)

A co to jest to słynne accu? Dźwięk jak za kotary, martwy, drętwy, matowy i bez życia.

Takie brzmienie dla snobów.

No, zwłaszcza w połączeniu z 801-kami. Ty naprawdę nic nie wiesz o audio.

Tu jest może kilku ludzi, którzy coś wiedzą i jarzą o co chodzi w w audio

W audio chodzi tylko o to, aby być zadowolonym z brzmienia swojego systemu i nic poza tym.

Nie ważne czy to jest drogi sprzęt, czy tani. Ważne aby sprawiał frajdę właścicielowi.

Wyśmiewanie się, degradowanie, mieszanie z błotem, kpienie, ironizowanie z czyjegoś sprzętu, tym bardziej jeśli się go nie słyszało

- z pewnością nie o to chodzi na tym forum, a takie postawy niestety są tutaj często praktykowane przez niektóre osoby

i są zakałą Audiostereo.

Ty naprawdę nic nie wiesz o audio.

Wiem dokładnie tyle, ile mi potrzeba do tego aby czerpać przyjemność ze swojego brzmienia.

A o accuphase mam swoją opinie na podstawie odsłuchu w salonie i opinii innych,

które przeczytałem m.in. na forum Audiostereo.

No, ale Ty przecież Ty jesteś posiadaczem accu, to musi być super... nie inaczej przecież. ;-)

A skąd ta pewność że się nie słyszało? Nie mierz innych swoją miarą. To właśnie podstawowa różnica: ja wiem jak brzmi tanie CD Rotela natomiast Ty Accu widziałeś jedynie na obrazku i możesz sobie dywagować jak gra - co zresztą z lubością czynisz. Sprzęt dla snobów bo po prostu jest dla Ciebie za drogi ale nikt Ci tutaj do portfela nie patrzy. Doświadczenie sprawia że dokonuje się właściwego wyboru. Posiadane pieniądze mogłeś wydać dużo lepiej. Nie wydałeś? Twoja sprawa. Jednak nie wmawiaj innym że nawet za swoją kasę posiadasz najlepszą z możliwych konfiguracji. Masz taką co Ci się podoba - nikt Ci tego nie broni. Ale nie wypisuj bredni na jej temat.

A o accuphase mam swoją opinie na podstawie odsłuchu w salonie i opinii innych,

które przeczytałem m.in. na forum Audiostereo.

No, ale Ty przecież Ty jesteś posiadaczem accu, to musi być super... nie inaczej przecież. ;-)

Mogę podejrzewać, że o Luxman'ie masz podobną/identyczną opinię?

Ty również mógłbyś sobie skonfigurować za tę kasę coś lepszego niż masz,

a jednak wybrałeś przereklamowane accu z matowym, drewnianym brzmieniem.

Nikt Ci nie broni. Tylko nie wmawiaj wszystkim dookoła, że mają kaprawe systemy,

a Ty taki doświadczony i osłuchany w sprzęcie dokonujesz jako jedyny świadomych wyborów. ;-)

Mogę podejrzewać, że o Luxman'ie masz podobną/identyczną opinię?

Luxmana miałem kiedyś wzmacniacz. Innych klocków nie słyszałem.

Gość rochu

(Konto usunięte)

W audio chodzi tylko o to, aby być zadowolonym z brzmienia swojego systemu i nic poza tym.

Nie ważne czy to jest drogi sprzęt, czy tani. Ważne aby sprawiał frajdę właścicielowi.

Zgodzę się.

Nie mniej nikt nie jest obecnie w domu tylko na forum.

A forum służy każdemu do różnych rzeczy - jednym do dobrej zabawy a innym do tego aby zawsze mieć rację...

Wyśmiewanie się, degradowanie, mieszanie z błotem, kpienie, ironizowanie z czyjegoś sprzętu, tym bardziej jeśli się go nie słyszało

- z pewnością nie o to chodzi na tym forum, a takie postawy niestety są tutaj często praktykowane przez niektóre osoby

i są zakałą Audiostereo.

Powiedz to Excelowi i innym którzy szydzą z CD.

Ty również mógłbyś sobie skonfigurować za tę kasę coś lepszego niż masz,

Ty jednak Accu widziałeś tylko na obrazku.

A skąd ta pewność że się nie słyszało?

Mam tą pewność, bo wypisujesz bzdury. Farmazony niezgodne ze stanem rzeczywistym.

Pisałem wcześniej co leży u podstaw takiego zachowania.

a innym do tego aby zawsze mieć rację...

Powiedz to Accu... ;-)

Nie tylko, ale raczej dajmy już spokój, bo nikt nikomu nic nie udowodni,

a tym bardziej, że accu to coś najlepszego co można mieć za tę cenę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Widzę, że jednak o Accuphase wiesz tyle co koledzy na forum napisali.

Powiedz to Accu... ;-)

Nie, nie.

To ty powiedz sobie do lustra.

Edytowane przez rochu

W takim razie co za cenę podobną do używanego zestawu DP-90/DC-91 C-290 A-50V i B&W Nautilus 801 zagra lepiej? Poproszę o wskazanie zestawu z wysokiej półki. Zadnych Danonków i Roteli.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Miałem w swojej historii tylko dwie integry Accu - 213 i później 450.

Fakt, że firmowe brzmienie Accu jest specyficzne i ma tyle samo zwolenników co przeciwników ale nie można tego nazwać ani matowym ani drewnianym.

Accuphase jest przede wszystkim muzykalny a brzmienie jest na drugim miejscu.

soundchaser, jako wielbiciel czarnej płyty spróbuj gdzieś posłuchać phonopre C27. Ciekawy jestem czy dalej podtrzymasz zdanie o matowym i drewnianym dźwięku.

To, że ktoś nietrafnie określa brzmienie danego zestawienia nie musi wcale oznaczać, że go nie słyszał.

Każdy inaczej słyszy i ma inne oczekiwania.

Gość rochu

(Konto usunięte)

To, że ktoś nietrafnie określa brzmienie danego zestawienia nie musi wcale oznaczać, że go nie słyszał.

Akurat nie w tym wypadku.

Tu chodziło o to by dokopać Accu.

Nic więcej.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Yes.

To już świecka tradycja tego forum, że im lepszy, im droższy element audio/system to tym bardziej należy go zdeprecjonować i wdeptać w glebę.

Bo pieniądze ponoć nie grają...

Zawiść i zazdrość to dwa podstawowe mechanizmy napędzające to forum.

Edytowane przez rochu

Ależ tak. Tyle, że kolega Accu feruje swoje zdanie nie na podstawie odsłuchu.

Poza tym sam wiesz, że pojedyncze klocki nie grają, tylko cały zestaw.

Wystarczy w systemie wymienić jedno ogniwo, a dźwięk może się zmienić diametralnie.

Kolega Accu pisze natomiast, że coś tam brzmi jakby krew z uszu, itp.

Na jakiej podstawie? Przemawia przez niego zwykła złośliwość, a nie żadne doświadczenie i osłuchanie.

Tani sprzęt też potrafi zagrać dobrze, jak się go dobrze spasuje.

Niekoniecznie trzeba CD Rotela 02 podłączać do wypasionego accu, czy czegoś w tym rodzaju

i potem pisać, że brzmienie suche, beznamiętne, metaliczne...

A może właśnie z DAC Cambridge 3 i monitorami Yamaha Rotel ma prawo zabrzmieć lepiej?

Przecież to takie oczywiste... ale nie, lepiej się wymądrzać, krytykować, oczerniać i forsować swoją "prawdę".

Tu chodziło o to by dokopać Accu.

Przesadzasz.

Ja nie jestem Accu

Zawiść i zazdrość to dwa podstawowe mechanizmy napędzające to forum

To prawda, ale ja tam nikomu niczego nie zazdroszczę.

Niektórzy jednak chyba zazdroszczą innym zadowolenia z posiadania (ich zdaniem) kaprawego sprzętu,

sądząc po nieustannym deprecjonowaniu stanu posiadania innych i gloryfikowaniu swojego, za większą kasę.

Chłopaki ... mam prośbę ... przenieście się z ta dyskusją do innej pisakownicy bo jest to totalny OT.

Mam nadzieję, że jakiś mod posprząta.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A skąd ta pewność że się nie słyszało? Nie mierz innych swoją miarą. To właśnie podstawowa różnica: ja wiem jak brzmi tanie CD Rotela natomiast Ty Accu widziałeś jedynie na obrazku i możesz sobie dywagować jak gra - co zresztą z lubością czynisz. Sprzęt dla snobów bo po prostu jest dla Ciebie za drogi ale nikt Ci tutaj do portfela nie patrzy. Doświadczenie sprawia że dokonuje się właściwego wyboru. Posiadane pieniądze mogłeś wydać dużo lepiej. Nie wydałeś? Twoja sprawa. Jednak nie wmawiaj innym że nawet za swoją kasę posiadasz najlepszą z możliwych konfiguracji. Masz taką co Ci się podoba - nikt Ci tego nie broni. Ale nie wypisuj bredni na jej temat.

Grzech pychy jak nic!

No bo wiesz excel, demokracja polega na tym że nawet jak ktoś nie ma zielonego pojęcia - tak jak Ty - o dźwięku, o cyfrze, o winylu itp to ma prawo głosu. Tylko nie licz na to że Ci którzy mają rzeczywiście pojęcie będą Cię traktować poważnie.

A swoją drogą cały ten wątek przypomina szkolne dywagacje w latach 80-tych. Nastolatki bez pojęcia o rzeczywistości przekrzykują się wzajemnie że ich pierdziawka jest najlepsza i bije wszystko i wszystkich. Nieważne że to tani szmelc od którego byle co jest lepsze.

I znowu...

W zasadzie każde źródło CD z drugiej ręki w cenie zimnego, wyrachowanego, metalicznego, pozbawionego szczegółów i przyjemności z odsłuchu Rotelka RCD-02 zagra lepiej. Nawet tanie dvd Danonka zwłaszcza jak go nieco przygasimy "gęstymi" formatami. Tyle że ten Rotelik nie jest nijak reprezentatywny dla wszystkich odtwarzaczy CD. Idąc dalej: tanie aktywne monitory Yamaha = krew z uszu. Jak bardzo trzeba mieć upośledzony słuch żeby zdzierżyć taką konfigurację? No chyba że błąd w zestawieniu wynika z braku doświadczenia. Mimo tego że właściciel owej konfiguracji nie potrafi przeczytać prostego wykresu (skoro pracuje w biurze ma do tego prawo) robi z siebie wielkiego guru AS a w sytuacji zagrożenia z lubością celuje w odbijaniu piłeczki. Ot i całe forum ;-)

...w zasadzie można by mnożyć te grzechy pychy w nieskończoność. ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

...w zasadzie można by mnożyć te grzechy pychy w nieskończoność. ;-)

Nie jesteś lepszy od Accu i wielu innych.

Poczytaj swoje wpisy o graniu z plików i gęstych formatach.

Gość partick

(Konto usunięte)

Mój znajomy ma takiego Cambridge

BTW. jak brzmią te Twoje 16Hz z innym wzmacniaczem, bo ten Mastersounds podejrzewam, że może narzucać swoje brzmienie?

• Pokaż nowe odpowiedzi