Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

jakie pytania takie odpowiedzi, jako poważny forumowicz wiesz przecież, że od poważnych rozmów jest PW

To działa w obydwie strony.

Jaki odpowiadacz taka i odpowiedź.

A w te pół bańki trudno mi w twoim wypadku uwierzyć.

Marna prowokacja... bardzo marna.

Komu chcesz się przypodobać tym tanim tekstem?

Proszę, nie oceniaj innych wg swoich zachowań i przekonań.

Być może tak jest gdy idzie o repertuar typu Lady Gaga i jakieś współczesne niby-rockowe wykwity.

Współcześnie powstająca muzyka jest zwykle realizacyjnie skopana (clipping, sprasowana dynamika, czasem nawet przesunięta baza stereo). Wyjątkiem są może dzisiejsze realizacje muzyki klasycznej, ... jazz ... i ? To tyle?

Jaki odpowiadacz taka i odpowiedź.

A w te pół bańki trudno mi w twoim wypadku uwierzyć.

nic Ci nie poradzę, że jesteś człowiekiem małej wiary a innych sądzisz według siebie

by mieć prawo występować w roli autorytetu w sprawach audio, człowiek powinien mieć wyrobienie muzyczne, duże osłuchanie systemów grających z prądu, więcej podstawową wiedzę z zakresu elektroniki i akustyki oraz oraz odpowiedni stopień percepcji muzyki, takiego jeszcze nie spotkałem

stąd uważam, że każdy miast głosić prawdy objawione na miarę własnych doświadczeń, powinien uprawiać lokalne poletko wzajemnej adoracji

odnośnie "odpowiadacza" - nie próbuj mnie dotknąć, na mnie żadna taka erystyka nie działa a tu akurat wyszło Ci masło maślane

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Szkoda komentować,ale ze sztabki se nie posłuchasz tylko możesz sie nacieszyć patrząc na nią.

... Ja tam jestem kolekcjoner mcintosha-bo to sa fajne klocki i świecą jeszcze na zielono.

szanuję kolekcjonerów, pasjonujące i kosztowne hobby, tylko po co do tego angażować uszy :)

Przez szacunek dla twoich siwych włosów nie odpowiem tobie w taki sposób w jaki należałoby to zrobić.

Arrivederci.

niby francja-elegancja a szacunek okazujesz we właściwy sobie sposób, pisząc zaimki własne z małej litery, ale nic to

nie mogę pozwolić byś cierpiał z powodu takiej błahostki jak siwe włosy, oczyść wątrobę

do tego tak mnie ciekawość zżera, że zrobię hennę, przypnę tupecik i za moment będę gotów na przyjęcie wszelkich Twoich cierpkich widzimisię

"Ustom podam w szepcie moją wolną wolę!

Wolną podam wolę na złoconej misie -

Niech panuje światu moje widzimisię" - nie mogłem się oprzeć tak mi się ten Leśmian z spodobał :D

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jakież to są doświadczenia?

- ponad 3 lata winylomaniactwa i ok. 2 tys. czarnych placków :)

Dzisiaj jednak nie sposób zauważyć ogromnego postępu w dziedzinie cyfrowej.

- jakoś rewolucyjnych zmian nie było - 30 lat temu 16 bit i teraz 16 bit....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Odpowiedz jakie Twoje doświadczenia nie wykazały spadku jakości nagrania w miarę zbliżania się igły do środka płyty ,

a nie odpisujesz ile posiadasz płyt .

excel, z całym szacunkiem, ale ty akurat na temat DOBREGO systemu audio masz niewiele do powiedzenia.

- jakoś rewolucyjnych zmian nie było - 30 lat temu 16 bit i teraz 16 bit....

excel, z całym szacunkiem, ale ty akurat na temat DOBREGO systemu audio masz niewiele do powiedzenia.

zapytam w imieniu excela: a dlaczego nie?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

zapytam w imieniu excela: a dlaczego nie?

Sprzęt do słuchania muzyki każdy ma taki jaki mu się podoba i mi nic do tego. Ale wkładkę w gramofonie to mógłby ustawić jak należy. To akurat nic nie kosztuje, no może tyle co odpowiedni do danego ramienia headshell, wydatek w końcu niezbyt duży.

Pozdro,

Yul

Sprzęt do słuchania muzyki każdy ma taki jaki mu się podoba i mi nic do tego. Ale wkładkę w gramofonie to mógłby ustawić jak należy. To akurat nic nie kosztuje, no może tyle co odpowiedni do danego ramienia headshell, wydatek w końcu niezbyt duży.

Pozdro,

Yul

Ależ Yulu, excelek wykonał taki eksperyment. Założył headshell uniwersalny i wkładkę Denon jak pamiętam i niestety, na Jego zestawie tylko Mf-100 gra "idealnie". Cóż, prawdą jest jak kiedyś stwierdził, że ustawianiem, szablonami i kabelkami to Ty i ja możemy sobie głowę zawracać, jemu tylko Mf-100 daje NIRWANE miażdżąc wszystkie media cyfrowe. :-)

W.

dobrze by było,aby Ci co kategorycznie stawiają swoje tezy,mieli je podparte jakimiś swoimi doświadczeniami,i to nie w stylu,mój gramofon za 200zł gra lepiej niż mój CDek za 150zł, :).

Sprowadzasz ludzi do cyfr ? Taki z Ciebie snob ?

Nieładnie się tak wywyższać, i odmawiać komuś własnej wypowiedzi, z racji na to, że nie jest taki szalony aby zapłacić za system kilkanaście tysięcy, albo dlatego, że go nie stać.

Dodatkowo wmawiasz, że nie słyszą tego co słyszą, bo słuchają na tanim sprzęcie.

Przecież jesteśmy na tym samym pułapie cenowym 150-200 zł, więc jeśli cyfra jest lepsza, to i na tym poziomie powinna się obronić.

Sprowadzasz ludzi do cyfr ? Taki z Ciebie snob ?

Nieładnie się tak wywyższać, i odmawiać komuś własnej wypowiedzi, z racji na to, że nie jest taki szalony aby zapłacić za system kilkanaście tysięcy, albo dlatego, że go nie stać.

Dodatkowo wmawiasz, że nie słyszą tego co słyszą, bo słuchają na tanim sprzęcie.

Przecież jesteśmy na tym samym pułapie cenowym 150-200 zł, więc jeśli cyfra jest lepsza, to i na tym poziomie powinna się obronić.

Widzę,że masz jakieś problemy ze sobą.

Wyrywasz jakieś zdanie z kontekstu i masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego.

Nic z tego co mi wmawiasz nie napisałem i gadasz bzdury jak mało który.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Wypowiadasz się z pogardą o kolegach, którzy maja system za 100-200 zł i im odmawiasz wypowiedzi, więc nie wiem, kto tu ma problem.

Wypowiadasz się z pogardą o kolegach, którzy maja system za 100-200 zł i im odmawiasz wypowiedzi, więc nie wiem, kto tu ma problem.

Jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem daj znać,wtedy podyskutujemy.

Poza tym wskaż,gdzie napisałem o kimś z pogardą.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

W ubieglym wieku tak pisano recenzje..... 1997

"Mamy kilkanaście firm high-end na rynku, których produkty nie wymagają komentarza. Czy ktoś widział sceptyczną recenzję pewnych tranzystorowych wzmacniaczy amerykańskich. Czy ktoś słyszał, aby rozczarowały konstrukcje Conrad Johnson lub przedstawiany tu ARC. Reputację niektórych producentów high-end audio należy traktować jako stalową.

Słuchałem ARC VT60/LS3 baaardzo długo. Właśnie temu systemowi poświęciłem najwięcej uwagi w tym teście. Dlaczego? Starałem się go zrozumieć. Po pięciu dniach słuchania stwierdziłem, iż jestem za młody na taki dźwięk. Dźwięk ARC jest bardzo dojrzały. Słuchając ARC odnosiłem wrażenie, iż wchodzę na działkę high-end zarezerwowaną dla panów po 40. Co różni dźwięk dobrego wzmacniacza tranzystorowego za 5kzł, od kombinacji ARC za 18 kzł? Dokładnie wiedzą to recenzenci amerykańscy, z reguły otyli od ilości czasu spędzonego w hi-fi-fotelu, w wieku sugerującym, iż już nie słyszą 12 kHz. Po co to piszę? Jestem doprawdy szczęśliwy, moje sumienie pozostanie w stanie czystości - ponieważ NIE słuchałem ARC w ślepym teście. I tak jak Maciej NIE preferuję wzmacniacza tranzystorowego za 1/3 ceny VT60/LS3.

Postaram się skonstruować odpowiedź na pytanie, co uzyskujemy płacąc 18 kzł za ARC. Niestety nie mam zamiaru poddać się próbie odpowiedzi: czy warto. Mój osobisty pogląd na zagadnienia finansowe związane z ARC jest następujący. Muzyka stanowi moją podstawową żywność. Uważam, iż do słuchania muzyki w zależności od naszego stanu świadomości wystarcza wzmacniacz za 2 lub 5 lub 10 lub XX kzł. W tej chwili czerpię mnóstwo satysfakcji z posiadania wzmacniacza z przedziału 5 - 10 kzł. Gdybym jednak dysponował pewnym materialnym dorobkiem życiowym, do kompletu z zegarkiem marki ..., autem marki ..., 200m mieszkaniem w ..., zakupiłbym Audio Research zamiast ... (tu można wpisać nazwy różnych tańszych firm). ARC brzmi wybornie, ale czułbym się bardzo nieswojo pisząc, iż "musicie posiadać ARC, jeżeli chcecie się uważać za pełnokrwistych audiofili". Dotyczy to przede wszystkim osób młodych, które rezygnują z wakacji nawet w Bułgarii, aby sobie kupić budżetowy wzmacniacz brytyjski."

....ale te czasy minely bezpowrotnie...

http://www.hifi.pl/recenzje/wzmacniacze/audioresearchls3-vt60.php

Jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem daj znać,wtedy podyskutujemy.

Poza tym wskaż,gdzie napisałem o kimś z pogardą.

Wskazuje, w poście #2654.

Albo teraz udajesz głupka, który nie wie o co chodzi, i odwraca kota ogonem, albo za dużo czasu spędzasz w sieci i przyzwyczaiłeś się do takiego zachowania.

Gdybyś w podobny sposób wyraził się o kimś w realu, reakcja mogłaby być inna.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Tak się zastanawiam.

Kiedyś ktoś powiedział, że w zakładce Analog panuje spokój i wszyscy się tutaj kochają.

Jak widać było coś na rzeczy bo tutaj wszyscy się jedynie poklepywali po plecach i głaskali po brzuszkach, co z resztą jest do dzisiaj faktem chociażby w wątku o kredensie.

I pieścili te swoje Pioneery po 200 zł, Pro-Jecty i Technicsy nie ustając w niekończącym wzajemnym potakiwaniu.

Problem jednak w tym, że większość zatrzymała się w rozwoju bo po co sięgać po lepsze skoro winyl i tak zawsze dla nich jest górą?

Chętnie poczytałbym tutaj wątki o ewolucji brzmienia Sondeka, o metodach strojenia zawieszenia w Thorensach, o różnicach pomiędzy płynami do pralek dla winyli, o tym co sądzi się o nowym gramofonie Regi za 30 tys. funtów (tak, tak - net huczy o premierze w przyszłym roku), etc, etc.

Kłopot w tym, że nie ma z kim porozmawiać.

Kredens rządzi.

Edytowane przez rochu

--Chętnie poczytałbym tutaj wątki o ewolucji brzmienia Sondeka, o metodach strojenia zawieszenia w Thorensach, o różnicach pomiędzy płynami do pralek dla winyli, o tym co sądzi się o nowym gramofonie Regi za 30 tys. funtów (tak, tak - net huczy o premierze w przyszłym roku), etc, etc.--

rochu>

no coś ty, chciałbyś o tym poczytać??????

ale to nie ten dział ;((((((((((

tutaj marsz do szeregu, i nie daj boże się wychylić ,bo "anielski chór" przybije do drzwi stodoły.

kurcze przepraszam, widzę w jakim wątku wpis popełniłem, już mnie tu nie ma :(

Edytowane przez fubb

Rochu, a zadałeś sobie troszkę trudu, i szukałeś odp. na swoje pytania, czy tylko tak, dla zasady, z przyzwyczajenie marudzisz ?

parę przydatnych linków odnośnie mycia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - polerowanie pokrywy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Myjka Knosti i mycie płyt - rozległy temat, ponad 25 stron

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - inny temat o myciu płyt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - o okładkach na winyle

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też okładki/koszulki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - szczotki do winyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - maty gramofonowe

"Mieszanka forumowa" (najtańszy i skuteczny płyn do mycia winyli) - 4 części wody destylowanej,jedna część izopropanolu i kilka kropel fotonalu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wskazuje, w poście #2654.

Albo teraz udajesz głupka, który nie wie o co chodzi, i odwraca kota ogonem, albo za dużo czasu spędzasz w sieci i przyzwyczaiłeś się do takiego zachowania.

Gdybyś w podobny sposób wyraził się o kimś w realu, reakcja mogłaby być inna.

Jak mówiłem masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego,więc może inaczej do Ciebie dotrze:

Jak ktoś jeździ maluchem,ma z tego radość,to bardzo dobrze,ale jedyne co może powiedzieć,to to,że maluch jest lub nie lepszy od trabanta.

Ale niewiele,albo nic nie może powiedzieć o jeździe BMW czy Audi,bo nie miał z tym styczności i jego doświadczenia w tej materii są zerowe.

Natomiast nigdzie nie napisałem,że słuchanie muzyki na tanim sprzęcie nie może dać dużo radości.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja traktuję tą zakładkę w kontekście wymiany informacji o płytach. Ich wydaniach itp. Są tu ludzie świetni w tej dziedzinie.

Jeśli zaś chodzi o sam hardware to fakt, troszkę blado to wypada na naszym forum :(

Chętnie poczytałbym tutaj wątki o ewolucji brzmienia Sondeka, o metodach strojenia zawieszenia w Thorensach, o różnicach pomiędzy płynami do pralek dla winyli, o tym co sądzi się o nowym gramofonie Regi za 30 tys. funtów (tak, tak - net huczy o premierze w przyszłym roku), etc, etc.

Kredens rządzi.

Myślę tak samo jak Ty rochu. Kiedyś na analogu było rzeczywiście inaczej - spektrum tematów było szersze, było trochę rozważań teoretycznych, ludzie mieli bardziej zróżnicowany sprzęt. Owcze pędy oczywiście istniały - były okresowe, silne "ciśnienia" na Lenco, ostre parcia na nadgramofon techniksa, najlepszą wkładka świata był Denon Dl-103, którego w maksymalnie durnowaty sposób polecano na forum do absolutnie wszystkiego i miało być cacy. To jednak mija, minie i parcie na kredensa. Pojawią się w to miejsce inne wszechgramofony, wszechwkładki i uberprzedwzmacniacze. Raz jest moda na mini, raz na bikini, raz na hetero, a teraz na homo.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Możecie mnie oświecić co to takiego jest ten "kredens" i dlaczego. Nie chcę snuć tu domysłów.

:)

Dorób teraz do tego 14'' ramię ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi