Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze Technicsa i Pioneera

EcstazY

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie, że tworzę nowy topic, ale zadawanie pytań w istniejących już tematach spotykają się z małym odzewem.

Napiszcie mi co z oferty, którą można znaleźć na allegro tych firm warto kupić. Z technics'a interesuje mnie porównanie modelu SU-610 i SU-V500:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyżej podałem przykładowe aukcje. Modele te ceną nie różnią się zbyt wiele- 500 można dostać za mniej niż 400 zł, ale jest ona teoretycznie słabsza od 610. Stąd pytanie- czy jakość dzwięku różni się tak znacząco w tych modelach? Chcę zakupić wzmacniacz w pierwszej kolejności "kolekcjonowania" zestawu stereo, a wybór jest dość duży. Zależy mi na sprzęcie w miarę nowym, dobrze grającym i dobrze prezentującym się. Całość będzie grała na soundfinderach 250, a póki co (2-3 miesiące) na tonsilach 60W pamiętających moje narodziny :]. Czy może są jakieś lepsze oferty warte uwagi? Tylko proszę nie proponować mi starych wzmacniaczy, bo mam z nimi niemiłe doświadczenia, a lutownicą to potrafię jedynie naprawić urwany kabelek od słuchawek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/14075-wzmacniacze-technicsa-i-pioneera/

Jakbyś skorzystał z wyszukiwarki, to byś trochę znalazł ;-) Technicsowi SU-500 poświęcony jest wątek 3689, a wzmianka o nim jest także wątku 3686. Zacytuje ją: "...Technics su-500. Nawet do piet nie dorasta Radmorowi w dziedzinie barwy dziweku, oprocz tego, ze jest bardzo czysty, czego nie moge mu zarzucic." No i ten wygląd ;-(

Jak sam piszesz jest jakaś wzmianka, jest temu poświęcony jakiś wątek nie bardzo zwizany z moim pytaniem- tylko model 500 i bardziej chodzi tu o zmiany w tym urządzeniu. Tego już się doszukałem wcześniej i prawdę mówiąc niewiele mi to pomogło. Zamierzam kupić wzmacniacz podanych firm i zależy mi na poradzie kogoś doświadczonego czego unikać, a na co warto zwrócić uwagę. Póki co jedyną wartością jaka potrafi do mnie przemówić jest moc wzmacniacza liczona w W i dlatego tak zależy mi na opini forumowiczów- mam bardzo ubogą wiedzę na temat sprzętu audio.

No coz... Mysle ze znajdujemy sie w podobnym polozeniu i z tego co do tej pory wysondowalem to jesli chodzi o tanie uzywane wzmacniacze najlepszym wyborem jest Diora WS 504 lub WS 704. Wyglada jak podroba Technicsa, ale gra od niego duzo lepiej.

Co mylślicie o tym modelu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie technics generalnie to szajs i szmira ktora tylko dzieki temu ze w czasach Pewexu byla namiastka zachodu i "porzadnego" sprzetu ma w polsce statut kultowej marki.

Połaczenie Technisc + altus to swego czasu marzenie wielu dzieciakow a i dzis czasami mozna na wsiach spotkac....

Jesli chodzi o Pionnera to bajka jest inna. Modele z lat 90 to dosc przyzwoity sprzet jak na te cene. Prawie kultowy jest model A 400X ktory wsród obeznanych z tematyka audio zbiera pochlebne opinie.

Ja swojego czasu mialem A 405R i sprzedalem za 400zł. Uwazam ze w tej cenie nie dostaniesz nic lepiej brzmiacego a do tego z pilotem (dla mnie wazne)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Robert Twoja definicja Technicsa trafia w samo sedno:):):)

A 400 x to swietny kultowa wzmak a i 405 tez niezly osobiscie preferuje modele z serii referencyjnej Pioneera np A 878 ale to inna cenowa bajka. I tak za swoja cene to do dzis rewelacyjne wzmaki.

Jeśli chodzi o Technicsa mogę polecić wzmacniacz SU-A800MK2 (integra) ten model słuchałem, nabyty za 450,-zł, bass wporządku i wygląd ok. Więcej wzmacniaczy Technicsa nie słuchałem i nie mam zdania na ich temat jak " koledzy" :)) Jestem ciekawy czy panowie "Robert" i "discomaniac71" przesłuchali wszystkie wzmacniacze tej firmy? a może powodem tych opinii jest sama nazwa? Osobiście nie jestem fanem tej firmy ale dziwją mnie takie wypowiedzi, które nie są obiektywne i z góry są przesądzone przez samo logo. Tak prawdziwy audiofil chyba nie postępuje?!

Powiedz Technisc z poczatku lat 80 to spotkasz się z inną reakcją niż Technics z lat powiedzmy od 93. (z małymi wyjądkami).

Kiedyś byłem dużym fanem Technicsa (oczywiście najpierw był Radmor 5102!!) ale zaczołem słuchać muzyki i poprzestałem na 3 wybranych i już lekko poprzerabianych modelach łącznie z deckiem.Reszta dla mnie nie jest zadowalająca jakościowo czy mocowo. Teraz też powoli odchodze od tej marki,a to co mnie przy niej trzyma to sentyment i wspomnienie kilku ciekawych imprez.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Tropic >

No moze troche za bardzo generalizuje ale te wieze technicsa ktore sluchalem u znajomych raczej kilka ladnych lat temu to absolutnie pozytywnego wrazenia nie mogly na mnie wywzec.

Kiedys w sklepie sluchalem dzielonego wzmaka z pieknymi analogowymi wskaznikami. Nie powiem na tle uwczesnej konkurencji (sony, kenwood) ten wzmak gral bardzo przyzwoicie ale kosztowal majatek, co nie przekladalo sie na jednak jakosc dzwieku.

Uwazam ze sa dobre wzmaki technicsa ale kosztuja duzo za duzo...a budzetowki to sa kiepskie i tyle.

Nadal uwazam iz w przypadku tanich budzetowych wzmakow gdzie ciezko porównywac niuanse brzmnienia (bo ich po prostu brak) to głownym istotnym kryterium mowiacym o jakosci wzmaka jest jego pobór pradu.

W wiekszosci wypadków wzmak za 400zł ktory pobiera ledwie 200Wat przegra z konkurencyjnym co ciagnie 300wat

Mowie tutaj o porównianiu budzetówek (sony, pioneer, denon itp) wiec niech nikt tu mi nie podaje przykladu CA bo to zupelnie inna bajka i jakosc dzwieku....

Wiec w tej klasie dla mnie z uzywek zostaje Denon lub Pionek

EcstazY>>

A-307 juz generacja mlodych wzmaków. O ile wiem pioneer strasznie spadl z poziomem ale nie wiem nie sluchalem. Jedyne do wiem to z ciekawosci porównywalem pobór pradu pomiedzy nowszymi i starszymi odpowiednikami i tak :

A-205 ciagnie 270W

A-207 tylko 130W

A-405 380W

A-407 180W

To nie sa dokladne dane ale pokazuja ze albo zmiejszyly sie z biegiem lat trafa albo inaczej sie to mierzy...

Tropik, SU-A800MK II to podłe dziadostwo, miałem to jakiś czas, potem kupiłem malutkiego NAD-a 310 i zdeptał KAŻDEGO technicsa jakiego słyszałem, dźwiękiem, basem, klarownością i tym czymś, co spowodowało już chorobę u mnie na całego. Dzielony SU-A800D to takie samo dziadostwo, tyle że "audiofilsko" podzielone :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>Robert i discomaniac

Wydajecie opinie na podstawie spotkań z kilkoma badziewnymi wzmacniaczami tych firm, a IMHO żeby wydać opinię o całej marce trzeba znać jej dokonania nie tylko z zakresu "budżetówki" z kilku lat. Sam słuchałem naprawde wielu klocków różnych firm i nie twierdzę oczywiście, że Technics czy Pioneer są najlepsze jednak firmy te potrafiły zrobićporządny sprzęt. Czy któryś z Panów słuchał np. przedwzmacniacza Technicsa SU a200 (najwyższy model z 87-89, 1200$) ? Bo ja mam taki w posiadaniu i choć nie jest napewno idealny to deklasuje wiele innych preampów "audiofilskich" firm. Dodam, że mam z czym porównywać i moich odczuć nie opieram jedynie na wyobrażeniu o innych wzmacniaczach. Owszem, ten pre był dość drogi, lecz napewno nie kosztował za dużo. Pozdrawiam, i sugeruję wydawać opinie dopiero po dogłębnym zaznajomieniu sięz tematem a nie na podstawie krążących plotek czy poborze mocy.

>zyzio dlatego napisałem „audiofilsko” podzielone :)

pyru, nie znam tego prampa, ale z wieloma się Technicsami bawiłem próbowałem to przerabiać, ale co z tego jak wszędzie wynalazki hybrydowe, flat ampy, VGCA i inne hu..e muje. Na dzień dzisiejszy i zważywszy na ceny to większość zabawek tej firmy nie zasługuje na jakąkolwiek uwagę, za tą samą kasę można sobie kupić coś do czego produkty tej firmy nie będą miały startu, może wygląd jest jedynym ZA.

Fakt że mieli parę udanych zabawek, np. CD SL-P2000, albo bardziej budżetowy ale i tak fajny 840-ka, ale to i tak wyjątki od reguły.

Pyru>>

Wiesz w tej materii to moze byc tak ze kazdy producent obojetnie czego ma (mial) w swojej ofercie cos dobrego.

Np uwaza sie ze mercedesy to dobre auta (beczka i 124 takie byly) ale nowe modele psuja sie bardziej od "francuzów" ktore sie uwaza za chlam totalny. Wiec co teraz powiedziec. Mercedes to syf czy nie??

Dlatego tez swoja opinie na temat technisca mam nie najlepsza bo 4 lub 5 zestawów ktore slyszalem byly badziewiaste. Moze oczywiscie zdazyc sie ze jakis tam produkt nie wiedzac czemu bedzie lepszy od chociazby Rotela ale to raczej w kwestii wyjatku mozna uznac.

Niedawno na forum byla burzliwa dyskusja na temat jakiegos wzmaka HK ktory zostal dosc mocno obsmarowany ale poparty rzetelnymi argumentami. Generalnie HK robi o wiele lepsze wyroby niz np Technisc ale w cale sie nie zdziwie jak ww wzmacniacz HK dostanie obiektywnie w zadek od technicsa ktorego posiadasz.....

Bo tak jak napisalem wczesniej moze sie zdarzyc iz wlasciciel Hiundaya czy Kia bedzie bardziej zadowolonu z auta niz wlasciciel np Merca SLK...

Wyjatek i w takim ujeciu nalezy to traktowac.

Technicsa opłacało by sie kupić ale z wyższych modeli tzn 660/670, 900 najlepiej z kondensatorami psx(podejżewam ze jest to pierwowzór panasonica fc robionego na zamówienie) i to podwarunkiem wykożystania elementów do budowy innej końcówki mocy albo przerobienia istniejącej tzn wywalenia układu SVI (klasa AA--> B).Elementy w tych wzmacniaczach są wysokiej klasy, potencjometry nietrzeszczą ,transformatory nie buczą, elektrolity niezmieniają parametrów (po 12 latach pracy) czego niemozna powiedzieć o obecnych elementach (pozatym istnieje duze ryzyko kupienia podróbek)

> Robert

Teraz mogę sięzgodzić z Tobą, jednak porównanie su a200 Technisa do jakiejś integry HK wydaje mi się troche nie na miejscu (w tescie niemieckiego audio konkurentem był najwyszy model Tandberga z podobnego zakresu cenowego) ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zgadzam sie z Dreamerem 1. Technics na poczatku lat 80-tych i nawet koncem 70-tych to byla firma potem zaczeli robic badziewie a w latach 90-tych przeszli sami siebie. Pamietam rewelacyjna koncowke mocy robiona w latach 1978- 1981 ktora grala tak ze deklasuje wiele wspolczesnych zabawek pamietam megnetofony z serii RS-M grajace na bardzo przyzwoitym poziomie i pare innych klockow naprawde dobrych ale ta epoka jest juz za nami. Lata 90-te nie byly udane dla Technicsa niestety. A moja antypatia do tej firmy oparta jest na wiedzy a nie uprzedzeniach. Pozdrawiam innych bylych wielbiecieli Technicsa w tym mojego stalego oponenta - zyzia:):):)

• 11 miesięcy później...

a ja mam Technicsa model SU-A600 klasa AA i moim zdaniem ma bardzo słaby bas i w związku z tym zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza jakiegoś Pioneera z serii 400. Czy taki pioneer będzie miał lepszy bas i lepiej grał od tego technicsa ?

miało być: a jaki wzmacniacz polecacie żeby miał dynamiczne i jasne (chcę słyszeć dużo wysokich dźwięków) brzmienie z niezłym basem w cenie ok 450 zł (używany) ? nie zauważyłem że nie dopisałem słowa basem ale już poprawiłem

Za takowy uchodzi DENON PMA860 - sam takiego kupiłem - ostatnio dokładnie za tyle był na allegro. To prawdziwy DEMON mocy - jak na papierowe 80W na kanał gra wyśmienicie - bardzo wysoka efektywność i dynamika. Gra też dosyć jasno. To chyba jedna z lepszych konstrukcji Denona i ogólnie wśród budżetowych sprzętów.

ale niestety on już jest sprzedany więc ponawiam pytanie co kupić w cenie do 450 najlepiej DENON lub PIONEER żeby dobrze grało (a nawet wolałbym w cenie do 400 zł), jak na razie szukam pioneera z serii 400 ale coś nowszego na przykład jest A-402R tylko że za drogi - czy warto go kupić?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.