Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie kupujecie pliki muzyczne?

Robert 7800

Rekomendowane odpowiedzi

Mozna zawsze znalezc wytlumaczenie ktore nam pasuje, nie mniej jednak w moim przypadku tidal zawsze wypada najmarnien, oczywiscie mam na mysli to, iz sparawdzalem te same utwory na dobrze zrealizowanych plytach, np Antonio Forcione

Jak coś jest wydawane na płycie musi być zrobione przynajmniej dobrze bo cała partia płyt pójdzie do śmietnika albo do medialnego szmateksu po dolarze za sztukę. W przypadku pliku podmiana pliku nic nie kosztuje. Nie jest wykluczone że aby zapełnić lukę w ofercie dostawcy nie tworzą plików lepszej jakości z plików o gorszej jakości bądź dany materiał zostaje przekonwertowany źle. To się tyczy wszystkich graczy na rynku tych co sprzedają pliki i strumieniują. Dlatego kupuję płyty CD od czasu do czasu i zgrywam sam na PC i mógłbym CDka nie mieć.

pamietam jak pewien chlopaczek w zamieszlych czasach w maluchu nagrywal plyty audio zamiast mp3 bo brzmia lepiej, pewnie nagrywal to tez z mp3 :)

Pamiętam jak się pojawiły pliki mp3 gro dostępnych materiałów miała przepływność max 128kbps także potencjalnie to mogła być nawet prawda che che. Dzisiaj jak robię plik mp3 to ustawiam preset "insane" w lame i w zasadzie nie odróżniam tego od oryginału.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli twierdzisz, że różnica między skompresowanym plikiem mp3 a plikiem DSD jest ledwo wyczuwalna to jesteś w wielkim błędzie. Największą rolę odgrywa system przez co rozumiem sprzęt i pomieszczenie w którym gra i jeżeli jest to system dość transparentny to różnice są bardzo duże i nie da się pomylić formatu skompresowanego z nieskompresowanym. Słuch też jest oczywiście ważny, ale naprawdę to powinien wychwycić każdy jeżeli warunki na to pozwalają.

Nie interesowałem się specjalnie DSD ale to co podejrzewałem jest faktem że mix dla DSD i CD bywa inny. Stąd nasuwa się wniosek taki ze o ile DSD brzmi lepiej/inaczej to nie jest zasługą formatu jako takiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie interesowałem się specjalnie DSD ale to co podejrzewałem jest faktem że mix dla DSD i CD bywa inny. Stąd nasuwa się wniosek taki ze o ile DSD brzmi lepiej/inaczej to nie jest zasługą formatu jako takiego.

Ukryta Zawartość

Nie wiem na czym słuchałeś, ale dla mnie gęstsze pliki zawszę brzmią lepiej. Najkrócej mówiąc zawierają one znacznie większą ilość informacji i to słychać szczególnie jak np po godzinie słuchania DSD wróci się na pliki 44,1/16bit. Jeżeli system nie jest wystarczająco rozdzielczy ta różnica będzie mała albo będzie na zasadzie "a może mi się wydaje".

Myślę, że dobrym przykładem jest obraz. Jeżeli posiadamy kartę graficzną z obsługą rozdzielczości np 4K to aby taką rozdzielczość zobaczyć potrzebujemy wyświetlacza w takiej właśnie rozdzielczości.

Ukryta Zawartość

Nie wiem na czym słuchałeś, ale dla mnie gęstsze pliki zawszę brzmią lepiej. Najkrócej mówiąc zawierają one znacznie większą ilość informacji i to słychać szczególnie jak np po godzinie słuchania DSD wróci się na pliki 44,1/16bit. Jeżeli system nie jest wystarczająco rozdzielczy ta różnica będzie mała albo będzie na zasadzie "a może mi się wydaje".

Wcale temu nie przeczę ani nie przeczy temu to co jest pod linkiem. Nie wyklucza to jednak stwierdzenia że za ową lepszość niekoniecznie odpowiada nośnik. Jeżeli uważasz że jest inaczej twoja sprawa.

Nie zagłębiam się w takie sprawy, ponieważ od dawna nie używam napędów CD itp. więc dla mnie jest to po prostu strata czasu :)

Zagłębiam się tylko w tematy które napotykam na swojej drodze do stworzenia systemu uniwersalnego grającego bardzo dobrze każdy gatunek muzyki co zresztą mi się udało.

Od jakiegoś czasu tylko słucham, słucham i słucham a czas leci jak oszalały i jego mi brakuje właśnie :)

Co do jakości samej muzyki to naprawdę w pewnym momencie następuje punkt przełamania gdzie nawet słabe realizacje grają tak, że nie masz ochoty przełączać dalej. Muzyka jest najważniejsza, ale jestem zdania, że aby się nią w pełni cieszyć potrzeba dobrego uniwersalnego systemu.

im lepszy sprzet tym bardziej nie lubi kiepskiej jakosci plikow

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

To też. Może nie tyle lepszy, acz przezroczysty. U mnie znajomi często mówią "jakoś mało basu". W tedy włączam odpowiedni kawałek i bas rozwala pokój. Wszystko kwestia realizacji. Jak bas jest to będzie, a jak nie to nie.

?👈

problem w tym ,ze im lepsze klocki tym mniej muzyki do sluchania bo dobre klocki bezlitosnie obnazaja kiepskie realizacje

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Teraz mając dostęp do tidala są możliwości. Dziś słuchałem nowa płytkę Maleńczuka. Bardzo fajna, polecam :) a jak komuś mało może kupić na CD.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.