Skocz do zawartości
IGNORED

Q Acoustic 3050i

nwo-86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może słyszał te głośniki i może powiedzieć o nich coś więcej?

Obecnie mam Yamahę R-N803D + Dali Zensor 3 i chciałbym zmienić kolumny na "podłogówki" - generalnie jestem zadowolony z dźwięku jaki prezentują Zensory ale chyba potrzebuję czegoś "delikatnie mocniejszego" jeśli chodzi o dociążenie dźwięku i bas (salon z aneksem kuchennym ok 24m2).

Ostatnio słuchałem Tannoy Revolution Xt6F i były moim zdaniem trochę za jasne z Yamahą, basem też się nie popisały - oczywiście według mnie.

Zastanawiam się również czy duża jest różnica jeśli chodzi o dźwięk między Q3050 a nowszymi Q3050i? No i oczywiście czy warto zmieniać Zensory 3 na te kolumny, czy skok będzie odczuwalny?

Z góry dziękuję.

Jeszcze zastanawiam się co w podobnej cenię warto posłuchać - myślałem o Dali Zensor 7 lub KEF Q550.

https://www.audiostereo.pl/topic/141086-q-acoustic-3050i/

Q Acoustic graja dosyc mocnym dzwiekiem z dobra czysta i detaliczna gora, jednak srednica jest troche splaszczona, lekko matowa. Nie sluchalem tej Yamahy wiec nie wiem czy poradzi sobie z wypelnieniem srodka.

KEF bym sobie na Twoim miejscu odpuscil, graja plytkim, sklejonym dzwiekiem z mala iloscia detali w gornym zakresie.

Jezeli podoba Ci sie brzmienie Dali, to moze pomysl o jakims wiekszym zestawie tej firmy, lub podobnym wielkoscia do obecnych ale z wyzszej serii i wtedy to bedzie upgrade.

W sumie w cenie 3050i masz Opticon 2, ale czy one sa duzo lepsze od Zensor 3 tego nie wiem.

Ja bym wolal poprawic jakosc brzmienia niz jego ilosc, no chyba ze faktycznie lubisz glosno sluchac.

https://www.audiostereo.pl/topic/141086-q-acoustic-3050i/#findComment-4436653

Witaj.

Q Acoustics QA3050i to zestaw o brzmieniu trochę zbliżonym do Dali Zensor, jeśli taki charakter dźwięku odpowiada Ci, to moim zdaniem będzie to wymiana dobra. Ze względu na wielkość pomieszczenia kolumna podłogowa jest tu dedykowana. Po takiej zmianie uzyskasz wyraźnie więcej basu, który zejdzie niżej, dodatkowo duża różnica będzie słyszalna w dociążeniu, dynamice.

Natomiast oczywiście są alternatywy. Jeśli szukasz bardziej zadziornego, szybszego, mocniejszego dźwięku, spójrz proszę na Focal Chorus 716, spodobać się może także polska konstrukcja Pylon Audio Sapphire 25. Nie odrzucałbym także podłogowej wersji Twojej kolumny - Dali Zensor 7.

Drugą opcją są dobre monitory, mocniejsze, bardziej wydajne niż Zensor 3. W tym przypadku namawiałbym na posłuchanie Focal Aria 906 oraz koniecznie Buchardt Audio S300 MK.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, wypożyczenia oraz wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/141086-q-acoustic-3050i/#findComment-4436678

Witam.

Najlepiej wpadnij na odsłuch i porównaj Zensor 3 i Zensor 7. Różnica jest, na pewno dźwięk jest pełniejszy i wzbogacony o wiekszą podstawę basową. Zdecydowanie na 24m2 patrzył bym na podłogówki.

XT 6F są ok, ale większy brat czyli XT 8F jest o wiele lepszy ;)

Co do Q Acoustics QA3050 hmmm zbliżony brzmieniowo do Zensora, lecz scena jest nie co gorzej budowana.

Spójrz na nową konstrukcje Fyne Audio F502 - propozycja godna rozpatrzenia, dźwięk nie co podobny do XT 8F, lecz nazwał bym go bardziej ocieplonym.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/141086-q-acoustic-3050i/#findComment-4436717

Dziękuje za Wasze odpowiedzi i propozycje. Oczywiście odsłuch jest w planach ;)

A jak sie mają Q3050 do nowszej wersji Q3050i? Starsza wersja jest teraz w atrakcyjnej cenie i tak sie zastanawiam czy warto dokładać do nowszej a czy nie lepiej kupić tańszą starszą wersję - czy jest duża i odczuwalna różnica między tymi kolumnami warta dopłaty?

https://www.audiostereo.pl/topic/141086-q-acoustic-3050i/#findComment-4436767

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.