Skocz do zawartości
IGNORED

Test 6 CD - zwycięzca?

Marek9

Rekomendowane odpowiedzi

Test 6 CD Harman Kardon 760, Pioneer PDS 904, Denon DCD 735, Yamaha 596, Marantz 63 mk II i mój Sony XB 940 QS.

Mój znajomy, właściciel Denona 735 dokonał w nim groszowych modyfikacji(wymiana wzmacniaczy operacyjnych, rezystorów węglowych, kondensatorów wyjściowych, kondensatorów w zasilaczu na większe i wytłumienie masą bitumiczną całej obudowy i napędu - całość zamknęła się w cenie 105 zł). Zajęło mu to ok. 3 godzin a wynik przeszedł jego najśmielsze oczekiwania. "Wyzwał" nas - posiadaczy CD-ków wymienionych powyżej - do "rycerskiego turnieju". Test odbył się na wzmacniaczu Rotel RCD 1070 i kolumnach JBL XTI 100. Odsłuch dotyczył 5 rodzajów myzyki: rock, jazz, muzyka klasyczna, pop, vocal a capella. Osoby oceniające mogły ocenić tylko zwycięzcę w każdym rodzaju muzyki, dalsze miejsca się nie liczyły. Do rozdziału było więc 30 punktów(6-ciu testujących x 5 rodzajów muzyki).Zaznaczam, że osoby testujące nie widziały z jakiego CD odtwarzana jest muzyka, ponieważ tylko kolumny były w pokoju przesłuchań. Dodam, że pomieszczenie miało ok. 28 m2. osoby biorące udział w teście wszystkie miały wykształcenie wyższe, jednakże stan ich "ogłady" muzycznej był różny - od umiarkowanego po wykształcenie muzyczne. I jeszcze raz przypominam zasady - zwycięzca bierze wszystko. Muszę powiedzieć, że do tej pory wydawało mi się, że wszystkie kompakty grają bardzo podobnie(no nie słuchałem Wadii za 35 tys. zł) i gdy teraz słuchałem wykonania tej samej muzyki na ciągle zmieniającym się CD zauważyłem jak ogromne są różnice. Nie będę się tu dłużej rozpisywał i powiem tylko, że w tajnym głosowaniu na koniec odsłuchu zwyciężył z przytłaczającą większością...Denon DCD 735 - 21 pkt., Sony XB 940 QS - 6 pkt., Harman Kardon 760 - 2 pkt., Yamaha 596 - 1 pkt., pozostałe 0 punktów. na koniec, gdy zwycięzca był już znany, wszyscy byliśmy trochę zdziwieni bo w polsce o tym Denonie często dobrze się nie mówiło a wszyscy określiliśmy, że jest o klasę lepszy od pozostałych. Czyżby więc tak małe modyfikacje mogły osiągnąć tak wiele? Zaczynam więc wierzyć różnego rodzaju "tuningowcom", że mogą z przeciętnego Philipsa lub Marantza po tuningu osiągnąć jakość sprzętu Hi-End w cenie 4-5 tys. zł. Przypominam - ocenialiśmy tylko jakość dźwięku a nie prestiż marki, wygląd, jakość obsługi, długowieczność itp. itd. Co wy na to?

https://www.audiostereo.pl/topic/14113-test-6-cd-zwyci%C4%99zca/

Jestem pod wrażeniem. Wszystko dobre co zbliża nas do oryginału czyli żywych instrumentów. Nawet jeśli kolor wzmacniacza miałby mieć wpływ na jakość dźwięku to czemu nie - warto przemalować ;)

Pozdrawiam

A teraz zobaczmy jak sie bedzie rozwijac sytuacja w przypadku tego CD :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj napisałem się, napisałem...a tu widzę, że w tym świątecznym dniu mało elokwentnych osób korzysta z tego forum...Cypis - coś ci się pomyliło. Ja nie mam Denona DCD 735 tylko Sony XB 940 QS, które na marginesie zamierzam sprzedać po tym, jak ten Denon po tak małych modyfikacjach wymiótł mego Soniaka. Pozdrawiam.

Marek9

Alez ja Ciebie nie atakuje (kacyk meczy chyba bo nie zrozumiałeś :-) Wasz test wygrał Denon DCD 735 no i to jemu robicie reklame. No i teraz jestem ciekaw jak po tym poście potoczy sie licytacja Denona DCD 735.

A co myslicie o cdku z Diory? Ostatnio wpadł mi w ręce niesprawny cdek tej firmy o oznaczeniu CD 704. Wiem o nim tylko tyle, że miał dźwięk taki "zaokrąglony", sztucznie łagodny, i że czytał i pozwalał przeskakiwać nie tylko do tracków ale i do indeksów wewnątrz tracku. Pytam, bo nie wiem czy probowac jego naprawy/reanimacji.

_Cypis_

Powiem Ci szczerze, że sam chętnie kupiłbym tego Denona z Allegro co mi pokazałeś, ale nie pasuje mi do zestawu bo jest czarny. Zaczaję się kiedyś na jakiś srebrny. Nie wiem też skąd pochodzą uprzedzenia co do nowszych produkcji. W moim teście porównywane były CD kilkuletnie a nie kilkunastoletnie. A jak widzę, większą sympatię forumowiczów mają stare, kilkunastoletnie CD-ki. Mnie naprawdę nie interesuje, że te stare ważyły np. 15 kg, miały jakąś pancerną szufladę, itd. Mi chodzi tylko o jakość dźwięku. Poza testem porównywaliśmy też 14-letniego Denona DCD 1560 i poza tym, że był prawie 3 razy cięższy od Denona DCD 735 i wyglądał bardziej nobliwie to nijak się to miało do jakości dźwięku. Tu również młodszy Denon był lepszy. Pozdrawiam.

Test fajny ale...

Czy nie udowadnia on tylko że Denon wraz z Rotelem RCD 1070 i JBl'ami XTI 100 gra dobrze, może nawet wymarzenie.

Wydaje mi się, zę choć źródło najważnije w systemie jest to jednak wiele zależy także od pozostałych elementów. Jeśli więc połączenia RCD 1070 i XTI 100 nie można uznać za nic nie wnoszące do brzmienia systemu - nie jest ono przecież niewidoczne to cały test nie udowadnia niczego poza tym że konkretny model Denona gra dobrze w takim zestawieniu. Test mógłby być bardziej reprezentatywny gdyby było kilka zestawień piecyków i zespołów głośnikowych.

A ja chcę ze swej strony pogratulować wszystkim domorosłym majsterkowiczom którzy swoimi własnymi rękami potrafią ulepszyc swój sprzęt i nie muszą przepłacać aby otrzymać dźwięk z wyzszej półki . Tak trzymac no i wielu udanych pomysłów w tym roku życzę ( z jednego z nich skorzystałem i własnej roboty interkorekt zrobiony wedle wątku z tego forum gra jak marzenie dzwięk juz nie jest taki przymulony a instrumenty wybrzmiewają dłużej po prostu rewelacja ). A co do testu to bardzo ciekawy , daje jakieś odniesienie co do poszukiwań żródła dla posiadaczy wzmaków Rotela . sam robiłem ostatnio taki malusi teścik porównywałem własnie jak gra Denon DCD 1460 na wzmaku Nad 3240 PE oraz Rotelu 314 ( wiekowe dziadki ). I tak jak wy na kilku gatunkach muzycznych , i pierwsze co sie rzuciło na uszy to straszne zwężenie sceny przez Rotela wszystko działo się pomiedzy głośnikami i nic poza nimi , Nad bił go w tym elemencie na głowe scena szeroka i głęboka , a jesli chodzi o muzykę to w elektronicznej Nad przeważał dzwięk był bardziej realistyczny ale w Klasyce czy mocniejszym uderzeniu dzwięk Rotela mnie powalił był na tyle naturalny że miałem wrażenie że perkusista Slayera siedzi u mnie w pokoju i tłucze w gary na żywo gdyby jeszcze scena nie była tak wąska to kupiłbym go i miał w zestawie 2 wzmaki bo dla tej realistyczności przy Klasycznej i rockowej muzie warto . Ogólne wrażenie jest takie że Rotel był bardziej muzykalny a Nad grał tak jak nauczyciel muzyki karze w szkole raz dwa trzy, raz dwa trzy wszystko ma swoje miejsce jest niby ok ale brakuje tego czegoś ( może wiekszej swobody w tym taktowaniu na raz , dwa ) .

Witam, tak sie sklada ze posiadam owego Denona - zwycięzce, tyle tylko ze bez modyfikacji. Kusi mnie teraz jego ulepszenie, tylko sie na tym nie znam... Czy ktorys z forumowiczow podjalby sie jego modernizacji, chociaz w takim zakresie jak ten CD z testu, plus moze cos jeszcze malutkiego. Chcialbym aby tuning zamknal sie najlepiej w 200zl. Jakby ktos byl tak uprzejmy i mial chwile czasu na majsterkowanie, prosze o kontakt na: [email protected] w celu ustalenia ewentualnych warunkow

pozdrawiam

-Marek 9

Witam

Jestem pośiadaczem ww modelu cd. i po drobnych zmianach tzn. wzm oper.gniazda wyj. wymiana gniazdz sieciowego na IEC oraz wytłumienie środka matami jestem ciekawy co jeszcze mogę zrobić we własnym zakresie , myślałem o wymianie kondensatorów wyj. oraz wymianie kon. sprz. wzm. oper. .

Jeśli jest ktoś kto może robił takie rzeczy w tym modelu to proszę o kontakt adres e-mail w o mnie.

Pozdrawiam

och!! jaka szkoda, że w Poznaniu nie mam z kim sobie poporównywać cdków...

jak już jakieś porównanie się trafi to wielkie święto.

a do starych cdków bym się raczej odnosił z szacunkiem. Jedyne co mogłem porównywać to mojego sony x505 ES z nowymi konstrukcjami (nawet do 10 000zł ) i nie zamieniłbym. To być może kwestia gustu, ale nigdy nie porównuję sam i inni w czasie słuchania podzielają moje wrażenia.

Może jednak coś w tych starych kilogramach jest...

Zbig ->

Moj cedek gra teraz dosc kiepsko i nie jestem wcale zadowolony, wiec chyba nie musze sie obawiac, ze tuning cos zepsuje i odsluch stuningowanego egzemplarza nie jest chyba az tak konieczny. Szczegolnie ze byl by to maly problem, zeby znalezc taki CD.

McGyver->

Pisalem ci juz o tym CD na priv kilka dni temu i nie odpisales:] Moze moj mail gdzies sie zapodzial, napisze jeszcze raz.

pozdrawiam

WojtekUAM

Nie zgadzam się z tobą co do przedstawionego przez ciebie rozumowania na temat testu tych sześciu CD. W teście chodziło o ustalenie, który CD gra najlepiej ze stałym zespołem nagłośnienia(wzmacniacz + kolumny). Gdybyśmy zmieniali również zestawy nagłośnieniowe, byłoby niezmiernie trudno określić, który CD gra najlepiej. A przypominam, że w teście chodziło o określenie najlepszego CD a nie całego zestawu muzycznego.

Chciałbym również dodać, że w mojej opinii jest wielu Allegrowiczów, dla których kolor CD jest bardzo istotny - tak, jak i dla mnie. Przykład: około tygodnia temu, Denon DCD 735 w kolorze srebrnym, po długiej licytacji, został sprzedany za sumę ok. 450 zł. a teraz cały czas stoi(ponoć w idealnym stanie) ten sam model tylko w kolorze czarnym.

Pozdrawiam.

Marek9

"Nie zgadzam się z tobą co do przedstawionego przez ciebie rozumowania na temat testu tych sześciu CD. W teście chodziło o ustalenie, który CD gra najlepiej ze stałym zespołem nagłośnienia(wzmacniacz + kolumny)."

Marku stałym i bardzo konkretnym. Moge sie zgodzić że przy takiej konfiguracji wzmacniacz + kolumny ten CD okazał się najlepszy ale piszesz dalej "A przypominam, że w teście chodziło o określenie najlepszego CD a nie całego zestawu muzycznego" co wydaje się być błędem zwłąszcza jeśli piszesz, zę "Gdybyśmy zmieniali również zestawy nagłośnieniowe, byłoby niezmiernie trudno określić, który CD gra najlepiej" A ja uważam, zę sprawdzenie tych Cdków z wieloma kombinacjami wzmacniacz+głośniki mogłoby sugerować o wyższości jednego klocka nad innymi.

Uprościłeś to tak jakby do znalezienia najlepszego Cd wystarczyło wziąć wzmacniacz i głośniki i podpiąć do tego ileś CDków. Istnienie tego Forum świadczy o tym, że świat nie jest taki prosty :)

Czy Denon wygrałby gdyby wzmacniczem był jakiś NAD, Luxman, Creek?? Może któryś z wzmacniaczy tych firm sprawiłby że inny z owych 6 CDków byłby lepszy??

Co do wyglądu sprzętu to masz całkowitą racje. Jedni lubią srebrne inni czarne a jeszcze inni polują na złote :)

WojtekUAM ma rację.

Wyższość jednego CD'ka nad drugim nie wynika tylko z tego że zagrał najlepiej z jednym zestawem! Jezeli np. jeden CD'ek gra super w 8 zestawach na 10, a drugi w tych dwuch pozostałych na 10, to chyba lepszy bedzie ten pierwszy! A tu w teście może właśnie było to 2 na 10!

Z resztą popatrzcie na wszystkie testy porównawcze w prasie audio - zawsze sprzęt jest porównywany przynajmniej na 2 - 3 systemach...

Jesli szukamy sobie jakies element toru, to rzeczywiście możemy stwierdzić - w moim torze ten CD'ek jest najlepszy i nie do pobicia, ale jeśli rozpatrujemy globalnie, który CD'ek jest najlepszy, to patrzymy wtedy na jego uniwersalnośc - żeny wnosił wielką poprawę w wielu systemach, a nie tylko w jednym konkretnym....

rafko

O to włąsnie mi chodzi. Używając określenia najlepszy mówimy globalnie, gdyby użyć zawężonego określenia: "najlepszy w zestawieniu z ..." to OK! Nie od dziś wiadomo że klocki X lubia sie z kolckami firmy Y i świetnie brzmią ale klocki X w połaczeniu z Klockiem Z już niekoniecznie dadzą taki sam efekt. Czasem nawet w ramach jednej firmy mamy do czynienia z róznymi brzmieniowo propozycjami. Stąd moje wątpliwości co do przynania jednemu z 6 cdków miana najlepszego CD przy założeniu, że nie sprawdzono go w innych systemach.

Porównania z innej dziedziny - tylko prosze nei dyskutujmy nad nim :-)

Trzy samochody porsche 911, BMW 525, skoda oktavia kombi. Każdy z tych samochodó ma niewątpliwe zalety i wszystko zależy czy jego użytkownik wozi rodzine na wakacje, kije golfowe czy samego siebie. Z takich względów będą wynikać jego oceny, kóry pojzad jest najwłaściwszy ("najlepszy") i nie zawsze musi wygrać porshce 911 prawda?? :))

WojtekUAM

Coś mi się Wojtku wydaje, że wpadliśmy w czysto filozoficzne rozważania, a przecież nie o to chodziło! Aż mnie pot oblał, że podałem tylko, na jakim wzmacniaczu i kolumnach był przeprowadzany test CD, bo przecież mogłem jeszcze podać, jakie zostały użyte interkonenty oraz kable głośnikowe, gdyż te elementy mają również ogromny wpływ na jakość brzmienia zestawu muzycznego. Te Twoje udowadnianie za wszelką cenę, że w tym teście Denon wcale nie był najlepszy, mija się z prawdą, gdyż - powiedz mi szczerze - jaką to dajesz gwarancję, że gdybyśmy zastosowali inne zestawy wzmacniaczy i kolumn to sytuacja innych CD by się polepszyła a Denona pogorszyła. A może by było, że przewaga tego właśnie Denona jeszcze by wzrosła? Ale jak zauważasz, jest to tylko gdybanie. Natomiast ja opisałem faktyczny stan rzeczy. Poza tym, jak zauważyłeś, użyty wzmacniacz(tj. zestaw + kolumny) był neutralny dla wszystkich CD. Gdybym chciał postąpić nieuczciwie, faworyzując któryś z CD, to np. do swojego Soniaka użyłbym wzmacniacza firmy Sony. Natomiast w teście żaden CD, jak zauważyłeś, nie był firmy Rotel. A poza tym, mam wrażenie że jesteś przedstawicielem tego typu myślenia, skazującego tańsze modele Denona na porażkę - a tu taka niespodzianka! Jeślibyś miał kiedyś okazję, to serdecznie Ci radzę, odsłuchaj tego modelu.

Pozdrowienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.