Skocz do zawartości
IGNORED

Test 6 CD - zwycięzca?

Marek9

Rekomendowane odpowiedzi

Największa prawda to taka, że każdy chciałby mieć coś unikatowego dla siebie, coś niepowtarzalnego i oryginalnego w tym zalewie masówki. Stąd też w dużej mierze te dywagacje.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie pleciecie bzdury.

Żeby wykonać porządnie testy w sposób który proponujecie , trzeba by zamknąc się w pokoju odsłuchowym na miesiąc.

Aby uchwycić wszystkie zmiany jaki do systemu wprowadza jakiś element ,trzeba dobrze znać pozostałe.

Jak chcecie to zrobić wymieniają coś co chwile?

rafko=>

Zapomniałeś chyba , że panowie , którzy testują sprzęt na tych 2-3 np. wzm , znają je dobrze bo jest to tzw. sprzęt redakcyjny - i podpinając je kolejno wiedzą jakich zmian się mogą spodziewać po wpinanym urządzeniu.

Zreszta kilkukrotnie spotkałem się z tym że "testerzy" słuchają przed porównaniem materiał na swoim , który przecierz dobrze znają , sprzęcie( traktują to jako wzorzec) a dopiero potem katują testowany sprzęt.

A wy wymieniając coś co chwile jaki będziecie mieć wzorzec?

TOMANT

sorki że trochę pózno

jak zrobić interkorekt mozna zobaczyć tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu kupisz owe kabelki Gothama ( wysyłają na zamównienia mailowe paczką za pobraniem ) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jacch

Ja Cię doskonale rozumiem, ale nadal upieram się że taki test jak tu opisany nie jest zupełnie wymierny!!!

Już ktoś inny w tym właśnie wątku chce wybebeszać cwój CD'ek Denona, bo przeczytał że jest świetny po tuningu, ale jeśli w jego systemie zagra do d..y? Albo teraz założy ktoś inny wątek z testem 6 CD na innym sprzęcie i się okaże że właśnie tam Denon zagrał najgorzej, to komu uwierzysz?

Ja wcale się nie sprzeciwiam że CD'ek Denona jest najlepszy,bo bardzo możliwe że w tej grupie jest, ale na to potrzeba przynajmniej dwóch dodatkowych testów w innej ale znanej przez właściciela konfiguracji...

A w testach prasowych rzeczywiście mają swój sprzęt redakcyjny, który znają i na tej podstawie mogą porównywać parę systemów i dawać opinię, a autor tego testu przeprowadził to na jednym systemie i jeśli nie zna świetnie innego, to warto by poczekać na opinie innych, którzy tuningowali Denona i go porównywali na swoich świetnie znanych systemach z innymi CD'kami...

Rafko, jak ktoś ma CD Denona, czy jakiśtam inny, którego upgrade daje poprawę to niech sobie ten upgrade zrobi. Nawet jeśli CD powiedzmy Rotela za powiedzmy 1800zł. miałby być lepszy pod każdym względem. Dlaczego? A dlaczego Ty zafundowałeś sobie tuning kolumn, zamiast kupić, dajmy na to Phonary P20? Pewnie dlatego, że wydając relatywnie niewielką kwotę (w porównaniu z wymianą sprzętu) uzyskałeś wyraźną poprawę, i mogłeś odsunąć w czasie poważniejszy wydatek. Czyż nie po to się robi tuningi?

Gość

(Konto usunięte)

rafko

Jak ktoś ma już Denona to pewnie tuning mu nie zaszkodzi - chyba że tuningujący coś spapra , ale to nie ma nic wspólnego z testami.

Po to podaje się sprzęt towarzyszący w teście , żeby ludzie myślący wyciągali wnioski!!!

Jeżeli ten cd zagrał najlepiej w takim zestawieniu , to w podobnym też zagra najlepiej, ale jeżeli wymienisz kolumny na np. monitorki które pewnie mają mniej basu niż potężne XTi 100 , to wynik może ulec zmianie , bo cd xxx ,który z jbl -ami spowodował "masakre" tu zagra wyśmienicie.

Test to nie gotowy przepis ( bo to nie ciasto), nie zwalnia od słuchania , a tym bardziej myślenia.On ma tylko pomóc , wskazać kierunek.

A co do wymierności....Mamy 6CD do tego 5 wzm i 5 par kolumn --- będzie wymiernie?

5 wzm. + 5 par kolumn=25 , do tego odpinasz te 6CD , co razem daje150 zestawów . Jak będziesz w stanie uważnie to wszystko przesłychać i wyłonisz zwycięsce - będziesz najlepszy :)))

Powodzenia

>McGyver

Ależ ja nie porównuję Denon'a przed i po tuningu, bo upgrade w 99% daje dużą poprawę, ale Denon'a po tuningu kontra inne CD'ki z testu... CD'ki bardzo często są wrażliwe na IC - może wymiana głupiego kabla spowodowałaby totalną zmianę w klasyfikacji.

To tak jak ja pisząc opinię o kolumnach które robiłeś, nie pisałem że są lepsze od innych, tylko że poprawa jest ogromna. I warto robić tuning, ale nie porównywałem ich do innych, które słuchałem, kryteriami lepsze-gorsze.

>jacch

I właśnie dlatego nie powinien pisać że Denon tuningowany zawsze zdeklasuje inne CD'ki z testu...

> rafko

Masz rację tuning potrafi dużo zmienić ale nie czyni cudów!

Jako naukowiec powiedz jakie wyniki badań sa uważane za miarodajne?

Denon z tej "6" faktycznie może być najlepszy w tym zestawieniu i na tym poprzestańmy!

Właścicielowi ustroju z tym CDkiem pogratulujmy i tyle!

No właśnie może w tym tkwi problem, bo dla mnie wyniki miarodajne to te przeprowadzone wielokrotnie na różnym materiale i po zebraniu ze sobą - spójne!

Autor testu jest zadowolony i super - o to przecież chodzi.

Marek9 przedstawił po prostu wynik testu - konkretny zestaw, każdy ze słuchaczy przedstawił zwycięzcę, a to dało jeden wynik. Wcale nie podważam jego słuszności. Każdy czytający to może sobie wyciągnąć wnioski i generalnie taki test bardzo cenię, ale chodzi mi tylko o to,że tego wyniku nie można uogólniać na wszystkie zestawy, że np. CD'ek X jest zawsze gorszy od tuningowanego Denona!

To tylko tyle o co mi chodzi....

hmmmmmmmmmm ..... właśnie.......

... i dodam jeszcze, że chetnie poczytałbym o przetestowaniu innych klocków.

Może tym razem trochę wyższa półka

albo może umówią się posiadacze starych ciężkich cdków i zmierzą się z młodszymi

ja chętnie bym posłuchał mojego sonego w porównaniu z młodszymi konstrukcjami.

Co wy na to Panowie? Jakiś weekend w jakimś leśnym domku... (ja mógłbym udostępnić leśniczówkę , ale to w Puszczy Nadnoteckiej) - są chętni?

Marekban, jak jeszcze udostępnisz furgonetkę do transportu ze Śląska to mogę się tam zwalić z moimi tuningowanymi i nietuningowanymi gratami do odsłuchu i skrzynką piwa :-)))

na skrzynke piwa miejsce znajdzie się zawsze

a poważnie - miejsce idealne na jakiś weekend odsłuchowy. Taka cisza to tylko w Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym (jak ktos był to wie o czym mówię - specjalnie budowane kanały w kształcie elipsy - )

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.