Skocz do zawartości
IGNORED

zakupy przez internet z Niemiec

slud

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupowałem wzmacniacz z Niemiec w sklepie intenetowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kontakt mailowy ok, odpisywali zwykle nastepnego dnia. Kontakt jest konieczny, bo nie mają standardowo możliwości wyboru jako kraju dostawy Polski, trzeba kombinować. po uzgodnieniach z sklepem wpisywałem, że jestem Francuzem i później w uwagach korygowałem.

Koszty dostawy (firma kurierska) 14 kg paczki 30 euro, czyli podobnie jak z taryfy kosztow dostaw do Francji. I to jest podobno drogo, można taniej, no ale nie będę zmuszał sklepu do zmiany dostawcy, w przypadku e-bay można coś zrobić..

Koszt przelewu (328 euro) z konta w PKOBP do DB w Niemczech to 45 zł. Tak fajnie to wygląda pod warunkiem, że sprzedawca w Niemczech ma konto w jakimś popularnym banku i polski bank jest jego bezpośrednim partnerem, inaczej trzeba zapłacić prowizję dla banku-pośrednika - nie wiem ile, ale z tego co się orientuję to może być kilkadziesiąt do stu zł. W przypadku e-bayu możesz umówić się z sprzedającym na wysłanie gotowki listem. Można nadać to jako list wartościowy szczegóły na stronach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie martwisz się wtedy o ewentualne zaginiecie pieniędzy. Koszt to około 2% wartości + opłaty (kilkanaście zł). Możesz sprawdzić na stonie poczty jest kalkulator. Tyle że trzeba to dostarczyć niezaklejoną kopertę i na oczach listonosza wkładać pieniądze :). Poczytaj . Ja z tej formy nie korzystałem ale gdzies czytałem. Często wychodzi taniej niż przelew.

Ja wysłałem pieniądze 07.12 (wieczorem - wizyta w oddziale w godzinach zamknięcia), a już 10.12 wysłali paczkę. I teraz zaczął się KOSZMAR. 10.12 o 15:32 mam wpisaną w historii przesyłki utworzenie wkitu importowego i wejście na sortownię we Wrocławiu. Podobno ktoś u mnie był i mnie nie zastał 13.12 ale NIE ZOSTAWIŁ żadnej cholernej karteczki. I tak czekałem cały tydzień na paczkę, bo myslałem że przelew jeszcze idzie, przesyłka itp. W końcu wysłałem maila do sklepu, co z moim wzmacniaczem i odpowiedzieli, ze wysłali. Pan z sklepu do mnie zadzwonił i powiedział, że wszystko dawno już poszło. Zadzwoniłem do firmy kurierskiej i na drugi dzień dostarczyli mi paczkę - o 4 godziny później niż się umawiali. Pozdrowienia i serdeczne podziękowania dla firmy Masterlink Express, za dostarczenie paczki 21.12 ;). Za to sprzęt niezniszczony pomimo standardowego kartonu.

Sklep: VAT płacisz w miejscu sprzedaży, czyli w Niemczech zawsze to 6% mniej:). Jak będziesz kupować na ebayu, to nie płacisz żadnego VATu - z tego co wiem. Brak ceł itp. W końcu jesteśmy w Unii :D

Opłacalność zależy od ceny na jaką trafisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.