Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w identyfikacji rodzaju opampów

meloman_123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem niedawno używany preamp CLASSE AUDIO DR-4. Urządzenie jest już trochę stare, pochodzi z początku lat dziewięćdziesiątych. Brzmi całkiem fajnie, ale mam pewne zastrzeżenia co do wysokich tonów, przydałoby się im trochę więcej rozdzielczości, powietrza, lepszych wybrzmień, ale też nie tak żeby je podkreślać. Zakupiony przeze mnie preamp ma 5 opampów zainstalowanych na stolikach (zdjęcia). Chciałbym poprawić brzmienie przez ich wymianę. Problem w tym, że nie wiadomo co to są za opampy. Instrukcji w sieci nie znalazłem. Wierzchnie napisy na opampach są całkiem wytarte lub nie było ich od początku. Na ich dolnych podstawach są pewne informacje, ale chyba niewiele Wam powiedzą:

IC3:

CYQS, KoreaT13

IC4:

9025, AWVEB, D1101, 1420

IC5:

CREM, KoreaA-8

IC1:

CREAM, A-21

IC2:

AWVEB, 9010, K1065, 704C

Niektóre literki lub liczby mogłem przekręcić, bo są bardzo małe i niewyraźne. Facet od którego kupiłem ten sprzęt, powiedział mi, że poprzedni właściciel wymieniał opampy i że chyba były do single (nie wiem wszystkie, czy tylko np. te z białą farbą (zdjęcia)). Może ktoś z Was będzie w stanie rozpoznać rodzaj opampa (signle czy dual) na postawie jego otoczenia, podaje więc linki do zdjęć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Byłbym też wdzięczny za jakieś porady dotyczące wyboru konkretnych opampów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzeba chwilę poczekać na pobranie, ale może to jest to...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

trzeba chwilę poczekać na pobranie, ale może to jest to...

Wielkie dzięki. To chyba faktycznie mój preamp. Widzę już, że IC5 jest do TAPE OUT BUFER, więc tego chyba nie potrzebuję wymieniać. Może ktoś zna się trochę lepiej na schematach i powie coś więcej? Plik wrzucam i tutaj:

Ukryta Zawartość

Strona przedostatnia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IC 1 podwójny IC 2 pojedynczy,IC 5 podwójny. Operacyjne są na wejściu symetrycznym do desymetryzacji i na wyjściu tape, jeżeli nie używasz wejścia symetrycznego ich wymiana nic nie da. Dość dziwnie rozwiązane jest ich zasilanie, wygląda na to, że te scalaki pobierają mało prądu, podwójny z wyjścia tape out tylko 3mA. Przy eksperymentach trzeba by zmniejszyć rezystory szeregowe w liniach zasilania.

nagrywamy.com

IC 1 podwójny IC 2 pojedynczy,IC 5 podwójny. Operacyjne są na wejściu symetrycznym do desymetryzacji i na wyjściu tape, jeżeli nie używasz wejścia symetrycznego ich wymiana nic nie da. Dość dziwnie rozwiązane jest ich zasilanie, wygląda na to, że te scalaki pobierają mało prądu, podwójny z wyjścia tape out tylko 3mA. Przy eksperymentach trzeba by zmniejszyć rezystory szeregowe w liniach zasilania.

Dziękuję. Rozumiem, że dla prawego kanału będzie tak samo, czyli IC3 podwójny i IC4 pojedynczy. Używam wejścia zbalansowanego XLR i wyjścia zbalansowanego XLR. Opampów podwójnych mam już małą kolekcję, pojedyncze musiałbym jakieś kupić. Trochę słabo z tym zasilaniem.

Wrzuciłem więc na IC1 i IC3 podwójne opampy, na razie jedne z tych tańszych jakie mam, co by potem nie żałować. Przed chwilą odpaliłem sprzęt i wygląda na to, że wszystko jest w całkowitym porządku. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.