Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 7000- Rotel 971-Pioneer 656-Denon Pma 920 czy to dobre zestawienie z Tonsil maestro II 180

snark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.jetem tutaj od nie dawna.Dużo czytam na forum o sprzęcie hi-fi z tak zwanej drugiej ręki.Jestem na etapie tworzenia domowego stereo.Czy jest ktoś z szanownych forumowiczów dodać kilka słów na temat w/w wzmacniaczy w zestawieniu z Maestro II 180? Wybrałem te kolumny ze względu na cenę jakośc wykonania to że są nowe i sympatia do marki.Zdaję sobie sprawę że nie są "wysokich lotów" ale to mój wybór :)

Kolumny mam nowe od miesiaca obecnie grają z Onkyo Integra A 8017 i muszę powiedzieć że na początku nie przeszkadzało mi to że grają trochę ostro.natomiast teraz jest wręcz za ostro "krew z uszu" jeśli chodzi o górę i średnicę, basu prawie w ogóle nie słychać nawet przy włączonym loudnees dopiero gdziś na godzinie 10 bas delikatnie wchodzi ale wtedy jest jeszcze gorzej z wysokimi..Mam pokój 21 m2 .jako źródło CD onkyo DX 750 na zmianę z CA azur 340C .Magnetofon kasetowy Technics RS-AZ6 ,Gramofon Dual 506,oraz Tuner Onkyo Integra T 4450. Dodam ze wzmacniacz Onkyo ma 85 w przy 8 ohm i 280W poboru.

Uzupełnię: kable głośnikowe Melodika oraz interkonekt. Budżet na wzmacniacz to maksymalnie 1tyś zł.Muzyka to głównie rock,hard rock ,jazz. Żadnego disco,techno,rapu.

Zależy mi by przy dłuższym słuchaniu nie męczyło uszu. Dodam że mam jeszcze Marantz Pm 35mkII jest słabszy jeśli chodzi o moc od Onkyo ale za to góra jest okiełaznana.Mimo to czegoś brakuje,przy głośniejszym słuchaniu wszystko się zlewa w jedną masę.

Prędzej zmień kolumny a nie wzmaka ( nie szukaj przyczyn takiego brzmienia w wzmaku ). Poszukaj coś miękko grającego. Symaptia do jakiejś marki w sprzęcie nie ma sensu bo wybierasz to co gra lepiej.

Wolałbym jednak zostać przy tych kolumnach i zmienić jednak wzmacniacz. Nie chodzi mi o super audiofilskie brzmienie bo na to mnie nie stać.Na pewno jest kombinacja z tymi kolumnami która zagra na przyzwoitym poziomie.Czy ktoś jest wstanie się odnieść i doradzić?

Nie szukam przyczyny we wzmacniaczu bo to dobry sprzęt w swojej klasie i na pewno zagra bajecznie jeśli dobierze się do niego odpowiednie kolumny. Chodzi o to by do tych które mam dobrać odpowiedni wzmacniacz który zagra poprawnie nie kalecząc przy tym uszu.

Dziwny jest brak basu - sprawdził bym fazy wooferów bateryjką podłączoną do kabli głośnikowych,

czy wszystkie wychylają się do przodu dając oczywiście plus do plusa.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Były podłączone do Onkyo również kolumny Koda AV 860 po modyfikacji(pozostały mi fronty po kinie domowym) oraz do zestawu Tonsil Zgc 30-4-56 tez po modyfikacji w obu przypadkach basu było pod dostatkiem w Tonsilach dudnił w Koda na poziomie.W obu przypadkach słychac było ze Loudness podbija przy małej głośności co w przypadku Maestro dopiero przy dużej głośności słychać było bas ale wysokie na tyle nieprzyjemne że nie szło ich słuchać. Myślę że to wina kolumn w połączeniu z tym modelem Onkyo po prostu się nie zgrywają.Do onkyo po prostu inne kolumny a do maestro muszę dobrać wzmacniacz i tu jest problem bo trudno w salonach na odsłuch wzmacniaczy używanych do najbliższego mam 125 km.

A jeśli chodzi o Maestro to basu jest w miarę sporo gdy podłącze je do marantz PM 35 II ,tak samo jest z Luxmanem LV-110 bas czysty sprężysty a wysokie strasznie męczące

Myślałem o Pionieer A-656 czytałem że ten wzmacniacz jest trochę "misiowaty" czy tam "mułowaty"i (podobno) potrafi wysterować te kolumny. Poza tym jest wydajny prądowo i ma około 70W przy 8 Ohm. Co sądzicie?

Jak wynika z Twojej wypowiedzi, gora jest ostra bez wzgledu na to do jakiego wzmacniacza podlaczysz te kolumny.

Z Marantzem 35 w pierwszym wpisie było, że wysokie jakoś tam są okiełznane ...

Na Twoim miejscu odłączył bym kopułkę i posłuchał głośno, następnie ją podłączył,

a odłączył średniaka i też posłuchał głośno ...

Wszystko po to, żeby zlokalizować źródło tej ostrości.

Czasem trzeba zmienić polaryzację głośnika + na - i to wystarcza.

Z tego co piszesz jednak żadne ruchy z podmianką nie wchodzą w grę, bo to nówki :-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z Marantzem okiełaznane ale przy głośniejszym słuchaniu wszystko się zlewa.Jest jedna płaska ściana dzwięku.Ten marantz Pm 35 ma tylko 30W przy 8 ohm i ten wzmak może nie dawać sobie rady z takimi potworami. Zaglądać do kolumn raczej nie będe bo tak jak kolega audioburak napisał-są nowe.

Póki co na razie zostanę przy tych kolumnach.Może kiedyś je sprzedam. Na razie Są nowe mają 5 lat gwarancji ,dałem za nie 1,6 tys. Grają codziennie po około 4 godziny przez 1,5 miesiąca jest to w sumie jakies 180 godzin.Może jeszcze się nie wygrzały,albo się już nie wygrzeją. Widzę że raczej nikt nie chce za bardzo zaangażować się w pomoc.Pewnie dlatego że nikt nigdy nie miał tych kolumn albo nie słyszał ich w żadnym zestawieniu. To kiepskie kolumny i zapewne wszyscy szanowni forumowicze mają lepsze. Rozumiem to. Postanowiłem zakupić staruszka Pioneera 656 i zobaczymy. Obiecuję że podzielę się wrażeniami jakie by one nie były.

Widzę że raczej nikt nie chce za bardzo zaangażować się w pomoc.Pewnie dlatego że nikt nigdy nie miał tych kolumn albo nie słyszał ich w żadnym zestawieniu.

Tak przypuszczalnie jest więc nie możesz być zły. Ja także obstawiam problem z kolumnami. Szkoda że nie napisałeś zapytania przed kupnem kolumn, myślę że większość by je odradziła. 1600 zł to można kupić dobre podłogowe kolumienki nowe a i ciut lepsze z drugiej ręki.

A może jakiś korektor kupić używany, np Technics SH-GE70

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak Ci pomóc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miales kiedy korektor ze takie rzeczy polecasz ? takie rzeczy to przerzutek i byly potrzebne w slabym sprzecie, a zalozyciel tematu, ma juz sprzet w ktorym taki korektor zdecydowanie zespuje dzwiek

Dzięki Kratos40 za sugestie i chęć pomocy.Z korektora nie skorzystam mam niemiłe doświadczenia z korektorem do Diory z młodzieńczych lat :) .Powiem tak: dzwoniłem dziś do kilku dużych dystrybutorów firmy Tonsil odnośnie zakupu wzmacniacza i porady w tej materii i co z kolumnami jest nie tak.Na 10 lub 12 telefonów i zapytań 4 panów poświęciło mi czas.Okazuje się że te tonsile tak mają i to jest ich charakter brzmienia ,góra jest ostra a średnica lekko wycofana dlatego potrzebują mocnego mięsistego wzmacniacza minimum 80 W .Zasugerowano mi nową Yamahę A-S701. Z używek AX-700 lubAX-900 no i Marantz modele od PM 68 wzwyż.Podobno Marantz gra średnicą i uspokaja górę.To by się zgadzało z odsłuchu Pm 35.Oraz Pioneer z serii Reference od 616 wzwyż.Te z kolei mają mięsisty bas i ciepłą delikatną górę.Dowiedziałem się też że należy unikać Denonów z maestro z racji ostrej góry. Jeden ze sprzedawców powiedział że i tak w pełni nie wykorzystam możliwości tych wzmacniaczy z tymi kolumnami ale dźwięk będzie znośnie przyjemny.

Pioneer 656 jest w drodze jutro powinien być.Zobaczymy i posłuchamy.Aha,podobno te maestro wygrzewają się minimum 2000h :) Zalecono mi też kombinację z ustawieniem ich w pomieszczeniu i grubsze przewody.Mam podpięte przewody 1,5mm2 Melodika. Rozstaw kolumn jedna od drugiej 4 m.Standy z płytą granitową wysokość 75 cm.Odstawione od ściany około 30 cm.Razem ze standami całkowita wysokość 175cm.

Sprawdziłbym czy te kolumny są dobrze podłączone i zwory zwarte jak należy. Proponuję poszukać jakiegoś nowszego wzmacniacza pokroju NAD 326/356, Marantz PM6003-6006, Pioneer A-30 czy coś Yamahy, szukaj sprzętu max 5 lat a nie z wystawki co to Niemiec płakał jak oddawał. 1.5mm2 to jest tak na styk przy niezbyt dużej długości, powiedziałbym do 3 metrów, lepiej dać 2.5mm2 najlepiej zwykły przewód bez kombinacji typu drut opleciony linką itp np. Supra classic (teoretycznie cynowana miedź przygasi trochę wysokie, poszukaj opinii bo być może się mylę).

Dzięki Kratos40 za sugestie i chęć pomocy.Z korektora nie skorzystam mam niemiłe doświadczenia z korektorem do Diory z młodzieńczych lat :) .Powiem tak: dzwoniłem dziś do kilku dużych dystrybutorów firmy Tonsil odnośnie zakupu wzmacniacza i porady w tej materii i co z kolumnami jest nie tak.Na 10 lub 12 telefonów i zapytań 4 panów poświęciło mi czas.Okazuje się że te tonsile tak mają i to jest ich charakter brzmienia ,góra jest ostra a średnica lekko wycofana dlatego potrzebują mocnego mięsistego wzmacniacza minimum 80 W .Zasugerowano mi nową Yamahę A-S701. Z używek AX-700 lubAX-900 no i Marantz modele od PM 68 wzwyż.Podobno Marantz gra średnicą i uspokaja górę.To by się zgadzało z odsłuchu Pm 35.Oraz Pioneer z serii Reference od 616 wzwyż.Te z kolei mają mięsisty bas i ciepłą delikatną górę.Dowiedziałem się też że należy unikać Denonów z maestro z racji ostrej góry. Jeden ze sprzedawców powiedział że i tak w pełni nie wykorzystam możliwości tych wzmacniaczy z tymi kolumnami ale dźwięk będzie znośnie przyjemny.

Pioneer 656 jest w drodze jutro powinien być.Zobaczymy i posłuchamy.Aha,podobno te maestro wygrzewają się minimum 2000h :) Zalecono mi też kombinację z ustawieniem ich w pomieszczeniu i grubsze przewody.Mam podpięte przewody 1,5mm2 Melodika. Rozstaw kolumn jedna od drugiej 4 m.Standy z płytą granitową wysokość 75 cm.Odstawione od ściany około 30 cm.Razem ze standami całkowita wysokość 175cm.

W jakim celu ustawiasz kolumny podlogowe na podstawkach?

miales kiedy korektor ze takie rzeczy polecasz ? takie rzeczy to przerzutek i byly potrzebne w slabym sprzecie, a zalozyciel tematu, ma juz sprzet w ktorym taki korektor zdecydowanie zespuje dzwiek

Ten dzwiek juz jest zepsuty.

Sprawdziłbym czy te kolumny są dobrze podłączone i zwory zwarte jak należy. Proponuję poszukać jakiegoś nowszego wzmacniacza pokroju NAD 326/356, Marantz PM6003-6006, Pioneer A-30 czy coś Yamahy, szukaj sprzętu max 5 lat a nie z wystawki co to Niemiec płakał jak oddawał. 1.5mm2 to jest tak na styk przy niezbyt dużej długości, powiedziałbym do 3 metrów, lepiej dać 2.5mm2 najlepiej zwykły przewód bez kombinacji typu drut opleciony linką itp np. Supra classic (teoretycznie cynowana miedź przygasi trochę wysokie, poszukaj opinii bo być może się mylę).

Najpierw trzeba sprawdzic czy kolumny sa ustawione poprawnie.

Ja nie rozumiem po co kolumny podlogowe ladowac na standy o wysokosci 75cm.

No chyba ze autor slucha siedzac na drabinie ;-)

Pewnie żeby zgubić cały bas a stworzyć idealnie takie same warunki odsłuchu jak w hali odlotów Modlina ;-))

Sprawdzę połączenia.Co do stojaków to pozostały mi po Acoustic Energy aegis one. Na razie stoją na standach by dwa koteczki się z nimi oswoiły :) lubią sobie podrapać to i owo :) docelowo będą stały na podłodze.

W tym zestawieniu wcale nie brzmiały lepiej. Dość metalicznie i ostro poza tym ginęły w pokoju.

Co do Maestro,to stały na podłodze jakiś czas i wcale nie było lepiej.

Córka je ma u siebie z CA Azur 340A i jakimś CD Technics.Brzmi to płasko w 14 m2 ,ale jej się podoba. Lepsze to niż jakies mp3 czy słuchanie plików z laptopa.

Córka je ma u siebie z CA Azur 340A i jakimś CD Technics.Brzmi to płasko w 14 m2 ,ale jej się podoba. Lepsze to niż jakies mp3 czy słuchanie plików z laptopa.

Tak wlasnie brzmi CA z serii Azur. Bas jest tam szczegolnie cienki.

Cała seria CA Azur włącznie z modelem 640A brzmią płasko.Ale to osobny temat.Dodam że 340 modyfikowałem by poprawić bas poniekąd to się udało jest go więcej od godziny 7 a nie od 10 jak w oryginale przy cichym słuchaniu. Wracając do Maestro_ dziś pożyczyłem od kolegi mojego kolegi NAD 325BEE 2x50W8 Ohm z 2006 roku. Grałem go kilka godzin.Jest za słaby moim zdaniem godzina 9 i to wszystko później strach że się "zapali" .Odnośnie brzmienia: gra średnicą bas kontrolowany okrągły zamulony,wysokie okiełznane jest przestrzenie w porównaniu z tym co podałem we wcześniejszych wpisach.Fajnie brzmi jazz. Mam wrażenie jakby preamp mu przeszkadzał .Oczekuję Pioneer A-656 miał być dziś.Dostałem info od przewoźnika że będzie jutro. Czekam z niecierpliwością. Jestem zdania że lepsze 30 letnie stereo z wyższej półki niż 5 letnie budzetowe. Odnośnie sugesti kolegi sIs..Pionieer A-30 słyszałem z kolumnami Indiana Nota 550 i Klipsch R 26 w salonie. Ten wzmacniacz jest moim zdaniem plastikowy i płaski,kosztuje niecałe 1 tyś nowy.Korci mnie żeby posłuchać maestro Z Marantzem 7000 lub PM-80. tak jak wcześniej napisałem.Zaden wzmacniacz wyższej klasy czy nawet średniej wyższej nie wyzwoli swoich możliwości z Maestro.Powiem tak: Nie poddam się łatwo i wyzwolę te kolumny prędzej czy później:)

Jestem zdania że lepsze 30 letnie stereo z wyższej półki niż 5 letnie budzetowe

Jest w tym jakaś racja niemniej jak widzę że ten 30-letni sprzęt jest sprzedawany w cenie zawrotnych 500-600 PLN to jak dla mnie jakość tego sprzętu jest po prostu wątpliwa patrząc na to że prawdziwy sprzęt (30-40 letni) z wyższej półki chodzi i po np. 20 tys PLN.

Jest w tym jakaś racja niemniej jak widzę że ten 30-letni sprzęt jest sprzedawany w cenie zawrotnych 500-600 PLN to jak dla mnie jakość tego sprzętu jest po prostu wątpliwa patrząc na to że prawdziwy sprzęt (30-40 letni) z wyższej półki chodzi i po np. 20 tys PLN.

Zgodzę się z tą opinią.Wysoka półka i "wysoka półka" Dla mnie sprzęt za 20 tys jest nieosiągalny.Ale wzmacniacz za 600 zł 30 letni zagra lepiej niz wzmacniacz nowy za 2500 zl.

Dziś dotarł Pioneer A-656..Po raz pierwszy odkąd mam Maestro usiadłem w fotelu i posłuchałem muzyki.Gra. Nie bałem się przekrecić gałkę volume na godz.12 e coś się zjara,jest zapas mocy.bas brzmi swobodnie nie lata po podlodze i scianach ale go słychac "sorrow"Pink Floyd. "Powerfire" Judas Priest..Jest żywo dynamicznie i w końcu przestrzennie ale najważniejsze że wysokie nie kłują w uszy. .Cdn.

Witam wszystkich zainteresowanych ponownie.Miałem ledwie kilka dni na "pogranie"z nowym (starym) wzmakiem. Kupiłem Pioneer A-656 w gabinetowym stanie,pewnie przepłaciłem ,ba,na bank przepłąciłem ale patrząc na oferty to większość tych modeli albo ma różne gałki potencjometrów albo jakieś podejrzane pochodzenie.Pewnie ten wzmak co kupiłem jest od Niemca"który płakał jak oddawał" ale muszę powiedzieć że gra przyzwoicie i z maestro wyśmienicie sobie radzi.Wymieniłem przewody na grubsze2x2,5mm2 purple rain melodiki ,zmieniłem rozstaw tzn zbliżyłem je do siebie,tak że teraz od jednej do drugiej kolumny mam 3m.Fotel gdzie zazwyczaj siedzę jest w centrum w tzw trójkącie jednak 4 m od kolumn,na razie zostawiłem standy mam bas w uszy a jak wstanę pięknie dają całym pasmem na mnie a nie na podłogę..

Muzyka brzmi i chcę się jej słuchać.Uważam że za tą cene jest dobrze.Grałem tylko płyty oryginalne oficjalnie wydane .Pięknie jest Jazzem Tomasz Stańko ,Zimpel,Mazolewski..wsystko na swoim miejscu.Rock.Genesis,Rush,Pink Floyd,The Cure ,U2,Marillion,Męskie Granie,itp.Brzmi rewelacyjnie ,przy godzinie 12 może trochę przeszkadzać "SZ" lub"CZ" spółgłoski są SZeleSZCZące dla mnie znośnie. Metal.Judas Priest,Metallica,Iron Maiden,Saxon,Bardzo dobrze.Slayer już niestety zlewa się tak samo Megadeth. Pieknie brzmi BlackSabbath Z remasterowanej serii.King Crimson to poezja. Ogólnie kolumny potrzebują Mocnego pieca wtedy zagrają .wszystko zależy czego oczekujesz. Ja wiem jedno.Tonsil to dobre ,ba nawet bardzo dobre kolumny ,zwłaszcza maestro w tej klasie cenowej nie mają (nowe)czego się obawiać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.