Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera. Wymiana.

Danilo

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na wymianę amplitunera. Obecny może nie jest zły, ale ma już swoje lata i czasem wariuje, gubi ustawienia. Na domiar wszystkiego nie ma USB aby odtwarzać muzykę prosto z pendrive czy dysku zewnętrznego.

Nie celuje wysoko, chcę przeznaczyć na amplituner skromne 1200-1300zł, na pewno nie więcej niż 1500zł.

Głośników frontowych nie zamierzam zmieniać, a oto ich parametry:

Amp. range: 15-175 watts

Typical program: 120 watts max

Impedance: compatibile with 8 ohm

Tak więc podstawą jest możliwość odtwarzania mp3 lub plików nieskompresowanych z pendrive. Jeśli istniałaby możliwość odsłuchu plików prosto z sieci przez wi-fi (laptop) to byłby duży atut. W sumie nie wiem czy taka możliwość nawet istnieje. Na kanał przy 8 omach min. 80-90W. System 5.1 lub 2.1. Biorę pod uwagę 2.1 gdyż 90% to muzyka, choć z drugiej strony większy wybór jest przy 5.1. W obecnym amplitunerze mam dekodery DTS decoder, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II. W nowych modelach jest ich więcej (chyba że to jakiś chwyt marketingowy) i w tej kwestii nie bardzo się orientuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/141424-wyb%C3%B3r-amplitunera-wymiana/

Może szukać używanego

Wolę jednak nowy ampli. Teraz mam Onkyo i pomimo, że w ostatnich latach rzadko był używany to "wariuje". Traci stacje radiowe, ustawienia odległości głośników itd. Nie chce mi się za każdym razem wszystkiego ustawiać.

Jest teraz spoko oferta na Yamaha RX-V458. Na "Black Friday" w dobrej obniżonej cenie. Raczej nie kupisz nic lepszego za tą sumę :)

RX-V458 czy RX-V485? Wyszukuje mi tylko RX-V485 za 1555zł już z wysyłką w oficjalnym sklepie Yamahy. Na Allegro cena praktycznie ta sama i do tego program ochrony kupujących.

Martwi mnie brak informacji o mocy przy 8 ohm. Podają moc przy 6 (110W), 4 (130W) i 2 (160W), ale nie przy 8. W EuroRTV jest nawet brak przy 8 ohm. W obecnym ampli mam 75W przy 8 ohm i chyba 100W przy 6 ohm. Pobór 380W. Yamaha tylko 260W? Muszę jeszcze zerknąć z tyłu mojego amplitunera jakie gniazda wykorzystuję aby nie było później zdziwienia, że tam było a tu nie ma.

Mam kilka pytań:

1. Skoro nic nie kupię lepszego w tej cenie, to czy dopłacając 300-500zł (powiedzmy do sumy max 2000zł) sytuacja by się zmieniła?

2. Na czym polega korzystanie z wi-fi i airplay w praktyce? Czy można bezpośrednio z youtube (z laptopa) przesyłać muzykę do ampli? Wybaczcie, ale w tej kwestii jestem laikiem, a tłumaczenia o jakimś strumieniowym przesyłaniu nic mi nie mówią.

3. Gdybym zmodyfikował moje wymagania i zrezygnował z wi-fi pozostając tylko przy odtwarzaniu z pamięci zewnętrznej przez USB, to byłyby jeszcze jakieś inne opcje, modele do wyboru?

4. Czy stary odtwarzacz płyt Onkyo będzie współpracował z Yamahą?

5. Czym się różni HTR-4071 od RX-V485? Natrafiłem na opinię sprzedawcy, ze "to to samo"?

No tak tylko że pioneer lx kosztował kiedyś ~ 5000-8000 pln za 1500zł nowy amplituner to ty kupisz zabawkę dla dzieci na dodatek napisałeś 90% muzyki panie ... to już kup zwykły wzmacniacz stereo ewentualnie amplituner stereo i nie baw się w kino.

To że dodasz 500zł do budżetu nic nie zmienia, wifi lany, serwisy sieciowe to wszystko jest już w standardzie w każdym amplitunerze.

Airplay to protokół apple i korzystają z niego głównie urządzenia tej marki, jeśli interesują cię na temat strumieniowania najlepszym źródłem jest instrukcja obsługi urządzenia.

"Czy stary odtwarzacz płyt Onkyo będzie współpracował z Yamahą?" będzie a czemu nie działać.

Jeśli chcesz znasz specyfikację urządzenia to patrzy na informację na stronach producenta + instrukcja obsługi a nie patrzenie co wpisał sobie sklep EuroRTV.

Naczytasz się pierdół typu

"Pobór mocy włączony 260 W"

z EuroRTV i jak to się ma do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Maximum Power Consumption

• [Taiwan and General models] 600 W

btw

ohm'y tym sobie głowy nie zawracaj.. nie te czasu.

Na Allegro cena praktycznie ta sama i do tego program ochrony kupujących.

wow niesamowite.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RX-V458 czy RX-V485? Wyszukuje mi tylko RX-V485 za 1555zł już z wysyłką w oficjalnym sklepie Yamahy. Na Allegro cena praktycznie ta sama i do tego program ochrony kupujących.

Wybacz źle napisałem 485 :)

1. Pioneer VSX-933 możesz popatrzyć za około 2 tysiące.

2. Airplay współpracuje tylko z iphonem i tak można wten czas odtwarzać muzyką z youtube na amplitunerze. Odpowiednikiem airplay na android jest chromecast.

3. Jeśli mówimy tu o kinie to od485 w tej cenie raczej nie znajdziesz czegoś lepszego.

4. Tak poprzez wyjście analogowe lub wyjście cyfrowe można podpiąć CD do ampllitunera.

5. Ten model HTR-4071 poprostu był na inny rynek :)

Zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam.

bl4ck:

Już na wstępie brałem pod uwagę stereo, ale z wyjściem na suba 2.1, ale wybór jest niewielki, a cenowo podobnie jak 5.1.

Pobór mocy. Jak widzę różne źródła podają różne wartości.

S4Home:

1. Patrzyłem na VSX-933. Jest na mojej liście, którą zrobiłem patrząc co ludzie kupują. Są tam także Denon AVR-X1400H, Onkyo TX-NR474, Yamaha RX-V485, oraz Onkyo TX-NR656. Niewiele ponad 2000 kosztuje Onkyo TX-NR676. Jest do nabycie poniżej 2100zł. Nie sprawdziłem ich jeszcze pod kątem czy mają USB, czy spełniają wymagania.

Możecie się odnieść do powyższych modeli porównując z Yamaha RX-V485. Jeśli nadal Yamaha ma przewagę, to chyba już przy niej pozostanę.

2. Czyli w praktyce nie wykorzystam Airplay bo tablet i telefon mam z androidem. Szkoda, że chromecast nie jest tak popularny.

4. Wyjąłem dziś amplituner. Odtwarzacz CD mam podpięty za pomocą dwóch jacków (biały i czerwony). Z odtwarzacza B-R wchodzi do ampli przez coaxial, a z telewizora przez optical.

Znalazłem taka ciekawostkę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Witam serdecznie.

Obecnie posiadam Melodika BL40 (1sza wersja- docelowo w przyszlosci chce dokupic centralke - BLC20 oraz bipolarne BLS20) i do tego amplituner Onkyo TX-NR414.

Moge wymienic na Onkyo TX-NR656 za dopłatą ok 500zł.

Warto ?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Więcej mocy, nowszy sprzęt myślę że warto, kiedyś finalnie kosztował ponad 2 tysiące. 
W razie zakupu reszty kolumna zapraszam po wycenę.

Pozdrawiam.
Dziękuję. Przekonała mnie ta odpowiedź :)
Pozdrawiam

Od piątku amplituner u mnie. Ogólnie funkcje sieciowe zdecydowanie lepsze od 414.

Ale mam jedno pytanko. W 414 przy ustawieniu głośności na powiedzmy 35-40 było juz dość głośno.
W 656 żeby uzyskać podobną głośność to muszę mieć z 55-60. Czy tak ma być? Czy skala jest po prostu inna?

13 godzin temu, Herus napisał:

W 656 żeby uzyskać podobną głośność to muszę mieć z 55-60. Czy tak ma być? Czy skala jest po prostu inna?

Może być inaczej wyskalowany potencjometr głośności. Nie przejmuj się tak jest ?

Pozdrawiam.

Może być inaczej wyskalowany potencjometr głośności. Nie przejmuj się tak jest

Pozdrawiam.
Ok. Dzieki.
Chyba że dlatego, ze w 414 nie robilem kalibracji mikrofonem
Pozdrawiam

8 minut temu, Herus napisał:

Ok. Dzieki.
Chyba że dlatego, ze w 414 nie robilem kalibracji mikrofonem emoji14.png
Pozdrawiam

Kalibracja może mieć znaczenie wiadomo, że w ten czas można podbić poszczególne kolumny, w tym wypadku zagrają głośniej, ale tak jak pisałem wszystko jest prawidłowo. Tak wyskalowany jest potencjometr.

Pozdrawiam.

Stereo na pewno jest lepszą opcją. Amplitunery dwukanałowe w tak budżetowej cenie to jedyne mądre wyjście. Z nowych trzeba przygotować 2k, co nie znaczy, że możesz szukać używek taniej

https://sklep.rms.pl/onkyo-tx-8250-tx8250-amplituner-stereo-z-wifi-bluetooth-airplay

Temat psuje to gniazdo USB to spokojnie można by coś kupić w Twoim budżecie, gdyby nie to wymaganie, sam sprawdź

https://sklep.rms.pl/amplitunery-stereo

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.