Skocz do zawartości
IGNORED

Mój pierwszy system stereo

Doomny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie jestem nowym użytkownikiem i pozdrawiam fanów dobrego dźwięku.

Dużo czytałem postów na temat stereo, problemów z doborem sprzętu i błędów z jego dopasowaniem. Nie chce popełnić tych błędów Ale.. .. No właśnie Ale.

Nie ukrywam że do niedawna nie przelewalo nam się w domu i raczej nie mogłem nawet marzyć o dźwięku lepszym od komputerowych głośników. Jakoś się wszystko ułożyło i chciałem jakoś zacząć. Słuchamy dużo muzyki z żoną i raczej jest to różna muzyka uzależniona od nastroju. House, dance, rock, heritige orchiestra, Joe cocker itp, naprawdę bardzo zróżnicowana muzyka. Wiem że nigdy nie słuchając muzyki na profesjonalnym sprzęcie każdy sprawi że otworzę paszcze szeroko słuchając muzyki na cd czy wysokiej jakości plików z komputera a nie mp3. Nie chce pisać jaki mamy budżet gdyż szczerze powiem że chcemy jakoś zacząć, nawet od używanego sprzętu. Nie chce wydawać 10 tys nie wiedząc jak gra dobry sprzęt za 2 czy 3 tys. Po prostu moje ucho nie zna dobrego dźwięku, tak mi się wydaje przynajmniej. Z odsłuchem jest różnie że względu na miejscowość. Nawet nie wiedziałbym jak się za to zabrać.

Moje pytanie czy można coś polecić nam na początek, coś co mogę nazwać uniwersalnym sprzętem który z biegiem czasu będzie naszym wyznacznikiem dźwięku i jakości. Chodzi nam o wzmacniacz i monitory na standach. Jeśli chodzi o pomieszczenie to jest to salon z aneksem kuchennym że 32m. Sprzęt głównie do muzyki. Filmy z tv. Nie chce pisać moich typów na wzmacniacz czy głośniki bo raczej tylko wizualnie wpadały w oko a nie o to chodzi.

Pytam o radę od jakiego sprzętu moglibyśmy zacząć nie mając możliwości odsłuchu. Na początku będę szukał używanego sprzętu.

W załączniku tv i miejsce koło niego na monitory

Pozdrawiamy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-72715-0-79806100-1542922599_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/141492-m%C3%B3j-pierwszy-system-stereo/

Te skosy... ale tak ogólnie to jako pierwszy sprzęt polecane są zwykle amplitunery z szeregiem wejść cyfrowych; pozwoli Ci to podłączyć TV, konsolę i da od razu źródło w postaci obsługi serwisów Tidal, Spotify itp. Docelowo możesz sobie dokupić potem jakiś tani uzywany CD najelpiej z wyjściem cyfrowym (koaksjalnym); apli mają dobre DACi jeśli mowimy o zwyczajowo polecanych Yamaha RN 602 albo (lpeszy) 803. Z och doświadczeń , lepiej zwiększ nieco budżet i kup od razu coś lepszego, za rok będziesz marudził jak sprzedać (ze stratą) gorsze monitory i kupić lepsze. Monitory na standach to dobry pomysł. Literatura jakie dobrać do tej elektroniki jest obszerna na forum. Tylko dobrze to ustaw, wysuń przed ten stolik. Ich niewielki rozstaw też nie stworzy jakiejś genialnej przestrzeni stereo. Pozdr

Właśnie o to mi chodzi, o skosy o miejsce. Czy zwiększając budżet cokolwiek zmienie? Myślałem o marantz pm6006, o advance accoustic, nad, wczesniej onkyo 9050, a monitory magnat, monitor audio mr2, bx2, audio bronze, klipsch dużo piszą o nich.

Tak, jak pisze @ artur 1984 waw trzeba je wysunąć przed stolik; obok TV jest zbyt mało miejsca

po lewej stronie w górę. W tej sytuacji czy to będą małe podłogówki czy monitory nie ma większego znaczenia.

Wybór jest tego rodzaju np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

umieszczone na standach i tak się nie dadzą obok TV ustawić.

Ja bym wybrał raczej nieduże podłogówki w rodzaju:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeśli Ci nie zależy na funkcjach sieciowych to jakieś Onkyo A 9010 z cyfrówką:

Ukryta Zawartość

albo biały amplituner bo się nie kurzy ;-)

www.mediaexpert.pl/amplitunery-i-wzmacniacze-av/amplituner-onkyo-tx-l20d-bialy,id-780165

albo jakąś Yamahę itd...

Nowe kolumny i większy budżet wiele tu nie zmienią, poza samopoczuciem,

a monitor na standzie to i tak zwykle gorzej, niż mała podłogówka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niekoniecznie, jak wysunie podłogówkę, nawet małą, która będzie miała bass-reflex przedni to może się zdarzyć, że mu podbije lewy kanał ta sofa. Mnie się zawsze wydawało, że monitory to jednak w takich trudnych tematach lepsze rozwiązanie. Standy można kupić używane, tylko nie bierz wysokich - tweeter na wysokości uszu. Jak zmieni szafkę, ustawienie, to monitor od biedy można i na niej podstawić. Napewno coś się uda dobrać. Zakup trochę droższy jest bardziej przyszłościowy. Na tu i teraz to i jakaś mikro-wieża sensowna z wejściem cyfrowym się zda. Może zresztą nie jest to taki głupi pomysł.

Zwykle małe podłogówki to monitor razem ze standem; wystarczy popatrzeć na miejsce, gdzie są zaciski.

Często na połowie wysokości lub nawet wyżej, co zwykle

oznacza objętość takiej "podłogówki" na - góra - kilkanaście litrów ..;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wyżej wymieniona opcja dali lektor 2 ze standami wygląda znakomicie. Co do sofy to jedna usunę bo teraz są dwie w kształcie L. Wtedy odstęp do monitorów to będzie jakieś 3,5m prostopadle. Muzyki jakoś super głośno słuchać nie będę, może czasami. Monitory po prostu pasują mi lepiej. Jeśli chodzi o wzmacniacz myślałem o

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co myślicie o monitorach polk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze coś z olx

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może po prostu tak jak Artur pisał mikro wieża jeśli stereo nie ma racji bytu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akustyka u Ciebie to będzie podstawa.

Kafelki na podłodze to zło !

Pomyśl o dywanie.

Obojętne na co się zdecydujesz super by było pozbyć się szafy z prawej strony a kolumnami wyjechać przed linię skosu.

Powodzenia.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Ja bym wybrał 6006 plus monitory Polka.

Wejścia cyfrowe np. na TV, standy dopasujesz, pasmo wystarczy,

bo ten komplet Magnata jest z subem, więc nie wiadomo, jak to porównywać.

I tak raczej trzeba lewą przed skos, więc jaki problem z prawą; wystarczy wyrównać

front nieco przed linię szafy i już.

Marantza drapne bez problemu, o standach atacama myślałem a polk jak najbardziej nam odpowiadają, a muzycznie się sprawdzi. Za używane na początek nie wtopie. Jeśli wypali to potem do marantza dokupie z zestawu na 6005 odbiornik sieciowy.

Albo te które też wymieniłeś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Optymalny wybór to Dali, bo tak: standów za stówkę nie kupisz, a kolumny też lepsze.

Słuchaj ja też w kwestii sprzętu stereo byłem/jestem zielony i miesiąc temu zdecydowałem się wypieprzyć plastikowe kino domowe i kupić sprzęt stereo. A, że zielonego pojęcia nie miałem co i jak to skorzystałem z doświadczeń kumpla, który polecił mi kupno wzmacniacza stereo i kolumn podłogowych. I teraz tak - co do kolumn nie mieliśmy wątpliwości ponieważ od razu postawiliśmy na klipsch rf 52 mkII (kolumny amerykańskiej firmy dynamiczne,spójne, szczegółowe i co dla mnie było ważne zajmujące mało miejsca, ponieważ są wąskie). Kupiłem używki za 1700 w stanie idealnym. Jeśli chodzi o wzmacniacz to zastanawialiśmy się dłużej ale padło na NAD c368 (wzmacniacz zintegrowany klasy D z bardzo dobrym DAC-iem) z możliwością rozbudowania go o moduł sieciowy i moduł HDMI (wzmacniacz kupiłem nowy koszt około 4000 zł). Do tego dokupiłem na OLX kabelki głośnikowe Melodika Purpurle Rain 4 mm średnicy zakonfekcjonowane z końcówkami bananowymi. I powiem tak: dźwięk jako osobę nie słyszącą zbyt wiele dobrego sprzętu w życiu, mnie powalił (wzmacniacz ustawiony jest na bass ful i treble full). Polecam rozważyć ten zestaw, bo gra to wspaniale - bas jest wszechpotężny, zwarty, kontrolowany, a sopran potrafi niejednokrotnie wyryć rysę w mózgu :-)

Pozdrawiam

(wzmacniacz ustawiony jest na bass ful i treble full). Polecam rozważyć ten zestaw, bo gra to wspaniale - bas jest wszechpotężny, zwarty, kontrolowany, a sopran potrafi niejednokrotnie wyryć rysę w mózgu :-)

Pozdrawiam

Nie ma nic fajniejszego niż radość jakiegoś nowego słuchacza, ze sprzętu audio. Ale z tym maksymalnym rozkręceniem gałek we wzmacniaczu to bym uważał. Na dłuższą metę ten kierunek może Cię zmęczyć, grasz bardzo skrajami pasma. Na pewno odpoczywacie przy takim dźwięku ? Może wystarczy położenie FLAT...

I w tym miejscu zacytuję opinię Arkadiusza Ogrodnika, redaktora Hifi-Choice, który recenzując jedne z kolumn Klipsch (w tym wypadku model RF-82 mk2) napisał: "Z Klipschem jest tak, jakby się przejechać mocnym, lekkim i zwinnym samochodem – może sponiewiera Was nieco podczas przejażdżki, ale gdy skończycie, dojdziecie do wniosku, że chcecie jeszcze". Można słuchać muzyki godzinami, niespecjalnie ingerując w podbicie skrajów pasm, ale jak ktoś słucha max godzinkę dziennie (z braku czasu) to podbicie basów i sopranów (czasem średnicy) doda w tym wypadku niesamowitego kopa muzyce i emocjom jakie z niej wypływają. Zabieg taki spowoduje co najmniej wielki uśmiech na jego twarzy, a przy tym na pewno go nie zmęczy. Nie będę tu oryginalny mówiąc, że wszystko zależy od naszych preferencji. Słuchanie muzyki jest pewną formą relaksu, jedni lubią błogi spokój i melancholię, a inni do zresetowania się po trudach codziennego dnia potrzebują, krótkiego ale dynamicznego "hardkoru".

Ale jak mam system, gdzie zarówno Stevie Ray Vaughan czy Aerosmith brzmi równie absorbująco,

co sonaty na skrzypce solo Bacha czy koncerty klawesynowe - i to bez zmęczenia; to będę polecał

inny charakter dźwięku ?

Porównanie motoryzacyjne "prawie" dobre ...

Liczenie zapałek na jezdni takim samochodem podczas przejażdżki Mulholland Drive, to radocha,

ale tylko teoretycznie, bo ani nasze pośladki nie wytrzymają,

ani też 40 km zakrętów przy 30 km/h raczej nie będą codzienną przyjemnością dla większości ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.