Skocz do zawartości
IGNORED

Gale 3030 vs. Tonsil Maestro 130s

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie kopię pod sobą dołek ale wolałbym zapytać Was o opinię przed zakupem:

Co sądzicie o kolumnach Tonsil Maestro 130s? Czy dobrze grają bez przeróbek, jaki to styl grania? Nie lubię łomotu w basie, wolałbym delikatne masowanie. Nie ukrywam jednak, że wolę tzw. ciepły dźwięk - czyli głeboki, rozciągnięty bas stanowiący podstawę obrazu muzycznego.

Jak się te tonsile mają do Gale 3030? Czy gale nie będą zbyt ubogie jeśli chodzi o bas?

Słuchałbym w pokoju 16m^2 ze wzmacniaczem luxmana. Źródło komputer z kartą zewnętrzną usb lub jakiś tani marantz/sony/philips....

https://www.audiostereo.pl/topic/14153-gale-3030-vs-tonsil-maestro-130s/

I jeszcze pytanie dodatkowe: jak się mają do powyższych kolumny Maestro II 130? A Gale 3040?

Ceny tych zestawów są ciekawe. Problem z tonsilem jest taki, że nikt ich nie sprzedaje w Warszawie, nie mówiąc już o odsłuchach, więc pozostaje mi allegro :/

Tonsil w Warszawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak bedziesz słuchał to mogę użyczyć trójdrożne Tonsile Disco 110 dla porównania

Ukryta Zawartość

I po ptokach, było licytować. _Para_ Maestro 130S poszła na allegro za 600zł :/

Nic to, może za pół roku znowu będą :(

Dziękuję za namiar na sklep. Wydam pewnie ze 400zł więcej ale tak to jest jak się nie zna rynku...

czy to byly maestro 130II ?, moze i dobrze ze nie wylicytowales za 600zł

ZGB 70-8-530 MAESTRO 130 654,92+ 22% 799,00 zł

ZGB 70-8-530 MAESTRO 130 BUK 654,92+ 22% 799,00 zł

ZGB 70-8-530 MAESTRO 130 CZARNE 654,92+ 22% 799,00 zł

ZGB 70-8-530 MAESTRO 130 II 409,02+ 22% 499,00 zł

ceny za zestaw, z tego sklepu co podałem, zadzwoń może mają na miejscu

To na 100% są ceny za sztukę. Dzwoniłem zresztą i pytałem.

Na allegro były Maestro 130s, czyli te eksportowe, prawie legenda. Szkoda mi ich, bo II już tak nie grają podobno...

Poza tym: co to za pomysł żeby sklep audiofilski na pradze północ robić? Mam kupić broń, żeby pojechać na odsłuch? Ehh...

Witam otóż ja takowe Maestro posiadam :-) 130S Kupilem je jako nowe 1,5 roku temu za 800zł. Bas nie jest dudniacy, schodzi sobie niziutko i z sytemem ktory u mnie gra na kablach cordiala jest pelna kontorla (nie daje za glosno poniwaz owe kolumny garaja na 10m2)(kolce niezbedne, ale to chyba norma), zreszta głosnik niskotonowy, o ile dobrze pamietam GDN 16/80 to ponoc legenda z magnesem wielkim jak koło młynskie (porównanie zaslyszane u kogos z forum, zdaje sie od Qubrica :-). Zreszta ostanio przez ten magnez wypychajac glosnik mam paznokiec fioletowy :-( :-) Srednica bardzo przyjemna (osobna komora na głośnik sredniotonowy), wyrazna i ciepla, struny głosowe Dianki Krall nieomal namacalne :-) Problem był z wysokimi GDWK 10/80/T nie chcialy z siebie za wiele wydusic. Najpierw zamieniłem je na ARV104, ale po wygrzaniu dlarly jak dla mnie za jazgotliwie, uszy troche bolaly. Teraz mam 10/80/19/2 i jest miodzio, subtelnie, ale wyraznie. Wczoraj sluchajac Friends of Mr Cario (Anderson&Vangelis) zakochalem sie w moich tonsilach :-) Eeee pdobno to TLC a nie Tonsil :):):):)

oto i 130S jeszcze z ARV104 z grafitowymi gdwk 10/80/19/2 wygladaja jeszcze lepiej :-)

[obrazekLUKASZ-234447_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przede mna jeszcze wymiana przynajmniej kondensatorow (oryginalne sa jakies rosyjskie) w torze wysokich tonow i kabelkow z lampki nocnej na prawdopodobnie cordiala. A ponizej zwrotnica:

[obrazekLUKASZ-234450_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.