Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, BlueDot napisał:

Do prawidlowego wysterowania glosnika przenoszacego niskie czestotliwosci potrzeba duzo wiecej mocy niz do napedzenia srednich i wysokich. Stad takie moce w subach.

Nie no ja sobie zdaję sprawę tylko niejednokrotnie w kolumnie masz dwa przetworniki basowe o średnicy 20 cm a jakoś wzmacniacza nie mamy 1000 wat:)

2 minuty temu, xajas napisał:

To, czy kolumny schodza do 40Hz nie zalezy od pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I pomieszczenie nie ma na to wpływu?

Ukryta Zawartość

Mogę zadać pytanie W takim razie w drugą stronę po co ci zejście i moc w subwooferze do odsłuchu stereo
Gdzie wykorzysta się 20 herców i 500 w jeżeli będzie to współpracowało z parą nawet kolumn podłogowych i wzmacniaczu dwa razy 100

Mysle, ze to sa dobre pytania. Ja bym sie ani tymi 20Hz ani tymi 500W nie onanizowal
Na poczatku tez mialem takie wizje i rzeczywiscie je zrealizowalem i zaspokoilem swa ciekawosc. Ale teraz skupil bym sie bardziej na jakosciowo dobrych 30+ Hz a nie glosnych 20Hz.

Ale moze kazdy musi samemu do tego dojrzec.

I pomieszczenie nie ma na to wpływu?

Nie.

Czy widziales gdziekolwiek jakies dane podajace dla jednego i tego samego zestawu glosnikowego rozne charakterystyki czestotliwosciowe dla roznych wielkosci pomieszczen?

Jedyne co ci takie pomieszczenie moze „dodac“ to tzw. Room Gain.
8 minut temu, xajas napisał:

Mysle, ze to sa dobre pytania. Ja bym sie ani tymi 20Hz ani tymi 500W nie onanizowal

Ukryta Zawartość

Na poczatku tez mialem takie wizje i rzeczywiscie je zrealizowalem i zaspokoilem swa ciekawosc. Ale teraz skupil bym sie bardziej na jakosciowo dobrych 30+ Hz a nie glosnych 20Hz.

Ale moze kazdy musi samemu do tego dojrzec.

A to na pewno

Zwłaszcza że zewsząd dostaje się informację że im więcej wszystkiego tym lepiej

Jakość jest bardzo trudno mierzalna.

9 minut temu, xajas napisał:

Czy widziales gdziekolwiek jakies dane podajace dla jednego i tego samego zestawu glosnikowego rozne charakterystyki czestotliwosciowe dla roznych wielkosci pomieszczen?

Nie.

Ale na przykład pomieszczenia do znanego magazynu audio do tej pory nie widziałem.

Sprzętu pomiarowego także

Nawet nie wiem z czym testują konkretne urządzenia.

Ale ludzie są zachwyceni.

Czy jesteśmy w takim razie w stanie uzyskać w pomieszczeniu 20 herców skoro długość tej fali to 17 m?

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

Ale teraz skupil bym sie bardziej na jakosciowo dobrych 30+ Hz a nie glosnych 20Hz

No wlasnie. I teraz pytanie czy taki T7x ktory ma -6dB przy 30Hz moze Ci dac dobre/lepsze 30Hz niz SB2000 Pro ktory schodzi gdzies w okolice 20Hz?

Raczej nie. T7x przy 30Hz to juz raczej kaszle niz gra 😉

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Zwłaszcza że zewsząd dostaje się informację że im więcej wszystkiego tym lepiej

To dlatego REL zaczal klepac swoje logo na kazdym elemencie suba? Na niektorych elementach nawet po kilka razy 😉

Wiem bo właśnie taki miałem a w zasadzie to miałem dwa i coś ci powiem i do nich wrócę 🙂

chociaż mkII ma tych sygnatur już mniej

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jakość jest bardzo trudno mierzalna

Tym bardziej ze duza czesc opinii pochodzi od ludzi ktorzy nawet nie maja pojecia jak prawidlowo uzywac suba w systemie stereo i tak jak piszesz uzywaja go do podbijania pasma ktore graja juz kolumny.

Nie mam nic do Rela, bardzo lubie brzmienie ich subwooferow, ale trzeba wiedziec co do czego wybrac.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wiem bo właśnie taki miałem a w zasadzie to miałem dwa i coś ci powiem i do nich wrócę 🙂

chociaż mkII ma tych sygnatur już mniej

Jest juz MKII serii TxX?

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Czy jesteśmy w takim razie w stanie uzyskać w pomieszczeniu 20 herców skoro długość tej fali to 17 m?

Tak. Kontrprzykład to słuchawki, gdzie odległość od membrany do błony bębenkowej jest mikroskopijna, a jednak fale basowe jakoś się mieszczą 

Większość z Twoich rewelacji już zostało sprostowane: nie bardzo wiesz o czym mówisz Piotrze.

43 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no ja sobie zdaję sprawę tylko niejednokrotnie w kolumnie masz dwa przetworniki basowe o średnicy 20 cm a jakoś wzmacniacza nie mamy 1000 wat:)

Głośniki w subie przy tej samej średnicy schodzą (zazwyczaj) niżej bo mają większy skok, ale potrzeba więcej mocy żeby faktycznie bardziej "skoczyły", a nie tylko miały teoretyczną możliwość.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, BlueDot napisał:

Tym bardziej ze duza czesc opinii pochodzi od ludzi ktorzy nawet nie maja pojecia jak prawidlowo uzywac suba w systemie stereo i tak jak piszesz uzywaja go do podbijania pasma ktore graja juz kolumny.

Nie mam nic do Rela, bardzo lubie brzmienie ich subwooferow, ale trzeba wiedziec co do czego wybrac.

Jest juz MKII serii TxX?

W tym przypadku odnosiłem się do serii HT

W serii T zapewne nie będzie kolejnego dopisku w stylu MK2 tylko pewnie po numerku będzie kolejna inna literka. Ale nie wiem mówię to ona dotychczasowej historii

T5, T5i, T5x

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak.

Większość z Twoich rewelacji już zostało sprostowane: nie bardzo wiesz o czym mówisz Piotrze.

Bo głośniki w subie przy tej samej średnicy schodzą (zazwyczaj) nizej bi mają większy skok, ale potrzeba więcej mocy żeby faktycznie skoczyły, a nie tylko miały teoretyczną możliwość.

Wybacz Szymonie ale akurat z tobą nie rozmawiam.

Tutaj dyskusja toczy się na wyższym poziomie.

Wiem napiszesz mi zaraz że forum to otwarta grupa i możesz sobie pisać co chcesz.

No tak to niestety działa dlatego przyjmij jedynie do wiadomości że nie prowadzę z tobą dialogu

Nie mam ochoty czytać twoich wypocin nie mam ochoty czytać twoich mądrości i nie mam ochoty czytać twoich zaczepek

23 minuty temu, BlueDot napisał:

No wlasnie. I teraz pytanie czy taki T7x ktory ma -6dB przy 30Hz moze Ci dac dobre/lepsze 30Hz niz SB2000 Pro ktory schodzi gdzies w okolice 20Hz?

Raczej nie. T7x przy 30Hz to juz raczej kaszle niz gra 😉

Nie, t7x jak i t7i wręcz nap...dalają przy 30hz jak je podkręcisz, możliwe że głośniej od SVS. Punktowo i dość mięsiście. To nie jest przypadek że ludzie się nim podniecają w stereo. 

51 minut temu, xajas napisał:

Ja widziałem. Moje XTZ mają w danych, że pasmo od 45 Hz (40 Hz w typowym pomieszczeniu) 

A co patrzenia na moc to też bym nie patrzył już na to. 

Podłączyłem woofery pod końcówkę mocy 2x300 watów w klasie D i wymiękła przy podłączeniu tych wooferów pod amplituner Arcam, który ma 190 watów na kanał w klasie AB... 

Niby mniejsza moc, niby te same głośniki a zatrzęsło pokojem i wbiło w fotel przy tej samej głośności podłączone do Arcama

Edytowane przez raiwan
6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W tym przypadku odnosiłem się do serii HT

Rozumiem.

Mialem przez chwile w domu HT1508 Predator bo chcialem szarpnac go do kina, ale postanowilem go rowniez sprawdzic w stereo i powiem ze jak na sub do kina sprawdzil sie bardzo dobrze. Jednak T9x duzo szybszy.

6 minut temu, don111 napisał:

Nie, t7x jak i t7i wręcz nap...dalają przy 30hz jak je podkręcisz, możliwe że głośniej od SVS. Punktowo i dość mięsiście. To nie jest przypadek że ludzie się nim podniecają w stereo. 

Nie potwierdzam. Mialem dwa t7i i nic takiego nie mialo miejsca.

Fakt, jak postawisz jednego w rogu pomieszczenia tak jak zaleca Rel to faktycznie jest te 30Hz, moze nawet nizej, ale to nie ma nic wspolnego z czystym, szybkim basem.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Chodzi mi o to ze T7x bedzie sie nadawal tylko do wyjatkowo malych kolumn, ktore siegaja 60Hz przy -6dB. Wtedy to ma sens bo zyskujemy dodatkowe 30Hz. Natomiast do podlogowek, czy monitorow schodzacych do 40Hz taki Rel nie ma sensu, bo za kwote 1000e zyskujemy 10Hz zasiegu.

Ja nie twierdze ze on gra zle, tylko czy to ma sens.

Do ls50 Meta T7x moze miec sens, ale do R3 meta czy R7 bedzie bez sensu.

Jeśli podstawkowe grają niby do 40hz (cichutko) to temu t7 trzeba by liczyć 20-25hz, bo w tym zakresie też gra, cicho ale już lekko odczuwalnie. Od 25-26hz już zaczyna być normalnie Podłogówki musiałyby być na 2x 20cm+ aby T7 nie dał odczuwalnego rozciągnięcia. Ale nawet przy sporych podłogówkach na 2x 17cm - nadal da odczuwalny skok, choć lepiej T9

18 minut temu, BlueDot napisał:

Rozumiem.

Mialem przez chwile w domu HT1508 Predator bo chcialem szarpnac go do kina, ale postanowilem go rowniez sprawdzic w stereo i powiem ze jak na sub do kina sprawdzil sie bardzo dobrze. Jednak T9x duzo szybszy.

Nie potwierdzam. Mialem dwa t7i i nic takiego nie mialo miejsca.

Fakt, jak postawisz jednego w rogu pomieszczenia tak jak zaleca Rel to faktycznie jest te 30Hz, moze nawet nizej, ale to nie ma nic wspolnego z czystym, szybkim basem.

Chodzi mi o sam zakres z okolic 30hz, nie filmowe 20hz (tu jest słabo). 

Od 6:35,  wg nich T7x mocowo zmiótł o ok 10db podobnego wielkościowo svs (3000 micro, 2x 20cm) 

Edytowane przez don111

Wybacz Szymonie ale akurat z tobą nie rozmawiam.

Tutaj dyskusja toczy się na wyższym poziomie.

Nie musisz ze mną rozmawiać, w zasadzie dla całego Forum lepiej jak nie będziesz tego robić. I z całym szacunkiem dla Twojego doświadczenia, to kiedyś w końcu zauważysz, że z nas dwóch to ja więcej wiem i więcej rozumiem, a nie jest to rożnica na granicy percepcji.

-----

36 minut temu, raiwan napisał:

Moje XTZ mają w danych, że pasmo od 45 Hz

Tylko, że te 45Hz może być na różne sposoby, może być jak tak gruba krecha, albo jak te dwie cieńsze.

Ukryta Zawartość

Przykładowo:

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Do ls50 Meta T7x moze miec sens, ale do R3 meta czy R7 bedzie bez sensu.

Popatrzmy na R3:

cea2034-kef-r3-meta-10%C2%B0-png.293523

W papierach schodzą nisko - co z tego, skoro szczyt jest przy 100Hz, a poniżej długi i łagodny spadek? Do sensownego pasma potrzeba by suba, o bardzo łagodnym spadku, który przy 70Hz miałby -3dB, a przy 40Hz maks. Tylko, że takie coś jest bez sensu, bo praktycznie w całym użytecznym zakresie sub dublowałby się z kolumnami, co powodowałoby spadek jakości. Więc jeśli już, to R3Meta trzeba by przyciąć od dołu filtrem, ewentualnie wsadzić gąbki w BR, w ten sposób uzyskać stromy spadek poniżej 100Hz i suba dostroić od powiedzmy 70Hz - T7x dałby radę. Z dolnej wartości granicznej pasma +/-3dB tego nie odczytasz, trzeba głębiej sięgnąć do parametrów.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Natomiast do podlogowek, czy monitorow schodzacych do 40Hz taki Rel nie ma sensu, bo za kwote 1000e zyskujemy 10Hz zasiegu.

Jeśli mówimy o 20.000Hz, to 10Hz różnicy nie wydaje się dużo. Ale pomiędzy każdym do-re-mi-fa-sol-la-si-do jest dwukrotna różnica częstotliwości, więc paradoksalne 10Hz pomiędzy 40-50Hz, to dla ucha tyle samo, co 4000Hz pomiędzy 16000-20000Hz.

-----

Nie mam ochoty czytać twoich wypocin nie mam ochoty czytać twoich mądrości i nie mam ochoty czytać twoich zaczepek

Wystarczy. Kolejne epitety na mój temat zgłoszę moderacji. Więc proszę, nie rób tego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

48 minut temu, don111 napisał:

Dokładnie.

43 minuty temu, BlueDot napisał:

Jednak T9x duzo szybszy.

Prawda

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie musisz ze mną rozmawiać, w zasadzie dla całego Forum lepiej jak nie będziesz tego robić. I z całym szacunkiem dla Twojego doświadczenia, to kiedyś w końcu zauważysz, że z nas dwóch to ja więcej wiem i więcej rozumiem, a nie jest to rożnica na granicy percepcji

No nie. Tobie się wydaje że wiesz. To jest duża różnica.

Dużo czytasz to widać ale nie interpretujesz. Coś ci dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele. 

Nie mam ochoty cię już uczyć za dużo to czadu zajmie. 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Parametry na papierze, a dźwięk to co innego. Nie warto wybierać na podstawie parametrów. 

Podłogówki są różne, kończą się na 30hz, 40hz, 50hz....mój się kończą ba 45hz i bez suba nie chce mi się już słuchać muzyki. 

Mam pytanie przy ilu Hz odcinasz kolumny w amplitunerze ?

Music is my Religion.

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Coś ci dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele. 

🙂

[quote name="jakosc jest trudna do mierzenia

Nie, jalosc jest mierzalna!

Przyklad rownomierny przebieg pasma bez peakow i dziur

Ukryta Zawartość

Jest wiele dalszych parametrow (np. czasy poglosu takze odpowiedzialne za bummmm!!!!)

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Czy to te same kolumny przed i po cyfrowej korekcie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

To te same zestawy glosnikowe, ale na dole bez DBA, a u gory z DBA
Jeszcze jeden przyklad z DBA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Da się kasować posty? 

Albo emotki w nich? Czemu się nie da?

👺

Edytowane przez Piotr Sonido

A jak sie „zapre“ (DBA + porzadny DSP) to wyglada to jeszcze bardziej odjazdowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to BDA, sub w przeciwfazie? Wymyśliłem sobie kiedyś o coś takiego, ale nie wzbudziło zainteresowania.

A tu najwiekszy odjazd.

Te subwoofery uzyte jako DBA to przetworniki za 50€ w pazdzierzowych skrzynkach za grosze!!!

Ukryta Zawartość

IMG_8782.thumb.jpg.e1b63a10b4b97a321c9474167844ee8f.jpg

IMG_8730.thumb.jpg.a9d39c1f36212fb3b2e28b1f5318b385.jpg

Dlatego obserwuje te wszelkie „wzmagamia“ subwover X vs Y z przymruzeniem oka

Co to BDA, sub w przeciwfazie? Wymyśliłem sobie kiedyś o coś takiego, ale nie wzbudziło zainteresowania.

Opozniony sub w przeciwfazie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, xajas napisał:

A tu najwiekszy odjazd.

Te subwoofery uzyte jako DBA to przetworniki za 50€ w pazdzierzowych skrzynkach za grosze!!!

Dlate obserwuje te wszelkie „wzmagamia“ subwoover X vs Y z przymruzeniem oka

Ukryta Zawartość

IMG_8794.jpgIMG_8782.jpgIMG_8730.jpg

Dlaczego skrzynki sie akleja a nie skreca? Przeciez skrecenie zajmie mniej czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, xajas napisał:

Opozniony sub w przeciwfazie

Czyli zadzwoniło i to wiadomo,w którym kościele.

Dlaczego skrzynki sie akleja a nie skreca? Przeciez skrecenie zajmie mniej czasu.

Ja sklejam i przewaznie skrecam, aby sklejane powierzchnie byly mocno docisniete.
Sklejone sa szczelne
Przeciez czas nie odgrywa roli, to jest hobby a nie wyscigi
22 minuty temu, xajas napisał:

Ja sklejam i przewaznie skrecam, aby sklejane powierzchnie byly mocno docisniete.
Sklejone sa szczelne
Przeciez czas nie odgrywa roli, to jest hobby a nie wyscigi

Jak ogladalem projekty DIY to obudowy raczej sa sklejane i malo kto uzywa wkretow. Rozumiem ze klej ma rowniez wlasciwosci uszczelniajace, ale co im zalezy wkrecic pare sztuk dla pewnosci.

1 godzinę temu, kojotte napisał:

Mam pytanie przy ilu Hz odcinasz kolumny w amplitunerze ?

Nie odcinam bo mam wzmak stereo bez bajerów, sub jest przycięty na 40hz.

• Pokaż nowe odpowiedzi