Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, xajas napisał:

Wtedy subwoofer podlaczony do wyjsc glosnikowych (bo niskopziomowych nie ma

opisujesz przypadek jednostkowy z którego też jest odpowiednie wyjście i nie jest tak , że się nie da

ale zazwyczaj takich problemów jak u Szymona nie ma

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale mnie interesuje filtr pomiędzy wzmacniaczem a kolumnami.

Sub z wejściem i wyjściem high level in załatwia sprawe? 

opisujesz przypadek jednostkowy z którego też jest odpowiednie wyjście i nie jest tak , że się nie da
ale zazwyczaj takich problemów jak u Szymona nie ma

Oczywiscie ze zawsze „cos sie da“. Pytanie brzmi, czy to „co sie da“ ma sens.
Na chlopski rozum
Jesli ktos pyta o rozwiazanie na poziomie tabliczki mnozenia (bo to jest jego poziom wiedzy i doswiadczenia), to nie zalecam mu rozwiazania na poziomie rachunku calkowego i rozniczkowego.
A ktos, kto ma pojecie o calkach i rozniczkach, na pewno nie pyta i nie potrzebuje pomocy w mnozeniu
Sub z wejściem i wyjściem high level in załatwia sprawe? 

Ktory?
Ale mnie interesuje filtr pomiędzy wzmacniaczem a kolumnami.

To nic innego jak pasywna zwrotnica.
Ale przy tej niskiej czestotliwosci podzialu i znosnej stromosci filtra (np. 2. rzedu albo i wyzej) wymagala by stosunkowo „duzych“, czyli drozszych elemenow (kondensatorow i cewek)
Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, xajas napisał:

To nic innego jak pasywna zwrotnica.
Ale przy tej niskiej czestotliwosci podzialu i znosnej stromosci filtra (np. 2. rzedu albo i wyzej) wymagala by stosunkowo „duzych“, czyli drozszych elemenow (kondensatorow i cewek)

tak jak pisałem 300 zł  i da się zrobić

ale jak to zagra to już tylko będzie zależeć od umiejętności i ucha Szymona

ja tam w niego wierzę

najprościej byłoby ustawić suba w górnej częstotliwości granicznej

i tak połączyć z monitorami na ok 150Hz

obraz.png.8ddfa1e3be5734533a40bc8843a70bc0.png

high pass 12dB/okt

Edytowane przez slawek.xm

Dzisiejsze popołudnie mogłem poświęcić na hobby. Odpaliłem REW, podłączyłem mikrofonik... po trzech godzinach pracy okazało się, że najbliższa oczekiwaniom charakterystyka jest przy prawie identycznym ustawieniu faza/głośność/filtr, jakie przed pomiarami zrobiłem na ucho. Cieszyć się z dobrego ucha czy smucić z braku oczekiwane poprawy? Sam nie wiem.

BTW przy okazji porównałem sobie tak, jak zwykli o subwooferze w stereo myśleć dyletanci-ignoranci: jak brzmią moje B&W z gąbkami w BR i subem, a jak B&W bez suba i bez gąbek, jak po dodaniu basu gałką, a jak po użyciu filtra loudness - wniosek? Sub w stereo to rozwiązanie FENOMENALNE, największy krok ku wysokiej jakości jakiego w swojej przygodzie z hi-fi dokonałem. Szczerze żal mi osób przekonanych, że sub w stereo służy do zwiększenia głośności basu, i z pudełkowatością swoich monitorków walczą bardziej wyszukanymi sposobami.

Ps

Dziś z przyjemnością posłucham Ne Obliviscaris, a jutro poczytam, co nad moim systemem uradziliście. Żal mi osób przekonanych, że sub w stereo służy do zwiększenia głośności basu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, szymon1977 napisał:

Dzisiejsze popołudnie mogłem poświęcić na hobby. Odpaliłem REW, podłączyłem mikrofonik... po trzech godzinach pracy okazało się, że najbliższa oczekiwaniom charakterystyka jest przy prawie identycznym ustawieniu faza/głośność/filtr, jakie przed pomiarami zrobiłem na ucho. Cieszyć się z dobrego ucha czy smucić z braku oczekiwane poprawy? Sam nie wiem.

BTW przy okazji porównałem sobie tak, jak zwykli o subwooferze w stereo myśleć dyletanci-ignoranci: jak brzmią moje B&W z gąbkami w BR i subem, a jak B&W bez suba i bez gąbek, jak po dodaniu basu gałką, a jak po użyciu filtra loudness - wniosek? Sub w stereo to rozwiązanie FENOMENALNE, największy krok ku wysokiej jakości jakiego w swojej przygodzie z hi-fi dokonałem.

Ps

Dziś z przyjemnością posłucham Ne Obliviscaris, a jutro poczytam, co nad moim systemem uradziliście.

to po co Ci kombinacje alpejskie skoro nie słyszysz żadnej degradacji i jesteś zadowolony z dźwięku?

jeśli to ma być sztuka dla sztuki to daj se spokój

19 minut temu, slawek.xm napisał:

o po co Ci kombinacje alpejskie skoro nie słyszysz żadnej degradacji i jesteś zadowolony z dźwięku?

Wyciągnąłem tyle ile mogę, ale z filtrem dla kolumn myślę, że wyciągnę więcej.

Być może słyszę tę degradację, ale przy braku doświadczenia nie jestem w stanie wskazać palcem i powiedzieć "to jest to". 

najprościej byłoby ustawić suba w górnej częstotliwości granicznej
i tak połączyć z monitorami na ok 150Hz

Tak, tak bylo by najprosciej.

Ale slyszales juz taki pojedynczy subwoofer grajacy do 150Hz?
I nie daj boze jeszcze stojacy po boku, a nie dokladnie po srodku?

Cos takiego mozna uzyc przy malych komputerowych pierdziawkach typu Logitech, ale raczej odpada w powazniejszym Stereo.

Posluchaj np. zabarwienia meskich glosow, akustycznych instrumentow i zwroc tez uwage na lokalizacje, to sie dowiesz co mam na mysli.

Takimi metodami rozwiazujesz jeden problem (odciazenie monitorow), a generujesz wiele nowych (powazniejszych).
21 godzin temu, slawek.xm napisał:

a więc głosnik subbasowy 12 cali i midwoofer 7 cali

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak widać oba pracują wspólnie od 50hz do 600hz i mimo że charka głośnika 18cm zaczyna opadać wcześniej to jest uzupełniana dźwiękiem z suba , połączenie głosników na 150hz  wyrównane pasmo

Niebieska jest lustrzanym odbiciem czerwonej co w sumie daje płaską zieloną - fajne.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

ale jak to zagra to już tylko będzie zależeć od umiejętności i ucha Szymona

ja tam w niego wierzę

Chciałbym i dałbym radę, ale za mało na audio mam czasu, dlatego wszystko idzie z mozołem. Za to z chaotycznej żonglerki kolumnami i wzmacniaczami już wyrosłem. Teraz muszę znaleźć problem, zrozumieć go i znaleźć racjonalne rozwiązanie.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Za to z chaotycznej żonglerki kolumnami i wzmacniaczami już wyrosłem.

No ja jeszcze nie do końca;) Jak ostatnio wziąłem Elaci Debut Reference i ustawiłem je na standach zamiast posiadanych Elaców Vela BS403, to żona prawie mi walizki wystawiła na korytarz;) Ale Vele już wróciły na swoje właściwe miejsce, a Debuty to było po prostu kolejne doświadczenie. 

Jeszcze subwoofera będę chciał spróbować, także kolejne perypetie przede mną;)

7 minut temu, szymon1977 napisał:

za mało na audio mam czasu

Skąd ja to znam...

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Aby zrozumiec problem, zrob najpierw sensowne pomiary:

1. tylko monitory
2. tylko subwoofer (z aktualnymi nastawieniami)
3. suma minitory+subwoofer (z aktualnymi nastawieniami)
4. tylko subwoofer (z maksymalna czestotliwoscia graniczna)
5. suma monitory+subwoofer (z maksymalna czestotliwoscia graniczna)
6. suma monitory+subwoofer (z maksymalna czestotliwoscia graniczna, ale z odwrocona faza)

To wtedy widac, jak sie te niebieskie i czerwone „fale“ zakladaja i daja zielone

Z dotychczadowych pomiarow nie mozna zbyt wiele wywnioskowac

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, xajas napisał:

Tak, tak bylo by najprosciej.

Ale slyszales juz taki pojedynczy subwoofer grajacy do 150Hz?
I nie daj boze jeszcze stojacy po boku, a nie dokladnie po srodku?

Cos takiego mozna uzyc przy malych komputerowych pierdziawkach typu Logitech, ale raczej odpada w powazniejszym Stereo.

Posluchaj np. zabarwienia meskich glosow, akustycznych instrumentow i zwroc tez uwage na lokalizacje, to sie dowiesz co mam na mysli.

Takimi metodami rozwiazujesz jeden problem (odciazenie monitorow), a generujesz wiele nowych (powazniejszych).

nawet się z Tobą zgadzam

dlatego najlepszym rozwiązaniem do stereo jest 2+2

przy 2+1 sub powinien stać na środku pomiędzy monitorami

9 minut temu, xajas napisał:

zrob najpierw sensowne pomiary

Przy okazji zapytam, jakich w miarę sensownych narzędzi do tego użyć? Mikrofon, aplikacja/program? Jak to mierzyć/gdzie ustawić mikrofon? Możesz skrobnąć ze 2 słowa? Bo przymierzam się do subwoofera do moich monitorów, ale moja wiedza w zakresie pomiarów jest zerowa.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

przy 2+1 sub powinien stać na środku pomiędzy monitorami

W normalnych przeciętnych warunkach mieszkaniowych, kiedy zazwyczaj jest ława RTV a kolumny stoją bo jej bokach jest to wykonalne, ale niestety mało praktyczne i estetyczne. Ja mam np. szafkę ok 2 m szerokości, prawie 0,5m głęboka i na dole jest szeroka wysuwana szuflada. Weź tu teraz człowieku postaw przed nią suba? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, tomek11 napisał:

Przy okazji zapytam, jakich w miarę sensownych narzędzi do tego użyć? Mikrofon, aplikacja/program? Jak to mierzyć/gdzie ustawić mikrofon? Możesz skrobnąć ze 2 słowa? Bo przymierzam się do subwoofera do moich monitorów, ale moja wiedza w zakresie pomiarów jest zerowa.

W normalnych przeciętnych warunkach mieszkaniowych, kiedy zazwyczaj jest ława RTV a kolumny stoją bo jej bokach jest to wykonalne, ale niestety mało praktyczne i estetyczne. Ja mam np. szafkę ok 2 m szerokości, prawie 0,5m głęboka i na dole jest szeroka wysuwana szuflada. Weź tu teraz człowieku postaw przed nią suba? 

Clipboard01.jpg

słuchacz zaczyna słyszeć kierunkowość dźwięku od 60hz dlatego podział pasma między kolumnami a subem ustawionym gdzieś z boku powinno się realizować na tej częstotliwości lub niżej

i w takim wypadku najbardziej racjonalne jest użycie filtra aktywnego najprostszym rozwiązaniem jest właśnie kondensator szeregowy tworzący z impedancją wejściową wzmacniacza napędzającego kolumny filtr 6db/okt o którym już tu pisałem

38 minut temu, xajas napisał:

Aby zrozumiec problem, zrob najpierw sensowne pomiary:

1. tylko monitory
2. tylko subwoofer (z aktualnymi nastawieniami)
3. suma minitory+subwoofer (z aktualnymi nastawieniami)
4. tylko subwoofer (z maksymalna czestotliwoscia graniczna)
5. suma monitory+subwoofer (z maksymalna czestotliwoscia graniczna)
6. suma monitory+subwoofer (z maksymalna czestotliwoscia graniczna, ale z odwrocona faza)

Zrobiłem wczoraj takie 6 i 100 innych. Będę miał czas siąść do kompa to wkleję, ale raczej nie dziś.

Ukryta Zawartość

Max prosto i elegancko!

Dwa mniejsze subwoofery schowane w tych bocznych szafkach!

IMG_7500.thumb.jpg.9214ed05a16727219b691fcbc235230a.jpgA czym zrobic pomiary?

Standard:

UMIK-1 za 100€ i do tego darmowy, ale znakomity program REW

A jak?

Pierwsze 8 minut tego tutorialu wystarczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Niebieska jest lustrzanym odbiciem czerwonej co w sumie daje płaską zieloną - fajne.

Widzisz? Jednak pasmo suba moze sie nakladac na pasmo przenoszenia kolumn. Na dodatek daje to bardzo pozytywne efekty. A Ty kiedys mi mowiles ze tak sie nie powinno robic.

12 minut temu, BlueDot napisał:

Widzisz? Jednak pasmo suba moze sie nakladac na pasmo przenoszenia kolumn. Na dodatek daje to bardzo pozytywne efekty. A Ty kiedys mi mowiles ze tak sie nie powinno robic.

Coś nie do końca zrozumiałeś: zauważ, że na wykresie nia ma takiego momentu, że kolumny grają "pełną" głośnością a sub je wzmacnia - sub gra tam, gdzie kolumny przestają, tylko że granica jest baaardzo płynna i spadek suba idealnie wpasowany jest we wzrost kolumn.

Pasmo nakładać się musi, ale to nie jest cel stosowania suba a raczej skutek uboczny.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Coś nie do końca zrozumiałeś: zauważ, że na wykresie nia ma takiego momentu, że kolumny grają "pełną" głośnością a sub je wzmacnia - sub gra tam, gdzie kolumny przestają, tylko że granica jest baaardzo płynna i spadek suba idealnie wpasowany jest we wzrost kolumn.

no kurna jestem pod wrażeniem

jednak coś trafia 🙂

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Pasmo nakładać się musi, ale to nie jest cel stosowania suba a raczej skutek uboczny.

Mądra konfiguracja i nie ma lepszego układu 2+1

De gustibus non est disputandum

Ten przytoczony przyklad dobrze obrazuje poprawne wspogranie dwoch przetwornikow, ale zdecydowanie nie subworofera z monitorami

Popatrz na typowa stromosc fitrow zaaplikowanych w subwooferach. To przewaznie 12-24dB/Otawe
52 minuty temu, tomek11 napisał:

Przy okazji zapytam, jakich w miarę sensownych narzędzi do tego użyć? Mikrofon, aplikacja/program?

PC+REW+Umik, ale do zapoznania z programem i wstępnych pomiarów wystarczy mikrofonik kalibracyjny z plastikowego KD (ja mam jakąś pchełkę Sony). A i bez pomiarów da się suba wyregulować akceptowalnie.

Jakie masz kolumny?

6 minut temu, slawek.xm napisał:

no kurna jestem pod wrażeniem

jednak coś trafia 🙂

Mało ma na to czasu, ale wolę zrozumieć choć podstawy, niż błądzić w aspektach, które mnie przerastają.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, szymon1977 napisał:

to zdanie już położyło moją dobrą opinię 🙂

tak pasma suba i kolumn muszą być odpowiednio połączone co do fazy akustycznej

ale nie jest to skutek uboczny tylko zasada konstrukcyjna

zakres w którym sub ikolumny będą wzajemnie się uzupełniać (a nie przeszkadzać sobie!)

moze być szeroki jeśli filtry są lagodne lub wąski jeśli zbocza są strome(takie np stosuje xajas rozdzielając bardzo mocno pasma w których dany głośnik gra)

6 minut temu, xajas napisał:

Ten przytoczony przyklad dobrze obrazuje poprawne wspogranie dwoch przetwornikow, ale zdecydowanie nie subworofera z monitorami emoji6.png

Popatrz na typowa stromosc fitrow zaaplikowanych w subwooferach. To przewaznie 12-24dB/Otawe

🙂

musisz się jeszcze sporo nauczyć , np interpretacji wykresów

akurat połączenie sb34 i 18wu zrobiłem właśnie na filtrach 12db/okt widać to po spadku charakterystyk i powinieneś to zauważyć

czasem filtr elektrycznie 12db/ok plus roll off głośnika tworzy w sumie filtr akustyczny 18db/okt lub więcej np w tubach , czasem wstęgach

zakres w którym sub ikolumny będą wzajemnie się uzupełniać (a nie przeszkadzać sobie!)
moze być szeroki jeśli filtry są lagodne lub wąski jeśli zbocza są strome(takie np stosuje xajas rozdzielając bardzo mocno pasma w których dany głośnik gra)

Nie tylko xajas

Zainteresowanym polecam „przestudiowanie“ tego tematu zarowno w sieci…

Ukryta Zawartość

… jak i na konkretnych przykladach subwooferow domowych (REL, SVS, JL,…) i studyjnych (K&H, Adam, Neumann, Gaithain,..)

IMG_7504.thumb.jpg.7293557ebc3b3b046c7a80176dc15f0a.jpg

IMG_7503.thumb.jpg.46b9b43f9a33f1022a13e87a7b844a6a.jpg

Kto znajdzie „lagodne“ 6dB, prosze zacytowac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, xajas napisał:

Nie tylko xajas emoji3.png

tak, ale chciałem cię dowartościować ....taki miałem gest 🙂

==========================================================

polecam poczytać chociaż zainteresowanym lączeniem nisko glośników

jest tam też odnośnie łączenia subów

http://audiohobby.pl/index.php?topic=1074.0

Edytowane przez slawek.xm
53 minuty temu, slawek.xm napisał:

to zdanie już położyło moją dobrą opinię 🙂

Jak zwykle zbyt mocne słowa użyłem.

54 minuty temu, slawek.xm napisał:

tak pasma suba i kolumn muszą być odpowiednio połączone co do fazy akustycznej

ale nie jest to skutek uboczny tylko zasada konstrukcyjna

Dokładnie to miałem namyśli. A czy jest możliwość odcięcia pasma jak nożem? Nie wiem i szczerze mówiąc się nad tym nie zastanawiałem. Łagodny spadek kolumn to stan zastany, w który trzeba suba wpasować a efekt jest tego warty. Czy byłoby lepiej gdyby sub i kolumny rozdzielić całkowicie żeby się nie pokrywały? Wątpię, a i nie widzę sensu rozważać czegoś, czego nie ma w moim małym świecie.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie to miałem namyśli. A czy jest możliwość odcięcia pasma jak nożem?

tak

dsp wyszłoby wtedy  najrozsądniej

14 minut temu, slawek.xm napisał:

tak

O! A cobrzmi lepiej w praktyce: łagodne uzupełnianie, czy ostre cięcie?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

O! Aci brzmi lepiej w praktyce: łagodne uzupełnianie, czy ostre cięcie?

jestem fanem łagodnych filtrów , ale do swoich projektów dobieram głośniki które idealnie ze sobą mogą współgrać

łączenie suba z monitorami to amatorskie próby stworzenia systemu obarczone wieloma kompromisami i trudnościami konstrukcyjnymi

generalnie jestem zdania , że dobrze zaprojektowane pełnopasmowe kolumny są jedynym rozwiązaniem pozwalającym na bezkompromisowy dźwięk stereo ale oczywiście koszty to setki tysięcy złotych

dlatego ludzie próbują łączyć małe monitory z subkiem i w 99% mają z tym problem i stąd tyle wątków o tej tematyce na forum

• Pokaż nowe odpowiedzi