Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, max720 napisał:

Procesora nie będzie 🙂

Jakiś streamer jak np  WiiM ultra ma funkcję przedwzmacniacza oraz wyjście na sub i bardzo dobrą aplikację do sterowania 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, noquarter napisał:

Jakiś streamer jak np  WiiM ultra ma funkcję przedwzmacniacza oraz wyjście na sub i bardzo dobrą aplikację do sterowania 

Ukryta Zawartość

Dziękuję za trop 🙂 

Szkoda , że nie ma wyjścia XLR .

Eversolo 6 nie ma wyjścia sub 

Chyba trzeba będzie ciułać na ikon od Bluesound 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez max720

Jestem na etapie zamówienia BK XXL S 400  - 2 sztuki.

Co lepiej wybrać 

2 x BK XXL S 400 ( i z czasem mini dsp flex 2x4 ) , czy używane 2 x SVS SB 3000 ?

3 godziny temu, max720 napisał:

Dziękuję za trop 🙂 

Szkoda , że nie ma wyjścia XLR .

Eversolo 6 nie ma wyjścia sub 

Chyba trzeba będzie ciułać na ikon od Bluesound 

ale ma wyjscie rca wiec podepniesz suba, jesli reszta pojdzie po xlr, sam sie nad nim zastanawiam

Edytowane przez ryback
21 minut temu, max720 napisał:

Jak podepnę XLR , to RCA jest aktywne i mogę podpiąć 2 suby ?

hehe to samo napisalem pod filmem q21 i czekam na odp 😄 moim zdaniem powinno byc aktywne jesli nie ma zadnego przelacznika miedzy tymi wyjsciami

A czy mozna podpiac suba( czy tez 2 suby ) pod koncowke monoblock ( czy tez obie koncowki jak by byly dwa suby) i sub gralby sygnalem z jednego tylko kanalu ( albo graja oba ale jeden z lewego drugi z prawego kanalu) czy to jest zgodne ze sztuka, pytam bo mam mozliwosc zakupienia monoblokow (koncowki stereo z mozliwoscia mostu) z wyjsciami na suba, szukam opcji jakby eversolo a6 nie dalo mozliwosci podpiecia suba po rca

Jakie mono bloki masz na myśli ?

Fosi Audio ZA3 ?

Jakie masz głośniki ?

Mi zależy na 2 subach  i XLR i 2 monitory ( w trakcie poszukiwań ) 

1 godzinę temu, max720 napisał:

Jakie mono bloki masz na myśli ?

Fosi Audio ZA3 ?

Jakie masz głośniki ?

Mi zależy na 2 subach  i XLR i 2 monitory ( w trakcie poszukiwań ) 

Dokladnie o nie mi chodzi, jesli to podlaczenie subow mono jest niezgodne ze sztuka to wezme ich mono brata bez tego wyjscia na sub

Glosniki dopiero bede kupowal, bo moje stereo jest na razie biedne, audio pro a36 plus sb3000, mozliwe ze drugi sub tez dojdzie, chodzby nawet do filmow, bo nie wiem czy w muzie robi juz taka robote jak w filmach

6 godzin temu, max720 napisał:

Jestem na etapie zamówienia BK XXL S 400  - 2 sztuki.

Co lepiej wybrać 

2 x BK XXL S 400 ( i z czasem mini dsp flex 2x4 ) , czy używane 2 x SVS SB 3000 ?

Zależy od różnicy w cenie i wymagań co do mocy, jak bardzo chcesz zatrząść fotelem na filmach. BK jakościowo nie gra gorzej, także czuć że ma dość ciężki, zamaszysty bas. SB3000 jest znacznie mocniejszy i zejdzie też o kilka hz niżej. Raczej wolałbym dwa BK zamiast jednego SVSa, głównie dlatego że dwa suby z zasady grają dużo lepiej od jednego, lepiej się to roznosi w pomieszczeniu, moc/zejście w takim przypadku byłoby myślę zbliżone (2 bk vs 1 svs). Ale 2 vs 2 to już nie ma co porównywać mocowo. 

19 godzin temu, ryback napisał:

a powiedz kolego jak wplynal drugi sub sb3000, bo wlasnie sam sie zastanawiam nad kupnem drugiego, slychac powazna roznice? warta tych pieniedzy ?:>

Dwa suby beda zawsze duzo lepiej graly jak jeden, lepsze rowniejsze wypelnienie basem w pomieszczeniu. Tu nie ma co nad tym dywagowac.  2 a 4 tu sie mozna zastanawiac , bo przeskok nie jest juz tak znaczny. 

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

15 minut temu, hifibloke napisał:

Dwa suby beda zawsze duzo lepiej graly jak jeden, lepsze rowniejsze wypelnienie basem w pomieszczeniu. Tu nie ma co nad tym dywagowac.  2 a 4 tu sie mozna zastanawiac , bo przeskok nie jest juz tak znaczny. 

To ze graja lepiej to wiem tylko czy warte to lepiej jest 7tysi, zwłaszcza w muzie

Poszukaj na hifishark możesz wtedy kontaktować się ze sprzedawcą czy wyśle do Polski i za ile. Albo sam to ogarnąć. Z UK będzie taniej. A używane nie podlegają dodatkowym opłatom. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A używane nie podlegają dodatkowym opłatom.

Zapomnij o używkach z uk, jest jeszcze gorzej. W UK teraz vat jest doliczany od razu do ceny np na Ebayu jak podajesz polski adres. Druga sprawa - nikt tego BK i tak nie wyśle bo waga prawie 30kg, nawet do siebie w kraju a tym bardziej za granicę, do tego musieliby wypełniać jakieś oświadczenia celne. Dawniej tak nie było, ale po brexicie jest lipa. 

Lipa tez dla nich bo mniej sprzedają. Będą mieli co raz większy stos starego sprzętu, który trafi na śmieci zamiast kogoś cieszyć i wesprzeć gosppdarczo kraj bo taka prawda, że kasę od sprzedaży i tak wydadzą w kraju... Szkoda gadać. Kij ma zawsze dwa końce. 

Edytowane przez raiwan
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Poszukaj na hifishark możesz wtedy kontaktować się ze sprzedawcą czy wyśle do Polski i za ile. Albo sam to ogarnąć. Z UK będzie taniej. A używane nie podlegają dodatkowym opłatom. 

Nieprawda, ostatnio kupiłem na eBayu słuchawki używane z Anglii. Zapłaciłem góry VAT naliczony przez eBay, a w kraju drugi raz mi naliczyli VAT+ cło.

Teraz się muszę bujać z papierami i udowadniać, że nie jestem jeleniem. 

6 godzin temu, don111 napisał:

Zapomnij o używkach z uk, jest jeszcze gorzej. W UK teraz vat jest doliczany od razu do ceny np na Ebayu jak podajesz polski adres. Druga sprawa - nikt tego BK i tak nie wyśle bo waga prawie 30kg, nawet do siebie w kraju a tym bardziej za granicę, do tego musieliby wypełniać jakieś oświadczenia celne. Dawniej tak nie było, ale po brexicie jest lipa. 

Jak byli w unii to bez problemu wysłałem takie paczki to jest tylko i wyłącznie kwestia ceny wysyłki na palecie zamiast typowej paczki. 

Nie wiem jak jest na eBay bo tam nie kupuje wiem że BK miało kiedyś postawioną stronę dla zakupów klientów z wewnątrz unii europejskiej ale teraz już tego nie mają. 

Ogólnie z wprowadzaniem używanego sprzętu audio z zagranicy to jest wątpliwa sprawa. Najlepiej mieć tam kogoś na miejscu

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Nieprawda, ostatnio kupiłem na eBayu słuchawki używane z Anglii. Zapłaciłem góry VAT naliczony przez eBay, a w kraju drugi raz mi naliczyli VAT+ cło.

Jak to?

Przecież prawnie na sprzęt używany nie płaci się ani cła ani VATu? 

Może Nie uwierzyli ci że sprzęt jest używany swego czasu tak przecież rodacy wprowadzali tonami iPhony, laptopy i inna elektronikę z USA.

5 godzin temu, Ajothe napisał:

To też nierzadki przypadek, nie tylko dla zakupów z UK. Kasa do odzyskania ale trzeba swoje odpracować przy papierkowej/komputerowej robocie. Na końcu i tak czujesz się jakbyś zapłacił tyle co z podwójnym vatem i cłem  :)

Witam,

Mial ktoś doświadczenie z ^ lepszym ^ kablem high level ?

Co sądzicie czy warto zamówić w jakieś firmie .Czy bass bedze lepszy, szybszy ,bardzej punktowy. 

Pozdrawiam. 

Witam,

Mial ktoś doświadczenie z ^ lepszym ^ kablem high level ?
Co sądzicie czy warto zamówić w jakieś firmie .Czy bass bedze lepszy, szybszy ,bardzej punktowy. 
Pozdrawiam. 
Też jestem ciekaw czy będzie poprawa ponad zwykły speakon od Rel. Bassline Blue kosztuje przesadne 2300zl. Ktoś robił gdzieś sensowny kabelek?

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

W dniu 8.01.2025 o 15:42, Piotr Sonido napisał:

Jak to?

Przecież prawnie na sprzęt używany nie płaci się ani cła ani VATu? 

Może Nie uwierzyli ci że sprzęt jest używany swego czasu tak przecież rodacy wprowadzali tonami iPhony, laptopy i inna elektronikę z USA.

Normalnie, najpierw ebay z góry opłacasz Vat, inaczej się nie da, nie ma innej opcji. 

Potem UPS daje na kontrolę celną i tam dowalają cło + VAT. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Normalnie, najpierw ebay z góry opłacasz Vat, inaczej się nie da, nie ma innej opcji. 

Dlatego po brexicie odpuściłem już sobie wszelkie poszukiwania na ebay.uk, bo później kończy się to tak, że niby kupujesz za 500 GBP, a płacisz np. 770... No, nie jest to subtelna różnica. A z urzędem nie wygrasz.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

12 godzin temu, Ajothe napisał:

No tak ale powinno zapytać że sprzęt jest używany. Bo to naliczanie podwójnego vatu i cła dla produktów używanych jest nielegalne. No chyba że to produkt nowy ale próbujemy go przewieść jako używany.

11 godzin temu, tomek11 napisał:

Dlatego po brexicie odpuściłem już sobie wszelkie poszukiwania na ebay.uk, bo później kończy się to tak, że niby kupujesz za 500 GBP, a płacisz np. 770... No, nie jest to subtelna różnica. A z urzędem nie wygrasz.

Ale zgadzam się to niestety prawda. Ja też znacznie częściej prowadziłem zakupy w UK audio wcześniej. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No tak ale powinno zapytać że sprzęt jest używany. Bo to naliczanie podwójnego vatu i cła dla produktów używanych jest nielegalne. No chyba że to produkt nowy ale próbujemy go przewieść jako używany.

Nigdzie nie było takiej opcji. 

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Nigdzie nie było takiej opcji. 

Wiem. Zapewne oni tak pomyśleli. Teraz czekała by cię walka urzędowa o to aby udowodnić że sprzęt jest / był używany zanim go kupiłeś. 

Z drugiej strony to ciekawe bo tobie na używane doliczyli. A coraz więcej osób kupuje nowe i mówią że transport bez problemu bez doliczen. Ja się jescze boję.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wiem. Zapewne oni tak pomyśleli. Teraz czekała by cię walka urzędowa o to aby udowodnić że sprzęt jest / był używany zanim go kupiłeś. 

Z drugiej strony to ciekawe bo tobie na używane doliczyli. A coraz więcej osób kupuje nowe i mówią że transport bez problemu bez doliczen. Ja się jescze boję.

Kupowałem również lampy z Ukrainy i było to samo, więc nie wiem komu nie doliczają. 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Kupowałem również lampy z Ukrainy i było to samo, więc nie wiem komu nie doliczają. 

No tam to już raczej normalne. 

No i ten produkt raczej kupujesz nowy a nieużywany bo to średnio ma sens. 

Nie wiem mówię no po prostu się spotkałem z komentarzami na różnych grupach że ktoś sprowadził coś z UK i już nie płacił. 

Znajomy przyjeżdża regularnie ale raczej samolotem ma się wybrać kiedyś samochodem to mu zrobię całą listę rzeczy które ma przywieźć i wtedy zobaczymy. 

Podobno samochodów ogólnie nie sprawdzają.nie osobówek 

W dniu 9.01.2025 o 17:47, Cameyo napisał:

Też jestem ciekaw czy będzie poprawa ponad zwykły speakon od Rel. Bassline Blue kosztuje przesadne 2300zl. Ktoś robił gdzieś sensowny kabelek?

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Tak, ja zrobiłem sobie sensowny kabelek z markowych komponentów za "symboliczne" 3 stówki. Czy gra lepiej od oryginalnego REL'a? Oczywiscie że tak, bo przede wszystkim subwoofer przestał buczeć cicho w tle 🙂

2 minuty temu, D850 napisał:

Tak, ja zrobiłem sobie sensowny kabelek z markowych komponentów za "symboliczne" 3 stówki. Czy gra lepiej od oryginalnego REL'a? Oczywiscie że tak, bo przede wszystkim subwoofer przestał buczeć cicho w tle 🙂

Nie buczy bo ma dodatkową masę. A gra nie do odróżnienia od zwykłego kabla,  niemniej dodatkowe 250zł dla lepszego samopoczucia to nieduże pieniądze. Nie taki hardcore jak wydanie 800zł na Melodikę albo 2500zł na "haj endowy" kabelek Rel Bassline. Patobiznes kablarski szukający naiwnych ozkwitł w audio na dobre. 

• Pokaż nowe odpowiedzi