Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Jest dokładnie tak jak piszesz.  Wszystko się zgadza. 👍

Więc skąd ten rozpaczliwy list do redakcji ? 😜

Tak mi to przyszło ostatnio do głowy. Teoretycznie mówisz "się zgadza" - a jak jest w praktyce? Powiedzmy, że filtr dla kolumn ustawiony jest na 80Hz czyli wysoko: czy odciętego basu jest na tyle dużo, że spadek zapotrzebowania na moc wzmacniacza jest zauważalny?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak mi to przyszło ostatnio do głowy. Teoretycznie mówisz "się zgadza" - a jak jest w praktyce? Powiedzmy, że filtr dla kolumn ustawiony jest na 80Hz czyli wysoko: czy odciętego basu jest na tyle dużo, że spadek zapotrzebowania na moc wzmacniacza jest zauważalny?

Nie wszystko to co papierze ma wierne oddanie w rzeczywistości. Watów nigdy nie za wiele.Pamiętam że kiedyś miałem amplituner KD i to nie pośledni bo Pioneer vsx e-08 i wydawało mi się że w stereo gra dobrze. Jak podłączyłem wzmacniacz stereo Marantz PM 8000 to z otworu bas refleksu dmuchneło kurzem w powietrze . Pioneer znalazl wkrótce nowego właściciela.  Pożycz wzmacniacz , spróbuj i się przekonasz czy warto. Jeśli muzyka jest priorytetem to uważam że tak.

3 godziny temu, don111 napisał:

Zapotrzebowanie na moc w kolumnach bywa również bardzo duże w okolicy 100Hz+

No właśnie tak mi się wydawało. Przy filtrze nawet na 80Hz niezbyt wiele pojawia się w sobie, a z kolumn niezbyt wiele znika, więc nie wydaje mi się, aby to miało jakiś istotny wpływ na moc wzmacniacza.

3 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Pożycz wzmacniacz , spróbuj i się przekonasz czy warto. Jeśli muzyka jest priorytetem to uważam że tak.

Dzięki, ale w hifi przestałem się bawić jakiś czas temu. Teraz muzyka ma być dodatkową funkcją KD.

Godzinę temu, Krzysztof_56775 napisał:

skąd pytanie?

Rozważanie teoretyczne. Ogólnie poruszam się wśród wzmacniacz niewielkiej mocy, a może być jeszcze mniejsza.

Godzinę temu, Krzysztof_56775 napisał:

Ja mam 10W i wyrabia.

Lampa? Nie liczy się.

Edytowane przez szymon1977

51 minut temu, szymon1977 napisał:

Rozważanie teoretyczne.

Ok, rozumiem.

Uważam, że nawet filtr na 80Hz robi robotę.

Uwalnia wzmacniacz od szarpania się z częstotliwościami, które potrzebują najwięcej prundu,

nawet (!!!) jeśli nasze głośniki tymi częstotliwościami nas nie uraczą ...

uuufff.... alem sie nagadał 😜.

W dniu 14.02.2025 o 16:15, Kyle napisał:

Gdyby Babcia miała wąsy ... 😉 

Prawda 🙂

W dniu 14.02.2025 o 17:34, szymon1977 napisał:

Kwestia o tyle ciekawa, że zrealizowana zgodnie z tą samą zasadą, którą negujesz: gdzie jednemu spada tam drugiemu rośnie i w sumie wychodzi na zero. Tu także nie ma zakresu, w którym jeden gra pełną głośnością a drugi go dubluje.

Myślę, ze ciekawszym układem jeśli chodzi o dublowanie pasma jest układ D'Appolito, gdzie dwa midwoofery grają dokładnie to samo. Nie każdy jest świadom, że celem skorygowania problemów wynikających z dublowania pasma, głośniki zamontowane są na różnej głębokości.

Mam jeszcze kolejny przykład. A co z się z tego chwali. W sensie w górze można a w dole nie? Dlaczego?

W dniu 16.02.2025 o 11:33, Ranegast napisał:

Hej,

wracam z pytaniem, gdyż coraz bliżej u mnie zakup suba i prawie zdecydowałem się na rel t/7x do zestawu ampli denon x3500, kef r700, atoll in100se pod stereo, kef t101. 
Okazało się, że w dobrej cenie jednak mogę mieć SVS PC-2000 (bez pro) - niewiele o nim wiem. Typ otwarty.

slucham 50proc stereo 50proc kino domowe. Chciałbym coś uniwersalnego ale też nie zajmującego wiele miejsca.

Co doradzicie?

w przyszłości zmiana na denon x4700, ale to niewiele zmienia.

Jak szukasz uniwersalnego to ht1205 albo ten svs. Tel seria T jest jednak w kinie taka sobie. W stereo bardzo zyskuje.

W dniu 11.02.2025 o 10:46, szymon1977 napisał:

Przypominam: HT1003 nie ma wejścia hi-level bo wg REL to sub do KD, ale może to nie przeszkadzać komuś, kto zamiast uzupełnić brakujące pasmo, dubluje istniejące. Nie mówię "nie", ale dokonując wyboru warto być świadomym faktów.

Mam Audiolaba 9000A, a HT 1003 podłączyłbym pod pre out, rozumiem że to nie jest najlepsze połączenie? Co to znaczy, że dubluje istniejące pasmo? Suba odcinam możliwie jak najniżej i gra tylko tym najniższym pasmem?

Less is More

W dniu 11.02.2025 o 11:55, Cameyo napisał:

Można też spróbować JL Audio D108.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Ze względu na wejścia głośnikowe? Trochę mały ten JL, ale ma bardzo mocny wzmacniacz no i tu już się robi trochę drogo, za 2800 mogę mieć REL T5x, ale on chyba będzie za słaby na 20m2.

Less is More

20 godzin temu, michaello napisał:

Mam Audiolaba 9000A, a HT 1003 podłączyłbym pod pre out, rozumiem że to nie jest najlepsze połączenie? Co to znaczy, że dubluje istniejące pasmo? Suba odcinam możliwie jak najniżej i gra tylko tym najniższym pasmem?

Jak najbardziej możesz to zrobić i to jest dobre rozwiązanie. 

Odegnij i ustaw suba tak jak ci pasuje.

16 godzin temu, max720 napisał:

Wkrótce będę ściągał BK Electonics XXL S 400 z dolnym mocowaniem , chcesz się dopisać do zamówienia ?

Zapraszam na PW 

Ile transport? Liczą cło?

57 minut temu, max720 napisał:

W 3100 ( z ogonkiem ) wyjdzie 

Jak wygląda sprawa gwarancji lub ewentualnego zwrotu? Transport kurierem czy czymś w rodzaju bodycar?

Less is More

W dniu 20.02.2025 o 08:20, Piotr Sonido napisał:

Mam jeszcze kolejny przykład. A co z się z tego chwali. W sensie w górze można a w dole nie? Dlaczego?

Oczywiście, że można, wszak agenci ASR do spraw poprawności technicznej użytkowania hifi, nie zarekwirowali Ci suba i dublujesz sobie nim pasmo kolumn z radością.

Oczywiście przykłady w świecie kolumn są... ale zastanów się na co:

1. Kolumny 3-way pokazują, że przycinając poszczególne głośniki filtrami, dublowanie głośników minimalizuje się. Odpowiada to prawidłowej technicznie synchronizacji suba z kolumnami, gdzie zarówno sub jak i kolumny przycięte są filtrami, które minimalizują dublowanie.

2. Kolumny 2,5-way pokazują w zasadzie to samo, przy czym zamiast przycinać od dołu głośnik średniotonowy, wykorzystuje się jego naturalny spadek, a głośnik niskotonowy filtruje się wpasowując go w spadek głośnika średniotonowego, tym samym minimalizuje się dublowanie. Odpowiada to uproszczonej synchronizacji suba z kolumnami, gdzie przy braku możliwości filtrowania kolumn, wpasowuje się filtrami suba w naturalny spadek kolumn, tym samym minimalizuje się dublowanie.

3. Układ D'Appoloto, gdzie pasmo kolumn się dubluje, ale wynikające z dublowania problemy, omija się niewielką odległością dublujących się głośników, zależną od zakresu częstotliwości oraz montażem na różnej i ściśle określonej głębokości. To można porównać do Twojego 2.1 tylko, że u Ciebie odleglość pomiędzy głośnikami czy głębokość ich osadzenia względem słuchacza, są wartościami przypadkowymi.

Podsumujmy: pasuje Ci to sobie słuchaj, ale  nie wprowadzaj innych w błąd mówiąc, że sub służy do dublowania dźwięku kolumn. Z moich obserwacji powiem, że dublowanie subem kolumn, skutkowało totalnym zamuleniem basu, które odbierało przyjemność obcowania z muzyką... no ale ja słucham death metalu, gdzie bas i stopa nap.dalają z prędkością karabinu maszynowego.

-----

23 godziny temu, michaello napisał:

Co to znaczy, że dubluje istniejące pasmo?

W uproszczeniu sub ma grać poniżej zakresu kolumn. Zadaniem suba jest uzupełnić to czego nie grają kolumny, a nie przygłośnić to co kolumny grają.

Oczywiście dublowania zakresów nie da się uniknąć, ale spadek suba wpasowuje się w spadek kolumn tak, by w sumie utworzyły płaską, bez górki czy dołka. Dokładnie ma tej samej zasadzie jak poszczególne głośniki w kolumnach 3-way albo 2,5-way.

Ps

Sugeruję z przymrużeniem oka patrzeć gdy ktoś namawia, żebyś subem zrobił coś, czego zgodnie z ideą nie tylko suba ale też kolumn wielodrożnych robić się nie powinno. Zbyt duże ryzyko, że skończysz z uszczuplonym stanem konta w błędnym przekonaniu, że sub to do KD.

3 godziny temu, michaello napisał:

Jak wygląda sprawa gwarancji lub ewentualnego zwrotu? Transport kurierem czy czymś w rodzaju bodycar?

Gwarancja niby jest ale transport do UK i z powrotem to zabulisz kupę kasy za paczkę 31-32 kg. Więc można przyjąć że tak jakby jej nie było. Transport zapewne jakimś przewoźnikiem - busem, albo zwykłym kurierem. Normalnie wysyłają do PL, ostatnio jak widniało na stronie to chyba było coś koło 60 funtów (300zł) za wysyłkę kurierem. na miejscu pobiera jakąs opłatę niedużą + vat, albo sam vat później musisz opłacić.

4 godziny temu, max720 napisał:

To koszt za wersję w jakim kolorze ?  

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Podsumujmy: pasuje Ci to sobie słuchaj, ale  nie wprowadzaj innych w błąd mówiąc, że sub służy do dublowania dźwięku kolumn. Z moich obserwacji powiem, że dublowanie subem kolumn, skutkowało totalnym zamuleniem basu, które odbierało przyjemność obcowania z muzyką... no ale ja słucham death metalu, gdzie bas i stopa nap.dalają z prędkością karabinu maszynowego.

Najlepiej jak jest nie zdublowany i gra sam sub. Ale też nie pisz głupot że w innym przypadku jest lipa, bo da się też zgrać fajnie dobrego suba, nawet dublując ten bas. Nie musi być idealnie w 100%, może być w 95% a i tak człowiek będzie usatysfakcjonowany. 

Edytowane przez don111
48 minut temu, don111 napisał:

Najlepiej jak jest nie zdublowany i gra sam sub. Ale też nie pisz głupot że w innym przypadku jest lipa

Jak ktoś chce, to może sobie kupić młotek tylko po to, by przy.bać sobie nim w palec, a nawet czerpać z tego radość. Więc nie piszę, że w innym przypadku jest lipa, bo czy jest lipa to kwestia subiektywnej oceny użytkownika. Piszę tylko, żeby nie namawiać do czegoś, co z założenia jest błędnem. Co innego jak ktoś swoją własną decyzją głupotę zrobi, co innego jak do zrobienia głupoty ktoś inny go namówi.

Sub nie służy do zwiększenia głośności basu, a do poprawy jakości basu poprzez uzupełnienie niedoboru najniższych częstotliwości. Podobnie jak młotek nie służy do przyj.bania sobie nim w palec, a do wbijania gwoździ.

da się też zgrać fajnie dobrego suba, nawet dublując ten bas. Nie musi być idealnie w 100%, może być w 95% a i tak człowiek będzie usatysfakcjonowany. 

Zwłaszcza jak słucha np "Blue monday" z uderzeniami basu dwa razy na sekundę, anrytmiczne zamulenie wywoła wspomnienia amatorskich koncertów z lat 80-tych.

Gwarancja niby jest ale transport do UK i z powrotem

Po Brexicie angielscy celnicy lubią się czepiać.

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Sub nie służy do zwiększenia głośności basu, a do poprawy jakości basu poprzez uzupełnienie niedoboru najniższych częstotliwości

No i bardzo dobrze do tego nadaje się funkcja crossover, wystepująca w każdym subie. W połaczeniu z regulacją głośności można sobie z grubsza zgrać subwoofer tak jak się chce aby być zadowolonym (o ile jakość samego suba na to pozwala). Tj tak ustawić suba aby zaczął grać gdy kolumny zaczynają się wyciszać, a nie aby nakładał się (chyba że ktoś tak chce). Te bardziej zaawansowane mają jeszcze regulację płynną fazy, stromość zbocza itd, które pozwalają na jeszcze precyzyjniejsze dostrojenie.

Edytowane przez don111
17 minut temu, don111 napisał:

No i bardzo dobrze do tego nadaje się funkcja crossover, wystepująca w każdym subie. W połaczeniu z regulacją głośności można sobie z grubsza zgrać subwoofer tak jak się chce aby być zadowolonym (o ile jakość samego suba na to pozwala). Tj tak ustawić suba aby zaczął grać gdy kolumny zaczynają się wyciszać, a nie aby nakładał się (chyba że ktoś tak chce). Te bardziej zaawansowane mają jeszcze regulację płynną fazy, stromość zbocza itd, które pozwalają na jeszcze precyzyjniejsze dostrojenie.

I właśnie o tym cały czas piszę.

17 minut temu, don111 napisał:

...funkcja crossover, występująca w każdym subie. W podłączeniu z regulacją głośności można sobie z grubsza zgrać subwoofer tak jak się chce aby być zadowolonym (...). Tj tak ustawić suba aby zaczął grać gdy kolumny zaczynają się wyciszać, a nie aby nakładał się...

Nic dodać - nic ująć.

17 godzin temu, max720 napisał:

Ale to już jest od razu z opłatami celnymi?

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, że można, wszak agenci ASR do spraw poprawności technicznej użytkowania hifi, nie zarekwirowali Ci suba i dublujesz sobie nim pasmo kolumn z radością.

?

Weź przeczytaj to zdanie jeszcze raz i powiedz co ty chciałeś tutaj napisać.

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

I właśnie dlatego wiele osób dało cię do ignorowanych a my nie wymienialiśmy ze sobą zdań od bardzo długiego czasu. Ponownie przeinaczasz i wybiórczo wyciągasz wnioski z pojedynczych zdań które akurat tobie pasują. To tak Szymon nie działa forum jest otwarte i każdy widzi jego treść. Nikogo nie wprowadzam w błąd. 

Jeśli dublowanie pasma u ciebie powoduje zamulenie systemu to znaczy że masz słaby system. Nie oszukujmy się 

13 godzin temu, don111 napisał:

Najlepiej jak jest nie zdublowany i gra sam sub. Ale też nie pisz głupot że w innym przypadku jest lipa, bo da się też zgrać fajnie dobrego suba, nawet dublując ten bas. Nie musi być idealnie w 100%, może być w 95% a i tak człowiek będzie usatysfakcjonowany. 

Dokładnie tak. Ciekawe czy ciebie zrozumie czy też będzie w opozycji tak jak zawsze do mnie. 

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Sub nie służy do zwiększenia głośności basu, a do poprawy jakości basu poprzez uzupełnienie niedoboru najniższych częstotliwości

Dokładnie tak i to w żaden sposób nie koliduje z dublowaniem pasma. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Weź przeczytaj to zdanie jeszcze raz i powiedz co ty chciałeś tutaj napisać.

Przeczytałem: chciałem przekazać dokładnie to, co przekazałem.

forum jest otwarte i każdy widzi jego treść.

Dokładnie tak.

Nikogo nie wprowadzam w błąd. 

Polecanie suba do dublowania pasma kolumn jest błędem, przykro mi Piotrze.

Jeśli dublowanie pasma u ciebie powoduje zamulenie systemu to znaczy że masz słaby system. Nie oszukujmy się

Nie oszukasz mnie ani forumowiczów, bo jeśli bez dublowania pasma bas nie muli, to znaczy że problemem jest dublowanie pasma a nie słaby system.

Dokładnie tak i to w żaden sposób nie koliduje z dublowaniem pasma. 

Nie tylko koliduje a nawet wyklucza, wszak jeśli nie ma niedoboru najniższych częstotliwości, to się ich nie uzupełnia subem i dublowanie jest minimalizowane.

właśnie dlatego wiele osób dało cię do ignorowanych a my nie wymienialiśmy ze sobą zdań od bardzo długiego czasu. Ponownie przeinaczasz i wybiórczo wyciągasz wnioski z pojedynczych zdań które akurat tobie pasują.

Powiem Ci Piotrze szczerze: całe Forum na tym korzysta, gdy piszesz te swoje teorie a nie mataczysz starajac się wmawiać, że inni nie mają racji. Wymusiłeś na moderacji zakaz dyskusji między nami to się go trzymaj, a jak nie będziesz się do mnie zwracał, to i ja komentować nie będę. Wszyscy na tym skorzystamy. 

z tym nakladaniem sie basu z suba i kolumn to tez nie jest tak ze to jest zle:))) bo np przy 30-50hz kolumna zagra ale z wiele nizszym cisnieniem akustycznym niz gra w pozostalym pasmie i wtedy sub sie przyda by wyrownac to cisnienie, oczywiscie sub musi byc szybki zeby nie bylo zamulenia basu w pasmie nalozenia sie go, moj sb3000 idealnie sie do tego nadaje i odcinam go zawsze wyzej niz schodza kolumny czyli na te 50-60hz i nie widze ani nie slysze zeby to bylo zle 😄

tylko nie bijcie :DDD

29 minut temu, ryback napisał:

sub musi byc szybki zeby nie bylo zamulenia basu w pasmie nalozenia sie

Nie, bas suba i kolumn nie może się rozmijać czasowo, a to jest w zasadzie niewykonalne.

np przy 30-50hz kolumna zagra ale z wiele nizszym cisnieniem akustycznym niz gra w pozostalym pasmie i wtedy sub sie przyda by wyrownac to cisnienie,

Tak, ale to jest właśnie zakres, w którym sub z kolumnami się łączy. Kolumny cichną a sub głośnieje i wychodzi na równo. Nie ma zakresu, w którym kolumny grają równo, a sub je dubluje żeby bas był głośniej.

Opisałeś cel stosowania suba w stereo i jego prawidłową technicznie regulację w przypadku, gdy nie możemy filtrować kolumn.

tylko nie bijcie :DDD

Z tą prośbą to nie do mnie.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, bas suba i kolumn nie może się rozmijać czasowo, a to jest w zasadzie niewykonalne.

a jak ma sie rozmijac czasowo jak sub stoi obok kolumny?? :DD mam dokladnie ta sama odleglosc wiec nie kumam tego argumentu, dzwiek raczej z tego i z tego porusza sie z ta sama predkoscia 😄 a nawet jesli to suba moge regulowac czasowo jak tylko chce

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie ma zakresu, w którym kolumny grają równo, a sub je dubluje żeby bas był głośniej.

No nie ma zakresu w ktorym kolumny graja rowno i przewaznie spadki sa na skrajach pasma, wtedy wchodzi sub, dubluje czestotsliwosc i ja podbija zeby bylo rowniej :))

• Pokaż nowe odpowiedzi