Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, ryback napisał:

jak ma sie rozmijac czasowo jak sub stoi obok kolumny??

Jak to "jak"? Normalnie.

mam dokladnie ta sama odleglosc wiec nie kumam tego argumentu,

Ruszysz głową to raz się zgra, a sto razy rozminie.

No nie ma zakresu w ktorym kolumny graja rowno i przewaznie spadki sa na skrajach pasma, wtedy wchodzi sub, dubluje czestotsliwosc i ja podbija zeby bylo rowniej :))

Powtorzę:

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Opisałeś cel stosowania suba w stereo i jego prawidłową technicznie regulację w przypadku, gdy nie możemy filtrować kolumn.

Ps

"Równo" to pojęcie względne, więc tak, jest taki zakres gdzie kolumny grają równo: kolumny grają równo tam, gdzie nie mają tego spadku, który uzupełniasz subem. Zdefinuj sobie "spadek", to definicja "równo" sama Ci wyjdzie. Mi definicje do niczego nie są potrzebne.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czy ktos z Szanownych uzywa podstawki pod sub, typu ISO-200SUB?

Volumio Rivo Aqua La Scala MKII Technics SL100C ATVM540ML ZinAmp phono Yamaha AS3200 Vienna Accoustics Mozart Grand SE 

W dniu 22.02.2025 o 10:31, max720 napisał:

Tak , całkowity koszt 3.1 z ogonkiem:)

A to dobrze wychodzi 🙂

W dniu 22.02.2025 o 15:01, szymon1977 napisał:

Przeczytałem: chciałem przekazać dokładnie to, co przekazałem.

Dokładnie tak.

Polecanie suba do dublowania pasma kolumn jest błędem, przykro mi Piotrze.

Nie oszukasz mnie ani forumowiczów, bo jeśli bez dublowania pasma bas nie muli, to znaczy że problemem jest dublowanie pasma a nie słaby system.

Nie tylko koliduje a nawet wyklucza, wszak jeśli nie ma niedoboru najniższych częstotliwości, to się ich nie uzupełnia subem i dublowanie jest minimalizowane.

Powiem Ci Piotrze szczerze: całe Forum na tym korzysta, gdy piszesz te swoje teorie a nie mataczysz starajac się wmawiać, że inni nie mają racji. Wymusiłeś na moderacji zakaz dyskusji między nami to się go trzymaj, a jak nie będziesz się do mnie zwracał, to i ja komentować nie będę. Wszyscy na tym skorzystamy. 

Dobra przepraszam cię ale już nie czytam tego. Twoje mylne teorie które nieudolnie próbujesz wiecznie przekazać tylko szkodzą innym którzy potencjalnie to czytają. Niestety nowi nie mają cię dodanego do ignorowanych jak stali bywalcy. 

W dniu 22.02.2025 o 16:33, ryback napisał:

z tym nakladaniem sie basu z suba i kolumn to tez nie jest tak ze to jest zle:))) bo np przy 30-50hz kolumna zagra ale z wiele nizszym cisnieniem akustycznym niz gra w pozostalym pasmie i wtedy sub sie przyda by wyrownac to cisnienie, oczywiscie sub musi byc szybki zeby nie bylo zamulenia basu w pasmie nalozenia sie go, moj sb3000 idealnie sie do tego nadaje i odcinam go zawsze wyzej niz schodza kolumny czyli na te 50-60hz i nie widze ani nie slysze zeby to bylo zle 😄

tylko nie bijcie :DDD

Mało że nie bije to dziękuję. Rozumiesz temat a nie jesteś zamknięty jak jakiś tetryk

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Twoje mylne teorie

Teoria synchronizacji suba w z kolumnami nie jest moja - wszyscy profesjonaliści się mylą?

W dniu 13.02.2023 o 09:02, xajas napisał:

Dlatego nastawianie subwoofera zaczynamy od fazy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A potem dobieramy czestotliwosc podzialu

Picture(DeviceIndependentBitmap)4.thumb.jpg.9261a3678c53b94f7e1d024ff12fef85.jpg

A na koniec poziom glosnosci

Picture(DeviceIndependentBitmap)5.thumb.jpg.35322509c316de24624dc085998f868f.jpg

Calosc jest bardzo prosta, jesli sie dysponuje dowolnym mikrofonem (moze byc max prosty, niekalibrowany)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,  coś do sypialni,  najlepiej w bezpiecznym białym kolorze. 

Ma uzupełnić JVC ex a10, na drewnianych małych pięknych ciężkich kolumienkach.

Poprzedni kef Kube 1 się spalił.

Najlepiej używany.  Poza Dali 9, w niewielkich pieniądzach, do słuchania kołysanek...

Znacie coś? Svs 3000 odpada, szkoda kasy na ten akurat system.

Podpięty pod sub out we wzmacniaczu lub wyjciu z node 3 i odcięty już w Node. Choć JVC daje możliwość sterowania odcięciem suba w zakresie 120-80 Hz.

Wooferki to maleństwa.

Tak, może się śmiało nakładać z pasmem.

Tak, słychać doskonale owo zamulenie i glinę w dźwięku.  😀

Oczywiście że myślałem o Kef ls i jakiś chińczyk typu arylic 100 watowy.

Ale za sam wygląd i jakość budowy tego JVC...no trudno się pozbyć.  Nawet jak nie pasuje kolorem do pokoju.

B&W ASW608 jest dostępny w białym kolorze - oponie ma pozytywne, a i ja jestem zadowolony.

Przy okazji - taka oto zaleta filtrowania kolumn:

"Disturbed by the high distortion in low frequencies, I tried a technique with the last speaker I tested: put in a sharp filter below 40 Hz. To my pleasant surprise, this had big effect on fidelity, increasing detail in frequencies well above its effective range. Clarity improved good deal. I am going to keep experimenting with this but seems like it is best to not let these small speakers to try to reproduce very low frequencies."

Jak do starego i małej sypialni to weź sobie w białym kolorze masz Rel tzero.

Teraz też wprowadzili tą tańszą serię HT również dostępną w białym kolorze więc śmiało możesz także celować w modele 1003

@miętowy @Piotr Sonido trochę taniej niż rel t zero da się wyrwać bliźniaczą kontrukcję czyli Sumiko S.0, w tej chwili w jednym ze sklepów jest dostępna biała sztuka za 1599 zł.

Less is More

Panowie oglądałem je. Trochę podobne do mojego kef kube 1.

Trochę skromne przetworniki.  Czai mi się w głowie jednak svs micro...zawsze mógłbym go śmiało zabrać do salonu 😀

Muszę głębo oddychać, bo znowu się zaczyna...

Tak jest, ale svs micro zagra i w dużym salonie.  Dodatkowo kontrola z aplikacji, możliwość dodania modułu bezprzewodowego.. A jest tak mały że można go schować wewnątrz kanapy nawet 🤭

Wiadomo że do sypialni nie trzeba takiego zejścia i mocy...Wood cone JVC grają dość wysoko. Można puścić sub spokojnie od 60, choć pamiętam rzeczywiście owo zamulenie o którym pisał Szymon. 

Panowie,  ktoś zna suby Elaca?

Mają swoją jakąś kalibrację,  parametry wydają się uczciwe na papierze. 

Cenowo spoko.

Producent raczej nie robi szopki.

W dniu 28.02.2025 o 23:35, michaello napisał:

@miętowy @Piotr Sonido trochę taniej niż rel t zero da się wyrwać bliźniaczą kontrukcję czyli Sumiko S.0, w tej chwili w jednym ze sklepów jest dostępna biała sztuka za 1599 zł.

Oni to chyba całkowicie wyprzedają bo ta marka przestaje istnieć z tego co kojarzę i teraz będą po prostu sygnowane logiem sonusa.

W dniu 1.03.2025 o 10:33, miętowy napisał:

Panowie oglądałem je. Trochę podobne do mojego kef kube 1.

Trochę skromne przetworniki.  Czai mi się w głowie jednak svs micro...zawsze mógłbym go śmiało zabrać do salonu 😀

Muszę głębo oddychać, bo znowu się zaczyna...

Micro 3000 bardzo fajny subik.

14 godzin temu, miętowy napisał:

Panowie,  ktoś zna suby Elaca?

Mają swoją jakąś kalibrację,  parametry wydają się uczciwe na papierze. 

Cenowo spoko.

Producent raczej nie robi szopki.

Ja słuchałem ich kilka modeli i sam byłem bardzo zajawiony na s12eq o ile dobrze pamiętam w tamtym czasie. 

Moim zdaniem to jest bardziej zbliżona konstrukcja do REL serii HT. Czyli coś takiego w miarę uniwersalnego. Nie ma tego najniższego zejścia ale tak naprawdę przy 99% utworów niczego ci nie braknie no i ma dość spory zapas mocy. 

Brzmienie jest nieco miększe od tego z svs i Rel 

Dzięki za info Piotrze.

Patrzyłem na Elac bo są z kalibrację, którą można zrobić niezależnie dla suba.  I niektóre modele mają łączność bezprzewodową,  a jeśli miałby być do salonu to jest to mega istotne. 

Tylko pytanie czy kalibracja firmowa subwoofera jak Elac, Svs, pozwoli na dostrojenie go do stereo.

Chodzi o opóźnienia.  Mając dirac można to zrobić dodając opcję subwoofera w pomiarach czy trzeba zakupić jak mniemam opcję kontroli basu?

Jest na aukcjach elc 3010 w małych pieniądzach. Co prawda brzydki no i bez zdalnej, ale...

Do sypialni pewnie coś małego używanego wynajdę.  

On ma ustawienie w apce. A przy najmniej miał music / cinema czy zwał jak zwał. Kiedyś to na siebie było w klipschu jest obecnie na monitor audio gold. Polega to na wypłaszczeniu krzywej i kosztem zejścia uzyskaniu lepszej kontroli.

Tak. Miał to nie sądzę aby się tego pozbyli.

Inna sprawa to no właśnie. Do tego nie doszedłem bo nie miałem wtedy nic z diraciem. 

Czy najpierw kalibrować sub z apki elac a potem Dirac czy odwrotnie. 

Jeśli dirac osobno zajmie się kalibracją suba to wtedy z aplikacji bym nic już nie grzebał. 

Pytanie czy ustawi co trzeba -fazę,  czas opóźnienia frontów,  krzywą..

Jeśli tak, wtedy sub beż dsp mógłby starczyć. Dobrze myślę?

Podejrzewam że trzeba wykupić pełną licencję.

Edytowane przez miętowy
15 minut temu, miętowy napisał:

Nie wiem jak Twój sub, ale mój poza standardowymi ma dwa dodatkowe pstryczki, którymi wybierasz jedną z charakterystyk - to bym na subie ustawił. Zwróć wagę, bo w moim ustawienie zalecane do KD, oznacza niższe zejście poprzez wbudowane EQ, a wtedy bas zaczyna mulić. Natomiast faza na 0 i filtr na maxa, z tym Dirac (chyba) da radę.

Szymon nie mam teraz suba, mini sypialniany się spalił. 

Kombinuję tak czy warto dodać do salonu,  puścić przez dirac i dołożyć monitorom aktywnym pomocnika...

Ukryta Zawartość

Kupic wzmacniacz i glosnik u Albeckiego ,zrobic obudowe i sie cieszyc podwojnie ze swego dziela .

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, miętowy napisał:

Jeśli dirac osobno zajmie się kalibracją suba to wtedy z aplikacji bym nic już nie grzebał. 

Jeśli tak, wtedy sub beż dsp mógłby starczyć. Dobrze myślę?

Podejrzewam że trzeba wykupić pełną licencję.

Nie wiem. To by trzeba było sprawdzić właśnie 

6 godzin temu, marynarz80 napisał:

Ukryta Zawartość

Kupic wzmacniacz i glosnik u Albeckiego ,zrobic obudowe i sie cieszyc podwojnie ze swego dziela .

Aha. Post sponsorowany?

Ukryta Zawartość

Nie , kolega zrobil i jest calkiem ok 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.af0979ed88a71d1e142fa0cc7d14b13d.png

..a tu wzmacniacz hypex

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak trudno zajrzec na strone i zapoznac sie o parametrach i mozliwosci tych wzmacniaczy.Co za lenistwo .Kto gra pelnym pasmem na suba chyba ...idiota tylko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To świetnie że kolega zrobił grającą szafkę z wystającym dla zwiedzających głośnikiem. 

Fajnie że się podoba.

Idea całkiem fajna, wykonanie...różne gusta. 

W rozważaniach wychodzi mi jeden kandydat: Svs 2000 pro.

Dość mały,  dosyć mocny,  z kalibracją o ile byłaby potrzebna, oraz z opcją bezprzewodową. 

To nie  szafka ...skrzynia ok 110 litrow , powinna miec troche wiecej dla tego glosnika bo 130 a jest to obudowa zmknieta , zostala wsunieta pod duzy stolik .....wiadomo zyc i mieszkac tez trzeba .

Witajcie 

Podepnę się pod temat bo zacząłem go czytać i okazało się temat rzeka. 

Dajcie mi znać jeżeli błądzę 🙂

Czy to będzie miało sens jak do mojego systemu :

Audiovector M3 sig - Unison Unico Nuovo - WiiM Ultra który gra w salonie  20m2 którego akustyka jest skomplikowana i przy cichym słuchaniu i w niektórych utworach i  brakuje mi dołu. 

Potrzebuję delikatnie dodać niskich częstotliwości bez dudnienia. 

Dołożę takiego suba ???:

REL T3

Cechy

- Wejścia wysokopoziomowe zbudowane na gniazdach Neutrik Speakon™
- Wszystkie podłączenia i funkcje kontrolne są umieszczone na tylnym panelu
- Zabezpieczenia nad-prądowe, niskonapięciowe i termiczne
- Dostępne wykończenie: Czarny Lakierowany Jesion lub Wiśnia

Specyfikacja:

Typ konstrukcji: Obudowa zamknięta, system biernej membrany

Regulacja zwrotnicy: 30Hz do 120Hz

Średnica głośnika: 8' oraz 8' membrana bierna

NOCP: 23 kHz

Gniazda połączeniowe: Neutrik Speakon – wysokopoziomowe, RCA – .1/LFE, RCA – niskopoziomowe LINE

Impedancja: Speakon 150 kOhm, .1/LFE 33 kOhm, RCA 10 kOhm

Zakres wzmocnienia: 80 dB

Moc wyjściowa (RMS): 150 W

Wybór trybu pracy

Przełącznik fazy 0 - 180

Wzmacniacz klasy MOSFET

Napięcie zasilania: 220 - 240 V

Wymiary (W x S x G): 40,0 x 36,1  x 41,9 cm - uwzględniające nóżki i grilla

image.png.1a0c506347caf8b7535d66f8a983596a.png

Dodam ze czasem przyda mi się do kina domowego 

• Pokaż nowe odpowiedzi