Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha CDX-590 ProBit - co w zamian?

PietrekBM

Rekomendowane odpowiedzi

Mój w/w cedek powoli dogorywa.

Nie mam też już nerwów do poszukiwania do niego laserów. Trzy KSS-210A (rzekomo oryginały Sony) już odsyłałem bo były niesprawne.

Co polecilibyście w podobnej klasie i jakości (lub lepszej) do tej Yamahy? Może być niezajechana używka lub nowy.

Budżet to 300 PLN używka i powiedzmy max 1000 PLN nowy.

Grać będzie na razie z Pioneer A-777. Musi mieć wyjście cyfrowe.

Dzięki za pomocne sugestie.

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

https://www.audiostereo.pl/topic/141915-yamaha-cdx-590-probit-co-w-zamian/

Za 300 bez problemu znajdziesz używany odtwarzacz - z dużym prawdopodobieństwem trupa lub w stanie agonalnym. Z kolei nowy za 1000 zł - szkoda pieniędzy. Jeśli chcesz sensownie wydać pieniądze i mieć satysfakcję z fajnego odtwarzacza, kup za ten 1000 używany. Z nowymi - zwiększ budżet o około 400 zł i kup Harmana HD 3700. To takie minimum (ale bardzo solidne,) poniżej którego nie ma sensu schodzić.

Ale  jest jeszcze sprzęt studyjny i coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spełnia wszystkie wymogi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
17 minut temu, rafal735r napisał:

Jeżeli musi mieć wyjście cyfrowe to używasz go jako transport? 

KSS210 są dość trwałe. Może problem nie leży po stronie lasera. 

Tak, używam zamiennie. Raz jako transport a raz analogowo, oba połączenia kablami Melodiki.

Problemy zaczęły się typowo dla lasera a raczej mechanizmu napędu. Czasem płyta nie startuje lub jak wystartuje to brak odczytu. Poprzedni laser od tego samegp sprzedawcy z alle, chodził bezproblemowo 2,5 roku.

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

• 2 tygodnie później...
W dniu 22.12.2018 o 09:36, PietrekBM napisał:

Problemy zaczęły się typowo dla lasera a raczej mechanizmu napędu.

Pociągnę jeszcze temat, może któryś z kolegów coś zdiagnozuje z krótkiego opisu.

Napęd szuflady działa, zamyka i otwiera.

I dalej objaw jest taki, że nie słychać pracy silniczka mechanizmu. Płyta nie obraca się.

Po zamknięciu szuflady soczewka lasera dwa razy się unosi i ... na tym koniec.

Sprawdziłem to na dwóch mechanizmach. Raczej mała szansa aby oba były uszkodzone.

Czy możliwe, że to jednak wina zasilania dochodzącego do mechanizmu z płyty CD playera???

7 minut temu, rafal735r napisał:

Jak laser nie zobaczy płyty to i silnik nie zakreci. Ale może akurat padł, ale wątpię. 

Sprawdziłem w dwóch konfiguracjach, czyli dwa lasery z mechanizmami pozamieniane miejscami.

W obu przypadkach te same objawy. Czyli jeśli nie mechanizmy, to oba lasery walnięte.

Pozostaje jedynie (bardziej już dla zabawy) kupić tani chiński laser, zamontować na te mechanizmy i sprawdzić czy będzie jakiś skutek. Jeśli nie, to "zeszrotować" sprzęcik i otrzeć łzę :)

Teraz, rafal735r napisał:

Możesz jeszcze spróbować podkręcić i zobaczysz co się będzie działo. 

A to już chyba raczej poza "moim zasięgiem" umiejętności :)

18 minut temu, rafal735r napisał:

Na laserze masz dużą PRkę. Daj delikanie w prawo, zobacz czy cos sie zmieni. 

OK, dzięki. Popróbuję.

Jeszcze mam pytanko techniczne? Czy CDX-590 a CDX-593 to duża różnica jakościowa w "bebechach"?

Nie chodzi mi oczywiście o laser, bo wiem że jest inny (KSS-213C)

Bo mam i taką. Sprawną.

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Nie wiem o jakie bebechy ci chodzi, ale napędy są takie same. Na 99%.

No właśnie nie do końca.

Lasery na pewno różne modele. 590 - KSS-210(12) ; 593 - KSS-213C.

Mechanizmom się nie przyglądałem. Chodzi mi bardziej o "całą resztę".

Ale myślę, że to podobna seria, także i różnice pewno niewielkie. 

12 minut temu, rafal735r napisał:

Lasery są inne. Reszta taka sama. 

OK. Dzięki bardzo za wszystkie info.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.