Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/koncowka mocy do 2000zl

_MaY_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosze o porade dotyczaca zestawu stereo. 

Obecnie mam Onkyo-9377 + Heco metron 1000.

Glosniki bardzo mi odpowiadaja brzmieniowo i chciałbym je raczej zostawic, ale jako ze nie maja najwyższej skuteczności (86db, moc rms 250W) potrzebuje cos co je napedzi. W obecnym wzmacniaczu oprocz braku mocy brakuje rowniez dolnych czestotliwosci. Wczesniej dla testow glosniki sparowane byly z amplitunerem kina domowego i z dolem bylo lepiej ale tez byl niedosyt mocy. Chcialbym zakupic koncowke mocy vintage lub wzmacniacz pod to do kwoty ok. 2000pln. Jak najbardziej akceptuje uzywany sprzet. 

Myslalem o: hitachi 8500, yamaha m50, technics se a900(wiem ze ma niepochlebne opinie...) etc. (tu ze wzgledow estetycznych zalezaloby mi na wskaznikach wychylowych lub diodowych) Ze wzmacniaczy hk 3370, yamaha rn803d, onkyo tx 8270.

Salon gdzie ma to grac ma okolo 45m2. 

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/141932-wzmacniaczkoncowka-mocy-do-2000zl/

Przekopałam trochę wzmacniaczy, zarówno nowych jak i tych z drugiej ręki i tez zależało mi na wydobyciu basu z kolumn których nie chciałem zmieniać . Po tych wszystkich zmianach za podpowiedzią pewnego człowieka kupiłem potwornie zmęczona i skatowana chyba imprezami w remizie, aczkolwiek mocna końcówkę mocy Rotela i oddałem w ręce gościa z Czeladzi który wyspecjalizował się w tuningu tej marki. Efekt po wygrzaniu sprzętu poezja, kładzie na kolana wiec z czystym sumieniem mogę polecić bo ja osobiście z dźwiękiem trafiłem w dychę . 

Mój salon to ok. 54 m

jesli brakuje ci basu, czy zastanawiales sie / wypobowales inne ustawienie glosnikow albo inne miejsce siedzenia/odsluchu? Poziom basu, czyli  rozklad cisnienia akustycznego (Basu) w pomieszczeniu w duzym stopniu zalezy od tej kombinacji. Mozesz to latwo sprawdzic dowolnym programem symulacji akustyki albo darmowym programem REW.

Zmiany miejsca odsluchu maja o wiele wiekszy wplyw na odbior basu niz wszelkie zmiany wzmacniaczy. Wystarczy ze przesuniesz glowe o metr do przodu albo do tylu, to zobaczysz co sie stanie :-) 

Problem w tym, ze nie moge zbytnio jezdzic z glosnikami po pokoju ze wzgledu na miejsce. Na starym aplitunerze czuc/slychac bylo ze wzmacnicz schodzil duzo nizej z czestotliwoscia czego teraz ewidentnie mi brakuje. Mialem wrazenie jakby byl podpiety osobny subwoofer. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.