Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Pro-ject Debut 3

misiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem używany i niestety mam z nim problem ( a sprzedający twierdzi, że  wysłał sprawny...)

1. po odsłuchaniu kilku piosenek napęd zaczyna hałasować (link do filmików 

2. zniekształcone wysokie tony (płyta Norah Johnes z Empiku)

3. zacina się na płycie Nirvana (Empik). igła nie idzie dalej, tylko gra cały czas ten sam fragment 

Póki co nie ustawiałem wkładki (nie była wymieniana, sprzęt podróżował pociągiem - nie kurierem),

tylko wyważyłem ramię...

https://www.audiostereo.pl/topic/141937-problem-z-pro-ject-debut-3/

Sinik kończy żywot .

Łożysko ramienia może być gdzieś brudne więc w niektórych miejscach na płycie może mieć problem z odtwarzaniem .

Igła pewnie też do wymiany .

Kupiłeś na Olx ?

2 godziny temu, Bartek Bartoszewski napisał:

Sinik kończy żywot .

Łożysko ramienia może być gdzieś brudne więc w niektórych miejscach na płycie może mieć problem z odtwarzaniem .

Igła pewnie też do wymiany .

Kupiłeś na Olx ?

w serwisie Pro-ject twierdzą, że jeszcze nie mieli przypadku uszkodzonego silnika. w tym modelu.

kupiony na allegro...

Godzinę temu, mkm napisał:

Spróbuj wlać kroplę oleju na oś silnika, pod koło z paskiem.

thx

Update dla szukających rozwiązania podobnego problemu (poczytałem trochę na zagranicznych forach)

Historie z hałasującym silnikiem pro-ject  debut III są znane. W Polsce niestety silnik nie do kupienia...

To u nas lepsze modele sprzedają niż na zachodzie - serwis w Pl nie stwierdził by były takie przypadki :)

Każdej nawet najlepszej firmie zdarzają się wpadki , ale w Twoim przypadku to sprzedający na żywca zapomniał dodać że silnik ma problemy .

4 godziny temu, Bartek Bartoszewski napisał:

sprzedający na żywca zapomniał dodać że silnik ma problemy .

bo zapomniał :D ,to bardzo częsta przypadłość jak myśli się o pieniądzach.

Brzmi to jakby na śrubach transportowych był skręcony , albo to sygnał dźwiękowy by nie zapomnieć gramofonu wyłączyć

spróbowałby to rozebrać i poszukać co tam hałasuje.

• 5 tygodni później...
On 12/29/2018 at 2:10 AM, bolo_senor said:

bo zapomniał :D ,to bardzo częsta przypadłość jak myśli się o pieniądzach.

Brzmi to jakby na śrubach transportowych był skręcony , albo to sygnał dźwiękowy by nie zapomnieć gramofonu wyłączyć

spróbowałby to rozebrać i poszukać co tam hałasuje.

okazało się, że silnik u dystrybutora to tylko 150 PLN.

Sprzedający okazał się na tyle uczciwy, że oddał 1/3 ceny zakupu.

Teraz do wymiany wkładka. Jest Ortofon OM10, ale chyba już zużyta. zniekształca wysokie tony, gubi stereofonię.

Nie chcę inwestować w  nowy ciężarek (stockowy ogarnia wkładki do 5,5 gram), więc wybór padnie na taką samą wkładkę, lecz nową.

On 1/27/2019 at 6:57 PM, ISOPHON-FAN said:

Po co chcesz wymieniać wkładkę ?? wkładka się nie zużywa..Kup nową oryginalną  igłę.Dobrą jakość ma igła OM 20(stosunkowo niska masa i nagi diament).

cena wkładki i samej igły OM10 jest praktycznie identyczna. 

OM20  jak najbardziej - świetna igła. No i potroi wartość mojego gramofonu ;) 

W międzyczasie kupiłem drugi gramofon, więc jak dojedzie to przyjdzie czas na decyzje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.