Skocz do zawartości
IGNORED

Kable glosnikowe do 3000 zl

soso

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie. Interesuja mnie opinie o kabelkach i ewentualne namiary na tanie zrodla internetowe.

Dlugosc 2.5 m/3 m, no DYI, raczej nie w stylu Nordosta Red Dawn, ktory jest dla mnie zbyt bezosobowy. Wole cos mniej zimnego ale wciaz z dobre szczegolowoscia i niezlym podparciem w basie. Nie pytajcie z czym to ma grac bo pewnie zmienie system latem i jeszcze nie wiem na co a kableki chcialbym w miare adaptujace sie do roznych opcji, glownie cieplych i miesistych typu MF, Roksan Caspian czy Pathos Logos ;-)

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/14199-kable-glosnikowe-do-3000-zl/

niedawno widzialem kilkumiesieczne AQ Gibraltar 2x3m konfekcja za ok.2200zl (w przeliczeniu z sek). w AK cena jest 3300zl. zakup z drugiej reki, szczegolnie w przypadku kabli, to opcja warta rozwazenia.

przed wydaniem 3 tys. sprawdziłbym Goertz, który można kupić ze szpuli chyba w Akkusie... Np. MI-1 miedziany. Jak będzie za mało "światła" to lepiej może się sprawdzić AG-1 srebrny.

Monitor Black & White LS 1202: nie kupisz lepszych kabli w cenie ok. 45 euro/m. Kupujac ze szpuli mozesz zrobic biwire - ma 2x4 zyly. Kabel jest neutralny - nie ociepla, ani nie oziebia; z glebokim basem. W testach po nim sa juz tylko kable powyzej 1000 euro za 3 m.

Trzeba kupic w Niemczech, bo nasz dystrybutor ma cene z sufitu, czyli prawie 2x tej co u sasiadow.

Prosze sie nie nasmiewac z moich kolumn bo nie sa za 4000 zl a poza tym latem bedzie zmiana na cos fajniejszego ;-)

Prosze takze o jakies opisy, jak gra to co polecacie.

O niemieckich kabelkach sa zaskakujaco rozbiezne opinie i troszke sie boje w ciemno cos kupowac.

Jak np. Kimber 8TC? A moze jakies Chordy czy MITy. Na rynku jest sporo Tary Labs z drugiej reki. Jak to gra? Supra Sword?

pzdrw

soso

"masz kolumny za 4 tys a chcesz do nich kable za 3 tys ?

jesteś prawdziwym audiofilem :-))))))))))"

Prawdziwym audiofilem to jestem ja, bo mam kable 5x droższe niż kolumny :-p

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

soso -> polecam wypróbowanie AQ Pike Peak . Jest bardzo szczegółowy a zarazem daleko mu do bezduszności . Średnica będzie taka jaką wymusi na niej elektronika -> paleta tonalna zaczyna się od śródziemnomorskich piaskow a kończy gdzieś w okolicach Grenlandii . Bas dość głęboki i zwarty ( nie tak obszerny jak w starszych AQ ) .

soso -> zamin wydasz swoje ciężko zarobione pieniadze, zrób sobie przysługę i posłuchaj AQ CV-6. IMO obok CV-4 jest to kabel o najlepszym stosunku jakości do ceny pośród wszystkich miedzianych kabli AQ (konstrukcyjnie jest to zresztą to samo co Pikes Peak, różnica jest jedynie w geometrii żył).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

znam osobę z branży, która twierdzi, że kable i inne akcesoria są istotne, ale tak naprawdę istotną zmianę daje zmiana klocka, trzeba zachować proporcje; chyba jednak warto poczekać z kablami na system, bo potem ciężko kupować klocki pod kable (z drugiej strony lepiej pojechać z kablami na odsłuch)

był gdzieś publikowany test drogich kabli, z których wynika, że często większe zmiany są pomiędzy różnymi drogimi kablami różnych firm, a zmiany pomiędzy tańszą i droższą odmianą kabla tej firmy są dużo mniejsze; dobrą radą jest posłuchać jakiegoś dobrego rozsądnego AQ (np. Kulpa z AV słucha na przywołanych CV-6 bardzo drogich rzeczy) i porównać z czymś drogim. Zaoszczędzona 2 tys. można wrzucić w sprzęt.

witam

jeszcze niedawno mialem ten sam problem, szukalem kabli w tym przedziale cenowym do swojego zestawu,

przesluchalem mase kabli od Audioquesta ,transparenta, furukawe, mogami,po kondo, a wybralem Argentum

bardzo ciekawe kable ,ale trzeba posluchac w swoim zestawie,rozne modele, gosc pozycza do odsluchu

pozd

Ważna uwaga odnośnie kabli CV-6 - kupując, zwróćcie uwagę na napis na koszulce. Obecnie w sprzedaży dostępna jest już 3 inkarnacja tego kabla, o nazwie CV-6.2. Poprzednio były CV-6.1 i jako pierwszy CV-6 (bez dopisków).

Jest to o tyle ważne, że kable te różniły sie materiałem z jakiego wykonano przewodniki, a w najnowszej wersji także ilością żył.

Oryginalny CV-6 miał 6 żył - 2x 20awg (0.813mm) z miedzi PSC+, 2 x 18awg (1.02mm) z PSC i 2 x 16awg (1.29mm) również z PSC.

W wersji CV-6.1 zmieniono materiał z którego wykonano drugą co do wielkości żyłę z PSC na PSC+. Zamiast układu PSC+/PSC/PSC mieliśmy zatem układ PSC+/PSC+/PSC.

Najnowsza wersja CV-6.2 różni się jeszcze bardziej - nie dość że wykonana jest już w całości z miedzi PSC+, to jeszcze dodano jedna parę żył, zwiekszając ich całkowita liczbę do 8 (w sumie to kabel mógłby sie więc teraz nazywać CV-8).

AQ nie robił koło tego specjalnego szumu i mało osób zdaje sobie z tego sprawę. Może to także tłumaczyć fakt, dlaczego opinie dotyczące kabla CV-6 były w pewnym stopniu podzielone. IMO CV-6.2 to przy cenie 170zł/m genialny kabel.

Ciekawe Wasze wpisy.

1. Moze jestem audiofilem skoro wydanie 3000 zl na kable mnie nie przeraza. Doswiadcznie wlasne wskazuje, ze kable maja naprawde spory wplyw na to co slysze, niestety :-(

2. Pewien watek juz tu sie przewija - nie takie znowu drogia ale moze dobre. Polecono mi Kimber TC8, ktory jest tani i podobno niezle to gra. Tak wiec wersja z AQ moze jest warta sprawdzenia.

3. Harmonic Technology oczywiscie mi sie podoba, bardzo nawet. Ale skoro sa 2 systemy elektroniki to dlaczego by nie pokombinowac? W koncu kable roznie sie sprawdzaja z roznym sprzetem. A ile zabawy?!

4. Czy ktos takze ma jakies opinie o Tara Labs lub Chord?

5. Ile kosztuje ten AQ CV 6.2 firmowo zakonczony? Czy znacie dobre zrodlo internetowe zakupu?

Pzdrw,

soso

Jeżeli czyta to rodzina soso to zróbcie tak:

Pochodźcie z nim powybierać kabelki a potem powiedzcie że kupujecie na prezent. Kupcie jakiś Jamo Flat i owincie tak żeby grubo wyglądał. Gwarantuję, że nie usłyszy różnicy - 3k pln w kieszeni i poczucie zrozumienia swojej pasji ;)

Soso, Ty się śmiej. Ale zastanów się ile w tym może być prawdy.... Jeśli już sprawdzałeś, że to nieprawda - wybacz, że się wtrącam.

Druga sprawa: czy próbowałeś już kabli DIY?

Kable probuje dosc regularnie. Roznice slysze bez problemu i nie sa to roznice dla roznicy ale wiele cech brzmienia sie po prostu bardzo zmienia. Stad ma wiara w kable. No i fajnie jest tak sobie kombinowac.

DIY - coz, wszelkie kable na rynku w jakims sensie sa DIY. Firmy kablowe to male manufakturki, zazwyczaj, a ich doswiadcznie nie jest wcale tak bardzo oparte na wiedzy stricte technicznej ale po prostu sprawdzanie rozmaitych konfiguracji przekrojow 'na ucho'. Jedne z najlepszych kabali co do paramterow technicznych do zbadania w labie robi Supra. I co? Nie sa to wcale kable powszechnie uwielbiane. Spelniaja bardzo dobrze regule: do kolumn mala indukcyjnosc, interkonekt zas to mala pojemnosci i co? Nic wlasnie. Dlatego widac, ze kable to magia a na dodatek cos, co gra niezle z jednym systeme nie sprawdza sie z innym. Takze kazdy ma swe preferencje. W swoim czasie mialem na kilka dni pozyczone nordosty - flat gold, solar wind, blue heaven i red dawn. Szczerze mowiac nie moja bajka, zupelnie. Ladnie to gra bo szczegolow duzo i nic sie nie lepi ale gdzie muzyka? Strasznie to bylo bezosobowe, sterylne i scena dzwiekowa niezbyt gleboka. Wole raczje klimaty przeciwne, Eichmann six czy Audioquesty. Te do kolumn sa OK. Harmonic Technology to jeszcze inny styl. Przekazuje wszystko i muzyka ma cialo. Cos, co brakuje w przypadku nordostow, gdzie jest po prostu cienko.

pzdrw

soso

PS

Nie znam jamo flat ale wiem, ze ten kabel produkje sie bodajze w Niemczech :-) Rodzina mi nie kupi bo zaplakaliby sie nad cena, jamo flat oczywiscie ;-)

soso

Jeśli masz możliwość wypożyczenia to koniecznie wpróbuj kable firmy Gronenberg.

Myślę ,że powinne spełnić Twoje oczekiwania.

Szczególnie model Quatro Reference,uzyskasz lekko ocieplony,bardzo wypełniony dzwięk.

Kable z prawdziwym basiorem i holograficzną sceną.

Ps-Ciekawostką jest fakt,że możesz je zastosować również do połączeń :sygnałowych,cyfrowych i sieciowych.

pzdr

soso

Przełam się i skontaktuj z Bartkiem1. Zrobił naprawdę świetne kable i warto zadać sobie trud by chociaż ich posłuchać. U mnie w połączeniu z Cardasem Neu. Ref. zagrało to bardzo dobrze, bez Cardasa też nawet się nie spodziewałem takiej różnicy. Dziś przeprowadzam końcowe odsłuchy i wygląda na to że znalazłem w końcu okablowanie do swojego systemu.

Frank,

Te kable nie sa populrne w Danii choc bodajze Dali stosuje je w swych kolumnach jako okablowanie wewnetrzne. Ale zobacze.

DIY raczej nie wchodzi w gre. Odleglosci :-(

pzdrw

soso

jeśli idzie o zakończenia wykonywane u dystrybutora, to chłopaki z audioklanu wykonują na miejscu, zakończenia są srebrne (ponoć zalecane przez AQ) - sam banan kosztuje ok 25 zł. - jeśli dobrze pamiętam - co daje x 4 x 2 około 200 zl. plus mogą chcieć za robociznę - czytaj do kieszenia - bo "inna firma" i nie dają paragonów etc., trudno się dziwić, trudno też popierać

nie wiem jak z bi-wire, ja mam bedrock i ten kabel może być "wewnętrznie" bi-wirowany - wtedy zakończenia jeszcze więcej

soso -> w AK maja tylko CV-6 ze szpuli i z tego co wiem nie maja jeszcze wersji CV-6.2. W usa 2 x 2m oryginalnie konfekcjonowane z bateryjką DBS kosztuje 399 USD.

Nie wiem czy kogos to interesuje, ale CV-6.1 został wybrany kablem roku przez The Absolute Sound.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tara: ja jakoś nigdy nie mogłem sie przekonać do brzmienia tych kabli, brzmienie zawsze jakieś takie płaskie i suche (choć bardzo przestrzenne).

Harmonic Technology: miałem u siebie przez dłuższy czas model Pro-9 Plus. Bardzo dobry kabel, można by powiedzieć brzmienie to typowa wysokiej klasy miedź, ale czy lepszy od CV-6 ... jeżeli już to nieznacznie. Za tę cenę zdecydowanie bardziej wolałbym srebrnego AQ KE-4, który jest po prostu genialny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elberoth,

Ten srebrny kabelek podejrzanie tani.

W sumie mam dobra opinie o Audioquestach do kolumn ale taka sobie o ich interkonektach. Te ze sredniego przedzialu cenowego sa wciaz srednie by nie powiedzic bardzo przecietne. Sam mam Diamondback i nie rozni sie on wiele od G-String za cwierc ceny. No ale moze sie myle i gorne modele sa OK.

A co sadzisz o Bedrock czy Granit czy Slage czy Gibraltar?

br,

Krzysztof

do --> soso:

Polecam Soso spróbować, bo wg mnie sprawdził się we wszystkich systemach których słuchałem, od lampy po drogie solid state, FadelArt "The Stream" ew. (stream duo) Niezwykle pełne, wyrównane w każdej częsci pasma i bogate brzmienie, to wydatek +/- około od 2200 do 3300 teraz. Niezwykle trudno mi od długiego czasu w kategoriach "obiektywnych" dzwieku do 5000 pln, znaleźć coś co go rzeczywiście kładzie bezapelacyjnie na łopatki. Nie chce rozpętywac "kablowej burzy", więc gdybyś chciał coś więcej się dowiedzieć - zaglądnij na priva.

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.