Skocz do zawartości
IGNORED

analogowe znaleziska na Ebay i Allegro

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Czego to ludzie nie wymyślą ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...stoper do drzwi waży 1200 gram to stanowczo za dużo na docisk do płyt gramofonowych.

standardem w dociskach jest waga 300 - 700 gram.

Obawiam się że mało szczęśliwy nabywca straci szybko pasek lub polecą mu tryby ......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A cóż takiego łączy te dwie aukcje (docisk gramofonowy i stoper do drzwi)?? NIC.

A gdzież to jest napisane, że ten docisk waży tyle, ile stoper do drzwi? NIGDZIE.

O cóż więc chodzi? NIE WIEM.

Fakt, że Sprzedający docisk zagalopował się ze stwierdzeniem, że docisk zwiększa bezwładność talerza.

Ciężar umieszczony na środku talerza bardzo niewiele zwiększa bezwładność. I nie taka jest jego rola.

Janusz z Torunia

Najmniej zadowolone z owego 'docisku' ...jest nasze łożysko :-) ... oprócz ramienia najcenniejsza rzecz w naszych gramofonach ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

> Krzyś1964

To w Lidlu, to może być jeszcze inny towar, ale nie byłem, nie widziałem, więc się nie wypowiadam.

Natomiast na tych dwóch aukcjach - mimo, że na pierwszy rzut oka widać pewne podobieństwo,

to zaraz na drugi rzut oka widać, że to nie jest to samo.

Janusz z Torunia

a tu jest fajny sprzęcik jako docisk

Ukryta Zawartość

tylko troszkę nie rozumiem polityki sprzedawcy miesiąc temu zapytałem czy sprzeda mi owy docisk za 130 zł wraz z przesyłką po zakończeniu aukcji zbył mnie burą a widzę ,że krążek podrożał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> ahaja

"Najmniej zadowolone z owego 'docisku' ...jest nasze łożysko ..."

To racja. Szczególne na lekkich talerzach. Wtedy taki docisk może podwoić obciążenie łożyska.

Pół biedy - jeżeli talerz waży kilkanaście kilogramów. Wtedy dołożenie jednego kilograma już wiele nie zmienia.

Janusz z Torunia

bartasxx.

Strasznie kiepsko z tymi dociskami....ale pojawiła się rasowa konstrukcja...

Ukryta Zawartość

Tak przy okacji to mam od nich świetną sieciówke...neel 7 gold poszedł w odstawke.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś słuchał czegoś takiego?

Osobiście słuchałem BRAUN 500 o ile dobrze pamiętam i byłem miło zaskoczony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> ciety, 19 Lut 2008, 18:46

To chyba ten sam Braun, który produkuje maszynki do golenia, do strzyzenia, depilatory, suszarki do włosów itp...

Logo jest takie samo.

Janusz z Torunia

Yanoosh - a co jezeli nie ma łożyska ? np w roksan radius 3 trzpień wystajacy z talerza wpada do takiej tulei i tyle - nic poza tym nie ma - trzpień obraca się w tejrze tulei oczywiscie dobrze nasmarowanej - roksan 3 to naped paskowy

pozostaje wiec obciążenie silnika i pasek ? pasek jest tani a silnik wyrabia z duzym ciezarem wiec czy znajda się gdzies przeciwwskazania na ciezki docisk ? zaznaczam, że talerz jest b lekki

...mam wrażenie ,że to Floyd sprzedaje ten stoper do drzwi nazwany na allegro dociskiem gramofonowym.

Drogi panie Floyd poza wszelką wątpliwość na aukcji :

Ukryta Zawartość

JEST SPRZEDAWANY STOPER DO DZRZWI Z LIDLA ZA 14,99

Ukryta Zawartość

...a ,to ,że pan go nie widział w Lidlu to nie znaczy ,że go tam nie było. Asortyment w koszach jest zmieniany bodajże co tydzień...jeszcze się trafi to sobie kupisz, wywiercisz otworek i będziesz miał swój wymarzony docisk.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

drogi Krzysiu to nie ja sprzedaję tego typu rzeczy tylko pytam z ciekawości,

również ja mogę powiedzieć iz mam wrażenie, że to własnie Ty sprzedajesz te dociski - nie imputuj jeżeli nie masz podstaw.

Rzeczywiscie te lidlowskie wygladaja podobnie - czy one mają jakąś poziomą przedziałkę na górze? tak przynajmniej wyglada to na zdjeciu z reklamy ktora przesłałes. Co z tym wierceniem otworów ? po co wiercic otwór w stoperze skoro juz powinien go miec ? :)

Nie pomogę panu w kwestii technicznej ,gdyż tylko raz go widziałem na zakupach z żoną...

Jestem z tych co szwędają się po sklepie i lubią wszystkiego dotknąć, stąd moja pewność ,że to ten sam produkt.

Nie zachęcam do kupna gdyż jest wykonany niedbale ,a guma (widoczna jako poziome paski) jest matowa i gruba...wygląda na chińszczyznę na pierwszy rzut oka. Poza tym 1,2 kilo to stanowczo za dużo na docisk.

Sam niedawno nabyłem docisk, i jestem zwolennikiem cięższych konstrukcji ale ten stoper to przesada.

zapytałem z ciekawości ponieważ, jeżeli ktoś to widział w lidlu to mozna łatwo uziemic takiego sprzedawce oszusta, jak również ostrzec osoby zainteresowane zakupem - przy powiekszeniu zdjecia reklamujacego lidlowski docisk wyglada tak jakby rzeczywiscie dociski posiadały u góry poprzeczny frez, a może to cień ? zdjecie jest słabe więc ciężko powiedzieć ... - a moze ktos inny to widział ?

>> floyd

"... a co jezeli nie ma łożyska ? ... trzpień wystajacy z talerza wpada do takiej tulei i tyle - nic poza tym nie ma ..."

Sądzę, że wtedy tę tuleję można by nazwać łożyskiem.

Dla tulei i trzpienia rzeczywiście zwiększenie masy talerza nie ma znaczenia.

Jednak na czymś przecież cały ciężar talerza się opiera.

I to miejsce będzie bardziej obciążone po zwiększeniu łącznego ciężaru talerza, np. przez nałożenie docisku.

Janusz z Torunia

no moze troche przesadziłem, że wpada - wszystko zrobione jest z bardzo duza dokładnoscia - trzpień talerza nalezy wcisnac bardziej na siłę poniewaz, normalnie wkładajac w tuleje powietrze, które znajduje wtedy pomiedzy koncem trzpienia a dnem tulei ulega sprezeniu i talerz automatycznie wysuwa się do góry, tak wiec trzeba go docisnac i poczekac az powietrze ucieknie

• 4 tygodnie później...

Ludzie chyba przeginają pałę. Chciałem zalicytować i tak już bardzo wysoko, nawet za najpiękniej zachowany

jak nowy egz. Adasia i dałem 701zł, a gość mnie przebił, a na pytanie na priva, ile poszedł dalej, powiedział,

że każdą sumę, a obecnie jest ponad 1000PLN. Odpuszczam i po świętach jadę nabywać nowego Pro-Jecta,

bo mam dość oglądania staroci i spuszczania się nad renowacją, a może nie mam racji? może warto dać 1500?

Ukryta Zawartość

taki sam Adam, jak mój, przed 25 laty, kiedy to zachłysnąłem się CD i sprzedałem gwałtownie ;)

Ukryta Zawartość

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Za 700 to już można dorwać jakiego Thorensa fajnego albo np. Technicsa 1700 MKII. A za 1500 to już można nawet czasem upolować thorensa + SME 3009. Nie muszę chyba pisać, że SME ma się tak do ramienia Adamowego jak...

pozdrawiam.

No właśnie, odpowiedź jest właściwa sama w sobie, przepłacać za sentyment i to takie kwoty,

to lekka przesada, stąd też moje wnioski. Już wolał bym (wstępnie się umówiłem) pojechać

30km do gościa i po oględzinach nabyć inny zabytek, w równie pięknym stanie

Ukryta Zawartość

Przysłał mi rzetelne, duże foty i naprawdę na fotach wygląda to bajecznie no i kwota jest

do zaakceptowania, nawet dokładając porządną wkładkę, zabawę z przewodami, chce 400zł

w gotówce, bez targów i licytacji.

Znalazłem też interesujący model CECa 3200

Ukryta Zawartość

Może mi ktoś podpowiedzieć czy to mogło by się nadawać? Jadę dzisiaj do Wałbrzycha właśnie,

a z rozmowy wynika, że jest cacko i już gotowe. Zależy jak i kto zrobił i co uważa za cacko :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przegiął z ceną, one kosztują trochę mniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Shrek,

Z ceną tego Adama to przegięcie jak stąd do Władywostoku. Daniel to plus/minus ta sama klasa-nieklasa. Sentymentami to się człowiek na dłuższą metę nie pożywi. A z takimi cenami z sufitu, to niech spadają na drzewo.

No, też tak pomyślałem i odpuszczam. Ale chcia l bym zakomunikować, że jakimś zbiegiem okoliczności,

na pół godziny przed moim wyjazdem na święta, gość wystawił tego CECa, do tego z Wałbrzycha, a ja

właśnie jechałem do Wałbrzycha i pokusiłem się zadzwonić i odwiedzić pana, celem dotknięcia uchem sprzętu

no i ... jak zobaczyłem CECko, jak usłyszałem CECko i jak pogadałem z panem godzinę, tak wyszedłem

z kartonem a w nim CECko :D

Takim sposoberm wracam do analogu po ponad dwudziestu latach i mam nadzieję, że z dobrym skutkiem

i zakupem i nie sponiewieracie mnie tutaj za to, że dałem się wkręcić w niewiadomoco, bo nie dam sobie

wmówić.

Nawiązując do sprzętu, jest salonoofka, wygląd nienaganny, mechanika fabryczna, praca bez najmniejszych

odchyleń, brzmienie ... ech, nie do opisania jak wrażenia. Pan okazuje się pasjonatem, nie handlarzem, nie

zbieraczem i domorosłym reanimatorem staroci. Klasyczny przykład maniaka, warto było poznać, a do tego

ja to przyjmuję jako zrządzenie losu. Wyjazd 300km wprost do miejsca, gdfzie ktoś jak by extra dla mnie

wystawia aukcję, na kilka minut, przed moim ięciem pokrywy komputera.

Mam nadzieję, że startuję po tylu latach z dobrej półki, czas pokaże na ile mi to wystarczy i kiedy zacznę

poszukiwania podnosząc poprzeczkę, ale na tą chwilę wiem, że nie będzie to szybko :)

Dla odmiany znalezisko z "Widelca"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sie dziwicie... Wszyscy milosnicy "tanio i w miare" wychwalali go pod niebiosa na lamach tego forum. Z czasem roznioslo sie na inne fora i gotowe. Teraz co bardziej przedsiebiorczy zeruja na mitach. Cena jest conajmniej smieszna. Gramofon byl stosunkowo dobry w momencie kiedy mozna go bylo wyszarpac za uczciwa cene, a patrzac na dzisiejsze aukcje mozna sie tylko usmiechac z politowaniem i podziwiac jak reklama dziala na zdrowy rozsadek :)

Mam na mysli Adasia oczywiscie. Sam kupilem 20 letniego CECa w doskonalym stanie (czyt. jak nowy) za 70 zlotych i cena byla uczciwa tylko dlatego ze sprzedal mi go mily pan pansjonat, ktory nie zaglada do internetu. A w momencie kiedy dokonywalem tego zakupu taki sam model poszedl na Allegro za niecale 300zl, a na angielskim eBay`u za...niecale 200 funtow. Ale tam go bardzo ladnie sprzedajacy opisal i podzialalo na zmysly. Gramofon sam w sobie bardzo dobry, ale za 200 funtow mozna miec nowy i lepszy :) Nie dajcie sie zwariowac. Jesli ktos kiedys wychwalal Adasia to dlatego ze byl on stary i tani...

To tak samo jak porownac starego mercedesa kosztujacego 15tys i fiata z szybami na korbke za 30tys. Merecedes wydaje sie niezla alternatywa. Zadbany, wygodny i bez rysy. Tylko ze jak ktos za niego zazyczy sobie nagle 100tys to mozna sie tylko rozesmiac. Ladny zadbany i wygodny jest, ale za taka cene mam nowy samochod lepszy pod kazdym wzgledem.

Forum jest genialna i bardzo pomocna inicjatywa, ale widac jak wszystko ma swe skutki uboczne...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.