Skocz do zawartości
IGNORED

analogowe znaleziska na Ebay i Allegro

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

...to moze byc fajny kozak za 300zeta chyba...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to dzisiaj Wszyscy Święci mnie mieli w opiece ;-)

Wyczaiłem na Allegro starą antycznę Fonike G 600 .Napęd przez idler, a pasek z silnika na przekałdnie 16/33/45/78 ( full wypas). Oczywiście z tych lat to musi byc pełen manual. Nie wiem jeszcze jak gra , ale ma regulacje _+ w zakresie obrotów., Poprostu podnosi się lub opuszcza kólko idlera po przełożeniach -mini zbieżnosc na stożku .Jak w DAF-ie.(info dla tych co pamiętaja tąką przekąłdnie variomatic). Ciekaw jak oddziaływuje sinik na wkąłdkę . Niby solidnie zawieszony gumy i spręzyny -niemal pływający w pionie.No i najwieksza niespdzianka talerz 3,2 kg mela.Ciekawe rozwiazane mocowania igły "w szufladzie"

Jeżeli ktoś posiada serwisówkę (choć prostota z lat '73 XXw) polecam się .

Ukryta Zawartość

post-3405-100000936 1193946395_thumb.jpg

post-3405-100000937 1193946395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mocowanie wkładki - ta out,oczywiście

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a mnie kusza angielskie wynalazki ktore ludziska sprzedaja na takich bazarkach,niektore gramofony maja pre lampowe wbudowane ale klocki sa sporawe i jakos nie mam przekonania ze to moze jeszcze zagrac,chociaz z wygladu pozytywne wrazenia sie odnosi.

conri.

Małem taki gramofon przez kilka lat. zakupilem go w roku 1978 i po kilku przeróbkach używalem z dużym powodzeniem. Dużym mankamentem był znaczny przydzwięk mechaniczny pochodzacy od rolki posredniej biegnacej po wewnetrznej stronie talerza. Farba pokrywająca talerz byla chropowata od natrysku. Wystarczyło powierzchnię bieżni wyszlifować i problem znikl ! W moim egzemplarzu wsuwka wkładki wyposażona była, podobnie jak korpus headshela, w cztery styki sprężynkowe co umożliwiało szybki demontaż wkladki. Po przeróbce polegającej na przylutowaniu końcówek przewodu sygnałowego bezpośrednio do sprężynek wsuwki uzyskałem możliwość regulacji położenia wkładki. Po kilku latach porównywałem brzmienie tego gramofonu z pioneerem pl-6 na tych samych wkładkach tonerel i shure m-44 mb oraz yamaha/modelu nie pamiętam/ i ten pierwszy w moim odczuciu byl lepszy. Grał z lepszą przestrzenią i podstawą basową. Najfajniejsze bylo w tym gramofonie to, że po wyłączeniu talerz obracał się jeszcze przez kilka minut! Oddałem go w roku 1989 koledze, który wymienił w nim ramię / od fonomastera/ a do napędu zastosował zewnetrzny silnik synchroniczny i dlugi pasek biegnący po zewnetrznej stronie talerza!

Tak , ta płytka to pre . Konstrukcyjnie przypomina fonomastera 4 prędkościowego . Tyle ze inny silnik i przekładnie.Co do główki to u mnie 3 stykowa.Masy L P wspólne. Tez się wacham nad zamianą ramienia ,na fonomastera S. Ale oryginal jest ciekawszy.Nie wiesz na jakim oryginale jest to wzorowana konstrukcja

Niestety nie wiem. Nie jestem też pewien czy zmiana ramienia coś poprawi. Z tego co pamiętam to dzwięk byl naprawdę ok. Ponadto dorobiłem anyskating ciężarkowy wzorowany na fonomasterze. I jeszcze jedno wspomnienie - cena tego gramofonu i kilku innych urządzen / ok. roku 73-74/:

g 600 - 4500 zł, g 601a /deck fonomastera/ - 5500, meluzyna - 8700 / tuner 3200, wzmak 5500 / , radio chopin /węgry / z kolumnami wideoton 60 w - 10700. więcej nie pamiętam.

Ta płytka pre to gotowizna ściągnieta z Ziphona, na rewersie czytelne oznakowanie.Nie mam przekaonania ze bez ekranowania ta plytka będzie "czysta" Co do cen to też dobrze pamiętam 601a, kupiony ba , "wystany" za pierwszą kasę zarobioną w tzw prywatnej inicjatywie.Wtedy pieniądz miał wartość;-).

Ramię zostawiam oryginalne , jedynie odświeżenie elementów niklowanych u galwanizera.Ramię , obsada, winda. Ten nikiel to lekko żóltawy co by nie mylić z chromem.Ciekawe czy jest do zdobycia idler45mm/4,2

I ja miałem kiedyś 600. A potem - znacznie dłużej - Fonomastera. I nie mam po nich najlepszych wspomnień.

Koszmarny przydźwięk w "600" i łomot mechanizmu w "Fonomastrze" - rzecz jasna, był to sprzęt znacznie lepszy niż alternatywni "Mister Hit". '600" z M44MB sprzedałem, gdy zakupiłem "Fonomastera" z oryginalnym jeszcze "Tenorelem" w głowicy - niestety, igły się konczą. Polska wersja tej wkładki była nie do używania.

A ramię - zwłaszcza to fonomastrowate - eliminują niekasowalne luzy w łozyskach ramienia. Co czyni sprzęt ogromnie wrażliwym na jakiekolwiek wstrzasy. Jednak przesiadka z Fonomastera na gramofon (jakiś tani Pioneer - ale z władką MC!) to była niejaka ulga. Choc następca mojego Fonomastra (też z Foniki - Daniel się wabił) dostał pod koniec takiego niedużego Ortofona z eliptyczną igła przywiezionego z Zachodu.

Przygodę z G600 traktuje w kategoriach poznawczo -eksperymentalnych. Nie słuchalem nigdy sprzętu napędzanego idlerem -stąd moje zaintereowanie.A poza tym sentyment do "epoki".Na codzień krazki kręca sie na czymś delikatniejszym.

-->>outsider

Luzy to były do wykasowania,Problem polegał na tym że jak niefachowiec brał się za nie. to zwykle doprowadzał do zniszczenia kiełków i śruby z wkładkami kamiennymi nie miały co trzymać.Wystarczło za mocno dokręcić wkręt i mini stożek z hartowanej stali zostawał spłaszczony lyb ukruszony.I potem to juz ie było szans na regulację .A że ramiona były bardzo precycyjne w zawieszeniu to fakt , choć to od daniela miało gorszą oś pionowa .(ułożyskowanie i kontrowanie)

Miałem tylko jeden egzemplarz - nie dało się. A że ten rodzaj łozyska jest wrazliwy na nacisk - to było dla mnie uczywiste. Zreszta nie da się wykonać precyzyjnego łożyska stożek w stożku - zawsze beda współpracowały powierzchnie kuliste o róznym promieniu, a to długo nie popracuje: luzy poprzeczne. Zauważ - oś balansu w zegarku mechanicznym to jednak łożysko poprzeczne w kamieniu wierconym + kamień nakrywkowy jako łożysko wzdłużne: i to jest prawidłowe rozwiązanie.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

...ciekawe za ile pojdzie??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...to tez jest ciekawostka...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

chyba ciekawa propozycja?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, chcę oddać w dobre ręce Szarotkę + lampy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry początek do dobrego gramiaka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ktoś totalnie przegiął pałę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Pro-Ject RPM 9.1 za 3,3tys... okazja? ;-)

Ukryta Zawartość

Rafaell, 28 Gru 2007, 01:30

>Ktoś totalnie przegiął pałę

Ukryta Zawartość

Uwaga oszust!

Tym ktosiem jest ten szkop, który przysłał mi uszkodzoną wkładkę EMT za 590,-Euro.

Ta wkładka jest zresztą w tym linku na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

>>adamgdansk

Słyszałem parę japońskich winyli wydanych przez Sony w latach 70-tych i brzmiały naprawdę rewelacyjnie. To jest dodaktowo w "half-speedzie" - czyli do odtwarzania na 16 obrotów (bardzo mało gramofonów ma taką prędkość, u mnie akurat jest, za to nie ma 78).

pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.