Skocz do zawartości
IGNORED

ESA Ostianto - wybór wzmacniacza

Marioza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem prosić o poradę w dobrze wzmacniacza do kolumn ESA Ostinato. Budżet skromy 1000-1500zł , wiem że mało ale potrzebuje coś na dobry start. Pomieszczenie 25m2, głośność na normalnym poziomie  żadnej dyskoteki ani łupanki. Muzyka różna ale głownie lata 70/80 brytyjska nowa fala i okolice jak również  trochę undergroundu z tamtych lat z całego świata który realizacyjnie jest jak ta muza -czasem undergroundowy, z innych dla odświeżenia- elektronikę z lat 90 i trochę późniejszych, trocha rocka typu nashville pussy, trochę metalu typu cynic, carbonized, starego i neo rockabily psychobiily  jak i spokojniejszych rzeczy ale to wszystko jak dodatek do głównego nurtu który mnie interesuje.

Przeglądam cały czas to forum oraz wszelkie inne miejsca i nie wiem już co wybrać. Pamiętam te kolumny z dawnych lat grające z Nad 314 - nic specjalnego ani fajnie ani miło, MF e10 tu już było lepiej ale zapamiętałem jako mocno ocieplone brzmienie, ze wzmacniaczem cairn było już bardzo dobrze.  Przymierzałem się do Rotela seria 8/9 lub coś nowszego ale nie wiem czy to najlepszy wybór ( krew z uszu twardo sucho i te sprawy) , w tym budżecie skłaniałbym się bardziej w kierunku brzmienia MF e10. Druga sprawa wiem że można by kupić właśnie MF e10  czy rotela 8/9 ale jakby na to nie patrzeć jest to już sprzęt pełnoletni w razie awarii może być problem brak sechematów, brak potencjometrów , tranzystorów i zamienników oraz koszta naprawy nie adekwatne do wartości sprzętu. Przyglądałem się też : CAMBRIDGE AUDIO Azur 351A , Marantz PM6004 /5/6. Dlatego prosiłbym o propozycję  wzmacniaczy lub podzieleniu się użytkowników w/w kolumn z jakim wzmakiem to u was gra. Nie chcę iść oczywiście na łatwiznę ale siedzę już kilka tygodni nad tematem główkując co wybrać i ni w ząb a paczki jak stały samotnie tak stoją.

https://www.audiostereo.pl/topic/142337-esa-ostianto-wyb%C3%B3r-wzmacniacza/
  • 4 tygodnie później...

Moze Arcam? Mialem Ostinato 2000 i nie bylo źle, choć do dobrej głębi dodałbym szerokości sceny. Kolumny dosć transparentne, pokazują charakter sprzętu, stary ampli Luxmana lekko zmiękczał i dosładzał, ale wokali typu Cohen to słuchało się wybornie. Niech to tylko ma jakąś moc - nie znam innych wersji tych ESA, moje jej potrzebowały - i pod dostatkiem góry, mnie jej trochę brakowało na kazdym wzmaku. Pozdrawiam.

A to pierwsze Ostinato, czy pozniejsza wersja?

O ile dobrze pamiętam, wczesne były bardziej wymagające (nisko spadająca impedancja i niższa skuteczność), w późniejszych natomiast i impedancja nie była tak niska, i od wzmacniacza aż tak wiele nie wymagały.

Widocznie nie jesteś uzależniony od muzyki, jak ja.

Mając te kolumny od razu bym skoczył na jakąś giełdę i kupił byle co za 2 czy 3 stówki.

Na tym polega moje propozycja: kup na początek coś w tym budżecie a jak się oswoisz

i stwierdzisz, że coś nie tak - wtedy szukaj dalej i poprawiaj sobie samopoczucie  ;-))

Powinieneś mieć też z tyłu głowy świadomość, że 70 % tego, co słyszysz

jest zasługą kolumn, a nie innych elementów zestawu. Propozycje są takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo za małą dopłatą z pilotem:

Ukryta Zawartość

jeśli uznasz, że to wyrzucanie kasy, zapomnij ...za co serdecznie przepraszam ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.