Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel rb-1582mk2 czy Krell Kav-400xi ???

Aligator85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Mam mały problem co wybrać czy nowego Rotel-a czy 10letniego Krell-a do swoich Heco Statement-ów, cena taka sama.

Chcialbym Was prosić o radę

za wszystkie odp bardzo dziękuje i pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/142726-rotel-rb-1582mk2-czy-krell-kav-400xi/
49 minut temu, Manolo napisał:

Ja ostatnio nabyłem krella kav 400xi i jestem zachwycony. Jeśli szukasz neutralnego brzmienia, dużej mocy i swobody grania sprawdź koniecznie. 

Nawet jeżeli to ma 10lat??? To już stare i nie wiadomo ile pociągnie a jeżeli wydam kasę i padnie zero gwarancji i zwrotu itd

Godzinę temu, Bumpalump napisał:

Nowy wzmacniacz za 6tys to szału nie będzie, szedlbym wiec w jakis vintage, niekoniecznie ten model krella bo nie wiem jakiego dzwieku oczekujesz

Za krella chce 6 a rotele są ok 8-9 nowe

3 minuty temu, Aligator85 napisał:

Nawet jeżeli to ma 10lat??? To już stare i nie wiadomo ile pociągnie a jeżeli wydam kasę i padnie zero gwarancji i zwrotu itd

Co to jest 10 lat ;p moje niektore sprzety maja po 30 lat i so w doskonalym stanie technicznym

4 minuty temu, Bumpalump napisał:

Co to jest 10 lat ;p moje niektore sprzety maja po 30 lat i so w doskonalym stanie technicznym

Ten facet ma od nowości i jest jedynym właścicielem i użytkownikiem 

małe boje się bo naczytałem się o tym krell-u więcej złych niż dobrych rzeczy a poza tym nie wiem czy nie będzie za nisko razem ze Statement bo one tez dołem grają 

Rotel rb-1582mk2 czy Krell Kav-400xi 

ten Krell to przecież nie jest końcówka mocy, to takie trochę porównywanie jabłka do gruszki.

Miałem końcówkę tę mniejszą Rotela 1552mk2 teraz mam monobloki Audiolaba MB8300,
to był spory skok w górę jeśli chodzi o rozdzielczość, selektywność i dynamikę we wszystkich zakresach

7 minut temu, m4tech napisał:

Rotel rb-1582mk2 czy Krell Kav-400xi 

ten Krell to przecież nie jest końcówka mocy, to takie trochę porównywanie jabłka do gruszki.

Miałem końcówkę tę mniejszą Rotela 1552mk2 teraz mam monobloki Audiolaba MB8300,
to był spory skok w górę jeśli chodzi o rozdzielczość, selektywność i dynamikę we wszystkich zakresach

Wiem ze krell to integra ale głównie chodzi mi czy się nie bać takich sprzętów 10letnich skoro moge mieć końcówkę Rotel za taka sama kasę z gwarancja itd 

a monobloki to napewno skok i to duży tym bardziej ze one chyba mocniejsze niż 1552 a na marginesie możesz mi powiedzieć jak gra taki Rotel bo nie słuchałem jeszcze 

33 minuty temu, Aligator85 napisał:

Za krella chce 6 a rotele są ok 8-9 nowe

10 lat dla takiego sprzętu to nie problemu, gdyby było to 30 oddałbym a przegląd, niemniej i takie grają bez problemu często. 10 lat to nie vintage, nie martw się. 

Krell dziś ok 6k, w salonach chodził za kilkanaście, więc to też pokazuje półkę cenową na ktorej był umieszczony. 

28 minut temu, Aligator85 napisał:

małe boje się bo naczytałem się o tym krell-u więcej złych niż dobrych rzeczy a poza tym nie wiem czy nie będzie za nisko razem ze Statement bo one tez dołem grają 

Co konkretnie czytałeś? Może w klubie ze trzeba kondensatory wymienić co kilka lat? Sam ten temat podniosłem bo ktoś mi bzdury opowiadał, ale koniec końców nic na to nie wskazuje. 

Przed zakupem przeczytałem chyba większość co było po polsku i po angielsku o tym (może przesadzam, ale dużo tego było) i na stan techniczny mało kto narzekał. 

Co do basu to jest dobry i bardzo precyzyjny, na pewno nie w nadmiarze. Wzmacniacz gra dość równo.

Niemniej, tych kolumn nie znam. 

15 minut temu, Aligator85 napisał:

a monobloki to napewno skok i to duży tym bardziej ze one chyba mocniejsze niż 1552 a na marginesie możesz mi powiedzieć jak gra taki Rotel bo nie słuchałem jeszcze 

tego Rotela 1552 raczej bym umieścił po ciemniejszej stronie, ale to mówię teraz, wtedy tego aż tak nie odczuwałem, dość dobrze grał również na niskich głośnościach, te 200W w Rotelu 1582 to wg mnie minimum dla twoich kolumn, nie wiem ile ma ten Krell...

4 minuty temu, m4tech napisał:

tego Rotela 1552 raczej bym umieścił po ciemniejszej stronie, ale to mówię teraz, wtedy tego aż tak nie odczuwałem, dość dobrze grał również na niskich głośnościach, te 200W w Rotelu 1582 określiłbym jako minimum dla twoich kolumn, nie wiem ile ma ten Krell...

Krell ma niby tez 2x200W przy 8ohm

10 godzin temu, Manolo napisał:

10 lat dla takiego sprzętu to nie problemu, gdyby było to 30 oddałbym a przegląd, niemniej i takie grają bez problemu często. 10 lat to nie vintage, nie martw się. 

Krell dziś ok 6k, w salonach chodził za kilkanaście, więc to też pokazuje półkę cenową na ktorej był umieszczony. 

Co konkretnie czytałeś? Może w klubie ze trzeba kondensatory wymienić co kilka lat? Sam ten temat podniosłem bo ktoś mi bzdury opowiadał, ale koniec końców nic na to nie wskazuje. 

Przed zakupem przeczytałem chyba większość co było po polsku i po angielsku o tym (może przesadzam, ale dużo tego było) i na stan techniczny mało kto narzekał. 

Co do basu to jest dobry i bardzo precyzyjny, na pewno nie w nadmiarze. Wzmacniacz gra dość równo.

Niemniej, tych kolumn nie znam. 

Głównie to czytałem tutaj wiele wątków zawiązanych z krellem i wielu pisze ze to jakiś jazgot i ze gra basem oraz ze są wiele lepsze w tej cenie.Najgorsze jest to ze żeby go posłuchać muszę jechać 100km i facet mi go odpali tylko na swoim zestawie kolumn handmade a to może nie być adekwatne do realiów 

14 minut temu, Aligator85 napisał:

Głównie to czytałem tutaj wiele wątków zawiązanych z krellem i wielu pisze ze to jakiś jazgot i ze gra basem oraz ze są wiele lepsze w tej cenie.Najgorsze jest to ze żeby go posłuchać muszę jechać 100km i facet mi go odpali tylko na swoim zestawie kolumn handmade a to może nie być adekwatne do realiów 

No właśnie, nie słuchałeś a już masz opinię wyrobioną. Ja słucham go właśnie teraz i nie ma nic z jazgotu, bas jest i to solidny, ale dobrze kontrolowany. Niemniej to jak gra system mocno zależy od kolumn. Dlatego nie mówię, że krell jest idealny do wszystkiego, bo nie ma takich cudów. 

100km to nie specjalnie daleko, jeśli fura pali dużo to wydatek 100 zł w dwie strony, a mówisz że jesteś gotów wydać kilkadziesiąt razy więcej na zakupy. 

Zaproponuj gościowi, może przyjedzie do ciebie, jeśli chce sprzedać to całkiem możliwe. Ewentualnie możesz jechać ze swoim wzmacniaczem do niego i przełączać z Krellem żeby poczuć różnicę. Koniec końców, pojechać z kolumnami też można (sam tak robiłem) ale to już grubsza sprawa. 

8 minut temu, Manolo napisał:

No właśnie, nie słuchałeś a już masz opinię wyrobioną. Ja słucham go właśnie teraz i nie ma nic z jazgotu, bas jest i to solidny, ale dobrze kontrolowany. Niemniej to jak gra system mocno zależy od kolumn. Dlatego nie mówię, że krell jest idealny do wszystkiego, bo nie ma takich cudów. 

100km to nie specjalnie daleko, jeśli fura pali dużo to wydatek 100 zł w dwie strony, a mówisz że jesteś gotów wydać kilkadziesiąt razy więcej na zakupy. 

Zaproponuj gościowi, może przyjedzie do ciebie, jeśli chce sprzedać to całkiem możliwe. Ewentualnie możesz jechać ze swoim wzmacniaczem do niego i przełączać z Krellem żeby poczuć różnicę. Koniec końców, pojechać z kolumnami też można (sam tak robiłem) ale to już grubsza sprawa. 

No właśnie problem w tym ze nie chce się zgodzić żeby cokolwiek zmieniać tylko na jego systemie żeby zrobić odsłuch a pytałem go czy da rade żeby podjechał do mnie no i niestety trochę to dziwne ze moge posłuchać ale tylko i wyłącznie u niego i na jego zestawie.

ja mam Heco Statement 86dB i 2x20cm głośnik basowy i one grają trochę dołem  do tego w ok 45m2 

Mam jeszcze możliwość do kupienia w tej kasie używki Pathos Logos hybryda 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.