Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter video svhs-component \

borowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wydaje mi się, iż temat korzyści z posiadania konwersji nie był poruszany wiec podaje moje spostrzeżenia z testów hamahy 1400.

Jednocześnie zostałem zainspirowany wpisem Mirzawa "Jeśli liczysz na konwerter formatów video - to daj spokój, jakość słaba"

Nie jest to takie proste i nie jest to prawda, chyba że na telewizorze - ale to pomijam choćby z przyczyny, że dopiero na projektorze zorientowałem się, iż w mojej kamerze cyfrowej Panasonic mam walnięty jeden pixel, co nigdy mi nie przeszkadzało na 28 calowym Philipsie MatchLine. Wiec moje spostrzeżenia dotyczą obrazu z projektora.

Najpierw obraz z kamery cyfrowej - w ruchu obraz nie do odróżnienia - jedynie występuje pewne minimalne podkolorowanie w kierunku magenty - gdy jednak obserwuje to osoba z zewnątrz różnice są niedostrzegalne. W obrazie zatrzymanym wrażenia podobne - jedynie podkolorowanie widoczne jest w większym stopniu. Jedna są to różnice trudne do oceny pozytyw - negatyw chyba ze wskazaniem dla połączenia svhs.

Następnie płyta DVD - bezkonkurencyjne jest czyste podłączenie component ale nie o tym mowa. Po odłączeniu kabli component tryb konwersji został uruchomiony. Obraz oczywiście jest większy (pełne 16/9) natomiast różnice w obrazie ruchomym są ledwo dostrzegalne i jedynie widać lekką zmianę barwy tak jak w przypadku kamery.

Po uruchomieniu programu testowego dla projektorów z płyty DVD okazało się, iż nie występują żadne różnice w kolorach natomiast obraz puszczony przez konwerter svhs-comp posiada o dziwo wyższą rozdzielczość niż obraz bezpośrednio svhs.

Jedynym znaczącym zaobserwowanym przeze mnie mankamentem wykorzystywania konwertera svhs-component jest możliwość utraty synchronizacji przy podłączeniu magnetowidu svhs. (przy niektórych taśmach obraz zaczyna przeskakiwać) ale to może być uszkodzenie sprzętu. Przy połączeniu bezpośrednim svhs obraz jest zawsze stabilny.

Proszę o inne opinie na ten tamat.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/14274-konwerter-video-svhs-component/

Tuś mnie zaskoczył. Posiadam Yamahę 1400, oraz projektor Sony VPL VW 10HT, DVD PHILIPS 963 SA oraz tuner Cyfra+

Właśnie na takim sprzęcie porównywałem obraz z konwertera. Zauważyłem np. że już samo poszczenie obrazu z DVD (progresywnego) poprzez Yamahę componentem wpływa zauważalnie na pogorszenie obrazu - szczególnie jeśli włączym wyświetlanie grafiki na ekranie. Podłączając DVD kablem SVHS poprzez Yamahę a dalej komponentem i uaktywniając konwersję alternatywnie do kabla SVHS bezpośrednio z DVD również widać pogorszenie jakości obrazu (utratę nasycenia barw, zakłócenia w koloryzowaniu itp) - fachowcem od nazewnictwa nie jestem więc trudno mi nazwać.

Najgorzej wypada podłączenie cyfry poprzez konwerter composite do Yamahy a dalej Component w porównaniu z bezpośrednim połączeniu composite z cyfry do yamahy. Rozdzielczość - owszem poprawia się jednak nasycenie barwami i synchronizacja pogorszają się wyraźnie - tyle moje opinie.

Mirek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.