Skocz do zawartości
IGNORED

Które avance do p 14 m2

danielww

Rekomendowane odpowiedzi

Do 14m radze poszukac czegos z basreflexem z przodu. Bedzie bespieczniej. No i co do basu to sie zgadzam ze rozlazly napewno w 503. A o ile pamietam ze sklepowych odsluchow to 509 maja go jeszcze wiecej takoego jakiegos. Ale to tylko moje zdanie. Moj kolega kupil 503 wlasnie ze wzgledu na bas. Ale ma pokoj ponad 20m

• 2 tygodnie później...

Avance 509 kosztują dobrze ponad 2000zł. Za taką kasę można ściągnąć iście highendowe przetworniki z Audiocomponents (chłopaki na zakładce DIY organizują zbiorowe zamówienie) i zrobić naprawdę znakomite kolumny DIY, pomogę. Polecam takie rozwiązanie, żadne kolumny ze sklepu za taką kasę nie dorównają kompetentnemu DIY.

Witam

W przeciwieństwie do innych odpowiem na pytanie, jeśli chodzi o metraż pokoju to w zupełności "wysraczą" Ci

503. Co prawda nie wiem jak w 503 jest z tym basem, ale ja u siebie mam w 15m2 Avance Dana 670 i w takim pomieszczeniu sprawdzają sie idealnie.

Pozdrawiam

McGyver dobrze prawi wszystko co zrobi zagra lepiej od przechwalonych Avance! Nie wiem co potrafi McGyver ale z jego wpisow wynika ze sobie poradzi bez problemu. Napewno wiem ,ze Avance to lipa .

A ja nie zgodzę się z opinią że Avance to lipa, być może wcześniejsza seria Omega była tandetna, ale całą serię Dana uważam za bardzo dobrą jeśli chodzi o stosunek ceny/jakość. Oczywiście mówię o kolumnach produkowanych seryjnie, bo jeśli chodzi o DIY to zawsze może być taniej i lepiej, a jedynym problemem jesli chodzi o DIY to to że ciężko będzie odsprzedać takie kolumny nie tracąc sporo gotówki.

Mc Gywer co ty opowiadasz. Za 2000 PLN można zrobić super kolumny -na high-endowych przetwornikach- które jeszcze oprócz fenomenalnego brzmiania będą bajecznie wyglądać! Czym w takim razie jest dla ciebie hi-endowy przetwornik i super brzmienie?

P.S Co do AVANCÓW to:

seria 500- przeciętne brzmienie i wykonanie;

seria 600 kapitalne wykonanie i wykończenie, co najwyżej niezły dzwięk,

Magnum, Signature - dobre a w niektórych przypadkach bardzo dobre brzmienie, kapitalna

jakość wykończenia

Century - jak na tak duże skrzynie świetny dzwięk, przyzwoita jakość wykonania

Z kompletem hi-endowych przetworników za 1000 zł. (załóżmy, że drugi tysiąc to hi-endowe obudowy, kable i zwrotnica :) to może być ciężko, delikatnie mówiąc.

Nie jestem przeciwnikiem DIY, ale bez przesady.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

miałem 509 tki przez trzy lata i bardzo sympatycznie je wspominam,są bardzo muzykalne i przyjemnie słucha sie na nich w zasadzie każdy gatunek muzyki.Nie można ich porównywać z głośnikami za dużą kase ale w swojej cenie są bardzo dobre.

Uprzejmie proszę nie przekręcać moich wpisów. O obudowach, a tym bardziej o wyglądzie nawet nie wspominałem.

Co do highendu do pomieszczenia 14m^2: Czy Dali Grand Coupe, monitorki za ponad 9000zł to highend? Midwooferem jest w nich Vifa M18WH kosztująca poniżej 75 ojro za parę. Do tego dodajmy zdecydowanie highendowy tweeter Morel MDT32 za bodajże 70 ojro za parę, i mamy komplet głośników za 600 złotych. Nawet doliczając koszty dodatkowe (w przypadku zbiorowego zamówienia w Audiocomponents są niskie) to i tak mamy dobrze ponad 1000 zł. na obudowy i zwrotnice. Za taką kasę można wykonać śliczne skrzyneczki z grubego MDF z ożebrowaniem wewnętrznym i naturalnym fornirem w jednym z kilkunastu kolorów, a i tak jeszcze zostanie na bardzo porządne komponenty do zwrotnic. Panowie, bądźmy realistami, nie siejcie paniki, to naprawdę da się zrobić !

Sceptycy hand made, można wykonać high endowe monitory, no może nie za 2 tys ale już za 3-4 .

Pokażcie tak zrobioną obudowę monitorów w "sklepowych" kolumnach poniżej 10 tys. Zazwyczaj są z paździeża a jak jest z MDF 15mm to już recenzenci chwalą, że HOHOHO - taka ciężka i masywna. Z głośnikami jest podobnie - Audio Physic lutuje już 3 lige głośnikową - Monacory po 300zł do swoich kolumn po kilkanaście tys.

Przykład McGywera jest jak najbardziej prawdziwy i chociaż ta vifa i morel to wariant najtańszy, i tak przebiłby na głowe wiekszość monitorów, które macie w domach.

[obrazekLUKASZ-244135_1.jpg] [obrazekLUKASZ-244135_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1087-100000430 1170263497_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miałem Avance omega 509 i sprawiały mi dużo radości z słuchania. Oczywiście miały masę niedociągnieć ale mnie podobały się bardziej niż np Tannoye. polecam Ci wtórny rynek - omeg 503 jest wiele z ogłoszeń - uprzedzam nastepny post - nie dlatego, że są tak słabe jak pisze McGyver - ale dlatego, że po prostu bardzo duzo zostało sprzedanych na naszym rynku.

anyway - posłuchac musisz sam. masz do wyboru wiele propozycji. omegi 503, tannoye m4, AE evo1, BW 602s3 - jesli dasz finansowo radę do koniecznie monitory eposa 12.2 - gorąco polecam lub szukaj starszej wersji z ogłoszen m12 (niestety niezbyt często sprzedawane) - gorąco polecam Ci eposa:)

pozdr

mahler:

szczerze mówiąc nic superfajnego w tych kanciatych skrzynkach nie widzę, or normalne skrzynki. Moje (va mozart) podobają mi się dużo bardziej, kosztowały dużo poniżej 10k i są sporo większe (podłogówki).

Miało być o monitorach, OK. Skrzynki od VA Haydn są jak dla mnie ładniejsze i zaokrąglone, a kosztują duużo mniej niż 10k. Twoje wyprzedzają je jedynie liczbą kantów. Chciałeś przykład to masz :)

kazik - zapomniałeś dodać "moim zdaniem". Zresztą zawsze zapominasz. No ale czego w sumie wymagać od takiego malkonetna:)

Moim, oraz naprawdę wielu obeznanych w temacie, zdaniem te skrzynki są śliczne.

A o co Ci chodzi z tymi dziesięcioma tysiącami?

ps moim zdaniem Mozarty to chłam:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.