Skocz do zawartości
IGNORED

Które avance do p 14 m2

danielww

Rekomendowane odpowiedzi

mc gyver

Proponuje byś zrobił kolumny na tych samych przetwornikach co np. Dali Grand Coupe za 2000 PLN w ładnej obudowie i wysłał Stryjeckiemu czy Kisielowi na odsłuch. Oni słuchając ich dostaną orgazmu a ty bedziesz człowiekiem który zmieni cały świat audio.

A takie firmy jak Sonus, Dynaudio, ProAc, AudioPhysic, Dali itd, itd pójdą z torbami. Chyba już świat audiofilski to przerabiał z klonami Response 2,5 i porównanie z oryginałami zawsze kończyło sie tym że niby to samo a ednak gra zupełnie inaczej. Człowiek , człowiek , człowiek i jego talent a nie ttylko i wyłącznie zastosowany materiał i podzespoły.

Nie mam nic przeciwko DIY ale czasami konstruktorzy są zbyt subiektywni w ocenach. W Krakowie w Nautiliusie jest gośc który skonstruował betonowe kolumny na super scan speakach i był przekonany że grają najlepiej na świecie. Cena ok.10 tys.PLN. W pierszym starciu zdeklasowały je Signature 3 MKII i czar prysnął.

Życze twórcom DIY wiary we własne siły ale również odrobinę zdrowego rozsądku i obiektywizmu!

mahler widziałem na zdjęciu, ja niestety troszkę mniejsze :)

Hienka, dla ciebie kurs nauki czytania po naszemu:

Cytaty moje:

- "Moje (va mozart) podobają mi się dużo bardziej" ("mi" może cię zainteresuje)

- "Skrzynki od VA Haydn są jak dla mnie ładniejsze i zaokrąglone" (znowu wyraz na m...)

I cytat z mahlera, wyjaśniający tajemnicze dla ciebie liczby:

"Pokażcie tak zrobioną obudowę monitorów w "sklepowych" kolumnach poniżej 10 tys."

pozdrawiam i sukcesów :)

Mike27, chciałeś to masz.

Woofery w Dali Grand Coupe to Vifa M18WH, jak już pisałem poniżej 75 ojro za parę.

Tweetery ScanSpeak D2905/9700 poniżej 185 ojro za parę.

Razem poniżej 260 ojro za komplet, czyli nie więcej niż 1100zł. Nadal zostaje 900zł na obudowę i części do zwrotnic. Zatem nadal stać nas na luksusową skrzynkę w fornirze, i porządne komponenty do zwrotnic.

Co do tego, jak gra moje DIY, to nie możesz się wypowiadać, bo nigdy nie słuchałeś. Będą odsłuchy forumowe, nawet dziś w Tychach, i następne w sobotę w Warszawie, to będą i niezależne wypowiedzi forumowiczów. Liczę na KONSTRUKTYWNĄ krytykę, opartą na odsłuchu, a nie na braku wiary i przypuszczeniach.

Hienka, spoko, Kazik pisze o wyglądzie, że zaokrąglone podobają mu się bardziej. Rzecz gustu, nie? Pisze też, że zgadza się z tym co napisał Mahler, że poniżej 10000zł nie ma co liczyć na 10cm. ścianki w kolumnach ze sklepu. I to też przeważnie racja, bo były kiedyś monitory A&H, ale to wyjątek.

Hienka,

twierdzę, że stolarce w takim VA Haydn (żeby już paździerzy mozartów nie wspominać) niczego nie można zarzucić - jest bardzo dobra i nie ma czego ulepszać.

Chodziło chyba o wygląd i jakość obudowy, a nie grubość przedniej ścianki. Ufam, że porządne DIY (jakie zdaje się robić mahler) to coś innego, niż jak najgrubsza przednia ścianka, jak największa pojemność kondensatorów w zasilaczu wzmacniacza i mam nadzieję, że mahler wie dokładnie dlaczego zrobił taką przednią ściankę, z takimi grubościami i takimi kształtami.

Tak więc nie, twoje rozumowanie na zasadzie "im grubsza i cięższa tym lepsza" nie przekonuje mnie, że to od razu najlepsze skrzynki na świecie.

Mcgyver ale DALI robi ludzi w capa! Oni sprzedają kolumne za 9 tys. a ty za 2 tys. Zdzieraja z naiwnych, głuchych audiofilów.

Co do twojej działalności to fakt że niemiałem przyjemności odsłuchu twoich projektów. Miałem natomiast okazje słuchac ok 100 róznych urządzeń DIY, kabli etc. Efekt był zawsze kiepski a ich twórcy prezentowali postawe identyczna do twojej, czyli wszyscy producenci nabijaja słuchaczy w butelke oprócz twórców DIY.

Napisałem ci co masz zrobic by osiagnąc sukces. Nic tylko skorzystać z mojej rady < nie chce nawet żadnej prowizji za pomysł>. Nie pisz że nie chcesz byc bogatym człowiekiem i tak naprawde to upgrade robisz w imie zasad i by pomóc bliżniemu.

Rozumiem że dla ciebie zastosowanie tańszych aczkolwiek dobrych głośników za 1100 PLN w kolumnie za 9 tys. to absurd i nieważne jak gra. Możesz stosować super węglowe SSpeaki czy drogie srebrne tweetery SSpeaka a jak znam życie to efekt będzie cienki< znam symbole znam>

To nie taka Łotwa sprawa kolego z kiepskiego serialu sensacyjnego!

Pozdrawiam ciebie i wszystkich DIY-owców.

oj to proste, jak dlugo kolega bedzie cyzelowal jednostkowe produkty, to moze i bede one niezle (czyli wyraznie wybijajace sie ponad przecietna), jak tylko znajdzie popyt i zacznie tego robic wiecej, stanie sie po prostu kolejna firma. niemal kazda z tych ambitniejszych firm twierdzi, ze sie jakos wyroznia. so firmy wielkie, powszechnie znane, oraz mniejsze manufaktury (chocby niemiecki Tidal itp) i pewnie tak jest, natomiast widocznie wszystkie oferuja produkty nie tak dobre (w opinii majsterkowicza), jak jego wlasne wychuchane dziela, produkowane jednostkowo.

to dwa rozne swiaty, przy przejsciu z jednego do drugiego nastapi pewien "reality check"

oczywiscie bardziej prawdopodobna jest ew. dzialalnosc wlasnie niszowa (a nie powstanie wielkiej masowo produkujacej firmy), czyli high-endowe bardzo dobre kolumny, zrobione na 102, jednak wtedy cena juz nie beda DIY. tak czy siak, nastepuje reality check :)

Nie, nie.... pitdog, nikt tu nie twierdzi, że zrobi za 2000 zł monitorek przebijający bez wątpliwości Dali Grand Coupe.

Ale może zrobic za 2 kzł coś, co będzie bardzo dźwiękowo zbliżone do tego, co w sklepie stoi za 9 kzł., czy nawet za 6 kzł.

A mi na przykład wystarczy, żeby takie monitorki za mniej niż 2 tysiące (nie lubię luksusowych obudów he he) dorównały takim co w sklepie stoją za marne 4 tysiące...;)

Mike 27 napisał:

Mcgyver ale DALI robi ludzi w capa! Oni sprzedają kolumne za 9 tys. a ty za 2 tys. Zdzieraja z naiwnych, głuchych audiofilów.

odp. Wcale nie sprzedaję za 2 tys. bo to żaden interes. Nie cierpię jak ktoś przekręca to co napisałem. Nie oferowałem zrobienia za 2000zł kolumn grających tak jak Dali Grand Coupe, przeprowadziłem tylko (sprowokowany przez Ciebie) kalkulację kosztów samodzielnego wykonania takowych.

Co do twojej działalności to fakt że niemiałem przyjemności odsłuchu twoich projektów. Miałem natomiast okazje słuchac ok 100 róznych urządzeń DIY, kabli etc. Efekt był zawsze kiepski a ich twórcy prezentowali postawe identyczna do twojej, czyli wszyscy producenci nabijaja słuchaczy w butelke oprócz twórców DIY.

Odp. Zatem o tym co robię i jak robię racz się nie wypowiadać wcale, bo teraz możesz snuć jedynie przypuszczenia, co nie ma dla nikogo żadnej wartości poznawczej. Nie twierdzę ponadto że wszyscy producenci nabijają nabywców w butelkę, bo to bzdura. Twierdzę natomiast, że jak ktoś potrafi, to może wykonać samodzielnie kolumny DIY grające dźwiękiem kosztującym w sklepie wielokrotnie więcej niż jego DIY.

Rozumiem że dla ciebie zastosowanie tańszych aczkolwiek dobrych głośników za 1100 PLN w kolumnie za 9 tys. to absurd i nieważne jak gra. Możesz stosować super węglowe SSpeaki czy drogie srebrne tweetery SSpeaka a jak znam życie to efekt będzie cienki< znam symbole znam>

Odp. Nie rozumiesz. Nie twierdziłem że absurdem jest wystawianie takiej ceny na kolumny, do których komponenty kosztują dziesięć razy mniej. Jeżeli znajdą się nabywcy, to nie jest to żaden absurd, producent nie robi tych kolumn ku uciesze audiofilskiej braci, lecz po to żeby na tym zarobić. Przekręcasz to co napisałem. Czemu ma to służyć?

To nie taka Łotwa sprawa kolego z kiepskiego serialu sensacyjnego!

Odp. Odczep się łaskawie od mojego nicka. Wiem że nie jest to łatwe, dlatego znajdują się nabywcy Pro Aców, drogich Dali, Thieli i Sonus Faberów. Bo jak ktoś nie potrafi (lub nie chce, nie ma czasu) sam wykonać, to musi kupić.

Pozdrawiam ciebie i wszystkich DIY-owców.

Ja również pozdrawiam i życzę czytania ze zrozumieniem.

Mike 27, jeżeli znasz symbole, to oświeć mnie jaki to symbol ma wspomniany przez Ciebie drogi srebrny tweeter ScanSpeaka? I czy miałeś na myśli materiał z jakiego została wykonana kopułka czy tylko kolor?

McGyver

1. co do DALI - przeprowadziłes analize kosztową głośników w Dali chociaż ani ty ani ja nie wiemy czy i w jaki sposób głośniki te są modyfikowane. Samodzielnie wykonane jak rozumiem przez ciebie Dali G.coupe kosztowały by 2000 PLN ale zapewne nie byłyby wierna kopią oryginału ani pod względem wykonania a juz na pewno brzmienia! Przecież piszesz że koszt wykonania takowych to 2000 PLN! Tak czy nie?

2.zaprzeczasz sam sobie! piszesz że nie twierdzisz ze klienci są nabijani w butelke płacąc kupe forsy za urzadzenia które ty potrafisz zrobić kilkakrotnie taniej.

3.Kuriozum - rozumiem że ty potrfisz zrobić kolumny grające jak sonusy i które maja takie same właściwości akustyczne obudów jak dzieła Serblina - brawo! oprócz tego że jesteś wybitnym elektronikiem jestes mistrzem stolarstwa znajacego tajniki drewna, jego sezonowania obróbki itd, itd. Takie Guarnieri jak przypuszczam jesteś w stanie zrobic za np. 3000 ojro.

4. Przepraszam; nicka juz nie będeł ruszał

5. Symbole; srebrny tweeter Scan Speaka to R2905-7000 28 mm kopułka wysokotonowa z korektorem fazy, w SREBRNYM kolorze a nie ze SREBRA < droga bo SS nie robi seryjnej droższej kopułki >

6. Im więcej mam za soba przesłuchanych urządzeń DIY tym bardziej jestem sceptyczny dla ludzi takich jak ty. Niemniej jednak słucham tych rzeczy z wiara że kiedys spotkam jakieś wybitne dzieło genialnego DIY-owca. Niestety moja wiara jest coraz słabsza. Tym bardziej że nalepsi szpece na świecie swoje najlepsze konstrukcje budują przewaznie po kilku latach działalności na rynku.

Wierząc w geniusz polskiego DIY i życząc równiez tobie sukcesów pozostaje ze sceptycyzmem i iskierką nadziei że może...

Wracajac do pytania: Jakie Avance do pokoju 14 m2?

Tylko Avance Signature 8 MK III. ScanSpeak Revelator + reszta towarzycha takze revelka. Alez to rozbiera !!! ;-) I ta guma pomiedzy cokolem a skrzynia! No nie! Rozbiera po prostu. Jeszcze na dodatek kolce, 4 kolce!!! I to wszystko za marne 6000 zl! Wow!!! Na siltechu po prostu robiera! Wrzuccie jakiegos blusmana na tace, no roz-bie-ra!!!! Krell albo Pass, w ostatecznosci Patos Tween_Tower. Wow!!! Alez zyleta!! Zrodelko Linna, Sondek czy 12-stka. Rozbiera. Po prostu rozbiera. Cieplo sie robi na sama mysl. Albo moze wrzuccie na tace goscia ze skrzypcami. Albo trabka! Rozbiera!!!!!!!!!!! Miles Davis! Wow!!!

pzdrw

soso

PS

Mam klopoty z maszyna wiec wybaczcie. Musze odreagowac frustracje. Albo jak walne kompem o podloge! O tak, chyba walne kompem o pod

20 Sty 2005, 14:43

McGyver

1. co do DALI - przeprowadziłes analize kosztową głośników w Dali chociaż ani ty ani ja nie wiemy czy i w jaki sposób głośniki te są modyfikowane. Samodzielnie wykonane jak rozumiem przez ciebie Dali G.coupe kosztowały by 2000 PLN ale zapewne nie byłyby wierna kopią oryginału ani pod względem wykonania a juz na pewno brzmienia! Przecież piszesz że koszt wykonania takowych to 2000 PLN! Tak czy nie?

Ciągle twierdzisz że coś rozumiesz. Otóż nie rozumiesz. Przeprowadziłem analizę kosztową głośników w Dali Grand Coupe, oraz reszty materiałów. Dodam, że producent zapewne kupuje je jeszcze taniej. Natomiast nie twierdziłem, że za taką kwotę wykonam takie kolumny.

2.zaprzeczasz sam sobie! piszesz że nie twierdzisz ze klienci są nabijani w butelke płacąc kupe forsy za urzadzenia które ty potrafisz zrobić kilkakrotnie taniej.

Czytaj ze zrozumieniem. Ja potrafię, Gipsy2 potrafi, Mahler potrafi, kilku innych też potrafi. Jaki procent audiofili potrafi, ponadto jeszcze ma na to czas i chęci? Zapewne nikły. Pozostali mają wolny wybór- mogą kupić lub nie kupić. A akurat Grand Coupe grają dobrze, i pieniądze nie zostaną zmarnowane. Gorzej, że na rynku jest masa kolumn zaprojektowanych byle jak, grających w stosunku do ceny kiepsko lub nawet bardzo kiepsko.

3.Kuriozum - rozumiem że ty potrfisz zrobić kolumny grające jak sonusy i które maja takie same właściwości akustyczne obudów jak dzieła Serblina - brawo! oprócz tego że jesteś wybitnym elektronikiem jestes mistrzem stolarstwa znajacego tajniki drewna, jego sezonowania obróbki itd, itd. Takie Guarnieri jak przypuszczam jesteś w stanie zrobic za np. 3000 ojro.

Prosiłem o czytanie ze zrozumieniem, ale niestety nic z tego. Nigdzie nie twierdziłem, że będę wykonywał kopie Sonusów, Thieli, czy Pro Aców. Wolę projektować własne konstrukcje niż kopiować czyjeś rozwiązania. A w drewnie litym też coś było, tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4. Przepraszam; nicka juz nie będeł ruszał

Dzięki, doceniam to.

5. Symbole; srebrny tweeter Scan Speaka to R2905-7000 28 mm kopułka wysokotonowa z korektorem fazy, w SREBRNYM kolorze a nie ze SREBRA < droga bo SS nie robi seryjnej droższej kopułki >

Zgadza się. Istnieją trzy wersje kolorystyczne owego głośnika, dwie z nich istotnie mają srebrny stożek fazowy. Ponadto istnieje D2904/7100 ze srebrnym frontem, i aluminiowa kopułka D2904/9800, jednak jest cała czarna, łącznie z membraną.

6. Im więcej mam za soba przesłuchanych urządzeń DIY tym bardziej jestem sceptyczny dla ludzi takich jak ty. Niemniej jednak słucham tych rzeczy z wiara że kiedys spotkam jakieś wybitne dzieło genialnego DIY-owca. Niestety moja wiara jest coraz słabsza. Tym bardziej że nalepsi szpece na świecie swoje najlepsze konstrukcje budują przewaznie po kilku latach działalności na rynku.

Piszesz, że słuchasz z wiarą, a tymczasem z każdej Twojej wypowiedzi przebija jej brak. Odnoszę wrażenie, że również do tych odsłuchów podchodzisz z pewnym negatywnym nastawieniem, na co wskazuje Twoja opinia o moich konstrukcjach, mimo że ich nie znasz. Rzeczowa krytyka po odsłuchach jest dla mnie cenną informacją, i biorę taką pod uwagę, jednak nie mogę się pogodzić z Twoim nastawieniem z góry przekreślającym moje wyroby mimo ich nieznajomości. Twój sceptycyzm jest Twoją sprawą, masz do niego oczywiście prawo. Nalegam jednak, abyś nie wypowiadał się o jakości moich konstrukcji, bo ich nie słuchałeś wcale, więc nic o nich nie wiesz i nie możesz oceniać. Natomiast gdybyś użył trybu przypuszczającego zamiast twierdzącego, to Twoich wypowiedzi bym się nie czepiał.

Wierząc w geniusz polskiego DIY i życząc równiez tobie sukcesów pozostaje ze sceptycyzmem i iskierką nadziei że może...

Zatem posłuchaj kiedyś tego, co robię. Wtedy możesz przystąpić do rzeczowej krytyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MCGyver

Jednak cie kompletnie nie rozumiem. Przecież to ty napisałeś: "Razem poniżej 260 ojro za komplet, czyli nie więcej niż 1100zł. Nadal zostaje 900zł na obudowę i części do zwrotnic. Zatem nadal stać nas na luksusową skrzynkę w fornirze, i porządne komponenty do zwrotnic."

Ewidentnie sugerujesz że cena jest przewalona i w domysle dajesz znak że zastosowac te komponenty złożyć i mamy za 2tys. to samo co za 9 tys. Nie obracaj kota do góry ogonem. nie zrobisz kopii sonusów, ani nie zrobisz kolumn które będą grały równie wyśmienicie nawet w tej samej cenie . O to jestem spokojny.

Zresztą napisałem ci co masz zrobic, gdzie wysłac na testy swoje urządzenia!

AMEN

Miało być o o Avance a jest spór o DIY... A w zasadzie o twórczości McGyvera. troche to przykre, ale faktycznie: najpierw posłuchać a potem krytykować. poddawać w wątpliwośc mozna, ale ma to swoje granice. nie można wysnówać abslolutnych wniosków bez sprawdzenia tego co MC Gyver w zaciszu skonstruował. Być może to faktycznie świetne konstrukcje a byc może nic nie warte skrzynki? nie wiemy w wiekszości. Za chwilkę będa opinie z "masowych" odsłuchów. Przyznam że czekam na jakieś sensowne opisy i wtedy ustawie sie w kolejce do McGywera z prosba o wykonanie kolumn. Do tej pory nie mam zdania, a jedynie moge przypouszczac że facet (McGyver ) coś na temt ich konstruowania wie. pewnie, ze konstruktorzy profesjonalni, wyposażeni w aparature mierniczą, komry bezechowe itp, mają ułatwione pole działąnia. Ale ucholudzkie przede wszystkim, co jakby nikogo nie stawia ani w lepszej ani gorszej pozycji. Po prostu posłuchajmy i dajmy szansę osobom, które same tworzą, tuningują itp. Nie wierzyłem w "te klocki" do momentu spotkania paru klientów, a własciwie posłuchania... Byłem sceptykiem i nadal chyba jestem. Ale tylko w temacie: niewielu to potrafi. Zmienić opka potrafi prawie każdy ale dobrze go wkomponować już nie wszyscy... Byc może Mc Gyver potrafi. Dajmy mu szansę, stara się, doradza, nie jest agresywny - a tacy tutaj bywają co to nieomylni... Akurat wypowiedzi McGyvera jasne i zdecydowane są na odpowiednim poziomie. po prostu proponuje. A czy potrafi samodzielnie zrobic piekna skrzynke? Nie wiem, ale przeciez od tego sa stolarze, którzy z dobrego planu, rysunky zrobią co trzeba. Tutaj już filozofii specjalnej nie trzeba - z całym szacunkiem dla stolarzy. Wytłumienie, kabelki i konstrukcja zwrotnicy... To juz inna bajka... I wygląda na to, że McGyver coś na ten temat wie - chyba nie poddał by sie takiej publicznej i otwartej ocenia jak odsłuchy w W-wie i Gliwicach? powodzenia dla dyskutantów a McGyverowi udanych konstrukcji - pewnie kiedyś zgłosze sie z zamówieniem:) Pozdrawiam. Maciek

PS.A człowiek czeka na Avance i czeka, przepraszam, że tak off topicowo

Mike27, jednak uparłeś się snuć daleko idące domysły zamiast czytać ze zrozumieniem. Pisałem, że robienie kopii mnie nie interesuje, a co do Dali Grand Coupe powtarzam po raz trzeci że to była kalkulacja kosztów samodzielnego wykonania kolumn na takich przetwornikach, a nie propozycja wykonania komukolwiek kopii za taką cenę. Tym stwierdzeniem zamykam dyskusję z Tobą, bo jest ona bezcelowa, nie chcesz po prostu zrozumieć co się do Ciebie pisze, a Twoja pseudoargumentacja jest oparta wyłącznie na gdybaniu.

Przepraszam autora wątku za offtopic, zostałem sprowokowany i mnie poniosło. Ale naprawdę uważam że w budżecie 2000zł. można wybrać coś lepszego niż Avance, i niekoniecznie DIY, również sklepowe lub secondhand.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.