Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica w Zollerach Solution - odświeżenie

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przy okazji poprawiania naderwanego kabla na zacisku gniazda dostałem się do zwrotnicy w Zollerach Solution. Pytanie czy na Wasze oko, któreś elementy w niej warto wymienić na lepsze czy zostawić wszystko w oryginale. Chodzi mi bardziej o wymianę elementów, które ew. mogły utracić parametry ze starości niż upgrade na jakieś komponenty super-audiofilskie. Nie chciałbym w żaden sposób zmieniać brzmienia kolumn, tak jak grają mi bardzo pasuje. Poza tym zakładam, że cały ich projekt był robiony i odsłuchiwany przez Manfreda Zollera w oparciu o istniejące w nich elementy, wymienianie ich na inne, może nawet i lepsze niekoniecznie musi dać zmianę brzmienia in plus. A jak pisałem z oryginałem jestem bardzo "zaprzyjaźniony". 

Gdzieś widzialem zdjęcia jakiś Solution w Polsce po ekstremalnym tuningu, ze zwrotnicą wyrzuconą wręcz do zewnętrznej obudowy za zestawami. Ktoś może wie kto w Polsce jest ich posiadaczem ew. może podzielić się szczegółami tego upgrade'u i elementami,  które finalnie najlepiej się sprawdziły ?

Pytanie czy kable idące do gniazd lepiej połączyć w zaciskanej tulejce i ją zakręcić w gnieździe ( WBT0730 ) czy zostawić tak jak były razem zlutowane i polutowane zacisnąć w tych WBT ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0009.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój dobry znajomy posiadający Solution (on ma ta wersję w fortepianie ze wszystkimi głośnikami kevlarowymi) zgłosił się do mnie z podobnym tematem jakieś 2 lata temu. Podobnie zastanawiał się czy po ponad 20 latach jakieś elementy nie wymagają wymiany, przez chwilę również dyskutowaliśmy o "tuningu" ale wybiłem mu z głowy przeprowadzanie garażowych modyfikacji o trudnym do przewidzenia efekcie. Żadne elementy nie wyglądały podejrzanie, dla pewności wylutowałem wszystkie elektrolity i zmierzyłem ich pojemność, wszystko było OK, więc całość została ponownie złożona, poprawiłem ze 2 podejrzanie wyglądające luty i tyle.

Ok, styki poprawione. Wieko zamkniete ponownie, nastepne otwarcie za kolejne 10 lat.

Własnie leci Smack My Bitch Up Noisia Remix pamięci nieodzalowanego Keitha Flinta z Prodigy. Cos nieprawdobodobnego co te kevlarowe woofery wyczyniaja na tej muzyce.

Spojrzałem na stronę Mundorfa ile kosztuje ta największa cewka 3,3 mH. Z parametrów i wyglądu wychodzi, że jest to odpowiednik obecnej cewki Mundorf MCoil Zero Ohm Coil N390 3,3mH, która kosztuje  ........ €195,90 za sztukę !

Ukryta Zawartość

Jak to powiedział jeden z klasyków - nie ma lipy :-) 

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.