Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

sianes

odnośnie zwiększania zmniejsznia pojemności raz poprawi innym razem popsuje jedyna metoda to testowanie i co ważne niech kondensator troche popracuje z układem

często jest tak że zaczyna grać po paru godzinach a nawet i dużej

a co to za dobre kondy może jakaś nazwa?

zastanawia mnie jedna rzecz rozmawiamy o trafie 1x6v 2x15v

a przecież na PCB jest 3.3V 5V +/-15V

czyli potrzebne są chyba cztery napięcia zmienne a nie trzy

nie analizowałem wszystkich wcześniejszych wpisów może ktoś się Wypowie

>arkotic

Jeśli korzystasz z zasilacza "firmowego" msfalcona to potrzebne są 3 napięcia przemienne (6V+2x15V).

Można też zrobić własny zasilacz na trochę lepszych stabilizatorach (było co nieco na ten temat we wcześniejszych wpisach) z rozdzielonymi zupełnie napięciami +15V i +5V i wtedy potrzebujesz 4 napięcia przemienne (6V+6V+2x15V)

gaballus dzięki;)

a więc jeżeli dojdzie do zamówienia zbiorowego czy też każdy kupi na własna rękę gotowe transformatory w TME sugerował bym jedno trafo 2x6V a drugie 2x16V

przeciez masz dzielona czesc dla zasilania ;) chyba ze chodzi Ci o bardziej rozbudowana wersje...

a wie ktos gdzie dostane przetworniczke aby zasilac to prosto z USB ?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

arkotic, 12 Lis 2008, 06:31

>gaballus dzięki;)

>a więc jeżeli dojdzie do zamówienia zbiorowego czy też każdy kupi na własna rękę gotowe

>transformatory w TME sugerował bym jedno trafo 2x6V a drugie 2x16V

Moja lista jest nadal otwarta. Jeśli do niedzieli zamówienie nie urośnie, sam dopisuje się do zamówienia z trafber - przynajmniej tam będzie nieco więcej. Chociaż i to chyba i tak tego zamówienia nie uratuje. Zobaczymy. Mnie trafa PCB nie interesują.

Witam wszystkich. Niestety należę do grona niezadolonych (jak narazie mam nadzieję) użytkowników DACa. Na początku zaznaczę że jestem początkujący w dziedzinie elektroniki i jest to mój pierwszy poważniejszy projekt. Swój egzemplarz złożyłem na samodzielnie zaprojektowanej płytce (co zresztą może być przyczyną problemów ;) wzorowanej na płytce DAC firmy KECES i schemacie msfalcona. Zdjęcie złożonego przetwornika prezentowałem na 32 stronie wątku. Ogólnie chodzi o to że DAC nie gra tak jak powinien - wynika to i z pomiarów i z odsłuchu. Napiszę ogólnie o jego budowie - zasilanie to dwa transformatory firmy BLOCK - 2x9V 6VA (po 3VA na gałąź). Jeden transformator zasila tylko część cyfrową - wykorzystane tylko jedno uzwojenie wtórne 9V, drugi transformator zasila część analogową - 2x12V opampa oraz 5V PCM2702. Stabilizatory napięcia to LM317T i LM337T. Kondensatory filtrujące w zasilaczu to FC 2200uF. Diody prostownicze BYV-28 30ns. Opamp AD8066. Elementy koło opampa takie same jak na schemacie msfalcona - 330pF, 1.5nF, 12k, 3k9, 100R, 220k. Użyłem generatora kwarcowego 12MHz, 3.3V.

Na początku wszystkie elementy były zamontowane tak jak powinny być - na górze płytki, jednak gdy okazało się że DAC "nie gra" złożylem wszystko trochę na "pająka" od spodu płytki - mam nadzieję że to nie wpływa na jakość dźwięku. Jeśli chodzi o kondensatory w torze audio to testowałem różne konfiguracje - praktycznie bez żadnej różnicy w dźwięku. Bezpośrednio za PCM2702 - Jantzen MKP CrossCap 4.7uF, 5xWima 1uF równolegle (tylko takie miałem) lub 4.7uF Panasonic FM i dokładnie te same trzy konfiguracje za opampem. Próbowałem zmieniać kondensatory wyjściowe stabilizatorów, odsprzęgać zasilanie kondensatorami Wima 100nF w różnych miejscach, ale to wszystko nic nie daje.

Może zrobiłem ten błąd, że zamiast złożyć wszystko na płytce msfalcona zacząłem projektować nową, no ale taki już jestem, że lubię mieć wszystko po swojemu ;). Zamieszczam pomiary z RMAA które są jak widać tragiczne. Liczę na pomoc doświadczonych kolegów, których niemało jest na naszym forum - co mogłem zrobić źle? Czy jest to wina źle zaprojektowanej płytki, padniętych układów (może przegrzanych przy lutowaniu?), zwarcia czy czegoś całkiem innego. Byłbym bardzo wdzięczny za każdą radę, bo nie mogę spać po nocach, że zepsułem tak proste urządzenie jakim jest ten DAC. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17933-100001358 1226705460_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedna fotka się nie załadowała

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja dzisiaj zamawialem trafo do innego projektu i zapytalem o trafo do takiej karty przy okazji. 2x12 i 7V, 20VA. Mniejszych sie nie oplacalo brac bo drozsze byly. 40zl. Zalewanie i ekran +10%. I tu jest pytanie. Ekran jest miedzy pierwotnym a wtornym, wyprowadzony na kabel. To dobrze czy zle?

Screeny z eagle'a

Ukryta Zawartość

post-17933-100001296 1226785992_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy ktoś z kolegów próbował układu w wersji mikro Bantam DAC:

Ukryta Zawartość

i wątek na Head-Fi

Ukryta Zawartość

Ktoś próbował zrobic klona albo miał oryginalną płytkę??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka uwag dla drzejk0ba: rzeczywiście wyniki są marne ale trzeba pamiętać jak działa RMAA, w trybie playback/recording testowane jak zarówno wyjście jak i wejście karty. W twoim przypadku wejście może zawodzić, musisz porównać wyniki z inną kartą (czyli wyjście z czegoś innego niż PCM2702).

Poza tym napisz co jest nie tak w brzmieniu. To że nie słyszysz wpływu kondensatorów, cóż ja też nie słyszę i żyje :) Duże znaczenie ma tutaj reszta sprzętu czyli wzmacniacz i kolumny.

Kartę testowałem na dwóch różnych - Sound Blaster Live! 5.1, oraz zintegrowanej - Realtek HD Audio. O dziwo Realtek ma lepsze wejście niż SB (oczywiście wyjście SB już ma lepsze ;). Załączam wyniki pomiarów z SB Live! (mierzone Realtekiem HD). Jeśli chodzi o dźwięk to jest po prostu bez życia, nic nie zachwyca - gra bo gra ;] Tutaj mój stary SB Live wypada lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> drzejk0b

Nie podoba mi się szczelina w masie między PCM a filtrem dolnoprzepustowym bo gwarantuje ogromny crosstalk (przesłuch) między sygnałami. Moje propozycje poprawek:

1. Gruby drut łączący masy (gruba czerwona krecha).

2. Dla każdego kanału L/R dodać return loop czyli ekran na kablu sygnałowym lub skrętka GND z sygnałem (zielone krechy).

Zakładam że element łączący masy obok PCM to zworka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało mi się w końcu uruchomić. Okazało się że wcześniejsze nieudane próby nie były powodowane złym lutem czy pomyłką, lecz kablem USB. Jeden z kabli absolutnie nie chciał grać, a komp zgłaszał uszkodzenie systemu dźwiękowego. Polutowałem niechcący wszystko od nowa na płytce msfakona, no ale problem kabla usunąłem.

Nie jestem jak na razie zachwycony dźwiękiem. Karta nie gra lepiej niż Audigy 2 Value (150zł). Pod pewnymi względami jest jednak lepiej np duża szczegółowość. Jednak to co najważniejsze muzykalność jest gorsza, słucha się mniej przyjemnie, ale to może być moja wina, bo chciałem przedobrzyć.

Na próbę dałem LM833 i było mało wyraziście, a wysokie przytłumione, więc dałem dwa pojedyncze LME49710 i do tego po dwa Cerafine 4,7uF. Teraz gra mocna szczegółowo z dziwną przestrzenią i dużą ilością wysokich i nie jest muzykalnie. Co sądzicie doświadczeni z Dacem lepiej dać inne cieplejsze i większe kondy na LME... (np BC Components 100uF) czy jednak (jak większość) zakupić OPA2604?

Chciałbym jednak przebić jakością Creativa, bo jeśli nie to ten eksperyment się nie opłacał.

>DMA

Ten element koło PCMa to zworka łącząca masy.

Już przetestowałem zalecane przez Ciebie konfiguracje.

Najpierw przylutowałem sam gruby kabel łączący masy na środku. Pomiary pokazały, że jest o wiele lepiej (pierwszy załącznik). Charakterystyka przenoszenia już nie jest taka poszarpana od 10-20kHz. THD i IMD też wypadają o wiele lepiej. Za to przesłuch między kanałami jest fatalny.

Następnie przeciąłem ścieżke z masą obok zasilania 5V (zaznaczone na drugim zdjęciu zielonym kolorem). Wszystkie parametry znowu totalnie się pogorszyły, za to przesłuch między kanałami wrócił do poprzedniej wartości około -70dB.

Po tym zlutowałem przeciętą ścieżkę i dolutowałem dwa kabelki masy które splotłem mniej więcej z kabelkami L/R co widać na zdjęciu. Parametry wróciły do wartości takich jak przy samym grubym kablu masy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zwykle problem ze zdjęciem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam zrobić jeszcze jeden test... zjedź w mikserze balansem w którąś ze stron i sprawdź czy czasem nie grają Ci oba kanały. W wyciszonym kanale powinna być kompletna cisza.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby się okazało, że niejedna konstrukcja przedstawiana na forum na początku ma takie parametry :P Sam też się kiedyś na to nabrałem. Pomiary to nie wszystko, ale od nich trzeba zacząć.

A tak btw, jakby ktoś chciał to posiadam kartę o takich parametrach:

Ukryta Zawartość

i zapraszam do mnie na pomiary. Wzmacniacze też da radę, skleciłem sztuczne obciążenie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.