Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

dołożyłem na zasilaniu wzmacniacza karty C13 i C14 wimy 1uF i jest lepiej, nawet sporo lepiej, ale ciągle cicho, a lampa potrzebuje przyzwoitego sygnału, przynajmniej o takim poziomie jak z normalnego odtwarzacza cd

pzdr

A ja dzisiaj w nocy (nad ranem w sumie) skonczylem swoj zestawik "sluchawkowy" - karta na PCM2702 + wzmacniacz sluchawkowy na LT1210. No i tak - pomijajac jeden mankament (o ktorym za chwile) dzwiek jest po prostu sliczny. Diana Krall spiewa jak powinna, fortepian gra jak fortepian, kontrabas jak kontrabas, Delerium stalo sie wogole klimatyczne, techniczne LSG powoduje ze rzeczywiscie "Ymcy" brzmi jak powinno (wrecz namacalnie), poza tym dalo sie uslyszec jak pan na perkusji (u Evy Cassidy) pare razy pojechal miotelka po brzegu zamiast po srodku bebna, a plyta Alici Keys okazalo sie jeszcze gorsza niz dalo sie wczesniej zauwazyc. Znaczy jest dobrze. Ale. No wlasnie musi byc cholerne "ale". Brumi. I kurde nie wiem co jest. Brum jest wyraznie slyszalny. Po odpieciu zrodla od LTkow - brum w sluchawkach ustal. Czyli mysle, ze to jednak cos nie tak z PCMka :/. No i pytanko - jakies typy? co moglo pojsc nie tak? uszkodzony OPA? Ciekawe jest to ze brumi na obu kanalach. Moja implementacja sie rozni tylko tym od tej co byla w tym watku, ze jako diody prostownicze na +-15V zastosowalem BYV 27, a widze ze wiekszosc stosuje BYW29 (no ale chyba to nie jest przyczyna...)

kodi ~ jezeli masz osobne zasilanie do karty i LTkow to masz problem na masie :) polacz masy zasilaczy karty i wzmacniacza sluchawkowego ... a jezeli nie to to moze wrzuc zdiecie na forum jak to wszystko polaczyles bo ani jedno ani drugie urzadzenie normalnie nie produkuje ani grama porzydzwieku :)

@Chumi: Kurcze, mozesz miec racje ! Przeciez ja to zasilam z osobnych zasilaczy bo chcialem zobaczyc wplyw zmian napiecia na LTki. Fotki w tej chwili nie zrobie ale krotki opis: Trafo: 2x17V + 1x6V. Zasilanie PCMki - pelna implementacja plytki Falcona (lacznie z zasilaczem). Z tego samego trafa z tych samych 2x17 - do zasilacza stabilizowanego by veteran - i stad rownolegle do obu plytek LT. Rzeczywiscie masy zasilacza do LT i PCM nie sa polaczone - musze to sprobowac po poludniu.

BTW: Chumi, probuje sie z Toba skontaktowac na maila, ale nie wiem czy wogole dochodza (pisze na ten w "o mnie")

Coz - spieszyc sie nie mam co :D

A przy okazji: jakie trafo byloby wystarczajace do zasilenia takiego zestawu (pcm2702 + 2xLT1210 - obciazone 32omowymi sluchawkami )? Na razie do zasilenia tego calego ustrojstwa zastosowalem trafo z toroidy.pl o nominalnym 2x17 + 1x6V, 60VA. W praktyce po wyprostowaniu i za kondensatorami (przed regulatorem) mam 2x24,8V (przy normalnych warunkach pracy - czyli odtwarzanie muzyki + podlaczone sluchawki) i np przy LT zasilanych +-12V, na stabilizatorach sie odklada 12V (co powoduje rozgrzanie stabilizatorow do ok 72-75 stopni). No i teraz pytanko: jaki zamowic transformator z toroidy.pl (moc, napiecia) zeby za bardzo sie to nie grzalo, a zeby wydajnosc byla wystarczajaca? Bo przy nominalnych 17V na zaciskach wejsciowych do prostownika mam prawie 20V :D

wiem ze problem jest banalny, ale po prostu chyba mi sie limit na myslenie wyczerpal :/

panterka, 27 Mar 2006, 21:20

>330 pF, 1,5/1,8 nF - te radzę lepiej dać poliestrowe czy coś podobnego ale nie ceramiki

Hmm o ile 330pF znalazłem w radiohobby.com.pl, to ktokolwiek widział gdzieś 1,8nF ?? ew. 1,5nF w rozsądnym rastrze bo najmniejsze znalazłem 15 mm ;/.

I jak kodi, rozwiązałeś już problem brumienia, ponieważ jak pisał ChUmI, nie ma prawa nic brumić:) Aha, jeśli zasilanie do obydwu ciągniesz z tego samego trafa i uzwojenia wtórnego, to masa powinna być już połączona. Jednak najwyraźniej, jak już wspomnieli przedpiścy, prawdopodobnie gdzieś się tworzy jakaś pętla masy. Najlepiej jakbyś te fotki wrzucił. A co do trafa, to nie podpowiem, ponieważ nie znam LT.

Aha, co do poziomu sygnału, to ja nie wiem, jaki macie na wyjściu CD, jednak pełne wysterowanie (pozmiom 0dB) w tym przypadku to - o ile się nie mylę - 0,7 czy 1V napięcia skutecznego i pcm tyle właśnie dostarcza (1V) przy maksymalnym podgłoszeniu w mikserze programowym (najbardziej korzystna sytuacja - ze względy na największy SNR). Natomiast jak uzyskać wyższy sygnał podawałem już w tym temacie wcześniej, można spróbować.

W kwestii kondensatorów 1,5 czy 1,8n nie pomogę, ja mam jakieś źółte:) Natomiast WIMA produkuje MKP w tym rastrze i tej pojemności, tylko że w sklepach jeszcze nie spotkałem, może ktoś trafił na nie?

Jakoś sobie z kondensatorami poradziłem (dłuższy czas z google i parę spacerów po mieście) co prawda raster nie zgadza się w 133% (10mm po lekkim podgięciu) ale kiej z tym - większym problemem było poprawienie otworów do przewlekania gdy okazało się, że zakupione kondy mają trochę zbyt tłuste nóżki :D.

ale o czego jest dreamel ;)

msfalcon:

kurcze aparat odmowil mi posluszenstwa :/

Ale po krotkiej analizie wyszlo mi ze rzeczywiscie jakas petla masy musi byc. Nie majac juz za duzo czasu po prostu odlaczylem dodatkowy zasilacz i przelaczylem LT na zasilanie z zasilacza do PCMki. Brum natychmiast ustal. No ale na wlasnej skorze przekonalem sie co znaczy zasilanie w audio (przyznam sie bez bicia, ze do tej pory znaczny wplyw tegoz lezal u mnie miedzy bajkami a sf ;)). Otoz gora sie zrobila piaszczysta, ze uszy zaczely bolec. Wiec chcialbym jednak albo miec dodatkowe zasilane LT albo po prostu zasile OPA na PCMce z tego samego zrodla co LT. Nie wklejalem tu jeszcze obrazkow, ale sbrobuje jeden wkleic. Mniej wiecej narysowalem przebieg masy w ukladzie (przepraszam za nieprofesjonalnosc schematu, ale niestety zadnych sensownych narzedzi nie mialem). Wychodzi ze jest sliczna petla. No i pytanie- gdzie to rozciac? (grube kreski oznaczaja mase z zasilania, cienkie - sygnal, ale sa one wszystkie polaczone). No i abstrahujac (chyba :) ) od zasilania - lekko mi szumi. Wprawdzie jest to szum ciut powyzej progu slyszalnosci, ale jednak w przerwach miedzy utworami (badz nawet jak nie ma sygnalu z USB) slychac delikatny szum. Co moze byc przyczyna?

Witam,

Mam pytanie do ~DMA lub kogoś kto zna na nie odpowiedź. :) Swojego czasu DMA złożył w obudowie z ARMELA kartę na PCM-ce a mnie interesuje cena takiej obudowy :). Jednak aby poznać cenę trzeba być zarejestrowanym na stronie ARMELA a póki co nie jestem i zresztą nie mam dziś peselu i nip-u przy sobie :). Jeśli ktoś mógłby mi pomóc informacją to byłbym wdzięczny.

Kwestia wzmocnienia sygnału na wyjściu karty!

Proszę niech ktoś nad tym siądzie i rozwiąże problem cichego grania karty. Wiem, że niektórym to nie robi problemu bo mają wzmacniacze tranzystorowe, lub preampy i mogą sygnał wzmocnić, ale zdarzają się przypadki takie jak mój, że nie da rady, nie wycisnę soków których nie ma z mojego wzmaka, a preampem nie dysponuję.

Msfalcon podał, że jest tutaj "filtr Butterwortha z lekkim odstrojeniem w stronę Czebyszewa", zresztą więcej pisał o tym 11 Wrz 2005, 20:35

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na dole strony.

Bardzo proszę zróbcie coś żeby sygnał był taki jak z normalnego odtwarzacza cd, jest to możliwe?

Pozdrawiam, Łukasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obudowa np. OUC1570 (15x7x20cm) cena bruto 53.19zł, wysyłka 25 netto (30.50zł).

Karta z filtrem aktywnym gra wystarczająco głośno, jak CD, może to kwestia ustawień lub wzm. operacyjnego.

Nie wiem na czym polega, że gra z filtrem aktywnym co nie zmienia faktu, że gra ciszej o połowę (subiektywne odczucie) w porównaniu (przed chwilą robiłem próby) z modyfikowanym cd philips 304mkII, podobnie w porównaniu z dvd samsunga hd-745, dlaczego porównuję do dvd ponieważ właśnie do filmów miałem jej zamiar używać,

wymieniałem przed paroma chwilami na próbę kolejno wzmacniacze z 8066 na 2134 i 2604 - nie ma różnic w głośności między nimi, wszystkie grają z jednakowym natężeniem, czyli ciszej od cd

jeszcze na próbę wymieniłem te kondensatory w pudełeczkach (foto na poprzedniej stronie) na tej samej pojemności mkt i też nie ma różnicy w natężeniu dźwięku.

skrzypek -> napisz konkretnie jakie chcesz uzyskać napięcie na wyjściu karty. Poza tym, mam nadzieję, że masz ustawioną głośność na maksimum w mikserze. Jeśli tak i mimo wszystko chcesz więcej:), to jak wspominałem, podawałem już w tym temacie propozycje zmian kilku elementów, by uzyskać napięcie o ile dobrze pamiętam 2 razy wyższe - to nie ten post który przytoczyłeś, później napisałem już konkretne wartości, jak nie znajdziesz, to za godzinkę Ci napiszę gdzie co i jak:)

Molibden, 29 Mar 2006, 20:52

>Karta z filtrem aktywnym gra wystarczająco głośno, jak CD, może to kwestia ustawień lub wzm.

>operacyjnego.

Ustawienia głośności u mnie za każdym razem trzeba podciągnąć na maksimum po podłączeniu karty, system xp po rozpoznaniu ustawia głośność w połowie. Od początku chodzi mi o słaby sygnał po ustawieniu suwaka głośności w najwyższej pozycji. We wszystkich ustawieniach we właściwościach suwaczki regulacji są na max.

jesli nie odlaczasz karty od usb to windows powinien pamietac ustawienia glosnosci

pamietaj ze rozne inne programy potrafia regulowac ustawienia glosnosci windowsa (bo np. nie maja wlasnej) i zapisywac te ustawienia

i jeszcze jedno karta gra najlepiej jak sie ma ustawiona max glosnosc w windowsie

Wydawało mi się, że wyjściowe napięcie z karty (3.1Vp-p czyli międzyszczytowo, a więc ok 1V RMS i 2V amplitudy) odpowiada poziomowi z CD. W takim razie trzeba zwiększyć wzmocnienie filtra z x1 do x2 (R11, R12 =24k), ale nie wiem dokładnie jak to wpłynie na charakterystykę filtra, to trzeba by zasymulować i ewentualnie zmienić wartość kondensatorów, bo inaczej może być górka na charakterystyce blisko częstotliwości odcięcia (zmieniamy dobroć filtru).

Ale to by znaczyło ze CD/ DVD daje aż 2V RMS czyli 4V amplitudy i 6Vpp, co wydaje mi się wartością 2x zawyżoną, ale teraz nie będę tego sprawdzał. Może masz jakieś inne wartości rezystorów, np zamienione 3.9k z 12k?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.