Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zbudowałem i uruchomiłem DAC Msfalcon'a. Na wyjściu OPA2604, kondensatory na 105oC Himi czy coś podobnego, 100n to Wimy, na wyjściu też Wima. Układ ruszył bez najmniejszych problemów. Przy tym DAC mój Live! gra co czwarty dźwięk :-). Słucham na KEF iQ3 wzmacniacz to Ugoda. Na razie podaję sygnał przez potencjometr, wkrótce będzie jakiś bufor przed Ugodą. Jak za takie pieniądze (i klasę elementów które zastosowałem) jest to naprawdę rewelacyjne źródło. Cały sprzęt ma niewiele ponad tydzień, więc jeszcze wygrzewania wymaga, ale już teraz słuchanie muzyki jest czystą przyjemnością. Ktoś narzekał na słabą dynamikę, prawdę mówiąc nie wiem o co chodzi - dynamika mojego zestawu jest więcej niż dobra, o szumach mowy nie ma. Detaliczność jest jak dla mnie na bardzo dobrym poziomie, w bardzo dobrze znanych kawałkach pojawiją się szczegóły o których pojęcia nie miałem. Jest także stereofonia, bas nieco szczupły, ale potrafi zapuścić sie naprawdę nisko i już niejednokrotnie zdziwiłem się, że te małe KEFy potrafią odtworzyć tak niskie rejestry.

Każdemu, kto ma karty typu SB Live!, audigy etc polecam tego DAC.

Msfalcon pisał w tym wątku:

"Jeśli komuś się spodoba i będzie chciał wzór tego PCB w większej rozdzielczości (600dpi - do druku) lub czytelny schemat, to proszę o info na priva, aczkolwiek schemat jest raczej typowy, wzorowany na nocie aplikacyjnej TI oraz na innych rozwiązaniach znalezionych w necie."

Jako że z msfalconem na razie nie udało mi się skontaktować (może kwestia okresu wakacyjnego) - czy ktoś ma PCB do druku by msfalcon ?

Jeśli tak to prosił by na priv.

Mail w danych "o sobie"

Również prosiłbym o pliczek lepszej jakości ( marcin.mht(maópa)wp.pl ), bo ostatno drukowałem z własnoręcznie "poprawionego", który to można pobrać spod adresu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poprawiony link:

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że autor schematu nie ma mi za złe, że go "wygładziłem" i umieściłem.

Swoją drogą - @msfalcon - dziękuję za kawał dobrej roboty przy tym projekcie.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich!

Czy też mieliście problem z baardzo ostrą górą? Słuchałem muzyki od kilku dni i myślałem że się uspokoi, ale za nic: miałem wrażenie że z dnia na dzień ostrzej się robi. W ramach eksperymentu wylutowałem C15 i C16. Zrobiło się nieco lepiej. 100nF Wimy w tym miejscu robiło jakiś piach, zdarzało się, że góra (wysoka) przysłaniała szczegóły. Z Wimą 4.7u na wyjściu jest lepiej, wg mnie nie potrzeba jej bocznikować a jeśli już ktoś chce to na pewno nie wimą 100n.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam. Czy jest ktoś chetny do zrobienia takiej karty? Nie znam się za bardzo na elektronice ale zależy mi na dobrej karcie do laptopa, a z produkowanych seryjnie to nic nie wybiorę w rozsądnej cenie.

Holtek, 2 Sie 2008, 08:47

>Jestem zainteresowany kupnem jednej płytki PCB. Kiedy bedzie druga partia płytek ?:)

To nie byłaby druga a conajmniej czwarta, a bardzo możliwe że jakieś pominąłem ;)

Również zgłaszam zainteresowanie na płytkę, do 4 sztuk (zależnie również od ceny). Mam nadzieję że msfalcon jeszcze raz pójdzie forumowiczom na rękę...

Jakiś czas temu była lista, ale płytek wystarczyło tylko dla pierwszych iluśtam osób. Ponieważ to było dość dawno, nie wiem na ile deklaracje pozostałych osób można uważać za aktualne. Proponuję więc stworzyć nową listę, a dawni zainteresowani niech się do niej dopiszą. Może msfalcon da się namówić, jeśli nie - zapisanie się nic nie koszuje ;)

Jakby co to proszę mnie poprawić.

1. Holtek x1

2. Vincentos x?

3. asiki x1 (+ części x1 jak się da)

Cooger, 8 Sie 2008, 23:16

>Panowie czy ktoś mógłby podać aktualny link do dokumentacji tego projektu ?

Podpisuję się obiema rękoma pod prośbą..

Czy ktoś orientuje się ile wtedy wynosiła i/lub ile może wynosić cena jednej płytki?

Uruchomiłem, Ale winda XP coś USB wykryła (nieznane urządzenie). Może to przez ten generator, nie wiem czy daje się kondensator 15pF na pin nr 3 czy nie. Ja nie dałem. Większość robi na kwarcu i tam wiadomo że trzeba, ja wybrałem generator i się pogubiłem. Pomocy proszę.

O kurcze tu też jest kondensator (22pF) nie dałem go. Nawet nie kupowałem, bo źle zrozumiałem schematy i myślałem że taki generator to ma wbudowany kondensator w tej puszcze blaszanej.

A czy 56 pF to będzie za dużo, bo takie SilverMica mam?

A to to chyba nie to, bo filtrowanie napięcia mam. A czy zasilanie części analogowej 5V dla PCM2702 musi być żeby komputer kartę zidentyfikował? Na razie mam zasilanie dla digital 5V 3,3V. I komputer nie gada z PCM. Czy może po prostu szukać błędu krok po kroku, ścieżka po ścieżce?

> ChUmI

> ja stosowalem ten generator do PCM2706 ale ma on jeden problem :( jest na 5V ... wiec wyjsciowy sygnal trzeba zmniejszyc do 3v3 - ja dalem rezystorowy dzielnik ktory troche mocno obciazal ten generatorek - trudno powiedziec czy nie za mocno ...

To może jest mój problem. Robiłem ze schematu Weterana. A jak zrobić odpowiedni dzielnik, żeby działało? Dodać 1K do masy po rezystorze 330hm?

Oto i on w trakcie produkcji...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisze o małej ciekawostce dotyczącej portów USB, do których podłączacie swoje karty.

Ponieważ miałem problem ze stabilnością mojej PCM'ki i jako winowajcę podejrzewałem USB na płycie, zakupiłem kontroler USB na PCI (za 9zł na allegro:) Zrywania połączenia się nie pozbyłem, ale jakie miłe zaskoczenie mnie czekało jak porobiłem pomiary karty na nowym USB. Szczegóły w linkach poniżej

USB na płycie głównej

Ukryta Zawartość

Kontroler USB na PCI

Ukryta Zawartość

Dodam, że te kilka decybeli różnicy i brak śmieci przedostających sie przez USB słychać!

ps. a za zrywanie połączenie odpowiedzialny był kabel USB, który już wymieniłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie nie powiem jak gra ze szkłem, bo DAC jeszcze nie chodzi.

Ale jestem przekonany że nie będzie brumienia. Grałem już na Ginclone bez boków i góry, na otwartych odtwarzaczach i nic. Wszystkie interkonekty mam bez ekranu i jest cichutko. Istnieje nawet pogląd że może być lepiej, że ekran to zło konieczne, że duże metalowe powierzchnie degradują coś w dźwięku. Ja nie testowałem, ale wierzę.

Czy ktoś może mi zaproponować jak obniżyć poziom sygnału 12mHz z generatora z poziomu 5V do 3,3V? Ja sam się mało znam. Jestem tylko prostym chemikiem.

A mógłbyś jeszcze zamieścić wyniki pomiarów samej karty creativ’a? Spodziewałem się trochę lepszych pomiarów PCM2702 i być może przetwornik A/C audigy pogarsza pomiary?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.