Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Już było o tym w tym wątku. U mnie problem dotyczył Kabla USB oraz portów USB. Na kiepskim kablu miałem bardzo dużo trzasków - np. przy minimalizacji okna w windowsie. To samo dotyczy portów USB. Karta podłączona do huba USB z przodu grała gorzej. Najlepiej jest ją podłączyć pod wyjście z tyłu płyty głównej. Na wcześniejszych stronach któryś z kolegów przedstawił pomiary karty i okazało się że u niego karta działa najlepiej na osobnym kontrolerze USB w porcie PCI komputera. Także podsumowując - należy kupić dobry kabel USB (ja swojego belkina kupiłem za 8zł i jest OK) oraz podłączyć do dobrych wyjść USB.

Z portami USB to prawda. W przpadku podłączenia do komputera stacjonarnego występowały problemy w sytuacji, gdy korzystałem z USB na przednim panelu (karta zawieszała się chwilami bez powodu, występowały trzaski), podłączenie do portów z tyłu obudowy rozwiązywało problem. W przypadku laptopa problem nie istnieje.

Pozdrawiam.

Witam

Dosc nieprzyjemna sytuacja, padly mi oba kanaly, mialem podlaczone na probe bez opa czyli wzialem sygnal prosto z wyjscia pcm'a i najpierw padl jeden a potem drugi kanal. Dioda play sie swieci komp wszystko ladnie widzi ale nic nie slychac. Czy mozliwe ze uwalilem czesc analogowa pcm'a?

Jezeli tak to czy moze ktos poratowac pcm'ka w rozsadnej cenie bo ten DAC to moje glowne zrodlo dzwieku.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam, chcialbym zaprezentowac swoje nowe wykonanie karty ale na PCM2906B, płytke sam projektowałem w Eaglu. Płytka juz przeszła troche eksperymentów wiec od strony druku nie wygląda już tak ładnie ale działa bardzo dobrze :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19796-100002886 1244635464_thumb.jpg

post-19796-100002887 1244635464_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Moze z ekranem pokombinuj przy prku musi działac a i nie ma co kombinowac ze sterownikami jak to ktos pisał i używajcie proszę foobara to jedyny program który możliwie odtwarza muzykę...

• 2 miesiące później...

Możliwe, że to wina Windowsa i raczej na 100% komputera. U mnie np jest tak, że jak się minimalizuje okienka to słychać lekkie pyknięcie w głośnikach. Coraz bardziej przekonuje się do tego, że komputer nie nadaje się jako źródło. Bo skoro nawet tak błaha rzecz jak używanie róznych odtwarzaczy wpływa na dźwięk to musi istnieć cała masa innych czynników, które mogą go degradować. Proces odtwarzania pliku muzycznego jest znacznie dłuższy i bardziej skomplikowany niz w przypadku CD, dochodzi jeszcze warstwa softwarowa.. do tego śmieci z komputerowego zasilacza i innych podzespołów. Niby to wszystko są tylko bity i cyfrowy zapis ale jakoś mnie to nie przekonuje.

Ja już się powoli rozglądam za jakimś budżetowym CD do tuningu :)

Wpadłem na pomysł żeby zamiast OPA podłączyć Kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A, czy będzie to bezpieczne dla PCM'a i gdzie się wpiąć z tym kitem prosto w PCM'a czy przez jakieś rezystory bo o elektronice nie mam zbyt dużego pojęcia.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam

czy możecie polecić źródło z którego można kupić już złożoną kartę, pewną i z dobrej jakości elementami?

Chciałbym nabyć kartę kompletną [i taką żeby już nie trzeba było się motać z nią bo nie jestem elektronikiem] najchętniej z zasilaczem.

Obudowę myślę że mogę z przyjemnością sam wykonać bo na tym akurat się trochę znam :-)

P.S. czy można upchać kartę i zasilanie w jednej obudowie? czy obecność zasilacza w bliskiej odległosci nei bedzie powodować jakichś zakłóceń?

ta wygląda przyzwoicie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy uważacie ze koleś użył dobrych elementów?

co jeszcze muszę mieć żeby ją uruchomić?

wiem że pewno jakiś transformator ale czy do niego jeszcze jakieś filtry czy coś [nie jestem elektronikiem więc się nie znam]

obudowa to rzecz oczywista, ale myślę że ją sam mogę zbudować

ktoś gdzieś wspominał jeszcze o jakimś potencjometrze...

Z tego co widze to transformatory przydały by ci się dwa 1na zasilanie symetryczne,czyli wystarczy jakiś mały transformatorek od 2x9 do 2x12v o niskiej wydajność prądowej ok 1A a drugi transformator na napięcie niesymetryczne czyli zwykły transformatorek od napszykład zasilacza uniwersalnego,możesz nawet tam podączyć zwykły zasilacz uniwersalny 12v,ale tylko do wejścia + i - bo do tego pierwszego transformatora (niebieskie złącze) + 0 - i będzie śmigać,pozostałe dwa gniazdka masz na wzmacniacz.

Potencjometr ci żaden nie potrzebny bo głośnoscią karty możesz regulować z poziomu windowsa ale ja mam ustawione zawsze na maxa a reguluje głośnością w zmacniaczu, mam złożoną podobną kartę na avt509 i układzie PCM2906 zasada działania taka sama jak na pcm2702 tyko moja ma więcej bajerów min:wy/wej cyfrowe ale ta o której ty piszesz będzie lepiej grała.

Moja gra bardzo ładnie zasilana tylko z usb to to z allegro z zasilaniem symetrycznym to już bajka.

potarguj się z gościem może za 120 ci ją opchnie gdy bym nie miał swojej karty to bym sobie ją kupił a tak to różnica w dzwięku nie będzie aż taka wielka i dlatego nastepnym krokiem będzie dac na WM8740

witam

nie ma ktoś do sprzedania płytki MS Falcona z tego wątku? mam PCM-a

po prostu z tego co czytam lepiej zrobić ten projekt niż AVT

więc jeśli ktoś ma to proszę kontakt na PRIV

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.