Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz do PARASOUND HCA 1200 II?

Piotr Bień

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W ostatnim czasie nabyłem końcówkę mocy PARASOUND HCA 1200 II. Na pierwszy ogień podłączyłem ją do kolumn ASW Genius przez jakiś DAC DIY z Aliexpres (nowoczesny, ale na mój gust grający przeciętnie). Zagrało to bardzo ładnie. Z racji, że miałem pod ręką wzmacniacz słuchawkowy z opcją pre Feliks Audio (na bardzo dobrych lampach BugleBoy Amperexa), to spróbowałem włączyć go w tor i ... zagrało dużo lepiej.

Do tej pory nie miałem doświadczeń ze wzmacniaczami dzielonymi. Mam Sansui AUX911DG, Sansui DB9090, i kilka innych słabszych mocowo.

Zachęcony bardzo pozytywnym odbiorem zabrałem Parasounda do domu i podpiąłem do kolumn Infinity 4B (zamiast DB9090) oraz do DAC Hegla HD12. Nauczony doświadczeniem z garażu oczywiście przez przedwzmacniacz FeliksAudio. Oczywiście zagrało dużo lepiej niż z poprzednim wzmacniaczem, ale... jakoś nie leży mi ten mały przedwzmacniaczyk w tym systemie. Raz, że to raczej przedwzmacniacz słuchawkowy; dwa - że ogólnie taki lampowiec jest nieco kłopotliwy w obsłudze (lampy muszą się trochę rozgrzać, brak pewnych opcji, wreszcie córka i żona, którym musiałbym robić wykład co po czy włączać i wyciszać itp.). Kupiłem przedwzmacniacz ACURUS ATC 3 MK2 wraz z końcówką ACURUS A 125X5 MK2, bo tak się trafiło. Liczyłem że ten przedwzmacniacz rozwiąże moje problemy, ale niestety dźwięk puszczony przez niego okazał się suchy i mało emocjonujący. Ten komplet Acurusa razem gra ładnie, ale po podłączeniu do Parasounda - dla mnie dużo gorzej. Zwątpiłem więc i nie wiem czego mam szukać.

Ostatnio wpadłem na pomysł by odłączyć lampowca i puszczać muzę bezpośrednio z DAC-a Hegla HD12. Okazało się to najlepsze rozwiązanie. Dźwięk jest dużo bardziej detaliczny i bezpośredni, do tego nie stracił na mocy, wyrazistości i pewnym wrażeniu ocieplenia. Zatem w tym systemie na tą chwilę zrezygnuję z tej lampowego pre, bo powoduje poza ociepleniem brzmienia (ale delikatnym), powoduje on pewną kluchowatość i zatarcie detali. Gra to w tym momencie pięknie, ale pewien niedosyt jest.

Niedosyt bardziej związany z poprawą funkcjonalności niż jakości brzmienia, bo to jest dla mnie niemal doskonałe zarówno z plików jak i z CD.

Oglądałem różne przedwznacniacze (oczywiście używane) na portalach i zgłupiałem. Wszystkie konstrukcje wydają mi się mierne. Budżet jaki zakładałem na początku to 2-3 tys. zł. Teraz raczej wątpię, by w tej kwocie znaleźć coś co nie popsuje brzmienia. Więc budżet wzrósł do 4-5, nawet 6 tys. zł. w ostateczności. Chodzi o to by nie kupować kolejnych klocków, które będą stały bezużytecznie w magazynku bo coś z nimi nie tak. Na początku chciałem jakiś pre lampowy, bo lubię lampowe brzmienie, ale po oglądnięciu konstrukcji różnych oferowanych na aukcjach przedwzmacniaczy stwierdziłem, że w zasadzie niewiele się różnią od tego co mam. Może zatem jakiś tranzystor? Myślałem o pre marki Parasound, ale na aukcjach są dostępne tylko jakieś stare klocki po 1000 zł., które może i by zagrały, ale swoją budową i jakością też mnie nie przekonują. A zakupu muszę dokonać w ciemno. Może ktoś bardziej osłuchany i doświadczony doradzi co mógłbym dobrać do tej końcówki mocy. Będę bardzo wdzięczny. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0120.JPG

IMG_0123.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Skoro ci przypadł do gustu Hegel ,to może warto pomyśleć nad P20. Ja sprzedałem swój model miesiąc temu bo przesiadłem się na primare pre32. Skok raczej w bok, ale potrzebowałem dwóch wejść xlr i trigger portu. Oczywiście dalej on gra z daciem Hegla,w moim przypadku to HD25. Te primare to też nie głupi pomysł. Pozdrawiam

No i bałbym się podłączać tego Feliksa pod wzmacniacz. Tam był jakiś problem, że można było uwalić końcówkę. Nowsze wersje mają już to ponoć naprawione. Też go mam ale do wzmacniacza boję się podpiąć.

Jeśli chodzi o Hegel P20 i Primare P32 to ceny używek znacznie powyżej 6 tysi, więc na tą chwilę raczej nie kupię ale mogę brać pod uwagę i planować. Dzięki za podpowiedź.

Co do braku zabezpieczeń w tym Feliksie to już kiedyś czytałem i postępuję ostrożnie, więc bez obaw, ale inni domownicy - to mogłoby być różnie - dlatego szukam czegoś bardziej funkcjonalnego. Poza tym w tym systemie lepsze brzmienie jest z pominięciem tego pre - więc go odłączę i zostawię na razie sterowanie z DAC-a Hegla. Tyle, że aby posłuchać gramofonu, to muszę odpinać kable z końcówki i wpinać się tymi z przedwzmacniacza gramofonowego. Na dłuższą metę to trochę upierdliwe.

Zerknąłem tak na szybko to ten Hegel P20 (plus, że mógłbym wypożyczyć ze sklepu w swoim mieście) nowy kosztuje 13 tysi, a z Primare też jakieś chore ceny wyskoczyły na hifishark. Dzięki za szczerą odpowiedź. A masz jakąś opinię na temat brzmienia tych pre. Jakieś porównania? Czy raczej są transparentne, czy coś dodają? Cy miałeś coś wcześniej co grało inaczej (w sensie przedwzmacniacz podłączony do tej samej końcówki)? Jak pisałem to moje pierwsze doświadczenia z dzielonymi wzmacniaczami. Do tej pory tylko integry (i to raczej vintage) lub słabe lampowce.

Gość

(Konto usunięte)

Porównania też mam do integry a właściwie ,to nawet nie wypada porównywać. Mogę sporo powiedzieć o P2,p20 i primare pre32. Gram na dwóch końcówkach primare A34.2, pre32 nie odbiega od p20. Wymieniłem tylko dlatego, że potrzebowałem dwóch funkcji a nie miałem kasy na P30. 

Gdybym miał któryś polecić to miałbym problem. Mówię oczywiście o p20 i primare. W sumie P2 też nie było złe, pre za 2 tys. Szkoda tylko że brak było w nim parę rzeczy. 

Kolega pisze też o p5, tutaj nic nie podpowiem. 

Fajna opcja z tym Parasound P5. Nowy kosztuje 6 tysi. Na Allegro jest jakiś za 3500 zł. Poza tym wszystkie aukcje w USA. Dwa klocki tej samej marki - jest szansa, że się dogadają. A czy ktoś ma na jego temat jakąś opinię wynikającą z testowania, a nie z danych technicznych? Ktoś go słyszał?

A Hegel P2 - czego ci tam brakowało? Jak brzmienie? To faktycznie dosyć dostępny pre i chyba łatwy w odsprzedaży (bo tani). Mój znajomy sprzedawca ma go w ofercie za 2200. Może z braku laku... choć trochę się na tego Parasounda P5 napaliłem teraz, bo z mojego doświadczenia sprzęty z jednej stajni zawsze grają trochę lepiej, choć tu się do końca czas produkcji się pokrywa, a to też moim zdaniem ma znaczenie. Chociaż w przypadku końcówki mocy to może nie mieć takiego wpływu (tym bardziej że ta jest na prawdę solidnie zrobiona).

30 minut temu, Piotr Bień napisał:

choć trochę się na tego Parasounda P5 napaliłem teraz, bo z mojego doświadczenia sprzęty z jednej stajni zawsze grają trochę lepiej, choć tu się do końca czas produkcji się pokrywa, a to też moim zdaniem ma znaczenie. Chociaż w przypadku końcówki mocy to może nie mieć takiego wpływu (tym bardziej że ta jest na prawdę solidnie zrobiona).

Przyjmij jedno jako pewnik. P5 na pewno nie będzie ograniczeniem dla końcówki mocy i nie będzie wąskim gardłem w systemie. Uprzedzając pytanie, nie miałem możliwości samemu posłuchać. Natomiast opierając się na opiniach o tej marce i poziomie jej produktów, to może być optymalne rozwiązanie. Inna opcja, która jest bardzo sensowna. Sprzedaj przetwornik i uzyskane tym sposobem pieniądze dorzuć do puli. Kup to

Ukryta Zawartość

Przedwzmacniacz a zarazem wysokiej klasy przetwornik.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Nie ????, ht to tzw przelotka do kina domowego a trigger port to system włączania i wyłączania kilku urządzeń na raz. Oczywiście wszystkie muszą ją mieć, łączysz kabelkiem i po sprawie. Ja jak uruchamiam sprzęt w włączam tylko primare a Oppo, końcówki mocy włączają mi się same. Mogę jeszcze podłączyć projektor ale nie chcę tego robić.

6 minut temu, paul klacska napisał:

Nie ????, ht to tzw przelotka do kina domowego a trigger port to system włączania i wyłączania kilku urządzeń na raz. Oczywiście wszystkie muszą ją mieć, łączysz kabelkiem i po sprawie. Ja jak uruchamiam sprzęt w włączam tylko primare a Oppo, końcówki mocy włączają mi się same. Mogę jeszcze podłączyć projektor ale nie chcę tego robić.

Spoko dzięki za wyjaśnienie i sorry za moje infantylne pytanie, ale po prostu nie wiedziałem ? Też mam Oppo. Ale nie zależy mi na tym by włączało się razem. To jakoś schodzi mi na dalszy plan. Na razie najistotniejsza jest jakość dźwięku i bardziej podstawowe funkcjonalności systemu. Jeszcze raz dzięki.

10 minut temu, piotrek7 napisał:

Przyjmij jedno jako pewnik. P5 na pewno nie będzie ograniczeniem dla końcówki mocy i nie będzie wąskim gardłem w systemie. Uprzedzając pytanie, nie miałem możliwości samemu posłuchać. Natomiast opierając się na opiniach o tej marce i poziomie jej produktów, to może być optymalne rozwiązanie. Inna opcja, która jest bardzo sensowna. Sprzedaj przetwornik i uzyskane tym sposobem pieniądze dorzuć do puli. Kup to

Ukryta Zawartość

Przedwzmacniacz a zarazem wysokiej klasy przetwornik.

Dzięki za podpowiedzi. Bardzo trafne z resztą. Na razie swoim nosem czuję że Primare P5 by się nadał. Co do tego cuda co mi polecasz to pewnie jest też dobry sprzęt, ale po kilku minutach szukania nie znalazłem żadnego źródła gdzie można to kupić i żadnej ceny, więc chyba będzie ciężko to znaleźć... ale dzięki będę się rozglądał. No chyba, że P5 kupię wcześniej...

Ukryta Zawartość

Cena jest na stronie polskiego dystrybutora czyli Audio System. Wycenili go na 7700 czyli po rabacie będzie ......... ??????? Pewnie niewiele ponad zakładany pułap. PS Audio to wcale nie jest jakaś egzotyka. Nie pchają się ze swoimi produktami na pierwsze strony kolorowych gazetek ale akurat oni nie muszą tego robić

Mam jeszcze takie ogólnikowe pytanie do kolegów co mają doświadczenie ze wzmacniaczami dzielonymi. Czy testując różne preampy do swoich końcówek mocy macie wrażenie, że mają one znaczący wpływ na cały system i na brzmienie? Czy jest to tak, że są to tylko rozdzielacze sygnału z różnych wejść i tyle? Czy mają wpływ na jakość dźwięku? A jeśli tak to jaką? Czy jest to bardzo znaczący element? Czy tylko dopełnienie systemu? Jaką wagę można mu nadać? Wiem, że pytanie jest lakoniczne i trochę tendencyjne; że trudno jest taką wagę lub wpływ określić jednoznacznie, ale też proszę o w miarę ogólnikową odpowiedź przy założeniu, że wzmacniacz i końcówka mocy są podobnej klasy i wartości, no chyba, że te dwie wielkości nie są sobie równe (bo np. coś powinno być droższe) itp. Ja nie mam doświadczenia w tej materii i błądzę jak dziecko we mgle. Myślałem, że jak do swojej końcówki Parasound podepnę pre Acurus za ponad 2 tys. zł. to będzie lepiej, a okazało się gorzej i szukam podpowiedzi...

Gość

(Konto usunięte)

Każdy chciałby znać odpowiedzi na takie pytania. Dla jednego będzie lepiej dla drugiego nie. To jest indywidualna sprawa każdego z osobna. Moim zdaniem pre ma większe znaczenie niż końcówka, ale to moje zdanie. 

Spróbuj użyć Oppo jako preamp.

3 minuty temu, paul klacska napisał:

Każdy chciałby znać odpowiedzi na takie pytania. Dla jednego będzie lepiej dla drugiego nie. To jest indywidualna sprawa każdego z osobna. Moim zdaniem pre ma większe znaczenie niż końcówka, ale to moje zdanie. 

Spróbuj użyć Oppo jako preamp.

Ja mam Oppo DVD chyba 103. A jak w to wepną DAC-a? Bao w tym moim Oppo jest jakiś słaby ACX czy jakiś tam kiepski...

W takiej sytuacji często lepszym wyjściem jest kupno przetwornika z regulowanym wyjściem 

wiekszosc tanich preampow raczej psuje brzmienie niż je poprawia 

Ilu ludzi tyle opinii

Tak mam BDP-103, do tego DAC Hegel HD12 wpięty bezpośrednio do końcówki mocy i to dla mnie gra super. Jak na wstępie pisałem - szukam preampa, który poprawi funkcjonalność lecz nie popsuje dźwięku...

Gość

(Konto usunięte)

Wydaje mi się , że każdy z tej trójki spełni swoją rolę , nawet stary Hegel P2. Ja w jednym czasu miałem p20 i primare pre32, grały razem z Oppo 205 i Heglem HD 25. Powiem szczerze, że w ślepym teście nie odgadł bym który jest który. To jest podobny jak nie taki sam poziom. Model P2 też nie odbiegał jakoś jakościowo, przegrał nieznacznie muzycznie ale już sporo jeśli chodzi o funkcje. 

Zakupiłem Parasound P5. Dojdzie w poniedziałek/wtorek.

Jak będę miał już jakieś wnioski z porównania to napiszę jaka jest moja opinia.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

W dniu 21.03.2019 o 14:46, Piotr Bień napisał:

Zakupiłem Parasound P5. Dojdzie w poniedziałek/wtorek.

Jak będę miał już jakieś wnioski z porównania to napiszę jaka jest moja opinia.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Gratuluje fajnego zestawu

Teraz na Twoim miejscu zapolowalbym na Parasound DAC 2000, rewelacyjny przetwornik ( pod warunkiem , ze nie grasz z plików hi- res bo max 20bit/ 48khz)

Ilu ludzi tyle opinii

• 2 miesiące później...

Dziękuję wszystkim, którzy zaangażowali się w dobór mojego sprzętu za porady!

Jak człowiek szuka jakiegoś rozwiązania, to często informacje z sieci lub brak cierpliwości może go sprowadzić na manowce. Tym razem, dzięki doświadczeniu i Waszej pomocy na prawdę się udało. Kupiłem ten pre Parasound P5 i za 2800 zł. i był to dobry wybór. Co prawda najgenialniejsza w tym zestawie jest końcówka mocy, ale z ten przedwzmacniacz jest "przezroczysty" - czyli nic nie psuje i o to chodziło. Dodatkowo przy włączaniu czy wyłączaniu sprzętu nic nie trzeszczy, nie brumi, nie strzela w głośnikach. Nawet moja 7-letnia córka może to uruchomić bez ryzyka, że coś się uszkodzi. Działa dobrze, gra pięknie i był to najlepszy wybór jaki mogłem dokonać. Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedź!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.