Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 450 za 1800zł. - dobra propozycja?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem tych kolumn. Czy ktoś może mi coś powiedziec o ich zaletach i wadach. Słyszłałem, że bas i średnica ok, ale wysokie moga byc ostre - co wy na to. Problem też w tym, że kolumny grałyby na zmianę w 2 pokojach: 23m2 i 11m2 - pierwszy optymalny, ale boję się o efekty w drugim przypadku (do tej pory grają Tannoy-e M3).

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W 11m2 może byc im za ciasno, ale generalnie to świetna konstrukcja. Rzeczywiście wysokie tony wydaja sie być najsłabszym miejscem tych kolumn, co nie oznacza bynajmniej, że są złe - po prostu pozostałe skałdowe, a zwłaszcza bas są fantastyczne. Dobrze napędzone 450 nie ustępują nacząco wysokimi tonami temu co proponują np tańsze Dynaudio. Dodatkowo są tu na forum ludzie skłonni przeprowadzic drobna modyfikacją zwrotnicy poprawiającą właśnie wysokie tony, reszty raczej nie da się poprawić. 450 to dalej dla mnie punkt odniesienia w kolumnach wolnostojących do ok. 5kzł.

Hmm, jeszcze pare dni temu chcialem sprzedac swoje DALI850 za 2300 :) Ale po analizie komponentow (glosnikow) wyszlo, ze same sa warte 2000-2600, wiec sobie je zostawiam! Sredni i basowe to jakies wysokie VIFY, a gwizdek to jakis SEAS --- rowniez wg opinii experta --- najslabsze ogniwo tych kolumn. Jesli w 450-tce jest podobnie --- to Inzynier ma 100% racji. Trzeba tylko troche popracowac nad tymi kolumnami np. usztywniajac dodatkowo obudowe, ew. wymieniajac wysokotonowke na cos lepszego, i/lub strojac zwrotnice.

>>> Inzynier --- znasz kogos kto moze sie pobawic ,strojeniem zwrotnicy ale w Wawie? Nie bede mial sily targac tych klockow (30kg sztuka) gdzies dalej....Czyli taki np. McGyver odpada, a szkoda :(

Puchatek

to zależy od stanu - jeżeli "igła" to warto, ja też kupiłem użuwki i trochę czasu mi to zajęło ich sprawdzenie czy wszystko jest znimi ok. Ale tak czy inaczej cenę bym negocjował na 1,5 chyba że dołoży ten ktoś pożądne kabelki i kolce :-)

puchatek> miałem chrapkę na te twoje 850 - już drugi raz się rozmyśliłeś z tymi kolumnami o ile dobrze dedukuję, ale już kupiłem kolumienki ("wiec jeden ból mam z głowy")

pzdrv

123... test

Wysokotonowca wymieniać nie ma potrzeby, wystarczy dopracować zwrotnicę. Reszta bez zarzutu, choć popracować nad skrzynką nie zaszkodzi. Za 1800 sam bym kupił, jeżeli się nie zdecydujesz daj namiary...

Jak nie kupię - dam znać.

Jak kupię - to może coś poprawisz.

Praktycznie mam teraz tylko jeden dylemat - czy 450 zagrają w 11m? Nie wiem czy będę miał możliwość ich wypożyczenia. W każdym razie (ze względów rodzinnych) przez połowę roku sprzęt gra w 11m, przez drugą w 23m i zdecydowanie wolę drugą opcję. Słychać, że dzwięk z Tannoy w 11m trochę się kotłuje i nie ma tego otwarcia i przestrzeni co w dużym pokoju. Może Dali są mniej wrażliwe na ustawienie (chociaż są ciut większe od Tannoy).

Pomóżcie, bo jeżeli za długo będę się decydował, to Dali szybko znajdą nowego właściciela.

Sam mam Dali 450 od 1997 roku.

Kupione w Audiofilu na ul. Boya w W-wie (teraz HiFi CLub - kopernika)

Dodkonale pamiętam cenę 1850 zł za sztukę.

Jak dla mnie są świetne. 5 lat grały w małym pokoju ok. 12 m2.

Pamiętam, że byłem zadowolony ale uwaga stały 30-40 cm od ściany.

Wydaje się, że za 1800 zł są absolutnie warte swojej ceny.

Sam zastanawiam się jakim pułapem cenowym interesować się jak przyjdzie czas na zmianę kolumn.

Bierz i nie pytaj!

Potem porada u McGywera i możesz na długo zapomnieć o temacie kolumny.

Co do 11m2> ja przez okolo rok trzymałem je w akademiku:D Czyli coś około 12m2 i blisko sciany. Bas się nie wzbudzał bo 450 grają szybko i trzymają rytm, z drugiej strony hektarów przestrzeni też w takich warunkach nie było.

Za 1800PLN?? Jeżeli nie są zniszczone to jest to świetna cena za taki dźwięk czyli... patrz pierwsze zdanie tego wpisu:DDD

P.S

Jak zakupisz i posłuchasz to napisz koniecznie.

Pozdrawiam!

Crooolick

Witam, i po kolei:

tomek11:

1800 to cena OK, niezbyt wysoka, ale też żadna okazja stulecia. Jeśli kolumy w bardzo dobrym stanie wizualnym (wersja mahoniowa "rządzi" ;)) i bez zastrzeżeń co do stanu technicznego, to radzę brać - i sądzę, że znajdą się chętni tyle zapłacić. Kiepskim pomysłem jest jednak stawianie ich w 11 metrach; chyba że reprezentujesz podejście typu "liczy się BAS... a reszta nieważna". Obawiam się, że w takim pokoiku "zamęczą" cię dołem. To kolumny do większych pomieszczeń, od tych dwudziestu metrów w górę raczej. Tak czy inaczej, mocno polecam sprawdzenie efektów (przed podjęciem decyzji!) u siebie, w tym mniejszym pokoju.

Wysokie tony na pewno nie będą "ostre" - tego się nie obawiaj. Są lekko przygaszone na saaamej górze, jeśli już, i to wszystko. Słucham tych kolumn z kolejnym już wzmacniaczem, i "ostro" nie było nawet z taniutkim amlitunerem T*****csa. Aktualnie, z CD Marantza i Amplifonem jest doskonale - nie myślę o żadnych modyfikacjach "góry".

Tym kolumnom przydałby się wzmacniacz solidnie "bioracy je za twarz", z zapasem mocy (bo że dobry, to wiadomo). Wtedy dopiero pokazują, co potrafią. O najprostszych Creekach czy Cambridge'ach zapomnij, tanich amplitunerów też nie polecam - zapewne zagra przyzwoicie, ale "to nie je ono".

Tyle. A czy to dobre kolumny? Cóż, grają u mnie już coś z 5-6 lat, słucham różnych innych konstrukcji i... pojęcia nie mam, co mogłoby je przebić (i nie kosztowałoby dużego wiadra pieniędzy plus VAT, naturalnie).

puchatek:

Z czzystej ciekawości, to ty "oferowałeś" Dali 850 na allegro, z uszkodzonym fornirem jednej z kolumn?

Słuchałem dzisiaj tych kolumn ze swoimi klockami, ale nie u mnie. Pokój ok. 16 m2. W porównaniu do Tannoy to inna bajka. Myślę, że ewentualne korekty w dźwięku (jeżeli przyjdą mi później do głowy), załatwi wymiana wzmacniacza na odpowiedni swoją klasą dla Dali (przy okazji proszę o sugestie), na razie moc daje amplituner Onkyo (na szczęście stereo, a nie AV). Jutro, mam nadzieję, będę mógł posłuchać tych kolumn w moim mniejszym pokoju, jeżeli dźwięk będzie w tych 11m choć trochę lepszy od Tannoy M3 - biorę. O to, że będzie lepszy co najmniej o klasę w dużym pokoju (23m) - jestem teraz spokojny.

Przy okazji wielkie dzięki za wszystkie wpisy.

-->Teo - do kupienia jest wersja mahoniowa - mam nadzieję, że trochę porządzi :)

tomek11: słusznie, jesli tylko możesz, sprawdź kolumny w domu. Kolce są do nich zdecydowanie zalecane, a kamienne cokoły wręcz (moim zdaniem, naturalnie) konieczne. Wybór wzmacniacza to dopiero zabawa... ;) I na zachętę - łobrazek ;)

[obrazekLUKASZ-239195_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

puchatek: Skoro twoje te 850... Słówko, jeśli można: przynajmniej dwa razy (może więcej, nie śledziłem) wystawiłeś kolumny na Allegro nie ustalając ceny minimalnej, a przed końcem aukcji odwołałeś wszystkie oferty. Tak się śmiesznie składa, że oferta sprzedaży przedstawiona za pośrednictwem tego serwisu jest wiążąca dla obu stron - także dla sprzedającego. Wystawiając jakikolwiek towar bez opcji "cena minimalna" zobowiązujesz się sprzedać go po cenie wylicytowanej. To dokładnie takie samo zobowiązanie, jak obietnica ustna czy pisemna. Jak widać, zobowiązanie to masz w głębokim poważaniu, jak i potencjalnych kupujących. Twoje zachowanie świadczy o wybitnym lekceważeniu składających oferty, i braku podstawowego szacunku do innych. Pomijając drobny szczegół złamania regulaminu, do przestrzegania którego zobowiązałeś się korzystając z serwisu, zachowałeś się jak ostatni... zresztą, nie będę "słów" używał. Powyższy komentarz możesz uznać za BARDZO dyplomatyczny.

Do twojej wiadomości: nie byłem tymi kolumnami (ani nikt z moich znajomych) zainteresowany. Zgłosiłem jednak łamanie regulaminu do Allegro, i szczerze życzę ci utraty konta. Sam na pewno będę pamiętać, żeby nie robić z tobą żadnych interesów.

_Cypis_,

> Czemu nie mozna wstawic minimalnej ceny ...

Bo cena minimalna jest dosyc droga dla sprzedajacego. A jak fajnie sie obserwuje jak ludzie sie bija od 1 pln'a:(

Natomiast bez zadnego problemu i dodatkowych kosztow mozna przeciez ustalic cene poczatkowa na odpowiednim poziomie, chociaz dramaturgia licytacji w takim przypadku bedzie zachwiana.

pozdrawiam

T.

Witam

Sam miałem kiedyś Dali 450.

W cenie 2000 (jako używane) w dobrym stanie moim zdaniem są wyśmienite i Tannoykom M3 daleko do Dali.

Polecam wymianę rezystora szeregowego na Milsa (1,8 ohma). Fajnie poprawiają się wysokie.

Można też kondensator ale to już znacznie zwiększa koszty (tam jest 5,6 uF SCR MKP).

Polecam także wymianę okablowania wewnętrznego.

Oczywiście kolce obowiązkowe (ja miałem IXOS-y) i pod kolce podstawka (ja miałem drewnianą).

Pod podstawkę okrągłe samoprzylepne filce do mebli.

Ja słuchałem w około 20 m2. Kiedyś zawiozłem je do około 16 m2 ale pokój trochę niższy czyli jakieś 2,20.

Grały nadal fajnie ale bas niestety bił po ścianach (może przy dobrym wytłumieniu byłoby dobrze).

Co do odwoływania ofert na Allegro:

Licytowałem kolumny "Kolumny redakcyjne www.hifi.pl - okazja ! BCM" od naszego forumowicza gLiNa.

Bez ceny minimalnej, bez opcji kup teraz, bez zastrzeżenia w aukcji że możliwość sprzedaży poza Allegro (co zresztą jest niezgodne z regulaminem Allegro jeżeli są licytujący).

I co?

I dostałem e-maila (automata z ALegro) z treścią:

Witaj wiktor12!

Twoja oferta zostala odwolana przez Sprzedajacego. Aukcja nr 36628953

Nazwa aukcji: "Kolumny redakcyjne www.hifi.pl - okazja ! BCM"

Sprzedający: glinaa (63)

Powód odwołania podany przez Sprzedającego:

"Kolumny zostaly sprzedane"

Zostało odwołanych 8 ofert.

I gdzie tu uczciwość.

Sprzedający nawet nie wysilił się aby przeprosić sprzedających.

Miałem dzwonić do człowieka.

Ale pewnie ja bardziej bym się zdenerwował. Odpuściłem sobie.

Na razie gram na kolumnach kolegi, mam jeszcze czas aby coś kupić dla siebie.

Pozdrowienia

>>> Teo. Wywolales mnie do tablicy, wiec pozwol, ze sie rowniez wypowiem. W pierwszym odruchu poczulem sie urazony Twoim wpisem, jednak teraz napisze --- przyznaje Ci racje! Dosc niefortunnie zarzadzalem tymi aukcjami DALI, coz, ten sie nie myli kto nic nie robi. Ostatnie podejscie bylo juz z cena minimalna, rowniez z powodu obnizki ceny za te usluge z 3% (sic!!!) do 1%. Dalej drogo, ale bardziej sobie cenie rzetelnosc w sprzedazy niz troche wieksze koszty. Tyle wyjasnienia.

To, z czym sie jednak nie moge zgodzic, to miedzylinijkowe inwektywy... tego sobie nie zycze! Ocenianie mnie jako czlowieka po jednej wpadce na allegro, jest delikatnie mowiac infantylne i niesprawiedliwe.

Korzystajac z okazji -- pozdrawiam wszystkich wlascicieli DALI. Generalnie --- jak wynika z wpisow o nich, sa OK na 90% --- troszke trzeba przy nich pogrzebac, zeby byle naprawde extra. Prosze o ew. namiary na fachowca w Wawie, ktory mogbly sie pobawic --- np. z moimi.

pozdrawiam

Puchatek

"Polecam wymianę rezystora szeregowego na Milsa (1,8 ohma). Fajnie poprawiają się wysokie.

Można też kondensator ale to już znacznie zwiększa koszty (tam jest 5,6 uF SCR MKP).

Polecam także wymianę okablowania wewnętrznego"

Wymiana kondensatora na znacznie lepszy robi dużo większą różnicę.

Jakiś czas temu przerabiałem koledze Dali. Wymieniłem okablowanie (inne na woofery,inne na kopułkę), Zmieniłem kondensator i rezystor w torze wysokotonówki.

Wyklejałem tez obudowę od środka płatami ołowiu i całe wnętrze pokrywałem lepikiem.

Efekty były niezłe i odezwała się całkiem inna kolumna.

Bartek --- uwaga, zadam glupie pytanie --- jak sie dobrac do srodka tych DALI? Pewnei trzeba to jakos 'rozklejac" --- nie ma tam zadnych ladnych srubek do odbrecenia obudowy....

pzdr,

P

No tylko przez otwory głośnikowe i otwór na gniazda :)

A i przypomniało mi się jeszcze ,że malowałem membrany wooferów specjalną żywicą...wtajemnmiczeni wiedzą o co chodzi :)

Bartek --- oups. Przypomina mi to kawal o ginekologu, ktory chcial zostac mechanikiem samochodowym i zdobyl 2 x wiecej punktow na egzaminie bo silnik rozebral i zlozyl.... przez rure wydechowa.

A wracajac do tuningu, to slabo to widze przez te otworki.

pzdr,

P

puchatek

gdybym wylicytowal najwyzsza cene za Twoje Dali na allegro,

a TY bys odwolal oferte,wyegzekwowalbym od Ciebie zawarcie transakcji,lub zadoscuczynienie.

juz bys wiecej takich BAKOW nie puszczal.

Twoje tlumaczenia sa pokretne.

Tomek, nie bij piany, człowiek się przyznał że popełnił błąd, więc o co chodzi?

Swoją drogą usługa ceny minimalnej na Allegro jest nieprzyzwoicie droga, i nie dziwię się użytkownikom, że unikają korzystania z niej, jednakże należałoby zaznaczyć to w opisie aukcji.

McGyver --- tx.

w temacie tuning DALI850 --- najchetniej dalbym je w Twoje rece, ale to nielicha opracja --- wysylac je do Krakowa (?) --- toz nie dojada w jednym kawalku.... Qrcze, a moze cos pokombinujemy skoro bedziesz w Wawie za 'pare" dni? Napisz moze na priva jesli masz jakis pomysl.

pozdrawiam

Puchatek ---tez---Tomasz

MCGyver: Odwoływanie ofert, lub zastrzeżenia typu "jak będzie za tanio, to nie sprzedam" to łamanie zasad, do których przestrzegania zobowiązali się _wszyscy_ użytkownicy serwisu. I zwykłe szczeniactwo, przy okazji. Allegro to nie tablica ogłoszeniowa, a za swoje obietnice należy brać odpowiedzialność - szkoda, że nie wszyscy to rozumieją.

A że "za drogo"? I co z tego? Można nie korzystać - nie jest to obowiązkowe. Są tańsze serwisy. Skoro wybiera się akurat ten (co akurat nie dziwi), należy stosować się do regulaminu.

puchatek: jeżeli nie życzysz sobie wysłuchiwać krytyki (i "międzylinijkowych inwektyw") pod swoim adresem, nie dawaj podstaw do takich komentarzy. Proste. Póki co twoje postępowanie oceniam jednoznacznie, i mogę co najwyżej powtórzyć wszystko, co napisałem, ewentualnie dodając słowo zastapione kropkami. Nie jest cenzuralne.

Bardziej "w temacie", do wnętrza Dali bez problemu dobierzesz się przez otwory po głośnikach. Dostęp do wszystkigo powinieneś mieć bezproblemowy.

Dzisiaj wypożyczyłem i słuchałem i zostają u mnie. W 23 m super, w 11 i tak o niebo lepiej od Tannoy. Słuchałem 2 par kolumn na różnych płytach przełączając co jakiś czas wyjścia w amplitunerze. Dali - kable XLO ER-14, Tannoy - Jamo Flat 2 razy 2,5mm i różnica ogromna, po zamianie kabli była nieco mniejsza, ale i tak duża. Przede wszystkim większa dynamika, dźwięk "żyje", ale nie jest natarczywy, po przełączeniu na Tannoy pozostaje wrażenie zamglenia. Duuuużo lepszy bas, w ogóle inna klasa brzmienia.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie wpisy.

-->Croolick

Dzięki za maila, dodał mi pewności. Swoją drogą "wycieczka" musiała być ciekawa.

-->Teo

Dzięki za test na Twojej stronie.

-->McGyver

-->Bartek1

Czy warto w przyszłości szarpnąć się na wymianę głośnika wysokonowego, np. jakiś Scan Speak z wyższej półki (i co z dopasowaniem wymiarów kołnierza innej wysokotonówki pod Dali?), czy może wystarczą zmiany zwrotnica - kable - wzocnienie obudowy.

Drogi Teo, odważny stróżu moralności allegro, skoro tak zwracasz uwagę na przestrzeganie regulaminów, to w odniesieniu do Twoich wpisów w tym wątku polecam Ci lekturę regulaminu niniejszego forum :-)

Przy okazji pytanie o wzmak pasujący do Dali. Swego czasu natknąłęm się na Pliniusa 8100, nigdy go nie słuchałem, ale podoba mi się jego czystość formy i rzetelna konstrukcja. Co z dźwiękiem? Będę również wdzięczny za inne sugestie od posiadaczy Dali 450 i nie tylko.

Teo >

Hmm to zaiste jestes strasznym biurokrata......w domu na lodówce tez masz na kartce spis rzeczy ktore MUSISZ zrobic przed sniadaniem ?? ;-)

Tak sie sklada ze na allegro troche juz bywam i jednak widzialem gorsze wałki. Ludzie ktorzy placili ciezkie zł a dostawali cegły a nie towar, albo licytowanie dla jaj gdzie komus naprawde zalezało na sprzedazy ( a ciezko prowizje odzyskac- wierz mi).

Allegro ubezpiecza tranzakcje TYLKO do 300zl...w przypadku klocków audiofilskich to jest smieszna suma ktora nie pozwoli na pewno na zadosc uczynienie jak ktos Ci sprzeda bubel albo wogule z kasa ucieknie.

Dlatego tez dla osób ktore mysla powaznie o zakupie drogiego sprzetu (zazwyczaj powyzej 2tys czy to klocki, TV czy samochód) aukcje na allegro maja charakter OGŁOSZENIA !!!!

Sprzedajacy sam okresla przedzial cenowy ktory go interesuje, nie daje ceny min bo prowizja jest naprawde straszna a zainteresowani pisza MAILE lub DZWONIA i zalatwiaja to w sposób satysfakjonujący obie strony....

To jest nie pisany regulamin ktory przez WIEKSZOSC jest respektowany. Nie mowie o ortodoksach bo Ci zawsze paragrafik znajda.

Wez chlopie na rozum. Koles wystawia klocki za np 5tys zł. Ty gwarancje masz nadal prawie zerowa ze dostaniesz to co licytowales (komentarze czasami nie wystarcza), musisz czekac do konca aukcji a np 14 letni debil dla jaj da cene 6tys i obie strony sa w plecy. Ty bo nie kupiles a sprzedawca bo musi zaplacic prowizje (kolo kilkaset zł) a kasy na koncie raczej miec nie bedzie.

Wiec tak jak napisalem wyzej ludzie sie KOMUNIKUJA i ustalaja warunki.

To ze czlowiek aukcje wycofal...a coz w tym zlego??? A jak by mu na chate sie wlamali to tez bys wymusil wywiazanie sie z transakcji nawet jak by po kolumnach wspomnienie bylo? No jak bys to zrobil co?

Sorry ale sie pienisz i probujesz czlowieka zastraszyc a gdybys do mnie takie rzeczy napisal to bym dodal Ciebie do "ludzi z ktorymi nie handluje" bo to nie jest konstruktywne podesjcie a tylko pieniackie.

Regulamin allegro (jak pokazalem wyzej) ma wiele wad, moze od pisania do nich maili bys zaczał dyskusje...niech usprawnia system wyplat za oszustwa np do 5tys zł wtedy wszystko co kupie bedzie na allegro legalnie i zgodnie z paragrafem. Na razie jednak wole zadzwonic do sprzedawcy, urwac 50-100zł w zaleznosci od prowizji i wziasc towar poza allegro bo i tak jak bedzie mina to bez prokuratury sie nie obedzie.

PS. A moze masz udzialy w allegro?

Tomek11, proponowałbym zacząć od zwrotnicy, jeżeli zmiany nie będą satysfakcjonujące można wymienić tweeter. Wymiar jest standardowy, 104mm, więc pasują głośniki Seasa, Vify, Scanspeaka i parę innych. Moje typy to w kolejności rosnącej: Vifa DX, Seas KT27, Vifa D25AG, Scanspeak D2905/9700 (niższe modele kopułek Scanspeaka rozczarowują).

Nawiasem mówiąc Robert z Gdańska ma dużo racji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.