Skocz do zawartości
IGNORED

2 pary kolumn obok siebie - czy to możliwe?

Svawo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Jak zwykle coś kombinuje w swoim audio i mam takie nieco nietypowe pytanie.

W pokoju stoją obecnie na standach podstawkowe dynaudio które z założenia potrzebują dośc sporo przestrzeni wokół siebie. Od tylnych ścian jest około 1 metr więc problemu nie widzę. Natomiast od bocznych ścian jest około 50 cm co stanowi dla nich minimum. 

I teraz - czy jest opcja włożyć w tą 50 cm przestrzeń na drugich standach drugą parę kolumn (np OZ) podpiętą do drugiego obecnie stojącego odłogiem wzmacniacza, tak żeby i dynki i ta druga para kolumn grały swoim normalnym potencjałem. Oczywiście nie jednocześnie, tak na zmianę dla urozmaicenia sobie życia ?

Obawiam się trochę że takie zestawienie nie będzie możliwe, a przynajmniej nie bez strat dla ich brzmienia, stereofonii itp. Dlatego biorę pod uwagę drugą opcję zrobić sobie drugi zestaw w małej ciasnej sypialni gdzie niestety te drugie kolumny będą musiały stać na komodzie.

Co sądzicie? Czy ten pierwszy pomysł jest realny, czy nie bardzo?

Pozdrawiam, 
Sławo

Czy obecność komody wpływa w jakiś konkretny sposób na kolumny ?

Jeśli zapewnisz im minimum przestrzeni, będą grać równie dobrze jak na standach.

Stawiając obok Dynek zakłócisz ich pole, a z kolei ich optymalne pole odsłuchu

będą zakłócać zarówno Dynaudio, jak bliska ściana. Chyba, że są np. z tubką na górze,

która ma cienkie charakterystyki kierunkowe. Eksperymentów mnóstwo przed tobą ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, audioburak napisał:

Stawiając obok Dynek zakłócisz ich pole, a z kolei ich optymalne pole odsłuchu

będą zakłócać zarówno Dynaudio, jak bliska ściana.

oj audioburak dzięki za komentarz, z tego wynika że lepiej chyba zrobić to w innym pokoju, nie chciałoby mi się aż tak zagłębiać w te eksperymenta i dochodzić do tego ustawienia kolumn obok siebie 'po  trupach' ... druga sprawa że do sypialni wystarczą mniejsze kolumny niż do salonu i przez to pewnie tańsze/lepsze... już myślałem nawet nad atc scm 7 lub jakimiś małymi proacami, może nawet znajdę niezbyt drogie używki ? 

... chyba będę musiał założyć nowy wątek jakie kolumny dobrać do naima 5si żeby było szybciej niż w dynaudio, z werwą, energią, funem , po prostu mniej audiofilsko (?) ale nadal przyjemnie i nie agresywnie ? 

Pytasz o granie obu par osobno, nie do konca w takim układzie ale miałem okazję kiedyś byc w domowym studio/pokoju odsluchowym zawodowego muzyka, który miał uklad dwóch par monitorów dobrany, z tym, że oba graly razem. Jedne to byly monitory bliskiego pola Yamahy (pasywne z dedykowanym wzmacniaczem na racku 19") a drugie... nie pamiętam niestety już jakie. Oczywiście całość obslugiwana byla profi sprzętem umieszczonym na dwóch rackach 19“. Z ciekawości poprosiłem o puszczenie kilku utworów, które znam (ze Spotify ) i całość brzmiała zacnie. Choć oczywiście w tym pomieszczeniu była zrobiona adaptacja akustyczna. Ale dźwięk wręcz czarowal brzmieniem, piękna scena, porozkladane źródła, muzyka otaczała i wciagała słuchajacych, no świetnie. 

Czy u Ciebie zagrają osobno nie wpływając negatywnie na siebie, to tylko chyba Ty sam masz okazję się przekonać. 

5 godzin temu, xajas napisał:

Aktualnie stoja u mnie 4 pary. Jedyny problem to suboptymalny (za duzy) rozstaw tych skrajnych zewnetrznych zestawow. Mozna to kompensowac cofajac fotel.

jesteś w stanie dać fotkę? jeśli nie na ogólnym to na privie?

czy one się nie gryzą tzn jak stoją blisko siebie to nie działaja jak ściana powodując rezonanse? 

? 

Nic sie nie gryzie. Nie ma co rozdzielac wlosa na czworo ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

59 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

o matko ale kolekcja... jeszcze te sprzety w opisie "o mnie' gdzie Ty to mieścisz? możesz powiedzieć których kolumn słuchasz najwięcej z którym wzmacniaczem i dlaczego? ?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Svawo napisał:

o matko ale kolekcja... jeszcze te sprzety w opisie "o mnie' gdzie Ty to mieścisz? możesz powiedzieć których kolumn słuchasz najwięcej z którym wzmacniaczem i dlaczego? ?

Oczywiscie najczesciej slucham tych wielkich.

Dlaczego? Bo sa absolutnie najlepsze ? 

W pelni aktywne, sterowane przy uzyciu DSP/DRC i wspomagane systemem DBA.

Z ktorym wzmacniaczem? Aktualnie czterema starociami....

Ukryta Zawartość

D2BAC237-4C75-4AF4-8690-5199042B0E63.thumb.jpeg.8806e2c600322e26631e3d6ee817b6bb.jpeg

... ale juz niedlugo. Docelowa 10-kanalowa  koncowka mocy jest w trakcie budowy (Moduly Hypexa)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

D2BAC237-4C75-4AF4-8690-5199042B0E63.thumb.jpeg.8806e2c600322e26631e3d6ee817b6bb.jpeg

... ale juz niedlugo. Docelowa 10-kanalowa  koncowka mocy jest w trakcie budowy (Moduly Hypexa)

Fajna impreza ale coś mi nie wygląda na polskie warunki ... przede wszystkim podoba mi się jak urządziłes pokój w takiej salce to już można poszaleć ze sprzętem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 22.04.2019 o 21:19, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Fajnie to wygląda. Jak zrobisz fornir do 3Cube to będzie kosa ?

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.04.2019 o 16:50, Svawo napisał:

żeby było szybciej niż w dynaudio, z werwą, energią, funem , po prostu mniej audiofilsko 

Ale jak to? Audiofilsko to wolno i bez funu?

7 godzin temu, ziko369 napisał:

Ale jak to? Audiofilsko to wolno i bez funu?

taki skrót myślowy, próbowałem po prostu w dwóch słowach zawrzeć czym różni się gust osób osłuchanych znających te wszystkie niuanse i takich które lubią sluchać muzyki ale jest im obojętne na jakim sprzęcie...

co do dwóch kolumn obok siebie to u mnie raczej odpada, widzę a może słyszę , na upartego ktos może nawet powiedzieć wydaje mi się że słyszę że ta druga para kolumn po zewnętrznej zawęża scenę tych w środku, robi się lekki nie porządek w obrazie stereo, takie są moje wnioski po 20 minutach słuchania, a nawet gdybym się upierał z innymi ustawieniami to jest za ciasno, kaloryfer, wyjście na balkon, u mnie się nie sprawdzi niestety

W dniu 22.04.2019 o 23:22, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Xajas a jak ci się ten "staroć technics" spisuje? mam straszny sentyment do tej firmy i może jakbyś się pozbywał to bym 1 szt przytulił jak będziesz wizytował motherland? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupilem je z trzech powodow:

1. maja zero szumow, co dla mnie jest wazne ze wzgledu na wysokoefektywne przetworniki

2. byly bardzo tanie (kosztowaly 20-60€) a ja potrzebowalem na szybko i tanio 8 kanalow

3. lubie ich jednolita staromodna optyke

Ale jesli moge dzwiekowo i finansowo wybrac cos innego, to na pewno wybral bym nowsza generacje. Nie jestem zwolennikiem sprzetu Vintage.

Jeden z nich "podrasowalem" -> wyjalem wszystkie bebechy i zastapilem je modulami Hypexa. To zupelnie inny swiat. Czyli jeden z tych staroci to 2x400W Class D.

Pimp your Technics :-)

Ukryta Zawartość

IMG_8190.JPG

IMG_8192.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eee no nie tak wszytsko wywaliłeś , radator został ? swoją drogą taki radiator daje rade przy 400W? no ale pewnie nie słuchasz na maxa ? 

no upgrade niczego sobie.

dzięki za odp.

marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.