Skocz do zawartości
IGNORED

Co tak naprawdę dają dobre kable?

przemas_astro

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjaciele,

Jestem początkującym w Waszej branży i mam takie pytanko. Otóż mam zestawik wzmak + cd, na razie bez kolumn (brak kaski do lutego). Wczoraj pierwszy raz posłuchałem muzyczki przez słuchawki Senheisera. Wzmaka połączyłem z cdkiem jakimś "chamskim" diorowskim interkonektem (porządne kable też w drodze, w lutym) i mimo tego to co usłyszałem powaliło mnie na kolana, słyszałem takie detale i taką czystość dzwieku (Andreas Scholl - Vivaldi "Stabbat Matter"), że aż się boję co usłyszę jak podepnę do zestawu porządne monitory + porządne kable. Czego mogę się spodziewać w tym optymalnym zestawie? Czy naprawdę tak wyraźnie słychać różnicę po włączeniu do systemu dobrych przewodów?

Przemas

ps. mój zestaw to azur 640a + 640c

kable sa dobre na wszystko

jak nie masz basu to kup kabel i bedziesz go mial

jak nie masz góry to kup kabel a od razu bedzie jej od cholery

podobnie ze stereofonią, przejrzystością i neutralnością - dobry kabel i muzyka od razu bedzie o dwie klasy piekniejsza

kable sa nawet wazniejsze od wzmacniacza i cd - niektóryz kupuja interkonekty w cenie własnych cd - cos w tym mus wiec byc, skoro decyduja sie na kupno kawałka druta, zamiat nowego wzmaka, ktory by dal im to czego obecny nie moze

reasumując - kabel to podstawa!

tylko nie zapomnij wmawiać sobie non-stop, ze słyszysz różnice, bo bez tego mozesz się zawieść

cartman -> rozumiem że nie kupiłes kabli bo nie słyszysz różnicy ?

Bardzo dobrze ! Zaoszczędzone w ten sposób pieniadze będziesz mógł wydać na laryngologa ! :-p

A teraz na poważnie. Najważniejszy jest rozsądek. Nie ma co kupować niewiadomo jak drogich kabli do budżetowego systemu, ale używanie kabla od żelazka to też przesada.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

kupiłem kable klotza. Po połączeniu wzmaka i cd zmieniła się dynamika , barwy, tembr głosu Kuby z PR3. W programach Moniki Olejnik słyszę jak Rokita sepleni kącikami ust, ktoś koło niego sapie do mikrofonu, a pukanie łyżeczką o filizankę w takim towarzystwie razi w "oczy".

... a dyszenia Diany Krall nie będę opisywał - sam posłuchaj...

> przemas_astro

Wpisz w wyszukiwarkę słowo "kabel" i poczytaj znalezione wątki. Tutaj jak zwykle dojdzie do mało owocnej dyskusji między "kablarzami" a kablosceptykami. Pierwsi będą przekonywać, że naprawdę coś słyszą, drudzy będą przekonywać tych pierwszych, że im się tak tylko wydaje.

Kablosceptycy wykazuję przy tym dużo samozaparcia - coś ich widocznie męczy.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

" Dobre kable przedewszystkim dają dobrą satysfakcję. "

Najpierw dają ogromną satysfakcję z brzmienia swojego zestawu ( jeśli wszystko dobrze skonfigurowane ) , a potem dają satysfakcję z posiadania dobrze dobranych ( skonfigurowanych z sprzętem ) kabelków :)

ja do niedawna należałem do kablosceptyków. MIałem kable w głębokim poważaniu.

Zrobiłem jednak małe doświadczenie. Poszedłem do salonu audio i wpiołem moje sennheisery hd 580 w kabel hd 650 (nawet organoleptycznie można stwierdzić, że solidniejszy). Różnica jest wyraźna!

Kablosceptycy mogą zrobić to samo. W sklepie wystarczy wziąć modele hd 600 i hd 650, przepinać kabel i porównywać. Jestem pewien, że nawet niewyrobione ucho usłyszy różnice.

(kiedy poszedłem do warsztatu RTV żeby mi zlupowali ten kabel. Facet śmiał się ze mnie , że czterożyłowy kabel chce w chinche ładować, i że różnicy nie usłyszę. Pokazał mi kabel z miedzi beztlenowej połączony z chinchami (taki jest fabrycznie montowany w philipsach hp890) i stwierdził , że na pewno będzie tak samo grał jak Klotz. Już klotz kupiłem, więc i tak kazałem zmontować. Kiedy przyszedłem po odbiór siedzieli we trzech i przepinali kable do różnych badziewi i juz nie mówili, że różnincy nie ma - pytali ile za niego dałem. A ten klotz to przecież nic wielkiego - 8 zł/m)

Nie wierzyłem w kable do momentu, kiedy nie posłuchałem. Dotyczy to i interkonktu i głośnikowców. Oczywiście nie zmieniają one dźwięku w spoób diametralny, nie przestawią charakteru brzmienia zestawu, ale możesz dzięki nim uzyskać drobną korekcję przestrzeni, lokalizacji, barwy, dynamiki, szybkości. Nie spodziewaj się, że wpinając inny kabel usłyszysz inne brzmienie. One działają tak jak na przykład temeperatura na piwo. Pilsner w temeraturze pokojowej jesz OK. ale jak wstawisz go na 40 minut do lodówki to będzie bardziej OK. Podobnie z flaczkami, bez majrenku można zjeść, ale z nim są odrobinę lepsze.

I nie daj sobie wmówić, że w budżetowych sysetmach kable nie działają. Działają, działają, choć oczywiście w droższych, bardziej przeźroczystych akustycznie systemach syłychać je bardziej.

Pozdrawiam, Stempur

dokładnie tak właśnie, proponuję podciągnąć pod to sieciówki tzn.:

- podłączyć zwykłą do sprzętu,

- hajendową do gniazdka obok, w łapki wziąć dwa gwoździe i co kilka taktów muzyki pobudzać się wkładając

dwa gwoździki w odpowiednie dziurki we wtyczce przyłączeniowej,

- opisać wrażenia

:)))

Wydaje mi się, że zestaw Azur'a aż taki nędzny nie jest, co zresztą słychać. Oczywiście nie jest to Krell ale podejrzewam, że kabelki będą miały tu jakiś wpływ na jakość dźwieku...

• Redaktorzy

Cóż, ostatnio miałem sporo zabawy pisząc o tym, jak to bądź co bądź drut staje się przedmiotem kultu religijnego. Bo jak inaczej określić coś w co się wierzy, lub nie wierzy? Żarty na bok. Większość doświadczonych melomanów z porządnymi systemami hi-fi okablowania nie lekceważy. Proponuję zrobić tak. Jak już będzie ten skompletowany system, trzeba zapytać znającego się na rzeczy kolegi (raczej nie sprzedawcy), jakie DOBRE kable do niego dać. Mogą być trochę na wyrost. Podłączyć, podoba się jak gra to razem - kupić. Bardzo jest prawdopodobne, że taki kupiony na wytrost kabel przetrzyma potem wiele zmian poszczególnych komponentów systemu. Kiedyś może w końcu przyjdzie pokusa, aby podłączyć inny, np. bardzo przez kogoś zachwalany drut, i okaże się że o! jest trochę lepiej. Wtedy będzie go można wymienić na nowy. Dla mnie np. ten moment nadszedł po 6 latach w przypadku głośnikowego.

To ja też dodam parę słów.

Miałem jakiś czas temu budżetowy zestaw Marantz'a PM57 i CD43, do tego kolumny TDL RTL2 i ... najtańsze kabelki dołączone do zestawu. Grało to tak parę lat. Któregoś dnia postanowiłem "zainwestować" w interkonekt (a co tam) i kupiłem Profigold'a za ok. 40 zł. No i doznałem małego szoku. Nastąpił nawrót choroby zwanej audiofilizmem - dzisiaj pogrywa sobie MF A3.2 z odpowiednimi kabelkami oczywiście.

przemas - w lutym łyknij w ciemno kolumny, które proponuję, rozstaw ładnie w pokoju, na początek bez kabli i odśwież wątek kablowy a wtedy napewno znów coś podrzucimy w ciemno :)

i to z rosądnego przedziału cenowego - no i napisz z jakiej metropolii pochodzisz to zapewne ziomale chętnie rzucą się z pomocą

Co do kolumn to będą to AE Evo One, "tylko" na takie mnie stać. Mam malutki pokoik i jak twierdzą napotkani fachowcy, jest to dobry budżetowy wybór. Jakby co to mieszkam w Gdańsku i z chęcią wysłucham rad tutejszych tuzów audiofilstwa :)

Co do kabelków to doradzano mi interkonekt: Qunex 4S oraz kabel głośnikowy: QED Bronze. Dają one cieplejsze brzemienie, czyli dokłądnie takie jakie lubię, bez ostrych zacięć.

Przemas

przypuszczam, że chyba niepotrzebnie sprawdzasz kompetencje właściciela sklaepiku gdzie kupiłeś CA i kupisz AE :)

jeżeli chcesz jeszcze taniej to proponuję abyś zainteresował się wątkiem 12400, naprawdę nie warto lekceważyć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.