Skocz do zawartości
IGNORED

ktora yamaha jest nowsza?

guroo

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie tylko chodzi mi o to czy nowsza jest rx-v450rds czy rx-v530 rds? pytam z czystej ciekawosci ponieważ zawsze wydawalo mi sie ze 530tka jest nowsza i lepsza ale ze jestem poczatkujacy to moge popelniac duze bledy dziwne jest to ze w necie jest pelno opisow 450tki a 530stki nie ma w ogole

wiec jak to z nimi jest czym one sie roznia ktora jest nowsza a ktora jest lepsza i pod jakimi wzgledami??

z gory dziekuje za zaspokojenie mojej ciekawosci

https://www.audiostereo.pl/topic/14421-ktora-yamaha-jest-nowsza/

450 to dwie generacje później. Yamaha co roku prezentuje nową serię zmieniając środkową cyferkę. 430,530,630 itd to linia sprzed ok. dwóch lat.

Na pocieszenie - to nie znaczy, że nowe są automatycznie lepsze. A na pewno nie niższe modele.

Jeśli masz z tyłu wyjścia pre-out dla wszystkich kolumn (nie pamiętam, ale chyba 530 już to miała... a może nie?) to podpinając dodatkowy wzmacniacz dla przednich możesz uzyskać sporą poprawę dynamiki. I to we wszystkich kanałach, bo ten nieszczęsny zasilacz od razu odetchnie pozbawiony największego obciążenia.

Ale najpierw to kup kolumny, a potem pogadamy:)

nie splawiaj mnie tak od razu ja tez chce wiedziec tyle co wy a tak wogole mam pewnie dla ciebie glupie pytanie ale co to znaczy wyjscia pre-out dla wszystkich glosnikow i jak podpiac dodatkowy wzmacniacz to wtedy jak kupie sobie kolumny (mam nadzieje ze to bedzie w niedalekiej przyszlosci) to bede wszystko wiedzial

a tak poza tym to kazdy od czegos zaczynal

Ależ nie spławiam cię, a jedynie delikatnie sugeruję, że warto zachować kolejność.

Odpowiadając na twoje pytanie: to prawda, że słabą stroną praktycznie wszystkich amplitunerów KD jest mała wydajność prądowa. To naturalna konsekwencja obciążenia zasilacza pięcioma, sześcioma końcówkami mocy zamiast dwoma jak w przypadku sprzętów stereo. Amplitunery wyposażone w wyjścia pre-out dla wszystkich kanałów, a nie tylko subwoofera (sprawdź z tyłu), dają możliwość podłączenia dodatkowych końcówek mocy i przez to rezygnacji z korzystania z wbudowanych. Poprawa dynamiki, zwłaszcza w przypadku stosowania ambitnych kolumn, jest wtedy znaczna.

Ale dlaczego napisałem, że najpierw kup kolumny - bo widzę, że przesiadasz się z bardzo, bardzo słabiutkiego plastiku. Masz na razie całkiem przyzwoity amplituner, pierwszy krok z głowy. Jednak dopiero pierwsze porządne głośniki dadzą ci pojęcie o tym, ile on potrafi i co ci się w nim podoba, a co nie. Większości osób nawet niedrogie zestawienie ampa Yamahy z kolumnami Kody albo Tannoya daje tyle frajdy, że już przy nim zostają i nie zawracają sobie głowy dalszym udoskonalaniem.

Dlatego rozejrzyj się za kolumnami, a zobaczysz jak ogromny skok jakości będziesz miał w porównaniu z tamtą mini. A dopiero jak ta nowa konfiguracja ci się znudzi - jeżeli w ogóle - będziesz kombinował, co tu jeszcze dodać.

chodzi mi jeszcze o te pre-outy czy to sa takie wyjscia na czincz jak przy subwooferze jesli tak to je mam a jak pod to podlaczyc kolumny trzeba zmieniac koncowki cos dokupowac jak to sie robi a kolumny mam zamiar kupic a te ktory proponujesz kody to mam podlaczyc wlasnie do tych wejsc? czy do tego trzba jakies wzmacniacze dokupowac?

sorki za glupie pytania jak sie jeszcze troche dowiem to bede zadawal madre ;)

czekam na kolejna wyczerpujaca odpowiedz spilner

z gory wielkie dzieki

To są takie same wyjścia jak na subwoofer, i służą do podpięcia dodatkowych wzmacniaczy, w które z kolei wpinasz kolumny zamiast normalnie w zaciski amplitunera. W ten sposób Yamaha nie napędza kolumn sama, tylko podaje sygnał na zewnątrz - a całą ciężką robotę wykonają zewnętrzne wzmacniacze. Nawet podpięcie jednego wzmacniacza tylko dla przodów dużo daje, bo zasilacz amplitunera złapie oddech kiedy odłączy się dwie najbardziej prądożerne kolumny i pozostałe kanały zagrają dużo lepiej.

Wyjścia muszą być opisane jako pre out albo line out, po jednym dla każdego kanału. Nie pomyl ich z chinchami wejścia wielokanałowego których też jest sześć.

W każdym razie nawet jeśli je masz, nie jest powiedziane że będziesz chciał ładować pieniądze w dodatkowe końcówki żeby te wyjścia wykorzystać - możliwe że po zakupie kolumn i subwoofera stwierdzisz, że dalsze inwestowanie w moc nie ma sensu.

A co do kolumn, Koda to taniocha - a w przedziale 1200 zł za sztukę są już ciekawe propozycje Tannoya, Paradigma, JBL ze starszych serii, wybór jest spory - sam zobacz. Może być nawet Media Markt. Mocą się w ogóle nie przejmuj, to i tak w większości marketing. Ta 530 w połączeniu z solidnymi przodami i mocnym subem potrafi przywalić całkiem nieźle.

Podsumowując:

1. nie kieruj się mocą przy zakupie kolumn, wybierz te których brzmienie ci się spodoba. Amplituner sobie poradzi - wierz mi.

2. ta yamaha wcale nie jest słaba. U mnie 430 chodzi z 4-omowymi JBLami w prawie 60 metrach i mocy jej nie brakuje. I tak większość efektów w kinie idzie na subwoofer.

W kwestii dodatkowego wzmacniacza - końcówka mocy, bo to cię interesuje, na Allegro zaczyna się od kilkuset złotych. Taniej już nie ma zupełnie sensu, bo więcej wprowadzi zakłóceń niż pomoże.

aha czyli to sie nazywa koncowka mocy

nie odpowiedziales mi czy do tych glosnikow ktore pokecasz to bedzie mi ona potrzebna?

czy mozna kupic gdzies te koncowki poza allegro?

i jak to mniej wiecej wyglada zebym w razie co wiedzial czego szukam?

p.s.

dzieki za poprzednie odpowiedzi

Oczywiście, sprzedają to sklepy ze sprzętem, ale raczej te porządniejsze.

Czy będzie potrzebna? Na pewno nie od razu. Nie chodzi bowiem o uzyskanie dużych natężeń dźwięku - do tego wbudowane w tą yamahę końcówki wystarczą. W dodatkowe końcówki inwestują ci, którzy chcą zastąpić fabryczne - dla uzyskania większej rozdzielczości, precyzji, mocy.

Natomiast nie można w tym wszystkim zgubić podstawowej zasady, że kolumny powinny kosztować dwa razy tyle, co elektronika - bo od ich jakości w ponad 80% zależy brzmienie systemu.

Moja rada - kup najlepsze, najlepiej brzmiące fronty jakie znajdziesz i na jakie cię stać i nie martw się na razie mocą ampli. Ludzie z zakładki stereo słuchają na dwunastowatowych lampowcach i gra im to tak, że klękajcie narody. Podana przez producenta moc kolumn to jest tak naprawdę ich obciążalność i wyznacza jedynie maksimum jakim można je potraktować.

spilner ty z tego co sie zorientowalem to znasz te glosniki od tej mojej jak ty to mowisz wiezy z supermarkey niestety beda one musialy niedlugo vo niedlugo ale trochę pograć na tym moim ampli czy one mają odpowednią impedancję do tej mojej yamahy czy może mi się coś stać z amplitunerem?

Takie uogólnienie trochę pachnie łopatologią, nie sądzisz? :)

Jedyne - naprawdę jedyne - ryzyko z zastosowania za słabego wzmacniacza jest takie, że "przekręcony" ponad swoje możliwości zacznie świszczeć i zniszczy głośniki wysokotonowe. Przy czym jak pisałem, tobie to raczej nie grozi. Końcówki Yamahy nie przesterowują się w ten sposób bo tam pierwszy nie wyrabia zasilacz, wyświetlacz gaśnie i chwilę potem amp się wyłącza. Zdarzyło mi się to tylko dwa razy, a za każdym razem zrobiłem to celowo żeby wywołać zjawisko. Nigdy normalny odsłuch nie zaowocował czymś takim, bo to się po prostu dzieje powyżej głośności jaką jestem w stanie zdzierżyć bez wacików.

Jak się rozejrzysz po sklepach, zauważysz że większość kolumn wolnostojących w tym zakresie cenowym ma deklarowane obciążenie dopuszczalne od 80 do ok. 100W i takie możesz spokojnie sobie kupić.

Te Sony z tego co pamiętam mają po 6 Ohm. Jeżeli masz ich 5, odpuść sobie te małe w ogóle i słuchaj na głównych w trybie stereo, względnie z symulacją wirtualnych tylnych którą yamahy robią całkiem znośnie.

Amplitunerowi nic nie będzie, tylko brzmieć to będzie bardzo słabiutko.

a ja slyszalem ze jak ampli ma wieksza imedancje niz kolumny to jest niedobrze a z tego co wiem to ta yamaha 8ohm a głośniki mają 6 że bezpiecznie jest tylko jak ampli ma mniejsza moc niz glosniki czy to prawda?

jesli tak to jak sie to ma do mojego ampli i tych kolumn?

Po pierwsze, obudź się. Przed chwilą pytałeś się czy to prawda że kolumny nie mogą mieć dwa razy większej obciążalności niż moc wzmacniacza, ja ci mówię że to uogólnienie a ty się pytasz o co chodzi.

Po drugie, obejrzyj tą yamahę wreszcie. Ona ma z tyłu przełącznik wyboru impedancji kolumn i może pracować z frontami do 4 Ohm, o której to możliwości informuję cię po raz n-ty. Powodzenia.

dobra juz ok bez nerwow a te pytania to tylko stad ze mam ogromne problemy z mieszkaniem i na razie nie moge jej obejrzec ale mam nadzieje ze juz niedlugo a wtedy na pewno wykorzystam wszystkie wskazowki

dzieki za wszystko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.