Skocz do zawartości
IGNORED

Dzielenie wyjściowych sygnałów audio

Stopcham

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno zakupiłem sobie swój pierwszy nowy zestaw kina domowego razem z nowymi głośnikami (5.1). Więc jak słyszycie jestem raczkujący w tym temacie i proszę o nie wieszanie na mnie psów za jakieś rażące błędy rzeczowe. System ogólnie w filmach sprawuję się dobrze, lecz niestety - odezwały się we mnie drobne audiofilskie zapędy i jakość dźwięku z przesłuchiwanych płyt CD mi już nie wystarcza.  Zacząłem się zastanawiać co możnaby zmienić lub dodać do bazy którą już posiadam. Oczywiście myślę o dokupieniu w przyszłości zintegrowanego wzmacniacza stereo. Muzyki słucham przeważnie cicho. Dosyć wstępu.

Dane: mam KD, stereo, odtwarzacz CD no i głośniki.
Zakładane łączenia audio: TV do kina (przewód optyczny) --- CD do stereo(przewód miedziany) --- głośniki przednie do stereo --- reszta głośników (centrum, satelity i subik) do kina.
Co więcej: chcę by podczas odsłuchu z odtwarzacza CD prócz frontowych głośników (obsługiwane oczywiście tylko i wyłącznie przez przedwzmacniacz stereo) grały również satelity obsługiwane przez KD(centrum - może odłączę - może nie- zobaczę; subika używam rzadko - zależy mi na przyjaznych stosunkach z sąsiadami). ŁĄCZENIE JAK NA ZAŁĄCZONYM RYSUNKU (Pogląd.jpg) MNIE NIE INTERESUJE - wg mnie to sprzeczne z całą ideą - nawet(albo już w ogóle) jeśli sygnał leci przez dwa przedwzmacniacze. Więc bardzo mocno i super uprzejmie proszę o nie zaczynanie tematu wyjścia 'PRE-OUT apli'...

Punkty powyżej były tylko by uzmysłowić skalę i zrodziły następujące pytania.

1. W/g mnie najprościej by było rozdzielić lewy i prawy sygnał z 'odtwarzacza CD' na KD i STEREO najzwyklejszym kablem RCA typu Y. Dlaczego tak się nie robi? Gdzie będą straty? No sygnał może na wejściach STEREO i KD może mieć niższe amplitudy, ale czy będzie w jakikolwiek sposób zniekształcony (to tylko podejrzenia laika)? Czy przedwzmacniacze nie powinny sobie z tym poradzić? Czy ktoś porównywał 'dźwięk' z takimi rozwiązaniami?
2. Podejrzewam też, że sygnał z satelit może być niezsynchronizowany z kolumnami frontowymi. Czy ktoś ma pojęcie jak duża różnica to może być? Czy jest to w ogóle słyszalne biorąc pod uwagę fakt, że głośniki satelity będą grały znacznie ciszej?
3. Apropo sygnału optycznego z TV - to samo pytanie - czy ktoś porównywał 'dźwięk' z i bez 'aktywnego rozdzielacza optycznego' na drodze TV-KD-STEREO? Na forach czytałem, że ludzie są niezadowoleni z pasywnych rozdzielaczy bo najzwyczajniej w świece przestają działać... Ale ogólnie to żadnych strat w dynamice czy zniekształceń mając 'pasywny rozdzielacz' nie powinno być, prawda?

Przed udzieleniem e/w odpowiedzi zwracam się z uprzejmą prośbą o zadaniu sobie pytania "Czy na pewno wiem o czym mówię? Czy moja wiedza jest praktyczna?". Proszę również powstrzymać wypowiedzi nic nie wnoszące do tematu (postawionych trzech pytań)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.