Skocz do zawartości
IGNORED

sprzęt zza oceanu? problem z zasilaniem

juro

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, za wielką wodą mają 110 V i 60Hz, ile może kosztować przeróbka wzmaka ze stanów i kto to robi.

Jeżeli pytanie jest trywialne - wybaczcie, ale nie każdy miłośnik muzyki jest elektronikiem, albo elektrykiem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Nie wiem czy to coś pomoże, ale...

Gdzieś w pierwszej połowie lat 90tych w EP był artykulik co robić z transformatorami na 110V ( jakieś maluchy, zdaje się 6V czy 12V i 2VA ).

Rozwiązanie było następujące, połączyć szeregowo uzwojenia pierwotne ( i opis różnych połączeń uzwojeń wtórnych etc. ).

Ktoś gdzieś(brytol zdaje się jakiś) pisał że tego samego próbował w sprzęcie audio ( wzmacniacz? ).

Więc jeżeli w sprzęcie jest miejsce na drugi transformator i istnieje możliwość zakupu takiego samego transformatora, to zdae się można coś pokombinować ( może to i na zdrowie wyjdzie dla sprzętu ? :) ), oczywiście tu zakładamy że w sprzęcie nie siedzi zasilacz impulsowy lub podobne świństwo.

Rada następna, swego czasu odwiedzałem sklepy z działami ze sprzętem na 220(230)V, problem w tym że nie pamiętam czy coś ciekawego tam było ( wtedy jeszcze za bardzo sprzętem się nie interesowałem :) ).

Tak przy okazji ( nie chce mi się nowego wątku zakładać ), jak liczyć moc transformatorów łączonych szeregowo(po uzwojeniu pierwotnym)?

Dajmy na to że mam 2 trasformatory, każdy --> 2x 23.5V(ew. 1x 47V) 2x 2.2A, jeżeli połączę je szeregowo(uzwojenia pierwotne) to napięcie spadnie do 2x 11.75V(ew. 1x 23.5V), jak się prąd zachowa(chcę wiedzieć czy moc zostanie ta sama czy spadnie)?

Zrobi się z tego 1 transformator 4x 11.7V( ew. 2x 23.5V), tylko właśnie, czy to będzie nadal około 100VA transformator, czy ok. 50VA ( a może moc wzrośnie do 200VA :) ?) ?

Jakby ktoś mógł pomóc, to byłbym wdzięczny ( kiepski niestety jestem jeżeli o to chodzi :( ... ).

Nie wiem jak jest ze wzmacniaczami ale niektóre odtwarzacze cd i przetworniki można przerobić samemu w domu. Wystarczy przelutować jakieś rezystory na płytce zaraz za gniazdem zasilającym. Nie pytajcie mnie jakie bo nie pamiętam. Jakieś 3 lata temu przerabiałem ze znajomym w ten sposób sonic frontiers.

W przypadku sprzętów małej mocy (cd, dac, preamp) można zastosować trafo 220/110V. W przypadku wzmacniaczy nie jest tak różowo - za małe spowoduje spadek dynamiki - duże to duży wydatek :) Można się pokusić o wymianę samego trafa we wzmacniaczu na dostosowane do 230V ale wiąże się to oczywiście z ingerencją wewnątrz.

Opcja szukaj twoim przyjacielem :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>>>Zeneca

Wielkie dzięki, szukałem wcześniej innych wątków na ten temat, ale chyba niezbyt dobrze.

Faktycznie w Twoim wątku znalazłem wszystkie odpowiedzi (zwłaszcza, że chodzi o Jolidę ;))

oraz ciekawe linki.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.