Skocz do zawartości
IGNORED

Apple Music, AirPlay, niedrogi streamer...

Tommy Gun

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim!

Czy są tutaj tacy, co słuchają muzyki z Apple Music? ? Jeśli tak, to mam do Was następujące pytania. ?

Po pierwsze - czy AirPlay działa na takiej samej zasadzie, co Spotify Connect - tzn. mając np. taką Yamahę WXAD-10 (która jest w AirPlay wyposażona), odpalam Apple Music na iPhonie, wybieram z listy dostępnych urządzeń Yamahę i gra to po Wi-Fi czy jest to możliwe tylko przez aplikację Yamahy?

Drugie pytanie - jakie streamery (w przedziale cenowym ww. Yamahy) polecacie?

Pozdrawiam

Tomasz

https://www.audiostereo.pl/topic/144329-apple-music-airplay-niedrogi-streamer/

Witaj,

AirPlay działą włąśnie w ten sposób, że muzyka odtwarzana jest przez tel i wysyłana po sieci wifi do streamera. Czyli iphone jest transportem dla plików. Uwaga, apple music ma kiepską jakość dźwięku. Co do sprzętu, to yamaha jest bardzo ok. Przemawia za nią przede wszystkim ogromna funkcjonalność Music Cast. Wyższy model, który zagra zdecydowanie lepiej, to model WXC-50. Warto też go rozważyć, jeśli nie masz bardzo budżetowego sprzętu.

U nas możesz wypożyczyć na testy do domu ?

Zapraszam

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

12 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Uwaga, apple music ma kiepską jakość dźwięku.

Podobno lepszą niż Spotify. Ja tego jednak nie słyszę. Porównywałem Spotify, TIDAL Hi-Fi i Apple Music, ostatnio w słuchawkach Audio-Technica ATH-M50xBT, na muzyce m.in. Dire Straits. Nie słyszę żadnej różnicy. Dla mnie to bardzo dobra jakość, a Apple Music najbardziej odpowiada mi jako serwis, więc przy nim zostaję. ? Może któregoś dnia umówię się na jakiś odsłuch w Waszym salonie, bo może te słuchawki i moje stereo - Pioneer SX-N30AE + DALI ZENSOR 3 - to za mało, by usłyszeć wyższą jakość. ?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. ?

ok, ale Spotify i Apple Music to jakość skompresowana do MP3. Ja nie mówię, że każdy musi słyszeć. Właśnie po to mamy testować i dopiero wtedy kupować ?

Jeśli jednak testowałeś na słuchawkach bluetooth, gdzie przesył jest stratny po zwykłym bluetooth, a iphony tylko taki przesył oferują. Nie mają kodeków z aptX, więc nie dziwi mnie to specjalnie. W takim wypadku nie mogłeś słyszeć różnicy na korzyść Tidala HiFi

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ok, ale Spotify i Apple Music to jakość skompresowana do MP3.

Ani jeden, ani drugi serwis nie korzysta z formatu MP3. Spotify używa Ogg Vorbis, Apple Music AAC. W Internecie można przeczytać, że oba te formaty oferują dużo wyższą jakość od MP3. Podobno AAC stosowany w Apple Music to lepszy dźwięk niż Ogg Vorbis, który ma Spotify.

21 minut temu, Tommy Gun napisał:

Ani jeden, ani drugi serwis nie korzysta z formatu MP3. Spotify używa Ogg Vorbis, Apple Music AAC. W Internecie można przeczytać, że oba te formaty oferują dużo wyższą jakość od MP3. Podobno AAC stosowany w Apple Music to lepszy dźwięk niż Ogg Vorbis, który ma Spotify.

co nie zmienia faktu, że są to stratne formaty. Wystarczy spojrzeć na częstotliwość próbkowania i porównać z formatem CD Audio i FLAC. Ilość informacji jest kilkukrotnie niższa, a to że ktoś twierdzi, że tego nie słychać to, hmm może nie porównywał na odpowiednim sprzęcie odpowiedniej klasy albo słuchał na muzyce która jest kiepsko zrealizowana, a takiej nie brakuje niestety... ?

www.tophifi.pl

Nie mieszaj Apple Music z Apple AirPlay

Apple Music to Streaming Service oferujacy Muzyke w formacie AAC (256kbs)

Apple AirPlay to protokol bazujacy na WiFi umozliwiajacy przesylanie danych z maksymalna rozdzielczoscia 16bit / 48kHz, czyli wyzsza niz jakosc CD (16bit / 44.1kHz) 

@Top Hi-Fi & Video Design, chciałbym zweryfikować wrażliwość swojego słuchu. Mieszkam pod Warszawą i mogę odwiedzić jeden z Waszych salonów w stolicy. Proszę polecić mi sprzęt, na którym Pan słyszy ewidentną różnicę w jakości z Tidala. Mogą to być kolumny, mogą być słuchawki. Umówię się na odsłuch i sprawdzę, czy mój słuch jest dość dobry. ? Proszę też ewentualnie polecić muzykę, która pozwoli wychwycić różnice. Ja do odsłuchu zawsze wykorzystuję albumy m.in. Dire Straits - „Love Over Gold” i „Brothers In Arms”.

To jest poważna prośba. Chcę się dowiedzieć, czy w moim przypadku inwestowanie w Hi-Fi ma sens.

nie ma najmniejszego problemu, tylko musiałbyś umówić się na prezentację w jednym z warszawskich salonów, no chyba że wpadniesz do Poznania ? Wystarczy zadzwonić i porozmawiać. Jestem przekonany, że koledzy z tamtejszych salonów chętnie pomogą i coś zaproponują ? Jaki sprzęt polecam? Hmm, jest to obojętne. Na każdym sensownym sprzęcie da się odczuć różnicę. Najważniejsze to jest, żeby nie iść na odsłuch zmęczonym i mieć trochę czasu ?

www.tophifi.pl

Polecam wtedy krótki test ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.